Šprintéri mali vyrovnaný ročník, Sagan vyhrával len na veľkých pretekoch

10.11.2016, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V sezóne 2016 sa nenašiel ani jeden šprintér, ktorý by počtom triumfov vyčnieval nad ostatnými, viacerí rýchli pretekári dosiahli vyrovnanú bilanciu. Najjagavejšie víťazstvá dosiahol na Tour de France Mark Cavendish, ale našli sa aj úspešnejší šprintéri, ktorí dokázali vyhrávať v priebehu celého roka.
 
 
tdf spurt 4 etapa eqsf
Krásny záber špurtu zo 4. etapy TdF (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Sagan víťazil len na veľkých pretekoch 
 
V uplynulom ročníku vybojoval Alexander Kristoff dvadsať triumfov, tentoraz sa na čele rebríčka v počte víťazstiev umiestnil Timothy Dupont, ktorý jazdil za kontinentálny celok Verandas Willems CT. 29-ročný belgický cyklista sa presadzoval na menších pretekoch, ale na jeho konte pribudlo aj cenné víťazstvo na klasike Nokere Koerse, kde sa zišla zaujímavá konkurencia. Faktom však je, že až dvanásť z pätnástich triumfov zaznamenal na pretekoch 2. kategórie, ktoré sme nezaradili ani do grafu.
 
Hneď za ním sa umiestnili najrýchlejší jazdci z profesionálnych tímov, medzi ktorými získal najviac triumfov Peter Sagan. Svetový šampión sa tešil až štrnásťkrát a medzi týmito úspechmi majú zastúpenie jednorazovky, klasické hromadné dojazdy a špurty do kopca. Svetový šampión už niekoľko rokov potvrdzuje, že výbušný finiš je jeho špecialitou, o čom sa jeho súperi presvedčili v štvrtej etape v Kalifornii, hneď druhý deň na Tour de France a v Québecu či na majstrovstvách Európy. 
 
Sagan sa dokázal presadiť aj v klasických hromadných šprintoch, na ktoré nie je vyslovený špecialista, ale vďaka svojmu kumštu je schopný porážať aj rýchlejších súperov. Takýmto spôsobil ovládol úvodnú etapu na Okolo Kalifornie, raz bol úspešný vo Švajčiarsku, hromadný dojazd vyhral aj na TdF a výborné koncovky predviedol najmä na Eneco Tour, kde sa pred ním dvakrát sklonila takmer kompletná šprintérska špička. Ale najlepší a najdôležitejší špurt predviedol na majstrovstvách sveta, ktorým dal krásnu bodku za svojím jedinečným ročníkom.
 
Slovenský jazdec spomedzi všetkých cyklistov nielenže získal najviac víťazstiev vo WT, ale v týchto najdôležitejších pretekoch vybojoval aj najviac triumfov v špurte hlavnej skupiny, čo sa nepodarilo ani Cavendishovi, Kittelovi či Greipelovi (v grafe nie sú zarátané Saganove triumfy vo Flámsku, G-W, 11. etape Tour ani 3. etape vo Švajčiarsku, pretože sa nezrodili po klasickom špurte).
 
 
spurteri vitasztva 2016 ok
 
 
Nemeckým šprintérom vyšlo Giro, Cavendishovi TdF
 
V rebríčku vyzerá byť na tom opticky dobre Alexander Kristoff, ktorý sa môže pochváliť trinástimi víťazstvami, jedenástimi po špurte. Lenže na rozdiel od predchádzajúceho ročníka nevyhral ani jedno podujatie World Tour a do svojej zbierky pridal iba jedinú jednorazovku Eschborn-Frankfurt.
 
Nórsky cyklista zbieral body najmä na začiatku ročníka v Katare a Ománe, potom preniesol svoje úspechy na domáce cesty, kde sa mu darilo na Arctic Race of Norway a najmä Tour des Fjords. Dva razy mu ušiel triumf na Starej dáme, v jednom prípade ho o milimetre porazil Peter Sagan, smolu mal aj na Kuurne - Bruxelles - Kuurne, kde mu vyfúkol pravdepodobné víťazstvo útočne naladený Jasper Stuyven. V každom prípade Alexander Kristoff nemal takú úspešnú sezónu ako pred rokom, kde premenil na zlato takmer všetko, na čo siahol.
 
V silnej nemeckej šprintérskej škole po prestupe do tímu Etixx - Quick-Step dal zabudnúť na nevydarený predchádzajúci ročník Marcel Kittel. 28-ročný jazdec naskočil na úvodné preteky v novom drese s veľkou chuťou a poriadnym odhodlaním, čo ukázal víťazstvami na Dubai Tour a Volta ao Algarve. Potom sa na chvíľu odmlčal, ale triumf v silnej konkurencii na Scheldeprijs mu dodal veľkú sebadôveru.
 
Aj Giro začal vo veľkom štýle, škoda, že sa na tomto podujatí  nezdržal dlhšie, lebo sa chcel stopercentne sústrediť na Tour de France. Na francúzskom podujatí to nemal ľahké, len málokedy dostal v závere etáp ideálnu podporu, ale jedno víťazstvo na svoju stranu strhol, paradoxne, v špurte do kopca v Limoges, kde sa mu nedávali veľké šance. Po problematickom období sa Kittel prezentoval v dobrej forme, ale všetci vieme, že v rýchlych koncovkách dokáže byť ešte dominantnejší.
 
 
greipel 2016 triumf tureckof
triumf Andrého Greipela v Turecku (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
 
 
André Greipel potešil svojho zamestnávateľa desaťkrát a najväčšiu radosť mu urobil na úvodných dvoch Grand Tour. Už 34-ročný cyklista musel najskôr na Gire prekonať úspechy svojho krajana Marcela Kittela, ale potom sa dostal do výbornej formy a ovládol tri etapy. Ani on toto podujatie nedokončil, pretože chcel dobyť svet na Tour de France, a nadviazať na svoje štyri víťazstvá z minulého ročníka.
 
Lenže na trati mu to vôbec nešlo. Buď mu chýbala potrebná podpora, alebo sa sám vypojil z hry a do koncoviek sa ani nedostal. Preteky však zakončil s obrovskou úľavou, keď nenašiel premožiteľa v Paríži. Greipel tak ukázal, že stále patrí medzi najrýchlejších jazdcov, ale zdá sa, že kvôli svojmu veku už asi nebude vyhrávať v priebehu celej sezóny. Ale bude si musieť vyberať preteky, kde to rozbalí s maximálnou intenzitou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCavendish víťazí na TdF 2016
 
 
Do elitnej skupiny najlepších šprintérov patrí aj Mark Cavendish, ktorý si v roku 2016 dal pred seba tri ciele. Byť úspešný na Starej dáme, olympijskej dráhe a MS. Náročnému programu v druhej časti sezóny prispôsobil svoj dovtedajší program, takže pred vrcholmi ročníka nemal na svojom konte príliš veľa víťazstiev. Po jednej etape vyhral v Katare, Chorvátsku a Kalifornii.
 
Lenže všetko sa otočilo v jeho prospech na TdF, kde v stresujúcich dojazdoch vybojoval štyri víťazstvá, a to ešte z pretekov predčasne odstúpil. Potom bol dva razy úspešný na Abu Dhabi Tour, ale ešte predtým musel prehrýzť prehru s Petrom Saganom v záverečnom špurte na MS. Cavendish veľmi potreboval veľké víťazstvá na Tour de France, veď ako 31-ročný ešte nepatrí do starého železa. V tíme Dimension Data má veľmi dobrú pozíciu, preto v tom nasledujúcom ročníku, keď sa bude zameriavať len na cestné preteky, môže byť úspešný na viacerých bojiskách.
 
 
ilustrak spurt cavendish
Mark Cavendish špurtuje v Katare (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Mladí borci ukázali svoj potenciál      
 
Aj vo francúzskych farbách jazdia talentovaní šprintéri, ktorí zvyčajne najlepšie výsledky dosahujú na domácej pôde. V tomto je špecialista Bryan Coquard, ktorý zbiera triumfy na menších podujatiach, a v tomto ročníku sa mu najviac darilo na 4 dni Dunkerque. Aj Arnaud Démare sa vie zviditeľniť na podobných pretekoch, ale jazdec tímu FDJ prežil najlepšie chvíle na Paríž - Nice, kde vyhral etapu, a hlavne na Miláno - San Remo, kde vyfúkol triumf hlavným favoritom. Najpriebojnejším z francúzskych borcov je Nacer Bouhanni. Húževnatý jazdec vybojoval víťazstvo na P-N, dva razy sa tešil v Katalánsku a ruky nad hlavu dvíhal aj v Dauphiné, ale na tých najdôležitejších pretekoch ako Tour de France mu stále nie je súdený úspech. 
 
Na tých najväčších podujatiach sa nedokázali výrazne presadiť talianski najrýchlejší pretekári. Modolo bol dva razy úspešný v Turecku, Viviani mal v tomto roku významné dráharské povinnosti. Pekné víťazstvá však dosahovali na zaujímavých jednorazovkách, kde hrali prím Giacomo Nizzolo a Sonny Colbrelli. Prvý menovaný zvíťazil na Giro del Piemonte, Colbrelli dosiahol v druhej časti ročníka niekoľko kvalitných triumfov, ktoré ho posunuli do celku Bahrain Merida.
   
V rýchlych dojazdoch sa začali presadzovať aj mladé pušky. Dylan Groenewegen sa ukázal ako silový špurtér, ktorý sa dokáže vytiahnuť na klasikách (Arnhem-Veenendaal Classic), alebo na etapových pretekoch, kde získal víťazstvá na Enecu či v Británii. Veľkú budúcnosť má pred sebou Fernando Gaviria, ktorý sa môže pochváliť triumfom na Paríž -Tours alebo víťazstvami na Tirreno - Adriatico či Okolo Poľska.
 
 
groenewegen 2016 podpisy eurometropolef
Dylan Groenewegen potvrdil chýry o talente (© Tour de l'Eurométropole)
 
 
Veľmi sledovaným jazdcom v balíku je aj Caleb Ewan. Mladý austrálsky borec sa vo výbornom svetle prezentoval na začiatku ročníka na domácich podujatiach, kde dva razy vyhral etapu na Tour Down Under a jedenkrát bol úspešný na Herald Sun. V druhej časti ročníka zaujal triumfom na Cyclassics Hamburg a víťaznou etapou na Okolo Británie, takže maličký pretekár v sebe skutočne skrýva veľký talent. Na Vuelte si urobil dobré meno jeho spolujazdec z Oricy Magnus Cort, ktorý v závere podujatia vyhral dve etapy. Do tejto skupiny musíme zaradiť aj Jakuba Mareczka, ktorý jazdí za pro-konti celok Wilier-Southeast, ale ktorý už dokázal vyhrať etapu v San Luis, Tour de Langkawi, Coppi e Bartali a dvakrát sa presadil aj na Okolo Turecka.
 
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop