Bardet sa dostal z depresie, Quintana a Contador nestrácajú nádej

16.7.2015, 19:49 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pretekári sa rozlúčili s Pyrenejami najťažšou etapou, ale tá prekvapujúco nepriniesla žiadne zmeny v celkovom poradí. Favoriti sa navzájom postrážili, čo niektorým z nich zahralo do kariet, pretože veria, že v záverečnom týždni budú na tom fyzicky lepšie.
 
Tour de France nakoniec nie je stratená pre Joaquima Rodrígueza, ktorý má na svojom konte už dve víťazné etapy. A nikoho by neprekvapilo, keby to nebol konečný počet. "Po dvoch pyrenejských etapách bola moja morálka veľmi nízka. Dnes bolo mojou jedinou možnosťou dostať sa do úniku. Odkedy som vypadol z boja o GC, zameral som sa na etapové víťazstvá. Páči sa mi stúpanie na Plateau de Beille. Bývam tu neďaleko, prešiel som ho tisíckrát a vždy som sníval, že tu zvíťazím. Nechcem povedať, že záverečné kilometre boli jednoduché, ale podarilo sa mi vychutnať môj triumf. Pre mňa znamená veľa, že som vyhral dve etapy. Nikdy som nevyhral Grand Tour, ale to neznamená, že som si to nezaslúžil. Len som nemal potrebné šťastie."
 
V tíme Astana sa akoby nevedeli rozhodnúť, ako majú pokračovať v pretekoch. Jakob Fuglsang preto vyrazil do úniku a mal veľkú šancu vybojovať etapový triumf. Ale ako vyzerá, o túto šancu sa pripravil sám. "Bolo to náročné. Na konci som to asi pretaktizoval, keď odišiel Rodríguez. Chcel som, aby medzeru stiahol Bardet, pretože som si myslel, že sa s nami len hral, keďže nechcel ťahať. Ale nakoniec nemal nohy. A keď už je Purito vpredu, len ťažko ho dobehnete. Útočili sme od začiatku stúpania a do konca to bola dlhá cesta. Ja som s tým súhlasil, ale najprudšie pasáže dnes nehrali so mnou. Dnes som sa cítil dobre, ale vybojoval som piate druhé miesto na Tour. Už chcem zvíťaziť. Vincenzo je naďalej naším lídrom. Ale nemôžeme sa sústrediť len na to a musíme ísť naháňať úspechy aj do únikov."
 
Romain Bardet predviedol znovuzrodenie a na trati opäť prezentoval silného jazdca. O aktívnu cyklistiku z jeho strany tak určite nebude núdza. "Dnes to nestačilo na víťazstvo, ale dostal som sa späť do hry. Bol som v depresii, boli to moje najhoršie dni na Tour, pretože som nemohol nasledovať tých najlepších. A to bol veľký úder na moju psychiku, pretože som prišiel bojovať o top 5. Pred alpskými etapami mi dnešný výkon veľmi zdvihol morálku. Budem naďalej pracovať, aby som to dokázal zopakovať. Musím sa poďakovať Mikelovi Cherelovi, ktorý je mojím najlepším priateľom. Odviedol fantastickú prácu. Na konci bol Rodríguez najsilnejší, nemôžem mať výčitky."
 
quintana-froome-tdf-2015Chris Froome mal okolo seba kvalitnú podporu, ktorá dokázala eliminovať všetky pokusy na cieľovom kopci. Aj on bol s priebehom etapy spokojný, prípadné útoky odložil na neskôr. "Nečakal som, že poveternostné podmienky sa tak rýchlo zmenia. Mám radšej teplo. Som spokojný, že som sa dostal cez dnešnú etapu. Stále som mal pri sebe Richieho a Gerainta, s ktorými sme kontrolovali situáciu. Keď som pred cieľom zrýchlil, len som chcel otestovať, kto je na svojej hranici. Ale všetci vyzerali sviežo. Mám rovnakú úctu k všetkým súperom, nikoho nechcem nechať odísť. Ani jeden útok dnes nebol nebezpečný."
 
Nairo Quintana predviedol vzdorovitý výkon, ale stále čakáme na jeho silný atak. Kolumbijský jazdec má však dobrú morálku, ktorá sa teraz výlučne sústredí na Alpy. "Bola to ťažká etapa, v ktorá obsahovala náročné kopce a v ktorej sa dramaticky menilo počasie. Dážď mi nepomohol. Všetci sme sa snažili atakovať, ale Chris Froome sa bránil veľmi dobre. Budem sa naďalej snažiť, nič nie je rozhodnuté až do posledného dňa. Cítim sa dobre a moja forma by určite nemala klesať do konca pretekov."
 
Španielsky jazdec Alberto Contador patril k tým jazdcom, ktorí museli byť po etape veľmi spokojní. Totiž, ďalšia strata na jeho konte by bola smrteľná. Aj keď to stále nie je ono, už pôsobil lepším dojmom, takže z jeho strany sa môžeme ešte tešiť na zaujímavé predstavenie. "Bola to ťažká etapa, v ktorej sa menilo počasie. Myslím si, že všetci sme boli na rovnakej úrovni. Chcel som atakovať, preto moji spolujazdci nastavili tempo. Môj atak nebol proti Froomovi, chcel som len vedieť, ako sú na tom ostatní. Ale nedalo sa útočiť, pretože fúkal protivietor. Tím Sky nastavil stabilné tempo, ktoré som chcel prerušiť, ale nie je to jednoduché, pretože majú veľa silných jazdcov. Ale začínam sa cítiť čoraz lepšie, preto verím, že v záverečnom týždni budem schopný získať späť nejaký čas."
 
Svoju pozíciu obránil aj Tejay van Garderen, preto sa môže pokojne pripravovať na alpské etapy, na ktoré sa veľmi teší. "Vedel som, že tím Sky má silný tím a že budú neutralizovať útoky, preto som zostával sedieť za nimi. Dúfam, že to budú robiť stále a pred Alpami sa vyčerpajú. V poradí sa nachádza niekoľko jazdcov, na ktorých som si musel dať pozor. Myslím si, že sa mi to podarilo, odviedol som dobrú prácu bez toho, aby som sa dostal nad svoje limity. Všetko pokračuje podľa plánu."
 
Michal Kwiatkowski bol najbojovnejším jazdcom etapy a prezentoval sa sympatickým dojmom na záverečnom stúpaní, i keď vedel, že proti silnejším lezcom má veľmi malý náskok. Skvelý bol aj jeho výkon v poslednom klesaní, kde parádne eliminoval prichádzajúcu skupinu. "Na poslednom kopci som nemohol udržať za sebou silných vrchárov, ale som rád, že som bojoval až do konca o víťazstvo v etape. Musel som veriť, že budem úspešný, ale bolo to ťažké, aby sme zostali so Sepom Vanmarckom tak ďaleko. Išiel som na plný plyn, aby ma vrchári nedobehli. Musím zablahoželať Rodríguezovi, pretože bol najsilnejší." 
 
 
kwiatkowski-tdf-2015-unik-eqsf
Michal Kwiatkowski počas 12. etapy (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop