Prestupový trh bol rušný, pôsobisko menili viaceré hviezdy + štatistiky

28.1.2016, 23:00 | Magazín C-I.sk | T.Šandor,R.Boris
Pred novou sezónou bol čulý ruch na prestupovom trhu, čo spôsobilo, že niekoľko zaujímavých pretekárov uvidíme jazdiť v nových dresoch. Pozornosť vzbudila rošáda medzi Kittelom a Cavendishom, ale nového zamestnávateľa si hľadali aj jazdci na celkové poradie.
 
 
Etixx vsadil na Kittela a mladých borcov 
 
Veľký prievan sa odohral najmä v celku Etixx - Quick-Step. Belgický tím si naďalej udržal pozíciu šprintérskeho a klasikárskeho zoskupenia, ale v hromadných dojazdoch bude ich koncovým jazdcom Marcel Kittel. Doterajší šprintérsky líder Mark Cavendish sa rozhodol prijať lepšiu finančnú ponuku od Dimension Data, športový manažér Etixxu Patrick Lefevere však predviedol majstrovský kúsok a do celku pritiahol Kittela. Nemecký borec mal za sebou nevydarenú sezónu, preto sa ľahko zrodila dohoda medzi Giant-Alpecin a Etixxom.
 
V belgickom zoskupení už neuvidíme Rigoberta Urána, ktorý v roku 2014 obsadil na Gire druhé miesto, a Michala Kwiatkowskeho. Poľský borec v jeho farbách vybojoval titul na Amstel Gold Race a Strade Bianche, preto boli obaja veľmi cenenými pretekármi. Nahradiť ich majú Daniel Martin, ktorý dokáže finišovať na Grand Tour v Top 10 a perfektne zvláda ardenské klasiky, či Bob Jugels, ktorý sa s výbornou časovkou môže vyprofilovať na kvalitného jazdca na GC. A nesmieme zabúdať na nováčikov Gaviriu, Contrerasa, Martinelliho a De Plusa, ktorí majú potenciál, aby udržali víťazný tímový esprit na vysokej úrovni.
 
 
kittel-2016-etixx-eqsf
Marcel Kittel v nových farbách (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Striedme, ale cielené nákupy najlepších zoskupení
 
Najsilnejšie celky vo WT nakupovalo len toľko, koľko potrebovali. Tím Sky sa zameral na novú vrchársku senzáciu Mikela Landu, ktorý sa automaticky stáva lídrom na Gire. Svoje opodstatnenie mal aj príchod Beňata Intxaustiho. Druhou veľkou posilou je Michal Kwiatkowski. Poľský cyklista zaplní v tíme voľný priestor na ardenských klasikách a bude sa snažiť rozvinúť svoje schopnosti na GC. Do zostavy pribudne aj perspektívny šprintér Danny van Poppel a veľký talent z Talianska Gianni Moscon. S odchodom Richieho Porta sa im podarilo vysporiadať veľmi dobre.
 
Do Astany pribudli len spoľahlivý domestik Gatis Smukulis a Eros Capecchi. Naopak, veľkou straty budú odchody Landu a Taaramaeho. Estónsky jazdec sa rozhodol vyskúšať angažmán v Kaťuši, kde bude chcieť získať čo najviac príležitostí na osobné úspechy. V ruskom celku si odkrúti premiéru Jurgen van den Broeck, ktorý sa má stať novým elitným pomocníkom do kopcov pre Rodrígueza. Španielsky jazdec bol veľmi sklamaný, že túto pozíciu po dlhých rokoch musel opustiť Dani Moreno. Ďalší líder celku, Kristoff, si do zostavy vybral Michaela Morkova, aby ešte vylepšil svoju partiu na severské klasiky.
 
Na prestupovom trhu bol najmenej aktívny Tinkoff, čo spôsobila skutočnosť, že majiteľ celku po tejto sezóny končí s dotovaním cyklistiky. Novými tvárami sú len Jurij Trofimov, ktorý sa bude zameriavať na Grand Tour, Adam Blythe, ktorého úlohou bude podpora Petra Sagana, a potom už len nováčikovia Michael Gogl (na klasiky) a  Erik Baška. Opačným smerom však putovali Jensen, Breschel, Morkov, ktorí oslabia zostavu na severských klasikách, a Basso, Zaugg a Pires, ktorých skúsenosti budú zase chýbať na GT.
 
Movistar sa udržal na rovnakej úrovni. Budú mu síce chýbať Intxausti, Capecchi a Lastras, ktorý ukončil kariéru, ale pribudnú Betancur a Moreno, ktorý ešte zvýšia odolnosť v kopcoch. V BMC sa mimoriadne tešia z príchodu Richieho Porta, ktorý sa chystá presadiť na Tour de France v spoločnosti Tejay van Garderena. Inak zostalo všetko po starom, partiu opustil len Peter Stetina, ktorý sa presunul do Treku.
 
 
moreno daniel 2016 movf
Daniel Moreno už vo farbách Movistaru (© Movistar Team)
 
 
Niektoré dlhoročné spojenia sa pretrhli
 
Tím Cannondale síce opustili stálice Martin a Hesjedal, ale na ich miesto putujú nemej kvalitní cyklisti. Celok si veľa sľubuje od angažovania Pierra Rollanda, podľa Jonathana Vaughtersa dokážu správnym tréningom jeho výkonnosť ešte vylepšiť. Ďalší nováčik Urán chce uspieť na Gire, povesť etapového pretekára chce začať napĺňať talentovaný americký borec Lawson Craddock. Tím sa posilnil aj silnými borcami Breschelom a Simonom Clarkom.
 
Zaujímavá obmena sa odohrala v tíme Orica-GreenEdge. Za austrálskej zostavy odišli tradičné tváre ako Clarke, Meyer, Howard, Santaromita či Weening, nahradiť ich má španielsky útočník Amets Txurruka či univerzál Ruben Plaza. Christopher Juul-Jensen dostane príležitosť naplniť osobné ambície na klasikách, to isté platí pre Luku Mežgeca, ktorý sa chce tiež výraznejšie presadiť. Do celku pribudli aj dva domáce vrchárske super-talenty, Jack Haig a Robert Power, na výkony druhého menovaného si však budeme musieť počkať, pretože je vážne zranený.
 
Veľká pozornosť smerovala na celok Dimension Data, ktorý získal nových sponzorov a miestenku vo WT. Manažment tímu nakoniec dokázal pritiahnuť šprintérske eso Marka Cavendisha, ktorý si k sebe zobral tradičných pomocníkov Renshawa a Eisela. Bez povšimnutia nemôže zostať ani príchod Konstantina Sivtsova, ktorý môže byť pre tím osožný v mnohých prípadoch.
 
Trek-Segafredo sa posilnil na každom fronte. Na GT prichádza Ryder Hesjedal, ktorý v Garmine strávil uplynulých deväť rokov a ktorému bude pomáhať Peter Stetina. Na kockové klasiky bude pripravený Edward Theuns a šprintérske kvality prichádza predviesť Niccolo Bonifazio.
 
Známe prostredie svojho predchádzajúceho holandského celku vymenil Laurens ten Dam, ktorý má byť v Giant-Alpecin na TdF oporou pre Warrena Barguila. Po pekných výsledkoch v minulej sezóne chce vyskúšať nové výzvy Rafael Valls, španielsky borec v tíme Lotto-Soudal zaplní priestor po Van den Broeckovi. Zoskupenie Lampre-Merida sa muselo vysporiadať s viacerými odchodmi dobrých pretekárov, ale určite bude spokojné s príchodom Louisa Meintjesa, ktorý na poslednej Vuelte potvrdil, že patrí medzi najtalentovanejších jazdcov na celkové poradie.
 
 
meintjes luis 2016 lamf
Luis Meintjes na Tour Down Under (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Zopár štatistík:
 

Najmladší cyklisti vo WT 2016
1. Laurens De Plus - Etixx - 20 (4. september 1995)        
2. Sam Oomen - Giant - 20 (15. august 1995)        
3. Robert Power    - GreenEDGE - 20 (11. máj 1995)        
4. Christian Odd Eiking    - FDJ - 21 (28. december 1994)        
5. Alexej Vermeulen - Lotto-NLJumbo - 21 (16. december 1994)        
10. Fernando Gaviria - Etixx - 21 (19. august 1994)        
28. Erik Baška - Tinkoff - 22 (12. január 1994)

 

Najstarší cyklisti vo WT 2016                
1. Matteo Tosatto - Tinkoff - 41 (14. máj 1974)        
2. Gregory Henderson - Lotto-Soudal - 39 (10. september 1976)        
3. Xabier Zandio - Sky - 38 (17. marec 1977)        
4. Haimar Zubeldia - Trek - 38 (1. apríl 1977)        
5. Ángel Vicioso - Kaťuša - 38 (13. apríl 1977)        
6. Sven Tuft - GreenEDGE - 38 (9. máj 1977)        
15. Joaquim Rodríguez - Kaťuša - 36 (12. máj 1979)

 

Najmladšie tímy podľa vekového priemeru jazdcov        
1. Cannondale 26,7    
2. Giant 27,2    
3. Lampre-Merida 27,3    
4. Etixx 27,4    
5. LottoNL-Jumbo 27,4    
6. FDJ 27,4    
        
Najstaršie tímy podľa vekového priemeru jazdcov        
1. Trek 30    
2. Tinkoff 29,6    
3. Astana 29    
4. IAM Cycling 29    
5. Kaťuša 28,9    
6. Ag2r 28,7  

 

Cyklisti vo WT podľa národnosti
Taliansko 55    
Francúzsko 54    
Belgicko 51    
Holandsko 42    
Španielsko 38    
Austrália 25    
USA 20    
Nemecko 20    
Rusko 19    
Švajčiarsko 19    
Kolumbia 15    
Veľká Británia 14    
Slovensko 6
Česko 4    
        
Tímy WT s najväčším zastúpením národností medzi jazdcami
Dimension Data 15    
Cannondale 15    
Trek 14    
IAM Cycling 13    
Etixx 13    
        
Tímy WT s najmenším zastúpením národností medzi jazdcami
FDJ 5    
LottoNL-Jumbo 7    
Movistar 8    
Ag2r 8    
Lotto-Soudal 8   

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop