V tomto roku ukončili kariéru skúsení talianski jazdci, ale aj mladý talent

3.12.2015, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V predchádzajúcom ročníku niekoľko zvučných mien uzavrelo kapitolu profesionálneho pretekára. Do zaslúženého športového dôchodku sa pobrala skúsená talianska dvojica Ivan Basso a Alessandro Petacchi, ale kariéru prekvapujúco ukončil aj talentovaný Campbell Flakemore.
 
 
Taliansky vrchársky diesel opúšťa cyklistickú scénu
 
Ivan Basso patril medzi najlepších jazdcov na GT, ktorí pretekali po roku 2000. Bol klasickým vrchárom, ktorému najmä na začiatku kariéry robila veľké problémy časovka, ale ktorý vynikal v kopcoch s dieselovým motorom a strojovým tempom. V sezónach 2006 a 2010 vyhral Giro d'Italia a na najväčších domácich pretekoch ukoristil šesť etáp. Ešte predtým získal na Tour de France v rokoch 2004 a 2005 tretie a druhé miesto, na lepší výsledok potreboval lepšiu časovku. v ktorej bol Armstrong jasne silnejší. Okrem toho bol úspešní aj na Giro del Trentino či Critérium International.
 
Najlepšie roky prežil pod vedením Bjarneho Riisa v tíme CSC Pro Team. O jeho služby mal vždy veľký záujem Discovery Channel, do amerického tímu nakoniec prestúpil v roku 2007, ale v tom čase sa Basso priznal k dopingu pod ťarchou vyšetrovania Operácie Puerto. Po dvojročnom treste jazdil za taliansky tím Liquigas/Cannondale a poslednú sezónu absolvoval v tíme Tinkoff-Saxo. Tá pre neho skončila predčasne, po páde na Tour de France mu diagnostikovali rakovinu semenníkov. Ale to bol len jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol skončiť s pretekaním.
 
"Každý športovec vie, že nebude jazdiť naveky. V určitej fáze kariéry si múdry jazdec uvedomí, kedy prišiel jeho čas odísť. Prišiel som do tímu Tinkoff-Saxo, ktorý je jeden z najlepších na svete a chcel som mu pomôcť svojimi výkonmi a skúsenosťami. Aj keď som bol len super-domestik, musel som jazdiť na najvyššej úrovni. Mohol som pretekať aj naďalej, ale už by som nebol adekvátnym členom tímu. Ak mám byť na trati, tak preto, že som nápomocný, a nie kvôli zásluhám."
 
Ivan Basso naďalej zostáva pri cyklistike, v Tinkoff-Saxo bude pomáhať vedeniu celku a stane sa spojkou medzi manažérmi a jazdcami. Jeho skúsenosti sú na nezaplatenie, nie je náhoda, že na tohtoročnom Gire si ho vybral za spolubývajúceho Alberto Contador. Na Bassa má dobré spomienky aj Peter Sagan, ktorému veľmi pomohol v jeho začiatkoch medzi profesionálmi.
 
 
Šprintérska ikona a austrálsky talent budú rovnako chýbať 
 
Na pretekoch už neuvidíme ani najlepšieho talianskeho šprintéra posledného obdobia Alessandra Petacchiho, ktorý ukončil kariéru vo veku 41 rokov. Petacchi mal vynikajúce zrýchlenie a priebojnú povahu, vďaka tomu má za sebou nesmierne bohatú kariéru, počas ktorej vyhral 22 etáp na Gire, 20-krát sa radoval na Vuelte a na Starej dáme bol najrýchlejší v šiestich prípadoch. V sezóne 2004 vyhral pamätných deväť etáp na talianskej GT, o rok neskôr na jeho konto pribudlo 25 triumfov, vrátane monumentu Miláno - San Remo.
 
 
 
 
 
Okrem toho ovládol aj klasiky Scheldeprijs a Paríž - Tours a na všetkých troch Grand Tour dokázal vyhrať bodovaciu súťaž. Ani jemu sa nevyhli dopingové nepríjemnosti, v roku 2007 mal pozitívny test na zakázanú látku salbutamol. Táto kauza mala kontroverzný priebeh. Najskôr mu boli odobrané tituly, ktoré dosiahol v tomto období, neskôr bol vynesený verdikt, že túto látku užíval legálne kvôli astme. 
 
Alessandro Petacchi plánoval prestať s pretekaním už na jar 2013, keď stratil motiváciu jazdiť proti mladším pretekárom. Oficiálne oznámil ukončenie kariéry a tím Lampre-Merida to zobral na vedomie. Lenže taliansky cyklista si to rozmyslel a na jeseň toho istého roka sa pridal k tímu OPQS, aby posilnil lead-out pre Marka Cavendisha. V ostatnej sezóne jazdil vo farbách prokonti tímu Southeast, kde predával cenné skúsenosti vychádzajúcej talianskej šprintérskej hviezde Jakubovi Mareczkovi, a po Gire definitívne zavesil bicykel na klinec. "Moja kariéra skončila na Gire. V Miláne to bol smutný deň, plný emócii, ktorý si zapamätám do konca života. Pretekal som veľmi dlho, vyhral som veľa pretekov. Teraz chcem konečne jazdiť len tak. Teraz je ten správny moment a toto rozhodnutie robím bez akejkoľvek ľútosti."
 
Nečakaná správa prišla z tímu BMC, že talentovaný jazdec Campbell Flakemore sa rozhodol prestať s cyklistikou. 23-ročný austrálsky borec pritom patril medzi najväčšie nádeje svetovej cyklistiky, Cadel Evans v ňom videl nového víťaza Grand Tour. V roku 2014 vyhral prológ na Tour de l'Avenir a na MS U23 získal bronzovú medailu v časovke, v sezóne 2015 preto dostal šancu v drese BMC. Hneď na jej začiatku na austrálskom šampionáte vybojoval výborné štvrté miesto. Na Tour Down Under si však zlomil kľúčnu kosť a potom sa len pomaličky dostával do tempa.
 
Rozhodnutie ukončiť kariéru nebolo náhle, ale bola to dlhodobá záležitosť. "Nebolo to rozhodnutie, ktoré sa zrodilo zo dňa na deň, dozrievalo vo mne takmer dva roky. Vedenie tímu BMC bolo sklamané, ale myslím si, že ma pochopili. Byť profesionálnym cyklistom je obrovská drina. Ľudia, ktorí sa nepohybujú priamo v cyklistike, o tom nemajú ani tušenia. Skutočne som nechcel vidieť sám seba, ako kvôli tomu prinášam veľké obete. World Tour nie je pozlátko, ktoré vidíme v televízii. Nie je to pre mňa. Mnohokrát sa stalo, že som sa cítil úplne sám, preto som sa pýtal, či práve toto chcem robiť ďalších desať rokov. Jasná odpoveď bola nie."
 
 
Odchádzajú aj skúsenosti a spoľahlivosť
 
lastras-pablo-movistarIdeálny záver kariéry nemá za sebou Pablo Lastras. Skúsený španielsky domestik na Okolo Katálanska utrpel ťažký pád v zjazde, po ktorom si vážne zranil panvu, a odvtedy nevysadol na bicykel. Vo veku 39 rokov to bola teda definitívna bodka za jeho kariérou. Lastras strávil všetkých osemnásť rokov pod vedením manažéra Eusebia Unzuého v jednom celku a bol príkladom lojálneho cyklistu. Na všetkých troch GT dokázal vyhrať etapu, na Vuelte sa tešil dokopy tri razy.
 
Do dôchodku putoval aj 36-ročný vrchár John Gadret. Francúzsky jazdec strávil väčšinu kariéry v tíme Ag2r, kde dostával voľnosť na väčšine pretekov. Najväčší úspech dosiahol v roku 2011, keď obsadil tretie miesto v GC na Gire a vyhral aj jednu etapu. Na základe týchto výsledkov v ročníku 2013 prestúpil do celku Movistar, kde mal posilniť vrchársku zostavu, ale tento angažmán mu nevyšiel podľa predstáv. Preto mu španielske zoskupenie na konci tejto sezóny neponúklo predĺženie zmluvy a Gadret si nedokázal nájsť nového zamestnávateľa. Pri cyklistike však na chvíľu zostane, v roku 2016 chce nadviazať na svoje predchádzajúce úspechy v cyklokrose a vybojovať tretí francúzsky titul, ktorý predtým získal v sezónach 2004 a 2006.
 
Na odpočinok odchádza aj Gert Steegmans. Rýchly belgický jazdec a vynikajúci pomocník na severské klasiky počas kariéry vystriedal niekoľko tímov. Všetky si cenili jeho nebezpečný finiš a výborné dispozície na mačacie hlavy. Medzi jeho najväčšie úspechy patria dva triumfy na Tour de France. V sezóne 2006 vyhral šprint v belgickom meste Gent, o rok neskôr dokonca triumfoval na Champs-Elysées. Na jeho veľkú škodu podobných úspechov nedosiahol viac, pretože nedokázal zvládať tlak ako vedúca osobnosť tímu, preto sa stal veľmi ceneným pomocníkom. V poslednom období si jeho služby užíval Tom Boonen, v záverečnom roku kariéry prestúpil Steegmans do Treku, aby pomáhal Cancellarovi. V sezóne 2015 však prežil tri pády na severských klasikách, ktoré ho odradili z ďalšieho pretekania.
 
Pretekársku činnosť takisto ukončil silný borec na jednodňové preteky Alexander Kolobnev. Ruský cyklista bol špecialistom na ardenské klasiky a dvojnásobným ruským šampiónom. Okrem toho získal dve strieborné medaily na MS v rokoch 2007 a 2009. V roku 2011 mal na TdF dopingový nález, ale jeho obvinenie bolo anulované. Stále však trvá vyšetrovanie, že v roku 2010 na Liége - Bastogne - Liége predal víťazstvo Alexandrovi Vinokourovi. V tejto sezóne mal ťažký pád na Okolo Baskicka, po ktorom už nedokázal pretekať.
 
 
 
 
 
Na trati bude chýbať aj francúzsky útočník Jerome Pineau, ktorý bol profesionálom od roku 2002 a počas kariéry vyhral jednu etapu na Gire a podujatie Clasica de Almeria. Medzi profesionálmi už neuvidíme ani Haydena Roulstona. Pretekár z Nového Zélandu bol neodmysliteľnou súčasťou zostavy Fabiana Cancellaru na severských klasikách, patril medzi výborných pomocníkov a tempárov. Najväčšie úspechy dosiahol na dráhe, na OH v Pekingu v stíhačkách vybojoval striebornú a bronzovú medailu.              
  
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop