Na pro-konti scéne sa najviac darilo francúzskym a talianskym celkom

17.11.2016, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V skupine profesionálnych kontinentálnych zoskupení dosahovali najlepšie výsledky tímy z tradičných cyklistických krajín. Ani oni však nedokázali narobiť veľký prievan na GT, kde silnejším celkom vyfúkli len tri triumfy, no boli úspešní na jednej ardénskej klasike. 
 
 
V najlepšom svetle sa predviedli Bouhanni a Coquard
 
Tieto tímy sa víťazne nepresadili na Tour de France, dva razy zvíťazili na Gire a v jednom prípade sa tešili na Vuelte.  Na Starej dáme mal byť ich hlavnou devízou Nacer Bouhanni, ale francúzsky šprintér nezaprel svoju kontroverziu. Na podujatí neštartoval kvôli zraneniu, ktoré utrpel pri potýčke v hoteli. A to bola obrovská škoda pre Cofidis, pretože Bouhanni dovtedy držal svojimi výsledkami nad vodou celú zostavu.
 
 
bouhanni 2016 zeleny mava bruno bade
Nacer Bouhanni na Tour de Picardie (© Bruno Bade)
 
 
Z World Tour pretekov vyhrával na Paríž - Nice, Okolo Katalánska, Critérium du Dauphiné a stal sa celkovým víťazom Tour de Picardie, kde ovládol dve etapy. Po nezdare na TdF bol najrýchlejší na jednorazovke Cyclassics Hamburg, ale tam prišiel o víťazstvo kvôli diskvalifikácii za nebezpečný špurt. Cofidis sa na etapových pretekoch spoliehal na Daniela Navarra. Španielsky jazdec nemal v tomto roku tú najlepšiu formu, najviac sa mu darilo na Dauphiné, kde vybojoval jedenástu pozíciu v GC. Na Starej dáme to skúšal v niekoľkých únikoch, na Arcalise obsadil štvrté miesto, o jednu priečku vyššie finišoval na Mont Ventoux.  
 
Aj ťahúňom ďalšieho francúzskeho tímu bol šprintér. Direct Energie si najviac užíval triumfy Bryana Coquarda, ktorý vybojoval jedenásť víťazstiev. Tými najväčšími boli úspechy v celkovej klasifikácii na Štyri dni Dunkerque či etapové víťazstvá na Route du Sud. Coquard sa chcel presadiť aj na TdF, v dvoch prípadoch sa dostal v silových špurtoch na pódium. Kvalitné výkony predviedol aj na Amstel Gold Race a Brabantskom šípe, kde zhodne obsadil štvrtú priečku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVoecklerov triumf na Tour de Yorskhire
 
 
Fanúšikom sa pripomenul Thomas Voeckler. 37-ročný cyklista bol najsilnejší na Tour de Yorkshire, kde uchmatol krásnu kráľovskú etapu, a zaspomínal si na svoje najlepšie časy. Aj Sylvain Chavanel sa dokázal presadiť na menších etapových pretekoch. Na Tri dni De Panne-Koksijde obsadil piate miesto a víťazná časovka mu zabezpečila celkový triumf na Tour du Poitou Charentes. Najväčší úspech v sezóne pre Direct Energie však vybojoval Lilian Calmejane, ktorý sa presadil na Vuelte po kvalitnom a útočnom výkone v úniku v štvrtej etape.
 
Na talianskej strane mal dobrú sezónu tím Bardiani, keďže sa mu podarilo vyhrať etapu na Giro d'Italia. Tentoraz bol jeho hrdinom 21-ročný debutant na podujatí Giulio Ciccone, ktorý sa presadil vo vedúcej skupine, a v náročnom dojazde doslova prevalcoval skúsenejších súperov.
 
Veľmi dobrý ročník má za sebou Sonny Colbrelli, ktorý sa dokázal presadiť na jednorazovkách. Na začiatku sezóny bol úspešný na GP Lugano, na jej konci ovládol talianske preteky Tre Valli Varesine, Coppa Sabatini a Coppa Agostini. Preto nikoho neprekvapilo, keď tento odolný jazdec s veľmi dobrým finišom prestúpil do nového WT tímu Bahrain Merida.
 
 
colbrelli 2016 poitou
Sonny Colbrelli (© Courtesy Tour Poitou-Charentes)
 
 
Vyrastajú tu šikovní mladí pretekári
 
Druhý najväčší španielsky celok Caja Rural prežil najlepšie momenty na Okolo Turecka, kde celá zostava dorazila vo výbornej forme. Klasifikáciu ovládol José Goncalves, hneď za ním skončil jeho kolega David Arroyo. A dve etapy tu vyhrali Bilbao a Roson. Podobný triumf mali na dosah aj na Vuelta a Burgos. Na Lagunas de Neila vyrazil do silného ataku Sergio Pardilla, ktorý vyhral kráľovskú etapu, ale nie klasifikáciu. S vypätím všetkých síl sa pred neho dostal Alberto Contador, ktorý bol lepší o jednu sekundu, a navlas rovnaký výsledný čas ako Pardilla dosiahol aj Ben Hermans.
 
V tomto roku jazdil v Caja Rural aj Hugh Carthy. Talentovaný britský vrchár sa stal celkovým víťazom Okolo Astúrie, ale najväčší úspech dosiahol na Okolo Katalánska, kde v silnej konkurencii bral deviate miesto v GC. V nasledujúcom ročníku už bude pretekať za Cannondale - Drapac
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvo Gulia Cicconeho na Gire
 
 
Úspech na Grand Tour vybojoval aj Gazprom - Rusvelo. Alexander Foliforov všetkých prekvapil na Gire, kde vyhral časovku do kopca, hoci len o niekoľko desatín sekundy pred Kruijswijkom. V prvej polovici sezóny mal výbornú formu skúsený, 34-ročný Sergej Firsanov. Najskôr vyhral etapové preteky Coppi e Bartali, potom sa presadil na klasike Giro dell'Appennino a napokon obsadil veľmi dobré štvrté miesto na Giro del Trentino.
 
Celok Wanty - Groupe oslavoval na Amstel Gold Race, kde favoritom vypálil rybník Enrico Gasparotto. Taliansky jazdec sa veľmi dobre pripravil na túto časť ročníka, veď na Brabantskom šípe obsadil druhé miesto, na Valónskom šípe finišoval na piatej priečke a ťažkú edíciu L-B-L zakončil dvanástou pozíciou.
 
Najlepším pretekárom tímu Roompot bol Pieter Weening. Holandský cyklista vyhral etapu na Okolo Švajčiarska a stal sa celkovým víťazom Tour of Norway, kde sa presadil po víťaznom úniku v druhej etape. Pekný úspech zaznamenalo aj zoskupenie CCC Sprandi, český borec Jan Hirt ovládol klasifikáciu na Okolo Rakúska. Poľská zostava vyhrala aj dve etapy na Pretekoch karpatských kuriérov.
 
V pro-kontintentálnych celkoch pôsobia aj talentovaní jazdci, ktorí tu rozbiehajú svoju kariéru. Medzi nich určite patrí taliansky šprintér Jakub Mareczko, ktorý pre Wilier - Southeast vybojoval dvanásť víťazstiev. V tíme Stölting Service pôsobila vychádzajúca nemecká hviezda Lennard Kämna, ktorý sa vo veku dvadsať rokov stal európskym šampiónom v časovke do 23 rokov a na svetovom šampionáte obsadil v tejto disciplíne štvrtú priečku. Od budúceho roku už bude jazdiť za Sunweb - Giant.
 
 
mareczko 2016 triumf tureckof
Jakub Mareczko v Turecku (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop