Zdeněk Štybar: Ukáže to až budúcnosť!

29.4.2013, 14:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Dvojnásobný majster sveta v cyklokrose a 27-ročný cyklista tímu Omega Pharma - Quick Step Zdeněk Štybar nám porozprával o prvej jari strávenej na dlažobných klasikách. Získal šieste miesto na Paríž-Roubaix a skúsenosti do budúcnosti...
 
 

Ako sa cíti vaše telo tri týždne po Paríž-Roubaix? Ako dlho ste sa zotavovali?

 

"Trvalo mi to asi týždeň, kým som sa zbavil celkovej únavy. Mohol som si oddýchnuť na dovolenke v Spojených arabských emirátoch. Nemusel som trénovať a pripravovať sa na ďalšie podujatia, takže tá únava odznela pomerne rýchlo."

 

 

Cítili ste po Paríž-Roubaix napríklad aj to, načo sa cyklisti často sťažujú, drnčanie v prstoch?

 

"Áno, prsty ma naozaj boleli až tak, že som si poriadne nemohol otvoriť fľašu s vodou. Asi to k tomu patrí. Zažil som to prvýkrát, ale je to predsa len 260 kilometrov a 50 kilometrov po kockách, takže človek to zažije asi iba po Roubaix. Po ostatných klasikách to nebolo až také hrozné, pretože boli kratšie a nešli sme až tak rýchlo, čiže to bolo iné."

 

 

Rakúsky cyklista Bernard Eisel (Sky) prirovnal fyzický stav cyklistu po Roubaix k chrípke. Súhlasíte? Je to niečo podobné?

 

"Ja by som to asi až tak nepovedal, ale telo je naozaj veľmi unavené. Nie je to len samotnou klasikou Paríž-Roubaix, ale aj celým tým predchádzajúcim obdobím od januára. Navyše tento rok bolo v úvodných mesiacoch sezóny veľmi zlé počasie, veľká zima, čo človeka niekedy vysaje ešte viac než samotné podujatie."

 

 

V čom je iná regenerácia po dlažobných klasikách a "dlažobnom" vrchole Paríž-Roubaix ako po iných podujatiach?

 

"Dovolenka je určite nevyhnutná, inak sa telo dokopy nedá. Keby človek potom ďalej trénoval, tak telo sa unaví ešte viac."

 

 

A ako sa cítite s odstupom času psychicky? Opadol už z vás bezprostredný hnev na nešťastnú kolíziu s diváčkou 15 kilometrov pred cieľom?

 

"Ani nie. Samozrejme, bude ma to mrzieť asi až dokonca kariéry. Mal som veľkú šancu vyhrať alebo určite aspoň byť na pódiu. Už sa to stalo a nedá sa to zmeniť. Na druhej strane keby mi niekto povedal pred sezónou, že budem šiesty na Paríž-Roubaix, tak by som bol veľmi spokojný."

 

 

Máte teda za sebou premiéru na veľkých dlažobných klasikách. Aká bola ich náročnosť v porovnaní s vašimi očakávaniami?

 

"Myslím si, že to bolo približne rovnako náročné, ako som očakával. Vyložene ma to neprekvapilo, pretože som bol na tieto klasiky psychicky dobre pripravený. Jedine úsek Arenberg ma prekvapil drsnosťou kociek, po ktorých človek takmer ani nemôže ísť a musí si naozaj vybojovať stopu. Taktiež nájazd na Arenberg je neuveriteľný, keďže naňho nabehnete v rýchlosti 60 kilometrov za hodinu. Vyzerá to, akoby tam bol cieľ."

 

 

Dajú sa tieto dlažobné úseky porovnať s cyklokrosom alebo ako veľmi vám pomohli bohaté skúsenosti s cyklokrosom?

 

"Myslím si, že som to využil len málo, keď som napríklad trochu jazdil mimo kociek, ak to bolo možné. K cyklokrosu by som to ale neprirovnával, pretože je to úplne niečo iné."

 

 

Práve dvojnásobný majster sveta v cyklokrose, Sven Nys, vás pochválil a povedal, že vám verí. Potešili vás jeho slová?

 

"Veľmi ma potešili jeho slová a jeho ocenenie, pretože je to človek, ktorý robí pre cyklistiku všetko a žije ňou stále aj vo svojich 36 rokoch. Je to aktuálny majster sveta v cyklokrose. Navyše dlažobné klasiky si v minulosti vyskúšal, takže vie, o čom hovorí."

 

 

Šieste miesto z Paríž-Roubaix je veľkým úspechom, ale cítite sa po premiére na veľkých dlažobných klasikách aj skúsenejší?

 

"Určite. Je to pre mňa veľmi dôležité, že som sa dostal na tieto klasiky. Som rád, že som získal skúsenosti, ktoré by som mal využiť o rok."

 

 

Ako zhodnotili jarné klasiky v tíme? Na jednej strane tím OPQS nevyhral žiadnu klasiku, ale zato ste získali okolo dvadsať víťazstiev a viacero skvelých umiestnení...

 

"Tím bol spokojný. Síce nám chýbalo víťazstvo, ale vždy je potrebné aj šťastie a byť v správnom čase na správnom mieste. Hlavne Tom Boonen nebol vo forme a mal naozaj veľkú smolu."

 

 

Ešte zaujímavejšie je, že veľkú klasiku nevyhral na jar žiadny Belgičan, čo sa stalo vraj prvýkrát od roku 1918...

 

"Okrem Boonena ani Gilbert zatiaľ nemá práve najlepšiu sezónu, no a práve to sú momentálne najväčší ťahúni Belgicka, ktorí v posledných rokoch vždy vyhrali nejakú klasiku. Tiež Jurgen Roelandts bol tretí na Okolo Flámska. Belgičania mali úspechy, do cieľa prichádzali pravidelne v najlepšej desiatke, ale nevyhrali. Je to možno trochu aj zhoda náhod. Zdá sa, že Tom Boonen je pre Belgicko momentálne nenahraditeľný."

 

 

A čo sa týka nás Čechov a Slovákov, čím to je podľa vás, že v poslednom období dosahujeme veľké úspechy, a to zásluhou rôznych cyklistov?

 

"Samozrejme, je to hlavne vďaka Petrovi Saganovi, ktorý ukazuje, že je jeden z najlepších cyklistov na svete a cyklistika takéhoto cyklistu naozaj potrebuje. Teraz sa konečne podarilo vyhrať Amstel Gold Race, teda veľkú klasiku aj Romanovi Kreuzigerovi. Takže toto je úžasné a sú to super výsledky pre našu cyklistiku. Myslím si, že vďaka týmto výsledkom, čo boli a snáď ešte budú, by sa na cyklistiku mohlo chytiť veľa mladých cyklistov."

 

 

Viete si v budúcnosti predstaviť aj spoluprácu s Petrom Saganom, tak ako to niekedy na klasikách robia napríklad Belgičania z rôznych tímov?

 

"Je to veľmi náročné. Tento rok som mal, samozrejme, aj rôzne tímové úlohy, takže preto to nie je jednoduché, ale možno sa to v budúcnosti podarí."

 

 

A ako vnímate slová Fabiana Cancellaru, ktorý sa priznal, že pred klasikami strávil doma z piatich mesiacov iba desať dní? Je to naozaj taká veľká obeta?

 

"Áno, ja som to mal úplne rovnaké, dokonca som bol možno doma ešte menej. Začali sme prípravou na Malorke a nasledoval kolotoč podujatí v Katare, Ománe, Taliansku, Belgicku a Francúzsku. Človek naozaj nie je vôbec doma a navyše je to obdobie, keď sa v Európe nedá dobre trénovať, takže človek je stále niekde mimo."

 

 

Napriek tomu to zvládate, takže prečo to robíte a čo vás tak veľmi motivuje?

 

"Samozrejme, je to naša obživa, ale stále je to koníček a každý chce byť v najlepšej forme, ukázať sa a vyhrávať. Preto sa musíte obetovať a robiť to najlepšie, ako viete, aby ste dosahovali úspechy."

 

 

Chcete dosiahnuť úspechy práve na veľkých dlažobných klasikách? Je to váš cieľ v najbližších sezónach?

 

"Áno, to sú tie podujatia, pre ktoré som sa rozhodol, keď som prestupoval z cyklokrosu na cestu. Chcel som uspieť práve na nich. Roubaix je ojedinelé možno skôr trasou a Flámsko zase skvelými divákmi, atmosférou. Každopádne Roubaix a Flámsko sú podujatia, ktoré mám veľmi rád. Táto jar mi ukázala, že som sa snáď nevydal zlou cestou, ale ukáže to až budúcnosť."

 

 

Roubaix venoval babičke!

 

Zdeněk bojoval na francúzskej klasike aj za svoju zosnulú babičku, ktorá zomrela iba týždeň pred Paríž-Roubaix, v deň, keď sa išlo Okolo Flámska. Pred štartom Štyby povedal, že sa pokúsi dosiahnuť čo najlepší výsledok a znova priniesť úsmev na tváre členov jeho rodiny. Skvelým šiestym miestom sa to Zdenkovi určite podarilo.

 

 

Cyklokrosári na Paríž-Roubaix

 

Zaujímavosťou je, že minulý rok skončil na šiestom mieste tiež špičkový cyklokrosár a majster sveta v cyklokrose z roku 2008 - Lars Boom. Navyše najviac víťazstiev v histórii na Paríž-Roubaix má spolu s Tomom Boonenom (4 víťazstvá) legendárny Roger De Vlaeminck, tiež skvelý cyklokrosár a majster sveta v cyklokrose z roku 1975.

 

 

Premiéra na Tour de France?

 

Ďalší program Zděnka Štybara v sezóne 2013 ešte nie je jasný. Predbežne sa ale nachádza v užšom zozname tímu pre Tour de France. Pre Štybyho by to bola veľká premiéra pri storočnici Tour. Zatiaľ absolvoval iba jednu Grand Tour, keď minulý rok prišiel do cieľa Vuelty. V poslednej etape získal pekné ôsme miesto za kolegom Steegmansom.

 
stybar-zdenek-msr-velky
Zdeněk Štybar na MSR a ČR 2012 v Púchove (foto: Jaroslav Maliňák)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop