Valverde a Movistar zostávajú na čele rebríčkov, vpredu stále rovnaké mená

6.10.2015, 13:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Rebríčky World Tour ponúkajú zaujímavý pohľad na uplynulú sezónu, pretože okrem individuálnych triumfov reflektujú výkonnosť počas celého roka. V tomto smere majú navrch španielski cyklisti, ktorých stále ťahajú traja skúsení matadori.
 
V individuálnom hodnotení pretekárov obhájil prvé miesto Alejandro Valverde. Je neuveriteľné, ako si tento 35-ročný jazdec dokáže udržať výbornú formu takmer počas celého ročníka a najlepšie výkony predviesť na najväčších pretekoch. Vynikajúco jazdil na ardenských klasikách, na Tour de France sa konečne dostal na pódium, úspechy žal v Katalánsku a silné výkony ukázal aj v San Sebastiane, Lombardii či na MS a Vuelte. Valverde je univerzálnym jazdcom, ktorý sa hodí takmer na všetky profily a ktorý svoje schopnosti využíva vďaka bohatým skúsenostiam a jazdeckému umu. Preto aj v pokročilom veku pre cyklistu patrí medzi najväčšie osobnosti.
 
 
valverde-alejandro-mava-movf
Alejandro Valverde aj tento rok vyhral rebríček WT (© Movistar Team)
 
 
Joaguim Rodríguez znovu ukončil sezónu bez triumfu na GT. Najbližšie mal k nemu na Vuelte, ale dlhá časovka mu skrížila plány. Ako kvalitný vrchár sa dokáže presadzovať aj na týždňových pretekoch, ako to ukázal v Baskicku, a klasikách, preto sa aj on pohybuje na vysokých miestach v rebríčku UCI. Trojicu najlepších dopĺňa Nairo Quintana, ktorý skončil druhý na Tour a štvrtý na Vuelte. Aj keď v tomto roku nezískal primát na Grand Tour, presvedčil sa, že je schopný odjazdiť dva trojtýždňové preteky za sebou. Jeho jediným etapovým úspechom bol triumf na Tirreno - Adriatico
 
Aj ďalšie miesta v hodnotení patria špecialistom na GT, Contador, Froome a Aru tieto podujatia dokázali ovládnuť. Prvým dvom menovaným sa potom nevydarili pokusy vyhrať double, v tomto smere bol úspešnejší Fabio Aru, ktorý okrem triumfu na Vuelte obsadil na Gire druhé miesto. A to si zaslúži rešpekt od takého mladého cyklistu. Medzi najlepšími ich dopĺňajú Rui Costa, ktorý získaval body za stabilné výkony počas celej sezóny, ale obišiel bez veľkého víťazstva, a Thibaut Pinot. Francúzsky jazdec na Tour de France čakal podstatne lepší výsledok, ale jeho výkonnosť počas týždňových pretekov bola výborná, kde sa mu navyše podarilo vyhrať niekoľko horských etáp.
 
Do tejto spoločnosti sa "prepašovali" dvaja klasikári Alexander Kristoff a Greg van Avermaet. Nórsky jazdec mal najmä počas jari skvelú formu, ktorú zakončil triumfom na Okolo Flámska. Na štvrté miesto v rebríčku ho dostalo 20 víťazných pretekov, čo nedosiahol nikto. Van Avermaet jazdil celý rok na rovnakej kvalitnej úrovni, ale ani to mu nezaručilo získanie veľkého triumfu. Potešiť ho mohla aspoň víťazná etapa na Tour de France. Peter Sagan obsadil v rebríčku sedemnáste miesto a sezónu zakončil krásnym triumfom na majstrovstvách sveta.                   
 
 
Individuálny rebríček UCI World Tour 2015
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 675
2. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 474
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 457
4. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 453
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 448
6. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 430
7. vlajka

CONTADOR Alberto

TEAM TINKOFF - SAXO 407
8. albansko

VAN AVERMAET Greg

BMC RACING TEAM 324
- vlajka

COSTA Rui

LAMPRE - MERIDA 324
10. vlajka PINOT Thibaut FDJ 319
11. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING 314
12. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 302
13. URAN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP 301
14. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING 283
15. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 271
17. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 257
 
 
Dominantnú pozíciu medzi celkami si udržal tím Movistar, ktorý skončil na vrchole rebríčka tretí raz za sebou. Zoskupenie ťahajú Valverde a Quintana, ktorí sú nositeľmi najväčšieho počtu bodov, ale presadiť sa dokážu aj ďalší jazdci, keď na to dostanú príležitosť. Ionovi Izagirremu sa podarilo zvíťaziť na Okolo Poľska a Beňat Intxausti vybojoval štvrté miesto na Dauphiné. Až do posledných pretekov v Lombardii sa mohla dostať na prvú priečku Kaťuša, ale ruský celok aj tak dosiahol najlepší výsledok vo svojej existencii. Vďačiť za to môže skvelému úvodu sezóny, kde vyhrával Kristoff, a na týždňových etapákoch predvádzali silné výkony Špilak so Zakarinom. Dôležité body tradične zbieral Purito, ktovie, ako by to dopadlo, keby mohol štartovať aj na klasike padajúceho lístia.       
 
Britský celok potiahol Chris Froome, do výbornej formy sa dostal Geraint Thomas, ktorý sa po tomto roku určite zaradí medzi nových lídrov. So začiatkom sezóny musel byť nadmieru spokojný aj Richie Porte, ale po zbabranom Giro sa akoby zabudlo na jeho triumfy na Paríž - Nice, v Katalánsku a Trentine. Mark Cavendish znovu priniesol výsledky do tímu Etixx - Quick-Step a v skúsenej partii sa k nemu pridali aj ďalší jazdci, ale belgická zostava tentoraz nedokázala vyhrať veľkú klasiku.
 
Astana jazdila výborne predovšetkým na GT, kde okrem Arua a Nibaliho zažiaril Mikel Landa, no pochvalu si zaslúži celá ich vrchárska skupina. Tím BMC má univerzálnu zostavu, ktorá je konkurencieschopná na klasikách (Van Avermaet, Gilbert) a etapových pretekoch (Van Garderen, Caruso). Okrem toho zbierali úspechy aj v tímových časovkách, takže právom sa zaradili medzi silnejšie tímy na svete.  
 
 
REBRÍČEK TÍMOV REBRÍČEK KRAJÍN
1. vlajka MOVISTAR TEAM 1619 1. vlajka Španielsko 1945
2. vlajka KATUSHA TEAM 1606 2. vlajka Taliansko 1106
3. vlajka SKY PROCYCLING 1378 3. Kolumbia 1099
4. albansko ETIXX - QUICK-STEP 1158 4. vlajka Veľká Británia 1041
5. vlajka ASTANA PRO TEAM 1106 5. albansko Belgicko 905
6. vlajka BMC RACING TEAM 1010 16. vlajka Slovensko 257
 
 
 
VÍŤAZI WT PRETEKOV:
Richie Porte (Sky), John Degenkolb (Giant), Alejandro Valverde (Movistar), Chris Froome (Sky), Rohan Dennis (BMC), Nairo Quintana (Movistar), Geraint Thomas (Sky), Luca Paolini (Kaťuša), Alexander Kristoff (Kaťuša), Tim Wellens (Lotto Soudal) - 2
Joaquim Rodríguez (Kaťuša), Michal Kwiatkowski (Etixx), Ilnur Zakarin (Kaťuša), Alberto Contador (Tinkoff), Simon Špilak (Kaťuša), Adam Yates (Orica), Ion Izagirre (Movistar), André Greipel (Lotto-Soudal), Rigoberto Urán (Etixx), Fabio Aru (Astana), Vincenzo Nibali (Astana) - 1
 
 
Najcennejšie triumfy na etapových pretekoch získal Chris Froome, ktorý sa radoval na Tour de France a potrebnú výkonnosť predviedol už na Critérium du Dauphiné. Pekné výsledky dosiahol Rohan Dennis, ktorý v úvode sezóny ovládol TDU a získal tri dôležité triumfy v TTT na Dauphiné, Tour a MS. Okrem toho bol najrýchlejší v prvej etape na Starej dáme a obliekol si žltý dres. Jednodňové preteky si na jar užíval John Degenkolb, ktorý vyhral monumenty Miláno - San Remo a Paríž - Roubaix. Nemecký borec v tomto roku síce dosiahol len šesť víťazstiev, ale dva uvedené triumfy sú skvelou vizitkou. Alejandro Valverde zase exceloval na ardenských klasikách, do zbierky mu pribudli ďalšie úspechy na Valónskom šípe a L-B-L. Túto dvojicu dopĺňa Alexander Kristoff, ktorý dominoval na Tour of Flanders a GP Plouay.
 
Andrému Greipelovi sa darilo v získavaní etáp vo WT pretekoch, zaujali najmä jeho štyri triumfy na TdF a jedno víťazstvo na Gire. Tom Dumoulin získal až štyri etapy v individuálnych časovkách, vo zvyšnom prípade bol najsilnejší na strmom horskom dojazde na Vuelte. Päť horských finišov ukoristil Joaquim Rodríguez, nezabudne najmä na Tour de France, kde bol úspešný na Mur de Huy a Plateau de Beille. Zaujal aj Mikel Landa. Vychádzajúca vrchárska hviezda získala na Gire dve náročné horské etapy a parádny úlovok vybojoval na Vuelte, kde ovládol kráľovskú etapu, ktorá bola najťažšou previerkou na GT za posledné roky. Peter Sagan sa tiež radoval štyri razy. Najskôr bol úspešný v upršanej etape na Tirrene, potom dva razy preukázal svoje majstrovstvo vo Švajčiarsku a jediný triumf na GT vybojoval na Vuelte.          
 
 
wt-etapove-vitazstva
 
 
VÍŤAZI ETÁP (rozpísaný graf):
André Greipel (Lotto-Soudal) - 7
Tom Dumoulin (Giant), Joaquim Rodríguez (Kaťuša) - 5
Michael Matthews (Orica), Peter Sagan (Tinkoff), Alejandro Valverde (Movistar), Mikel Landa (Astana) - 4
Richie Porte (Sky), Chris Froome (Sky), Thibaut Pinot (FDJ) - 3
Michael Albasini (Orica), Sacha Modolo (Lampre-Merida), Philippe Gilbert (BMC), Fabio Aru (Astana), Alexander Kristoff (Kaťuša), Rohan Dennis (BMC), Tony Martin (Etixx), Greg Van Avermaet (BMC), Romain Bardet (Ag2r), Matteo Pelucchi (IAM), Elia Viviani (Sky), Esteban Cháves (Orica), Ruben Plaza (Lampre-Merida) - 2
Juan José Lobato (Movistar), Michal Kwiatkowski (Etixx), Davide Cimolai (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Adriano Malori (Movistar), Jens Debusschere (Lotto-Soudal), Wouter Poels (Sky), Nairo Quintana (Movistar), Fabian Cancellara (Trek), Domenico Pozzovivo (Ag2r), Tejay Van Garderen (BMC), Sergej Černeckij (Kaťuša), Fabio Felline (Trek), Stefan Küng (BMC), Davide Formolo (Can-Garmin), Jan Polač (Lampre-Merida), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Beňat Intxausti (Movistar), Paolo Tiralongo (Astana), Ilnur Zakarin (Kaťuša), Vasil Kirienka (Sky), Iljo Keisse (Etixx), Peter Kennaugh (Sky), Rui Costa (Lampre-Merida), Kristian Durašek (Lampre-Merida), Alexaj Lutsenko (Astana), Zdeněk Štybar (Etixx), Mark Cavendish (Etixx), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Rafal Majka (Tinkoff), Simon Geschke (Giant), Vincenzo Nibali (Astana), Marcel Kittel (Giant), Maciej Bodnar (Tinkoff), Bart de Clercq (Lotto Soudal), Sergio Henao (Sky), Tom Boonen (Etixx), Jos Van Emden (LottoNL), Johan Le Bon (FDJ), Tim Wellens (Lotto Soudal), Manuel Quinziato (BMC), Caleb Ewan (Orica), Bert-Jan Lindeman (LottoNL), Jasper Stuyven (Trek), Danny Van Poppel (Trek), Nelson Oliveira (Lampre-Merida), Alessandro De Marchi (BMC), Fränk Schleck (Trek), Nicolas Roche (Sky), Alexis Gougeard (Ag2r)  - 1
 
 
Na najvyšších priečkach sa v poslednom čase objavujú stále tí istí pretekári, ktorí získavajú najviac bodov na Grand Tour, ktoré sú najviac hodnotené. To svedčí o vyrovnanosti ich výkonov v priebehu niekoľkých rokov, čo len potvrdzuje ich kvalitu. Valverde a Rodríguez sa dokážu presadiť na rôznych typoch podujatí, to isté môžeme povedať aj o Nibalim, ale taliansky jazdec si v poslednom čase nedokáže udržať formu celý rok. Contador a Froome sa zase špecializujú na etapové preteky, a keď sa na nejakom zúčastnia, vždy chcú byť úspešní. Pre Petra Sagana sú najdôležitejším miestom na získavanie WT bodov jarné klasiky. Ak na nich predvedie famóznu formu ako v roku 2013, zákonite sa to musí prejaviť na jeho umiestnení v rebríčku.        
 
 
wt-posledne-roky-sagan
 
 
wt-pocet-pretekov-s-bodmi
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop