Leopold König: V Sky sa chcem veľa naučiť a skúsiť dve Grand Tours

6.11.2014, 23:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Dva štarty na Grand Tours, dvakrát v top desiatke. Nasleduje snaha o zisk pozície lídra v najlepšom tíme sveta na najslávnejších trojtýždňových pretekoch. Froome, Wiggins či Porte sú jeho novými konkurentmi i učiteľmi. Prinášame rozhovor s Leopoldom Königom, ktorého čaká po štyroch rokoch v NetAppe, nová výzva "nebeských rozmerov".
 
 
Na Facebook si v stredu pridal fotku s bicyklom v prírode. Je to stále oddych alebo už tréning na novú sezónu?
 
Označil by som to skôr ako ľahší tréning, také štyri hodiny na bicykli. Minulý týždeň som prvýkrát trénoval vo francúzskom meste Nice, kde má tím Sky menšiu základňu. Začínam s prípravou na novú sezónu, dohromady mám v nohách asi osem voľnejších tréningov.
 
 
V uplynulých desiatich mesiacoch si zažil turbulentnú sezónu. Aká bola? Aké prívlastky si zaslúži?
 
Počas sezóny som sa cítil ako na horskej dráhe. Nezačalo to podľa plánu, ani neskončilo, ale to čo bolo medzitým, to sa vydarilo nad plán. Som vďačný zato, že to vyšlo práve na Tour de France, na najdôležitejšom podujatí v sezóne, kde som dosiahol siedme miesto. Ale celkovo by som uplynulú sezónu neoznačil za úplne vydarenú. Ako najlepší okamih sezóny vnímam tretie miesto v horskej trinástej etape Tour za Nibalim a Majkom. Vtedy sa pre mňa otočila celá Tour. Naučil som sa, že pokiaľ má človek nevydarenú sezónu, tak na Tour de France to môže nielen napraviť, ale úplne prebiť.
 
 
Najvyššie na spomínanej horskej dráhe si sa dostal práve počas Tour. Ale kedy si ocitol najnižšie?
 
Najťažšie som to zvládal asi v marci, keď ma trápil zápal v kolene. Nepoznal som dĺžku liečby a rekonvalescencie, takže som prežíval obdobie neistoty. Takmer mesiac som bol bez bicykla, menil som kalendár pretekov a mal som len tri mesiace na prípravu pred Tour de France. Takéto obdobie je vždy náročné a nie každý sa s tým vyrovná. Samozrejme, tieto najťažšie veci sú zložité najmä po psychickej stránke, pretože na fyzickú bolesť sme zvyknutí a stretávame sa s ňou prakticky na každých pretekoch.  
 
 
Premiérovú Tour de France si zvládol tiež turbulentným spôsobom. Mohol za tvoje pády aj nedostatok skúseností? Spravil si nejaké chyby, ktoré si nemusel?
 
Tour tiež nezačala najlepšie. Stratil som veľa času v pádoch i pre mechanický problém na dlažobných kockách. Nepovedal by som, že to bolo o neskúsenosti. Jednoducho som sa priplietol do dvoch pádov a postretol ma technický problém, čo nemôžete ovplyvniť. Na druhej strane je to všetko relatívne, veď počas môjho trápenia boli Froome a Contador už úplne mimo hry. Jednoducho Tour je Tour a pokiaľ ste tam, tak do toho dávate všetko a o tom som sa presvedčil po pádoch a problémoch. Hovorili sme si, že vydržíme do prvej alpskej etapy, aby sme zistili, či to má zmysel alebo nie.
 
 
Práve na "Starej dáme" si prvýkrát otestoval dlažobné kocky najťažšieho typu z klasiky Paríž-Roubaix, a to ešte za mokra. Je to tvoja šálka kávy alebo sa ti "mačacie hlavy" znechutili?
 
Nepovedal by som, že mi vadia. Ale ísť prvýkrát najťažšie dlažobné kocky z trasy Paríž-Roubaix na Tour de France a za mokra, to nie je práve ideál. Vo finále ma to síce nestálo toľko času, i keď po odpočítaní dvoch minút by mi to stačilo takmer na konečné piate miesto. Kocky spôsobili viac stresu, viac možných problémov, ale až tak mi to nevadilo.
 
 
Ak by si o tom rozhodoval, zaraďoval by si dlažobné kocky do programu Tour de France?
 
Pre divákov to bola veľmi zaujímavá etapa, je to atraktívne a z tohto pohľadu áno. Je to zviditeľnenie a spestrenie pretekov. Etapy sú menej jednotvárne. Otázkou je intenzita, či ich tam nebolo príliš veľa. Vyzerá to tak, že v roku 2015 ich bude menej.
 
 
konig-leopold-britain-2014
Leopold König na Tour of Britain 2014 (foto: netapp-endura.com)
 
 
Na Tour si jazdil s najlepšími vrchármi v najlepšej forme. Kto z nich má podobný štýl ako ty? Koho štýl je ti sympatický?
 
Ťažko porovnávať. Osobne nie som príliš výbušný typ, takže v tomto sa podobám skôr Bradleymu Wigginsovi, ktorý je časovkársky typ, že ide tempo aj do kopca. Chris Froome má podobný štýl, ale je o niečo výbušnejší a má solídne zrýchlenie v kopci.
 
 
Tour ste uzavreli s NetAppom oslavou, ktorú si nazval ako "rodinnú s tristo ľuďmi“. Čo si pod tým máme predstaviť?
 
Nazbierali sa ľudia od sponzorov, čo je pre večer po dojazde na Chámps-Élysées bežné. Pozývajú sa zamestnanci a zákazníci, je to také poďakovanie a prezentácia. Ale bolo to pekné, keďže veľa ľudí sledovalo celú Tour, fandilo nám, a potom sa s nami o tom rozprávali pri večeri. Páčilo sa mi to, vládla príjemná atmosféra.
 
 
A ako si si užil domáce privítanie v mestečku Moravská Třebová? Zrejme to bolo osobnejšie.
 
Určite som to vnímal zvláštne, keďže som tam vyrastal a veľa ľudí poznám, no a práve tí ma prišli zrazu privítať. Je to niečo špeciálne a veľmi som si to užil. Prišlo veľa ľudí, vraj toľko ich neprilákal ani prezident. Vážim si to a veľmi ma to potešilo.
 
 
Po sezóne si zvolil ako oddych dvojtýždňový pobyt v horských kúpeľoch Karlova Studánka a nie slnečné pláže. Prečo si uprednostnil takúto formu regenerácie?
 
Chodieval som niekoľko rokov po sebe k moru, navštívil som klasické destinácie, no už som nemal chuť a náladu. V Karlovej Studánke som bol tento rok už viackrát, hlavne v marci s kolenom, no a obľúbil som si to tam. Rozhodol som sa pre dvojtýždňovú kúru, počas ktorej sme dávali dohromady celé telo. Nebolo to iba o ležaní, ale o procedúrach, liečení či práci s fyzioterapeutom. Venovali sme sa telu, aby sa dalo dokopy po sezóne. Uprednostnil som kúpele z regeneračného dôvodu. Je tam čistý vzduch, krásna príroda, výborne podmienky na spánok.
 
 
Až v kúpeľoch ti zistili zdravotné problémy s ramenom. Vedel si o tom? Prejavilo sa to predtým?
 
Cítil som nejaké problémy, ale neobmedzovalo ma to. Až pri práci s fyzioterapeutom sme zistili, že mám úplne voľné rameno, že mi skáče, mám potrhané a povolené väzy v ramene. Aj to bol dôvod, prečo som tam išiel. Aby sme dali čo najviac takýchto vecí dokopy, v čo najkratšom čase. Pred novou sezónou už nato nebude toľko priestoru.
 
 
Je regenerácia tajným receptom k cyklistickému úspechu? Do akej miery je dôležitá?
 
Je veľmi dôležitá hlavne v posledných rokoch, keď je cyklistika čistejšia. Oveľa viac sa dbá na dobrú regeneráciu a celkovo na to, aby sme sa viac venovali telu. Je to jedna z primárnych vecí, ktorá robí cyklistu lepším. Predtým to bol doping a od toho sa všetko odvíjalo. Dnes sa to presunulo k regenerácii či výžive.
 
 
konieg-leo-2012-velky
Leopold König na MSR a ČR v Púchove 2012 (foto: Jaroslav Maliňák)
 
 
Tvojim veľkým krokom v kariére je stále čerstvý prestup do World Tour a britského tímu Sky. Nerušili ťa ponuky a vyjednávania počas Tour de France?
 
Dohodli sme sa s manažérom, že počas Tour nič iné neriešime, a tak to aj fungovalo. Zaviedli sme také menšie embargo a žiadne zmluvy som vtedy nemal v hlave. Tour paradoxne znížila počet záujemcov a zostali len tí vážni. Okrem Sky sa o mňa zaujímali dva tímy z World Tour a NetApp.  
 
 
Najväčšia zákulisná bitka o cyklistov prebieha práve v období Tour. Ako vnímaš takýto model prestupov v cyklistike?
 
Je to asi štandardná  a zabehnutá vec. Prestupové obdobie je najžhavejšie práve v okolí Tour de France. Najdôležitejšie jednania sa odohrávajú často v záverečných dňoch Tour a počas prvého týždňa po nej, keď sa podpisujú najväčšie hviezdy a až následne ostatní. Pre niekoho to môže byť stresujúce, že sa všetko točí v tomto termíne. Cyklista vtedy potrebuje pokoj a koncentráciu, ale takto je to nastavené. Je to dané aj tým, že Tour má najväčší ohlas a zväčša zvyšuje hodnotu cyklistov, teda ak nejde o lídrov, ktorí úplne vyhoria.
 
 
Čo bolo pre teba pri prestupe ťažšie? Výber tímu alebo následné dvojmesačné utajovanie?
 
Oboje bolo pre mňa stresujúce. Samozrejme, snažil som sa, aby som sa rozhodol správne, neľutoval to, aby ma to čo najviac posunulo, aby mi to čo najviac dalo. Určite to bola ťažká voľba. Po podpise prišlo ďalšie zložité obdobie utajovania, keď som nič nemohol prezradiť. Našťastie, už je to za mnou. Teraz to chcem povedať čo najviac ľuďom. Aby sa to upokojilo, ale aj preto, že to chcem naozaj povedať a podeliť sa o radosť.
 
 
Ktoré dôvody a faktory rozhodli v prospech Sky?
 
Jednoduché dôvody. Majú silný tím na Grand Tours a vedia pracovať s cyklistami s takýmto zameraním. Práve v Sky som cítil najväčšiu šancu na posun vyššie, najväčšiu šancu na ďalší progres. Samozrejme, veľa ľudí mi pripomína, že tam nedostanem toľko šancí a podobne, ale takéto pripomienky sú podľa mňa mimo. Pokiaľ neprekonám ostatných v tíme, tak sa mi to nepodarí ani v drese iného družstva. Ak budem lepší, šancu dostanem, ak nie, nedostanem ju v Sky, ale ani kdekoľvek inde. Už pred Tour som vyhlásil, že sú mi bližšie anglosaské tímy. Ich systém vedenia, tréningov a podobne. NetApp je tiež anglosaský tím a cítil som tam spokojnosť s týmito vecami. Po finančnej stránke boli ponuky relatívne podobné. Sky síce predložil najvyššiu ponuku, ale nerozhodol som sa pre nich pre peniaze.
 
 
Ako si vnímal mediálne hádky dvoch lídrov tímu Sky a víťazov Tour de France, Chrisa Frooma a Bradleyho Wigginsa, v posledných dvoch rokoch?
 
Sú to dve výrazné osobnosti. Každý je trochu iný a z toho zrejme vznikali nedorozumenia. Pre vedenie tímu to nebolo jednoduché, ale všetko to napokon smerovalo k tomu, aby opäť vyhrali Tour de France. Neverili podpore od Wigginsa v takej miere, ako iným pomocníkom, tak ho nechali doma. Neviem, aký majú momentálne medzi sebou vzťah, takže to nedokážem lepšie posúdiť.
 
 
A ako to vyzerá s prípadným príchodom NetApp-u, teda Bory, do World Tour?
 
V najbližších dvoch rokoch asi nie, ale potom sa mení celý model ProTour. Takže aspoň od roku 2017 by chceli byť v Pro Tour "A" alebo minimálne v Pro Tour "B", také informácie som zachytil.
 
 
So Sky si podpísal kontrakt na "tradičné" dva roky. Vyhovuje ti takáto dĺžka? Boli v hre aj iné alternatívy?
 
Vyhovuje mi to. Tri roky sú príliš veľa, no a každoročný boj o zmluvu tiež nie je jednoduchý. Dva roky sú štandard. Niekomu to môže vyhovovať inak, ale ja som chcel dva roky a som zvedavý, ako to bude celé fungovať a vyzerať.
 
 
konig-barta-jurco-mcr-2014
Jan Bárta, Leopold König a Matej Jurčo na MSR a ČR v Slavkově (foto: J. Maliňák)
 
 
S tímom Sky si už absolvoval trojdňový zoznamovací kemp v Británii. Koho si spoznal? Ako si sa tam cítil?
 
Stretli sme sa na tri dni celý tím a zoznámil som sa naraz s asi 80 ľuďmi, čiže si doteraz nepamätám skoro nikoho. Ale veľmi sa mi to páčilo a užili sme si to. Mali sme aj slávnostnú večeru. Jeden deň sme strávili spolu s britskou reprezentáciou na plachetniciach, skončili sme druhí z desiatich lodí. Bolo to vydarené stmeľovacie sústredenie.
 
 
V detstve si začínal s hokejom, ktorý máš stále rád. Dostal si sa k nemu po sezóne? Máš ho v novej zmluve povolený?
 
Nikdy som ho nemal v zmluve zakázaný, ale ako profesionál viem, čo si môžem dovoliť, a čo nie. Nie som presvedčený o tom, žeby to bola pre mňa vhodná príprava. Je to nebezpečný šport, môže sa stať všeličo. Žiaľ, v posledných rokoch som sa k hokeju nedostal.
 
 
Nemrzí ťa, že asi nenavštíviš domáci hokejový šampionát, ktorý štartuje v Česku 1. mája?
 
Žiaľ, asi to nestihnem, ale v minulosti som to zväčša stíhal aspoň v televízii. Dúfam, že aspoň finále si naplno pozriem. Bol som v minulosti na zápase NHL San José Sharks - Los Angeles Kings, keďže som získal vstup za víťaznú etapu na Okolo Kalifornie. Stále tento šport sledujem, respektíve sa o to aspoň snažím. Bavia ma prehľady výsledkov a štatistík, ale už dlhšie som nevidel žiadny zápas.
 
 
Za svoj vzor si viackrát označil legendárneho hokejistu Jaromíra Jágra. Vieš si predstaviť, že by si súťažil do tak vysokého veku ako on? Niečo podobné predviedli v poslednej dobe napríklad Voigt alebo Horner.
 
Dnes sa vek vo všeobecnosti posúva vyššie, nielen v športe. Populácia sa dožíva vyššieho veku a je dlhšie aktívna, no a ruku v ruke s tým ide šport. Vidíme jazdcov, ktorí majú nad 40 rokov a sú takmer v najlepších rokoch. Je to obdivuhodné. Za ďalších desať rokov sa to možno posunie ďalej a profesionálni cyklisti vo veku nad 40 rokov budú bežným javom.
 
 
Vďaka siedmemu miestu na Tour de France ťa spoznala aj široká verejnosť. Ako sa ti páčilo nedávne vystúpenie v talkshow TGM (Geni a Míši)?
 
Páčilo sa mi to. Chalani sú v pohode, bolo to spontánne. Zabavili sme sa a oddýchol som si od stereotypu na bicykli. Mám pozvánku ešte do jednej talkshow, ktorú chytíte aj na Slovensku (Všechnopárty, zábavná talkshow Karla Šípa na ČT, pozn. red.). Teším sa nato, lebo je to niečo iné, niečo nové, je to taký relax. Vôbec som pritom necítil nervozitu, čo ma prekvapilo. Užil som si to.
 
 
So známym českým moderátorom Martinom Veselovským ste sa zase rozprávali o dopingu. Je potrebné hovoriť o tejto problematike?
 
Je to ťažké. Veľakrát ma to už nebaví, pretože ja vlastne nemám k tomu čo povedať. V tej dobe som nejazdil medzi profesionálmi. Môžem povedať iba to, ako to vidím, ale nikdy som sa s dopingom nestretol, respektíve som jazdil v tímoch, kde sa nič také neobjavilo. Ale cítim povinnosť o tom hovoriť. Chcem, aby o tom hovorili aj ľudia, ktorí s tým mali spojenie v minulosti a aby sa to už nikdy neopakovalo v budúcnosti. Je dôležité uviesť veci na pravú mieru. Nech široká verejnosť spozná pravdu. Nech vie, ako to v cyklistike teraz funguje, aby ľudia stále nečítali iba o dopingových obvineniach a nekonečných kauzách. Myslím si, že stále sa nájdu hlupáci, ale cyklistika je momentálne jeden z najčistejších športov.  
 
 
Okrem talkshow a rozhovorov si už v minulosti prijal naše pozvanie a spolukomentoval etapu Tour de France na RTVS. Vieš si predstaviť budúcnosť v médiách v spojení s cyklistikou?
 
Je možné, žeby ma to bavilo, ale asi nie v spojitosti s cyklistikou. Nehovorím, že ma úloha spolukomentátora nebaví, ale asi to nie je vyložene moja šálka kávy. Nie je to niečo, čomu by som sa venoval dlhodobo.
 
 
Neprekáža ti popularita spôsobená úspechom na Tour de France?
 
Zatiaľ nie. Keď ma niekto občas spozná, je to príjemné. Zatiaľ je to fajn. Ak by toho bolo výrazne viac, tak by to bolo asi horšie, keďže mi to nie je prirodzené. Ale vo všeobecnosti rád propagujem cyklistiku a komunikujem s ľuďmi.
 
 
konig-leo-vuelta-velka
Leopold König po víťaznej etape na Vuelta a Espaňa 2013 (f.: netapp-endura.com)
 
 
Pomáhajú ti udržať "psychiku na uzde" stále aj knihy? Každý rok sa ťa pýtame na aktuálny čitateľský výber...
 
Určite. Stále ich čítam a stále mi to pomáha po mentálnej stránke. Teraz som asi dva roky nevidel knihy od Dona Miguela Ruiza, tak som sa k nim vrátil. Momentálne čítam od začiatku knihu Štyri dohody. Keď som mal teraz voľno po sezóne a chodil napríklad po horách, tak som sa k tomu dostal, sadol som si a čítal.
 
 
Poznáš projekt kolegu Petra Vakoča, ktorý prevádzkuje eshop s cyklistickými knihami?
 
Poznám Vakočov projekt a ten nápad sa mi veľmi páči. Je to super vec pre ľudí v cyklistike, aby sa vzdelávali a mali čo čítať. Doteraz možno ľudia nemali takú príležitosť, ale teraz už nájdu cyklistické knihy na jednom mieste. Ja som zatiaľ prečítal biografiu od Bradleyho Wigginsa a určite to teraz bude naživo zaujímavé porovnanie.
 
 
Spomenuli sme knihy, ale aby sme neurazili hudobníkov, aké "pecky" počúvaš najradšej na trenažéri?
 
Najviac počúvam asi pop, pretože nemám rád staré obohraté pesničky. Rád počúvam stále niečo nové. Dosť sa mi páčia aj žánre ako Dubstep alebo RnB.
 
 
Máš za sebou životnú sezónu a životný prestup. Aká by mohla byť sezóna 2015?
 
Chcel by som ísť dve Grand Tour. A bude to životná sezóna. Zase ďalšia životná sezóna. Je to prvá sezóna vo veľkom tíme a chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle. Budem mať k dispozícii najlepšie zázemie a najlepšie podmienky, takže sa na to veľmi teším.
 
 
Prečo dve Grand Tour? Nechceš sa plne koncentrovať na jednu GT? Radšej Giro alebo Vueltu?
 
Dve Grand Tour, to by bol ďalší krok, ktorý ma posunie výkonnostne ešte vyššie. Vueltu som už išiel a páčila sa mi. Giro vyzerá tiež lákavo. Z tejto dvojice by som si radšej vybral asi Giro. Okrem toho by som rád išiel Okolo Katalánska a Tirreno-Adriatico, pretože tieto podujatia som ešte neabsolvoval a mohli by mi sedieť.
 
 
Radšej by si išiel Tour de France v úlohe superdomestika alebo Giro a Vueltu ako líder?
 
Oboje je lákavé a posunulo by ma vyššie. Ale rola lídra je rola lídra. V tíme Sky sa chcem čo najviac naučiť. Naučiť sa byť lídrom v tak veľkom a úspešnom tíme. Pokúsim sa využiť príležitosti, ktoré dostanem.
 
 
Ďakujeme za rozhovor!
 
 
Kto je Leopold König?
Narodil sa 15. novembra 1987 v Moravskej Třebovej. V detstve hrával hokej, ale napokon vyhrala cyklistika. Do sveta veľkej cyklistiky vkročil v roku 2006 v tíme PSK Whirlpool-Hradec Králové. Od sezóny 2011 až do konca sezóny 2014 pôsobil v nemeckom profesionálnom kontinentálnom tíme NetApp. Jeho spolujazdcom bol ďalší Čech Jan Bárta a post jedného z mechanikov zastával dlhodobo Slovák Peter Doležal. Po siedmom mieste na Tour de France 2014 sa dohodol Leo na dvojročnej spolupráci s tímom Sky. Dve účasti na GT premenil na dve umiestnenia v top desiatke, predtým skončil na Vuelte 2013 na deviatej priečke. Jeho priezvisko znamená v nemčine „Kráľ“, tak sme zvedaví na boje v jeho novom kráľovstve.
 
 
O nebeskom tíme
Od britského tímu Sky sa očakáva aj v novej sezóne dominancia, alebo aspoň pokus o dominanciu, najmä na Grand Tours. Novými posilami tímu sú jazdci ako König, Roche, Poels, Nordhaug, Viviani či Fenn. Leo môže od 1. novembra 2014 oficiálne trénovať na tímovom bicykli značky Pinarello. Kompletný dres britského družstva si oblečie až po Vianociach od 1. januára 2015.
 
 
Moravská Třebová
Moravská Třebová je 11-tisícové mestečko, ktoré je rodiskom dvoch špičkových českých cyklistov. Svet je malý. Narodili sa tu Leopold  König aj Roman Kreuziger. Lenže Roman býval asi dvadsať kilometrov ďalej v Lanškroune, neskôr sa presťahoval do Plzne, potom do Talianska. Takže dvaja profesionálni cyklisti z malého mestečka sa spoznali až na pretekoch.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop