Tinkoff chcel byť najlepším tímom na svete, odchádza tesne pod vrcholom

6.10.2016, 11:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V budúcej sezóne už neuvidíme v pelotóne krikľavé dresy Tinkoffu. Neprehliadnuteľný majiteľ celku Oleg Tinkov skončil so svojim sponzorstvom po štyri a pol ročnom dobrodružstve a za ten čas chcel mať vo svojich službách len tých najlepších. Preto vsadil na Alberta Contadora a Petra Sagana.
 
 
Tinkoff sa hrdil na Vuelte
 
Ruský podnikateľ vstúpil na cyklistickú scénu v roku 2012, keď v polovici sezóny začal podporovať tím Saxo Bank. Do toho etablovaného zoskupenia, ktoré malo športové úspechy (v roku 2008 Carlos Sastre vyhral Tour de France, o dve sezóny neskôr ho napodobnil Andy Schleck), priniesol Oleg Tinkov nový závan, a hlavne finančnú stabilitu, ktorá tomuto celku chýbala.
 
Svoju banku Tinkoff prezentoval už na Tour de France v tomto ročníku, keď dominoval tím Sky a Bradley Wiggins, ale pre celok Saxo Bank - Tinkoff Bank to nebola vydarená edícia. Bez Alberta Contadora, ktorému doznieval dopingový trest, nedosiahol tím žiadny čiastkový úspech a v tímovej klasifikácii obsadil len šestnáste miesto.
 
Pre budúcnosť zoskupenia bol mimoriadne dôležitý návrat Pistolera, čo sa hneď potvrdilo na Vuelte. Španielsky matador na domácej GT vyfúkol celkový triumf Joaquimovi Rodríguezovi, a v Saxo Bank - Tinkoff Bank bola hneď lepšia nálada. A keď Contador vyhral aj klasiku Miláno - Turín, Oleg Tinkov začal byť sebavedomý, že s touto zostavou môže dobyť cyklistický svet. Veď mal najlepšieho jazdca (Contador) a najlepšieho športového riaditeľa (Riis). Preto ruský bankár neváhal a na začiatku sezóny 2013 kúpil celý tím.
 
 
riis 2016 danskof
Bjarne Riis (© Danmarks Cykle Union / Mads Hansen)
 
 
Tinkov kúpil tím, Pistolero mal slabú sezónu
 
Po tejto transakcii mal Tinkov značné očakávania najmä ako veľký fanúšik cyklistiky. Saxo - Tinkoff chcel vybudovať na podobnom základe, ako fungoval tím Sky, preto odtiaľ získal športového riaditeľa Stevena de Jongha, ktorý sa postupne stal jedným z najdôležitejších členov tímu. Lenže ani sezóna 2013 rusko-dánskemu zoskupeniu nevyšla na výbornú.
 
Alberto Contador sa na trati trápil a spomínaný ročník bol asi najslabší v jeho kariére. Vybojoval len jedno etapové víťazstvo na Tour de San Luis a nezískal ani jeden titul na etapových pretekoch. Ale čo bolo najhoršie, na Tour de France nemal šancu proti mašinérii tímu Sky a jej novému vodcovi Chrisovi Froomovi. Na celkovú štvrtú priečku sa poriadne natrápil, veľmi mu pomohol Roman Kreuziger, ktorý finišoval hneď za ním, ale dve miesta v Top 5 neboli pre Saxo - Tinkoff úspechom. Tým bol vždy len a len žltý dres.
 
Po nepresvedčivých Contadorových výkonoch sa začala prejavovať istá excentrickosť Olega Tinkova, ktorý si bez milosti zobral na paškál svoju najväčšiu hviezdu. Za veľký plat očakával veľké výkony. Miestami boli jeho vyjadrenia za hranou, akoby provokoval Contadora, aby ho prinútil pracovať ešte tvrdšie a dosahovať želané výsledky. Nespokojnosť majiteľa zašla až tak ďaleko, že nahlas uvažoval o skončení podpory cyklistiky, ale na konci roku 2013 to bol len planý poplach.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKreuziger víťazí na Amstli
 
 
Ale táto sezóna nebola pre Tinkoff vyslovene zlá. Roman Kreuziger vyhral Amstel Gold Race po odvážnom výkone a na Gire a Vuelte mali svoje zastúpenie v najlepšej desiatke. Na talianskej Grand Tour sa prvýkrát presadil Rafal Majka, ktorý tu odštartoval svoje úspešné pôsobenie v tomto celku, a na Vuelte dosiahol svoj životný výsledok Nicolas Roche.
 
 
Mimoriadne vydarený ročník
 
Nasledujúca sezóna bola obrovskou výzvou nielen pre Alberta Contadora, ale pre celý tím, ktorý bol veľmi hladný po úspechoch. V roku 2014 síce postupne slabla finančná podpora zo strany Saxo Bank, ale Oleg Tinkov ako hlavný mecenáš si mohol vychutnávať výborný ročník.
 
Pistolero sa rozjazdil k perfektným výkonom. Vyhral Tirreno a Baskicko, v Katalánsku a Dauphiné skončil na druhom mieste. Nielen španielsky borec mal špičkovú formu, ale celá zostava na etapových pretekoch ukazovala silu, a konečne si vybudoval na trati poriadny rešpekt.
 
Preto boli očakávania pred Tour de France vysoké, Tinkoff išiel na víťazstvo. A Contador mal naozaj veľkú šancu znovu vybojovať žltý dres, ale o túto príležitosť ho pripravil pád v desiatej etape. Z očakávanej bitky medzi ním a Froomom nebolo nič, ale tento súboj sa nakoniec odohral na Vuelte. Po odstúpení z Tour sa za krátky čas dokázal lepšie pripraviť Contador. Jeho forma vyvrcholila v pravý čas, na konci pretekov vyhral dve etapy a Tinkoff - Saxo po ročnej prestávke uchmatol druhú Grand Tour. Pre ruského majiteľa bol Pistolero znovu najlepším cyklistom na svete.
 
O vydarenú sezónu rusko - dánskeho tímu sa postarali aj Michael Rogers a Rafal Majka. Skúsený austrálsky jazdec vyhral dve etapy na Gire a raz bol úspešný aj na TdF, jeho mladší kolega sa znovu dostal do Top 10 na talianskej GT. Okrem toho sa dokázal vytiahnuť aj na Starej dáme, kde po odstúpení Contadora dostal voľnú ruku. Majka tu ukoristil dve horské etapy a bodkovaný dres a okamžite sa stal obľúbencom Olega Tinkova.
 
 
majka 2016 tdf bodky podium tnkf
Majka dvakrát vyhral vrchársky dres na Tour (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Tinkov musel získať Sagana
 
Po veľmi úspešnej sezóne ruský podnikateľ pokračoval v posilňovaní svojho tímu a na začiatku ročníka 2015 sa mohol pochváliť jedným z najväčších prestupov posledného obdobia. Do Tinkoffu prišiel Peter Sagan. Slovenský jazdec mal dosiahnuť úspechy na jarných klasikách, etapové preteky zostali doménou Alberta Contadora.
 
Peter Sagan na klasikách nedokázal potešiť svojho zamestnávateľa, štvrté miesta na Miláno - San Remo a Okolo Flámska nemohli uspokojiť maximálne ambície ruského mecenáša. Tinkov preto opäť použil svoj osvedčený recept a na adresu svojej novej posily sa vyjadroval kriticky, že za veľké peniaze nepredvádza adekvátne výkony.
 
Značné napätie v tíme spôsobilo aj vyhodenie Bjarne Riisa, ktorý bol dlhodobo riadiacou ikonou tohto tímu. Oleg Tinkov ho prepustil v marci 2015, pretože bol nespokojný s vedením celku. Ruský majiteľ chcel nové a modernejšie spôsoby práce, chcel udávať trendy ako tím Sky.     
 
Pre niektorých členov celku to musel byť šok, ale Alberta Contadora to nezasiahlo, pretože sa mu podarilo vyhrať Giro. V tomto roku bol pripravený zaútočiť na double Giro - Tour, prvú časť svojho plánu zvládol bez výraznejších problémov. Jeho ambíciu schvaľoval aj samotný Oleg Tinkov, ktorý dokonca ponúkol najlepším jazdcom na GT jeden milión eur, ak sa predstavia na všetkých troch najväčších etapových pretekoch.
 
Lenže aj Contador sa presvedčil o náročnosti tohto projektu a na Starej dáme nemohol zo seba vyžmýkať viac ako celkové piate miesto. Jeden etapový triumf tu získal Rafal Majka, ale hlavným hrdinom Tinkoffu na Tour sa stal Peter Sagan, ktorý znamenite vstúpil do druhej časti sezóny.
 
Pred Starou dámou sa naštartoval na Okolo Kalifornie, kde potešil celý tím pekným víťazstvom v klasifikácii, potom vybojoval dva etapové triumfy na Okolo Švajčiarska. Na TdF síce nepokračoval v zbieraní etapových vavrínov, ale nielen podľa majiteľa tímu bol najsilnejším jazdcom na pretekoch.  Až 11-krát finišoval v Top 5 a s takouto bilanciou nemohol nezískať zelený dres. Odvtedy začal Oleg Tinkov vychvaľovať slovenského jazdca nielen kvôli výkonom na trati, ale aj bezprostrednosti, ktorou Sagan bavil fanúšikov. A to mohlo len zvýšiť hodnotu Tinkoffu.
 
 
sagan 2016 tdf radost aj tinkov tnkf
Peter Sagan s Olegom Tinkovom (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Potom Sagan vyhral pre tím druhú etapu na GT v ročníku, keď sa presadil na Vuelte, ale vrcholom celého jeho ročníka bol úspech na majstrovstvách sveta. Toto veľké víťazstvo znamenalo posun nielen v kariére slovenského jazdca, ale aj pre jeho zamestnávateľa. Spojenie dúhového dresu a Tinkoffu bolo pre Tinkova prestížnym spojenectvom, ale už vtedy vedel, že jeho úloha ako sponzora a majiteľa v nasledujúcom ročníku skončí.
 
Ešte predtým sa pokúsil inovovať dianie v cyklistike. Snažil sa prinútiť UCI k reforme, chcel zmeniť financovanie zoskupení, aby im prúdilo viac peňazí z televíznych prenosov, plánoval pozmeniť formát súťaží a vytvoriť akúsi sériu pretekov, kde by vždy bojovali proti sebe najlepší jazdci na svete, atď. Aj keď v tom nebol úspešný, podarilo sa mu otvoriť diskusiu, ktorá môže v budúcnosti priniesť isté zmeny.  
 
 
Sagan zatienil Contadora
 
V poslednom roku svojej existencie dokázal Tinkoff naplno využiť a zveľadiť potenciál Petra Sagana, ktorý bol ako majster sveta pod neustálym dohľadom na trati, alebo mimo nej. Vo financovaní celku zostal Oleg Tinkov osamotený, ale o to spokojnejšie si mohol vychutnať úspechy, o ktoré sa postarala jeho už hlavná hviezda.
 
Sagan a Tinkoff výborne načasovali svoju formu na jarné klasiky, víťazstvo na Gent - Wevelgem a najmä triumf na Okolo Flámska patrili k tomu najlepšiemu, čo ruská zostava získala v sezóne 2016. Sagan jazdil na mačacích hlavách znamenite a jeho kolegovia sa snažili urobiť maximum, aby mu pobyt na kockách čo najviac uľahčili. Predzvesťou úspešnej jarnej kampane bol už triumf Erika Bašku na Handzame Classic.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov triumf na Okolo Flámska
 
 
Svetový šampión dokázal ťahať Tinkoff celú sezónu. Po klasikách víťazil v Kalifornii a Švajčiarsku a po troch rokoch sa mu to podarilo aj na Tour de France, z čoho mal ohromnú radosť aj Oleg Tinkov. Sagan vyhral tri etapy, svojou cyklistikou bavil všetkých, okrem svojich súperov, a stal sa hlavnou značkou ruskej zostavy. Zelený dres bol akoby samozrejmosťou.   
 
Úspechy pochádzajúce zo vzájomnej spolupráce pokračovali aj v Kanade, kde Sagan uchmatol víťazstvo v Quebecu, a vyhrávať dokázal aj na Eneco Tour. Okrem toho priviedol do tímu aj dres európskeho šampióna, a podľa všetkého splnil predstavy Olega Tinkova o tom, ako sa má prezentovať a presadiť sa jeden z najlepších a najlepšie platených jazdcov na svete.  
 
Na etapových pretekoch ťahali káru Alberto Contador a Rafal Majka. Španielsky jazdec mal veľmi dobrú prvú časť sezóny, keď vyhral Okolo Baskicka, a v ďalších pretekoch finišoval na pódiu, ale Tour mu opäť nevyšla. Po nepríjemnom páde nemohol podať stopercentný výkon, preto na podujatí predčasne skončil. Ale nepodaril sa mu víťazný návrat na Vueltu ako v roku 2014, takže tentoraz nevyhral žiadnu GT v ročníku.
 
Rafal Majka znovu finišoval medzi najlepšími na Gire a na Tour opäť dokázal nahradiť Pistolera. Aj keď nevyhrať etapu, druhý raz v kariére získal bodkovaný dres, takže Tinkoff sa mohol dva razy ukázať na pódiu na záverečnej ceremónii na Champs-Élysées. Na konci ročníka si celý Tinkoff a najmä Oleg Tinkov užívali aj post svetovej jednotky, ktorou sa stal Peter Sagan, ale ruský majiteľ chcel byť úspešný aj v tímovej klasifikácii, a za tento neúspech nevyberane obvinil Alberta Contadora. Na Movistar im vo World Tour chýbalo iba 110 bodov.
 
Oleg Tinkov chcel urobiť zo svojho tímu najlepší celok na svete a súperiť proti najlepším jazdcom. Táto jasná vízia a súťaživosť budú v nasledujúcom ročníku chýbať. Slovenských fanúšikov musí tešiť fakt, že v tomto zoskupení dostali svoju šancu aj Juraj Sagan, Michael Kolář, Erik Baška a Ján Valach.
 
 
sagan valach 2016 ttb
Ján Valach s Petrom Saganom (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop