Tímy 2017: FDJ vedie v patriotizme, BMC v oslávených narodeninách

10.1.2017, 08:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Osemnásť WT tímov sme zmapovali z uhlov vekového priemeru či zastúpenia národností. V pelotóne sa stretnú neskúsení dvadsiatnici i kilometrami ošľahaní štyridsiatnici, tímy rodinného typu aj medzinárodne pestré zoskupenia.
 
 
fdj jazdci bidon poitou
Cyklisti FDJ si podávajú bidon (© Courtesy Tour Poitou-Charentes)
 
 
Rusi ani Taliani už nemajú svoj elitný tím, zatiaľ čo účasť medzi smotánkou si premiérovo vychutnávajú v Bahrajne a Spojených arabských emirátoch (Bahrain - Merida a UAE Abu Dhabi). Viac ako jednou tímovou licenciou sa pýšia iba Američania (BMC, Cannondale - Drapac, Trek - Segafredo), Francúzi (Ag2R La Mondiale, FDJ), Belgičania (Lotto - Soudal, Quick-Step) a Nemci (Bora-Hansgrohe, Sunweb). Bicykle pre WT celky dodáva 16 rôznych firiem, iba Specialized (Bora-Hansgrohe, Quick-Step) a Canyon (Katusha-Alpecin, Movistar) pre viacerých.
 
Jednotlivé tímy musia podľa pravidiel zamestnávať 23 až 30 cyklistov. Na najstaršiu zostavu sa spolieha mužstvo BMC na čele s trojicou Elmiger, Samuel Sánchez a Quinziato, ktorej ťahá na štyridsiatku. Druhý najstarší tím Trek - Segafredo neobhájil vlaňajší primát, keďže veteráni Cancellara, Hesjedal, Popovič a Fränk Schleck ukončili kariéru, ale vďaka príchodu Contadora a spol. zostal v popredí štatistiky. Naopak, najkratšie bicyklujú po planéte Zem jazdci tímov Sunweb a Cannondale - Drapac.
 
 
najstarsie timy 2017
 
 
najmladsie timy 2017
 
 
Najstarším cyklistom vo WT pelotóne je momentálne Haimar Zubeldia (Trek - Segafredo), ktorý počas sezóny 2017 oslávi 40. narodeniny, podobne ako jeho rovesníci Vicioso, Tuft a Tiralongo. Zatiaľ ešte nedosahujú úroveň Hornera, Tosatta či Voigta, ktorí súťažili na elitnej scéne vo veku 42 rokov.
 
Najväčší vekový rozdiel medzi tímovými kolegami je vyše 18 rokov, konkrétne medzi Španielom Zubeldiom a dánskym mladíkom Pedersenom v Treku.  Zubeldia má na konte 28 účastí na Grand Tours, päťkrát dosiahol do top desiatky na Tour de France, najlepšie skončil štvrtý v roku 2007. Pedersen patrí k najvšestrannejším talentom, veď už vyhral juniorské verzie Paríž - Roubaix i Gent - Wevelgem, vrchársku klasifikáciu na Okolo Nórska (2.HC) a dokáže vystreliť medzi najlepších aj v šprintoch a časovkách.
 
 
najstarsi cyklisti 2017
 
 
najmladsi cyklisti 2017
 
 
Medzinárodne najpestrejšiu zostavu má dlhodobo Trek - Segafredo, ale teraz sa k nemu pridala vynovená Kaťuša, ktorá sa dosiaľ najvýraznejšie vzdialila od Kremľa a otvorila dvere zahraničným posilám. Ale od rekordu Radioshacku z roku 2011, keď zaňho pretekali cyklisti zo 17 krajín, to má tiež ďaleko. Naopak, tradične najmenej pestrým a najviac patriotistickým zoskupením zostáva francúzska rodinná partia FDJ.
 
 
pocet narodnosti 2017
 
 
Na záver si pozrite zaujímavý vývoj v počte cyklistov z jednotlivých vybraných krajín. Taliansko má vo WT najviac cyklistov, ale podobne ako Španielsko a Francúzsko zažíva pád z niekdajších suverénnych pozícií. V roku 2005 tvorilo ProTour 20 tímov, pričom každú z týchto západoeurópskych kolísok cyklistiky zastupovali až štyri tímy. V súčasnej cyklistike je takmer nepredstaviteľné, aby sa v jednej krajine našla taká široká sponzorská sila, možno s výnimkou USA. 
 
 
pocet profi cyklistov 2017
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop