Z nováčikov medzi profesionálmi najviac zaujali Gaviria a Groenewegen

29.10.2016, 09:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Medzi mladými pretekármi, ktorí majú za sebou prvú sezónu v profesionálnych tímoch, upútali predovšetkým Fernando Gaviria a Dylan Groenewegen, ktorí sa okamžite dokázali presadiť na zaujímavých podujatiach.
 
 
Gaviria razantne štartuje svoju kariéru 
 
Kolumbijského cyklistu si všimol Etixx - Quick-Step už v roku 2015, keď mu dal príležitosť na niektorých pretekoch, a Gaviria vyhral etapu na Czech Cycling Tour a Okolo Británie, ale v tejto sezóne už absolvoval kompletný program. Teda takmer kompletný, lebo Gaviria sa ešte zameral aj na dráhu. Na začiatku roka sa stal svetovým šampiónom v disciplíne omnium, ale na olympijských hrách medailu získať nedokázal.
 
V cestných pretekoch sa ukázal už na Tirreno - Adriatico, keď v silnej konkurencii vyhral etapu, a na WT podujatí sa predviedol aj v Poľsku, kde bol úspešný dvakrát. Fernando Gaviria je veľmi rýchly jazdec, ktorý je navyše veľmi silný v náročných pretekoch, preto sa hodí aj na jednodňové preteky. Potvrdil to na Paríž - Tours, kde perfektným šprintom deklasoval konkurenciu, alebo na Primus Classic.
 
 
gaviria 2016 polsko triumf eqsf
Gaviria tento rok v Poľsku (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
V dobrom svetle sme ho videli aj na kockových klasikách. Na Okolo Flámska finišoval desiaty, náročnú edíciu Gent - Wevelgem zakončil na šiestej priečke. 22-ročný jazdec ukázal veľký potenciál a talent aj na tie najťažšie preteky, v ktorých sa môžu presadiť šprintéri. Na Miláno - San Remo si pred samotným finále vytvoril vynikajúcu pozíciu, ale chvíľkovým zaváhaním pripravil nielen seba o možnosť bojovať o víťazstvo. Aj na majstrovstvách sveta v Katare prežil rozhodujúce delenie vo vedúcej skupine, ale jedna kolízia všetko zmenila.
 
Fernando Gaviria už v mladom veku dokazuje, že jeho fyzický fond je značný a predurčený byť úspešný na veľkých pretekoch. Preto v tom nasledujúcom ročníku bude patriť medzi najsledovanejších jazdcov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFernando Gaviria vyhráva Paríž - Tours
 
 
Dylan Groenewegen odjazdil celú sezónu v Lotto - Jumbo, rok predtým úspešne pretekal za celok Roompot, kde vyhral Brussels Cycling Classic a Arnhem-Veenendaal Classic. Práve preto si ho vybral Lotto - Jumbo, aby posilnil svoju šprintérsku časť tímu. A 23-ročný cyklista sa odplatil za dôveru peknými výsledkami.
 
Dokázal sa presadzovať v etapových pretekoch, ale veľký talent ukázal aj v klasikách. Najväčší etapový triumf získal na Enecu, kde porazil takmer kompletnú šprintérsku špičku, a vyhrávať dokázal aj na silne obsadených podujatiach ako Okolo Británie či Tour de Yorkshire. Tím Lotto-Jumbo ho podporoval aj na Tour de France, kde mu v rýchlostných koncovkách pripravoval čo najlepšiu pozíciu. Groenewegen sa dva razy dostal do Top 10, ale chýbalo mu skutočne málo, aby finišoval na najvyšších priečkach, lebo najmä na začiatku TdF zanechával veľmi dobrý dojem.
 
Medzi jeho silné stránky patria aj jednodňové preteky. V sezóne 2016 sa stal holandským národným šampiónom a vyhral síce menšie, ale kvalitné klasiky Arnhem-Veenendaal Classic, Tour de l'Eurométropole, Rund um Köln alebo Heistse Pijl. Tešiť sa mohol aj na Handzame Classic, ale tam mu uchmatol víťazstvo Erik Baška. Keďže Groenewegen je silný v jednorazovkách, v ktorých sa môže spoľahnúť na svoj výborný finiš, práve toto by mala byť cesta, kde bude v budúcnosti získavať najväčšie úspechy.
 
 
groenewegen 2016 podium yorkshiref
Dylan Groenewegen (© Welcome to Yorkshire/SWPix.com)
 
 
Mladíci sa dokázali presadiť aj na etapových pretekoch
 
V tíme Sky sa objavili v tomto ročníku len dvaja nováčikovia, no Gianni Moscon si zastal svoju pozíciu veľmi dobre. Taliansky mladík zatiaľ len hľadá svoju jazdeckú tvár a v britskom celku sa dokázal vytiahnuť tak na etapových pretekoch, ako aj na jednorazovkách.
 
Najväčší úspech dosiahol na Arctic Race of Norway, kde vyhral kráľovskú etapu, a následne aj celkovú klasifikáciu. Konkurencie sa nezľakol ani na Coppi e Bartali, na domácom podujatí obsadil tretie miesto, a Tour de Yorkshire, kde skončil na siedmej priečke.
 
A vďaka svojmu mladíckemu, agresívnemu štýlu mohol vybojovať v silnej konkurencii na talianskom šampionáte piatu priečku. Veľmi dobre zvládol aj kanadské klasiky v závere ročníka. V Montreale finišoval na šiestom mieste a v Québecu dokázal zaútočiť tesne pred cieľom a poriadne vystrašiť hlavných favoritov. V britskom celku nepochybujú, že Gianni Moscon má pred sebou veľkú budúcnosť, preto bude dostávať čoraz väčšie príležitosti, aby mohol napredovať.           
 
Holandská cyklistika sa môže pochváliť vrchárskym talentom, ktorým je Sam Oomen. Ešte len 21-ročný pretekár, ktorý jazdí v tíme Giant - Alpecin, obsadil na Critérium International výborné tretie miesto, kde sa dokázal vyrovnať silným francúzskym lezcom. Ešte väčší úspech dosiahol na Tour de l'Ain, kde vyhral najťažšiu etapu, a potom si nenechal vziať celkový triumf.    
 
Orica-GreenEdge získala do svojich radov talentovaných jazdcov Roberta Powera a Jacka Haiga, ktorí patria k tým najlepším vrchárom na svete medzi mladými pretekármi. Robert Power sa celú sezónu trápil so zranením kolena, a do súťažného rytmu nastúpil len v závere ročníka, ale Jack Haig mohol zbierať skúsenosti medzi profesionálmi a predstavil sa aj na Vuelte. Na začiatku ročníka obsadil piate miesto v slušnej konkurencii na Herald Sun Tour. O týchto dvoch jazdcoch budeme v nasledujúcich sezónach určite počuť oveľa viac.
 
 
video v clanku ikonka ciernaErik Baška a Handzame Classic
 
 
V tíme BMC dosiahol pekný výsledok Floris Gerts, ktorý sa presadil na Limburg Classic. Holandský jazdec bude preto zameriavať svoju pozornosť na klasiky. V dobrom svetle sa ukazoval 21-ročný Christian Eiking, ktorý preteká za tím FDJ. Nórsky borec bol úspešný najmä na domácich pretekoch, na Tour of Norway obsadil štvrté miesto, Arctic Race zakončil na piatej priečke.    
 
Prvý rok medzi profesionálmi absolvoval v drese Tinkoffu Erik Baška. V ruskom celku predovšetkým zbieral skúsenosti a v niektorých etapových pretekoch v šprintérskych dojazdoch vytvoril dvojičku s Michaelom Kolářom. Tak získal deviate miesto v jednej etape na Dubaj Tour, na kvalitne obsadenom Tri dni de Panne sa dvakrát dostal do Top 10.
 
Dobré špurty predviedol aj na Tour de Langkawi a Tour of Denmark, kde zhodne po jednom raze vybojoval štvrtú priečku. Najlepší výkon v ročníku podal na Handzame Classic, kde si poradil aj so skúsenejšími súpermi. Toto víťazstvo mu muselo dodať sebavedomie a motiváciu, že sa dokáže presadiť aj v silnej konkurencii na významných podujatiach. Erik Baška má stále len 22 rokov, a s podmienkami a dôverou, ktoré dostane v tíme Bora - Hansgrohe, má veľkú šancu, aby rozvíjal svoju kariéru v plnom rozsahu.
 
 
Víťazstvá v sezóne 2016 u nováčikov v tímoch World Tour
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo 11
2. GAVIRIA Fernando Etixx - Quick-Step 7
3. ROGLIČ Primož
Team LottoNL - Jumbo 2
- MOSCON Gianni
Team Sky 2
- OOMEN Samuel
Team Giant - Alpecin 2
- MARTINELLI Davide Etixx - Quick-Step 2
- FOURNIER Marc FDJ 2
8. BAŠKA Erik
Tinkoff 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop