Poznáte cyklotrial?

23.11.2013, 18:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris

Cyklotrial je menej známa cyklistická disciplína, ale Slovensko patrí v tomto športe k najúspešnejším krajinám. Môžeme sa pochváliť troma majsterkami a šiestimi majstrami sveta. Pri tomto odvetví sú dôležité vlastnosti ako vytrvalosť či trpezlivosť. Cycling-Info.sk je portál o cestnej cyklistike, ale keďže máme v cyklotriale momentálne svetovú jednotku a množstvo historických úspechov, zaslúži si našu pozornosť.

 

Cyklotrial je individuálny cyklistický šport, pri ktorom sa jazdí na špeciálnom malom bicykli bez sedadla po prírodných alebo umelých prekážkach. Cieľom je získať čo najmenej trestných bodov za fyzický kontakt so zemou alebo prekážkou, pričom cyklotrialisti majú na zdolanie okruhu plného prekážok určitý časový limit. Je to oficiálne odvetvie v rámci UCI.

 

"Je to technicky veľmi náročná disciplína. Zostanú pri nej len ozajstní vytrvalci, doslova fanatici, ktorí potrebujú pri trénovaní veľkú dávku trpezlivosti a vytrvalosti,“ vysvetľuje Štefan Pčola, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) za cyklotrial, reprezentačný tréner a majster sveta v cyklotriale. "Technicky dobre jazdiť vie viacero jazdcov, ale musia dozrieť aj po psychickej stránke, aby sa stali šampiónmi. Náš šport je veľmi individuálny a aj ja ako reprezentačný tréner plním skôr úlohu manažéra, ktorý plánuje reprezentačné akcie a zosúlaďuje jazdcov.“    

 

Cyklotrial je pomerne mladý šport, ktorý vznikol pred necelými päťdesiatimi rokmi v Španielsku z iniciatívy mototrialových jazdcov. Chceli nájsť náhradu za motocykle a trénovať bez benzínových výparov. Zábavnou formou sa snažili trénovať a udržať na bicykli. Napríklad aj päťnásobný účastník Rely Dakar Ivan Jakeš začínal vo veku siedmich rokov s cyklotrialom. Tento šport má najvyššiu úroveň v krajinách ako Španielsko, Francúzsko a Anglicko, kde sa môžu pochváliť prepracovaným systémom a dlhodobou úspešnosťou. Úspechy dosahujú aj krajiny ako Poľsko či Slovensko, z popredných priečok ustúpilo napríklad Japonsko. Raritou cyklotrialu je, že sa jazdí pod dvoma organizáciami.

 

 "Dá sa povedať, že každý chvíľku ťahá pílku. Momentálne je silnejšia UCI, ale jazdí sa tiež pod hlavičkou Biketrial International Union (BIU),“ vysvetľuje Štefan Pčola. "Aspoň majstrovstvá sveta sa idú pod oboma organizáciami, ak to časovo vychádza. Je to na škodu cyklotrialu, ale na národnej úrovni s tým nič neurobíme. Patríme k menšine krajín, ktoré sa to snažia brať ako výhodu a jazdcom nerobíme naprieky, nič im nezakazujeme, čo sa v niektorých krajinách deje. Snažíme sa spájať účasti na podujatiach oboch organizácii a samotný jazdec sa rozhoduje, či chce ísť svetový pohár pod jednou alebo druhou organizáciou. Vždy je jedna organizácia prioritnejšia a druhá skôr prípravná.

 

Slovensko dosiahlo viaceré úspechy najmä pod hlavičkou BIU a v zahraničí o nás vedia. Máme tri majsterky a šiestich majstrov sveta v tomto športe. Najnovším veľkým zjavom je 19-ročná cyklotrialistka Tatiana Janíčková, ktorá tento rok vyhrala majstrovstvá sveta pod hlavičkou UCI a aj všetkých päť pretekov svetového pohára.

 

Bol pri tom tiež Štefan Pčola: "Videl som poslednú prekážku, na ktorej to vyhrala a to dokázalo jej silnú povahu. Je húževnatá, vytrvalá, trpezlivá. Do posledného okamihu nebolo jasné, že kto vyhrá, ale silným presvedčením a vierou to dokázala, v poslednom kontrolnom úseku otočila celé preteky. Bola to hra nervov a Tatiana určite dospela hlavne psychicky, stala sa z nej šampiónka.

 

 

Ťažko povedať koľko rokov bude jazdiť cyklotrial, ale v najbližších piatich rokoch môže pokojne jazdiť na vrcholne úrovni a zlepšovať sa. V jej veku sa určite veľa vecí mení, osamostatňuje sa a na mladého človeka sa zväčšuje tlak. Teraz nastúpila na vysokú školu a bude to záležať na nej, že ako spojí školu s tréningami a ako bude pokračovať.“ Podľa našich informácií čakajú Tatianu v Brne tréningy s Václavom Kolářom, špičkovým českým cyklotrialistom. Z iných disciplín láka Táňu najviac zjazd, ale všetko ukáže až budúcnosť.

 

Momentálne je na Slovensku zaregistrovaných 12 cyklotrialových klubov. "V minulosti boli najaktívnejší v Záriečí, teraz je najviac jazdcov asi v Poprade. Aktívne kluby sú tiež v Rudine, vo Veľkom Záluží, v Kysuckom Novom Meste, menej aj v Bratislave,“ vymenoval Štefan Pčola.

 

A aká je momentálne situácia v slovenskom cyklotriale? "Po nežnej revolúcii boli rôzne obdobia, ale po zrušení Zväzu pre spoluprácu s armádou, ktorý výrazne podporoval aj cyklotrial, prišli ťažké časy podobne ako v iných športoch. Najväčší boom cyklotrialu bol u nás asi v 90-tych rokoch, kedy si získaval ľudí z ulice. Teraz bojujeme so základnými vecami a snažíme sa aspoň udržať súčasnú úroveň. Dúfam, že v budúcnosti ešte zažijeme u nás rozmach cyklotrialu,“ zaželal si Štefan Pčola, ktorý vrcholne súťažil do roku 2006.

 

 

Slovenskí majstri sveta v cyklotriale:
- Gabriela Daníková, Záriečie (BIU)
- Janka Kucová, Poprad (BIU)
- Tatiana Janičková (UCI) - rozhovor s Tatianou zverejníme o týždeň

- Štefan Pčola (BIU)
- Peter Barták, Záriečie (BIU)
- Ján Šidlík, Záriečie (BIU)
- Peter Muziga, Záriečie (BIU)
- Ladislav Jánoška, Kys. Nové Mesto (BIU)
- Ján Kočiš, Poprad (BIU)

 

 

janickova-tatiana-1

Tatiana Janíčková (foto: archív TJ)

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop