Najväčšie prekvapenia pripravili klasiky, na etapákoch sa riešili zaujímavé situácie

3.11.2016, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Najväčšie prekvapenia v sezóne sa odohrali na klasikách, kde sa dokázali presadiť aj tí jazdci, ktorí nepatrili do širokého okruhu kandidátov na titul. V negatívnom zmysle zarezonovala ťažká hromadná havária celku Giant-Alpecin na začiatku ročníka či nejasný výklad niektorých pravidiel.
 
 
Klasiky nesklamali s nepredvídateľným finišom
 
Jednodňové podujatia sú vždy nevyspytateľnou záležitosťou, ale vo veľkej miere, najmä na najsledovanejších klasikách, sa stávajú korisťou hlavných favoritov. Táto premisa neplatila na Paríž - Roubaix. Na Pekle severu sme videli perfektnú cyklistiku, kde sa rozhodujúca selekcia odohrala veľmi ďaleko pred cieľom, na čo doplatila väčšina kandidátov na titul.
 
Prekvapujúce víťazstvo uchmatol austrálsky veterán Matthew Hayman, ktorý bol najsilnejší v šprinte malinkej skupiny. Aj táto koncovka potvrdila, že špurt na konci namáhavých pretekov nemusí vždy splniť papierové predpoklady, veď 38-ročný Hayman porazil takých jazdcov ako Boonen, Vanmarcke či Hagen. Výnimočnosť jeho úspechu ešte umocnil fakt, že na začiatku podujatia sa dostal do prvého úniku dňa, a na čele pretekov vydržal až do samého konca.
 
Aj na ďalšom monumente úradoval jazdec, s ktorým sa veľmi nepočítalo, že by mohol bojovať o najvyššie priečky. Ako vždy, na Miláno - San Remo sa očakávala hektická koncovka, ktorá sa mala s najväčšou pravdepodobnosťou zakončiť šprintom. Po turbulentnom prejazde cez Poggio, technickom zjazde a vypätých záverečných úsekoch sa otvorila víťazná cesta pre Arnauda Démara, ktorý túto príležitosť bez váhania využil.
 
Francúzsky jazdec ako niekdajší svetový šampión do 23 rokov či víťaz Vattenfall Cyclassics patril medzi sledovaných borcov v pelotóne, ale v poslednom čase sa mu nedarilo napĺňať svoj potenciál, čo sa na MSR zmenilo. V surovej koncovke mu zahral do kariet neopakovateľný špurt na Via Roma. Tesne pred páskou nepozornosť Fernanda Gaviriu vyradila z hry viacerých favoritov, vrátane Sagana, a v samotnom šprinte Démarovi pomohli aj mechanické problémy Nacera Boauhanniho, ktorý to mal rozohrané na víťazstvo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFiniš Miláno - San Remo 2016
 
 
Zaujímavé vyvrcholenia priniesli aj ardenské klasiky. Na Amstel Gold Race ukázali favoritom chrbát Enrico Gasparotto a Michael Valgren. Taliansky jazdec zaútočil na Caubergu, za dôležitý moment to pokladal iba Valgren, hlavní kandidáti na titul sa sústredili jeden na druhého. Spomínaná dvojica však predviedla taký silný atak, že im to vydržalo až do cieľa. Enrico Gasparotto už poznal víťazný pocit na tejto holandskej klasike, úspešný bol v roku 2012, ale tentoraz vo veku 34 rokov ho nikto nepovažoval za veľkú hrozbu. Aj preto dostal v závere zo strany favoritov trestuhodne veľký náskok.
 
Na Liége - Bastogne - Liége nezvíťazilo tradičné meno, ktoré sa môže pochváliť niekoľkými úspechmi na klasikách. Wout Poels zaskočil skúsenejších súperov silným finišom, na konci eliminačných pretekov predviedol kvalitnú výkonnosť. Tú predtým predvádzal hlavne na etapových pretekoch a úspechom na L-B-L si vylepšil svoju pozíciu v nabitom tíme Sky. Prekvapujúcim triumfom sa skončili preteky Bretagne Classic, kde všetkých nabudených šprintérov zaskočil Olivier Naesen. Belgický borec vydržal s Albertom Bettiolom v krehkom úniku až do cieľa, a potom sa potešil životným víťazstvom.
 
Nečakaným víťazom bol aj Miguel López, ktorý sa presadil na Okolo Švajčiarska. Talentovaný kolumbijský vrchár výborne zvládol tri etapy, ktoré sa končili na stúpaní, ale o svojom triumfe prekvapujúco rozhodol v 17-kilometrovej časovke, kde si postrážil takých borcov ako Talansky či Ion Izagirre. López tak potvrdil obrovský potenciál na etapové preteky, keďže vo Švajčiarsku sa nezľakol ani veľkej časovkárskej skúšky. Zaujímavé výsledky v ITT sme videli na Gire. Najskôr 40-kilometrovú zvlnenú časovku ukoristil Primož Roglič, ktorý prvýkrát v živote pretekal v ITT na takejto vzdialenosti, a potom na Alpe di Siusi všetkých favoritov zaskočil ruský jazdec Alexander Foliforov, ktorý síce len o desatiny sekundy porazil Kruijswijka.
 
poels 2016 do ciela brit theo
Wout Poels (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
Organizátori sa zapotili pri netradičných problémoch 
 
Hneď v januári zaskočila cyklistický svet nezmyslená nehoda, ktorá sa prihodila celku Giant - Alpecin počas tréningového kempu v Španielsku. Vodička jazdiaca v protismere narazila do tréningovej skupiny a spôsobila početné zranenia šiestim jazdcom, medzi ktorými sa nachádzali aj lídri tímu John Degenkolb a Warren Barguil. Predovšetkým na to doplatil nemecký pretekár, ktorý zmeškal jarné klasiky, a do špičkovej formy sa nedostal ani na TdF, ale pre celé zoskupenie to bola traumatizujúca udalosť.
 
Veľkú pozornosť si vyslúžil aj Simon Yates, ktorý počas Paríž - Nice neprešiel dopingovým testom. V jeho tele sa objavila zakázaná látka terbutalín, ktorou sa lieči astma, a na jej použitie je potrebné získať terapeutickú výnimku. A tú zabudol vyžiadať pre svojho zverenca tímový lekár Oricy. Pre Simona Yatesa to bola síce poľahčujúca okolnosť, ale 4-mesačnému zákazu činnosti sa aj tak nevyhol. Kvôli tomu nestihol TdF, ale potom sa predviedol v peknom svetle na Vuelte, kde vyhral etapu a získal siedme miesto v GC.
 
Terapeutické výnimky (TUE) sa stali veľkou témou aj na konci ročníka, keď po útoku hackerov unikli záznamy niekoľkých cyklistov, ktorí túto možnosť využívali. Najväčší záujem sa točil okolo Bradleyho Wigginsa, ktorý vždy v rovnakom čase, pred GT, požiadal o možnosť liečiť svoju astmu silnými látkami, ktoré sa nachádzajú na čiernej listine. Aj keď požiadanie a udelenie TUE nie je porušením žiadnych pravidiel, mnohí cyklisti to považujú za formu legálneho dopingu. Preto začali silnieť hlasy, aby udeľovanie výnimiek malo veľmi prísne normy, alebo ich samotní jazdci jednoducho odmietali z etických princípov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaIncident na Mt. Ventoux na TdF
 
 
Počas ročníka sa organizátori pretekov a cyklisti dostali do niekoľkých zaujímavých, protichodných situácii, ktoré spôsobil vágny výklad pravidiel, čo bude musieť UCI v budúcnosti lepšie ošetriť. V najväčšej miere sa to prejavilo na Vuelte, kde v pätnástej etape vyše deväťdesiat borcov nestihlo časový limit. Organizátori nechceli "zarezať" zvyšok pretekov, preto využili možnosť výnimočnej situácie a všetci jazdci na podujatí pokračovali. Pri striktnom dodržiavaní pravidiel by však nemohli byť takí benevolentní, preto aj toto musí byť podnet pre UCI.
 
Cyklisti si nárokovali na väčšiu bezpečnosť, najmä v koncovkách GT, aby na záverečných kilometroch boli fanúšikovia oddelení ochrannými bariérami. V tomto smere sa odohrala kuriózna situácia na Starej dáme pri dojazde na Mont Ventoux, keď kvôli silnému vetru chýbali pred cieľom spomínané bariéry, a priaznivci doslova pohltili vedúcich pretekárov. Organizátori potom museli riešiť nepríjemnú dilemu ohľadom výsledného času hlavných favoritov na titul. Na Tirrene sa zase usporiadatelia rozhodli zrušiť kráľovskú etapu kvôli snehovej nádielke na ceste, ale urobili tak deň dopredu, čo sa nestretlo s veľkým pochopením. A to využil Greg van Avermaet, aby sa stal celkovým víťazom podujatia, na ktorom v poslednom čase úradujú vrchári.
 
Nacer Bouhanni má vždy patent, ako zaujať, tentoraz sa mu to podarilo nevšedným spôsobom, ako sa pripravil o účasť na Tour de France. Niekoľko dní pred najväčšími pretekmi na svete sa pobil v hoteli s hosťami, ktorých chcel upozorniť, že sú veľmi hluční. Podnapití protivníci mu však spôsobili zranenia ruky, s ktorými nebolo možné súťažiť na Starej dáme.
 
 
bouhanni 2016 v pelotone bruno bade
Nacer Bouhanni na Tour de Picardie (© Bruno Bade)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop