Do WT tímov prichádza niekoľko talentovaných nováčikov, ktorým sa podarí presadiť?

11.1.2017, 17:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Každoročný dopyt profesionálnych tímov po talentovaných cyklistoch posunul v sezóne 2017 do najlepšej spoločnosti niekoľko talianskych či britských perspektívnych jazdcov a svoju šancu dostali aj zaujímaví francúzski vrchári.
 
 
novacikovia jan
 
 
Nová vlna talianskych talentov
 
V tíme UAE Abu Dhabí bude aj po zmene sponzorskej štruktúry naďalej dominovať taliansky vplyv, preto do tohto celku pribudli hneď traja nádejní jazdci z Apeninského polostrova. Veľkú pozornosť si zaslúži najmä Filippo Ganna, ktorý patrí k najtalentovanejším cyklistom súčasnosti. Dvadsaťročný jazdec má bohaté dráharské podhubie. V minulom roku vybojoval na MS v Londýne zlatú medailu v individuálnej stíhačke, o niekoľko týždňov neskôr získal v tejto disciplíne aj európsky titul v kategórii U23. Ale okrem toho dosahoval pekné výsledky aj na ceste.
 
V sezóne 2016 bol jeho najväčším úspechom titul na Paríž - Roubaix U23, ktorý získal suverénnym spôsobom. Na začiatku ročníka bol úspešný aj na klasike GP Laguna Poreč a svoje tempárske kvality potvrdil striebornou medailou v ITT na majstrovstvách Európy a titulom vo svojej kategórii na talianskom šampionáte. Filippo Ganna má výborný ťah, ktorý ho predurčuje na prológy, krátke časovky, ale predovšetkým na klasiky, kde má predpovedanú svetlú budúcnosť.
 
V tomto celku sa predstaví aj Edward Ravasi, ktorý patrí k najlepším mladým vrchárom. V minulom ročníku obsadil na Tour de l’Avenir druhú priečku a okamžite si vypýtal pozvánku do WT. Ravasi na seba upútal pozornosť aj v sezóne 2015, keď na dobre obsadenom podujatí Okolo Chorvátska skončil na štvrtom mieste. A do tretice pribudol do UAE Abu Dhabí Simone Consonni, ktorý je pre zmenu veľmi rýchlym jazdcom. Aktuálny taliansky šampión do 23 rokov v cestných pretekoch má veľmi dobrý finiš, v máji minulého roka sa týmto spôsobom presadil na klasike GP Industria & Commercio. Consonni je zároveň aj dobrým tempárom, na MS v Richmonde bral v časovke U23 striebornú medailu.
 
 
ganna 2016 lampre
Filippo Ganna stážoval aj v Lampre-Merida (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Tím Sky vie, čo robí
 
Zo známeho prostredia si vybral dvoch talentovaných borcov aj celok Sky. Z tímu Wiggins k nemu prestúpili Owain Doull a Jonathan Dibben. Najmä prvý menovaný presne spĺňa šablónu, ktorú britský celok uplatňuje v ostatných rokoch. Owain Doull patrí medzi výborných dráharov, ktorý sa stal v roku 2016 olympijským víťazom v tímovej stíhačke a na MS získal v tejto disciplíne striebornú medailu. A nastal čas, aby sa začal stopercentne sústrediť na cestu.
 
Doull dosiahol pekné úspechy v cestných pretekoch už v roku 2015, keď na Okolo Británie obsadil parádnu tretiu priečku a ovládol bodovaciu súťaž. Je rýchly, má veľmi dobrú časovku, môže sa presadiť aj na etapových pretekoch, ale jeho kvality by mali naplno zažiariť na kockových klasikách. Nie nadarmo ho v tíme Sky prirovnávajú ku Geraintovi Thomasovi.
 
Aj Jonathan Dibben dosiahol veľmi dobré výsledky na dráhe. Na minuloročných MS ovládol bodovaciu súťaž a takisto bol členom striebornej zostavy v tímovej stíhačke. V závere minulej sezóny jazdil ako stážista v tíme Cannondale-Drapac, ale nakoniec sa stal členom tímu Sky, kde by mal posilniť klasikársku čatu, veď v sezóne 2016 obsadil na Okolo Flámska U23 druhú priečku. Ale jeho škála možností je takisto širšia.
 
 
doull 2015 podium britainf
Owain Doull už v roku 2015 na Tour of Britain vybojoval 3. miesto (© SweetSpot)
 
 
Francúzski vrchári majú cveng
 
Vo Francúzsku stále vyrastajú kvalitní vrchári a jedným z najlepších z nich, ak nie vôbec najlepším, je David Gaudu. V minulej sezóne mal len devätnásť rokov, keď si podmanil sledované podujatie Tour de l’Avenir. Gaudu sa profiluje ako čistý lezec, ktorý na Avenir výborne zvládol všetky tri etapy, ktoré končili na vrchole stúpania, pričom jednu z nich vyhral.
 
Niekoľko týždňov predtým ovládol aj Závod Míru U23, kde bol najsilnejší v najťažšej etape, a pekný výsledok dosiahol aj na Tour de l'Ain, keď v silnej konkurencii obsadil piatu priečku. Preto po tomto talentovanom cyklistovi siahol tím FDJ, ktorého manažér Marc Madiot hovorí, že Gaudu má rovnaký potenciál ako Bardet či Pinot.
 
Ďalší klasický francúzsky vrchár Nans Peters bude od novej sezóny súčasťou tímu Ag2R. Petersovi sa predovšetkým darilo v roku 2015, keď sa aj on dokázal presadiť na Tour de l'Ain. Mal len 21 rokov, keď finišoval na štvrtej priečke. Po tomto úspechu si ho vybral Vincent Lavenu, ale v sezóne 2016 sa ešte nestal súčasťou tímu Ag2 a zostal jazdiť v známom klube Chambéry CF. Nič to však nezmenilo na tom, že Nans Peters patrí do skupiny najviac talentovaných lezcov a že teraz dostal šancu, aby sa mohol postupne presadiť v profesionálnom pelotóne.
 
 
Do viacerých celkov prichádza mladícke osvieženie
    
V tomto smere získal zaujímavé posily aj tím Kaťuša - Alpecin. Z kontinentálnej sféry sem putuje 22-ročný Mads Würtz Schmidt, ktorý sa v roku 2015 stal svetovým šampiónom v časovke v kategórii do 23 rokov. Dánsky jazdec sa v minulej sezóne parádne predviedol na Okolo Dánska, kde obsadil celkové tretie miesto a vyhral 20-kilometrovú časovku. Jeho možnosti sú však oveľa širšie, veď dokázal ukoristiť juniorskú verziu Paríž - Roubaix. Ďalším nováčikom v tomto projekte bude Marco Mathis, ktorý je pre zmenu aktuálnym majstrom sveta v ITT U23. Mladý nemecký pretekár je aj úspešný dráhar, v minulom roku získal tri národné tituly v rôznych disciplínach.
 
 
wurtz 2016 dansko
Mads Würtz Schmidt na Okolo Dánska (© Danmarks Cykle Union / Mads Hansen)
 
 
Bora - Hansgrohe podpísala nemeckého šprintéra Pascala Ackermanna, ktorý bude mať v tomto celku pri sebe dostatok rýchlych spolujazdcov, od ktorých môže zbierať skúsenosti. Ackermann získal na svetovom šampionáte v Dohe v kategórii U23 striebornú medailu a ešte predtým upútal na nemeckej klasike Sparkassen Münsterland Giro, kde finišoval na tretej priečke. Okrem toho dosahoval úspechy aj na dráhe, v roku 2011 sa stal svetovým šampiónom a vicemajstrom Európy v tímovej stíhačke, o rok neskôr získal na ME titul v disciplíne omnium.
 
Tím BMC potešil hneď na začiatku plynutia svojho kontraktu Miles Scotson, ktorý nedávno vyhral austrálsky národný šampionát, hoci mal vtedy len 22 rokov. Talentovaný mladík sa presadil odvážnym atakom tesne pred cieľom. Inak medzi jeho najsilnejšie stránky patrí jazda proti chronometru, minulý rok získal v Dauhe v ITT bronzovú medailu. 
 
Nový klasikársky talent chce vychovať Trek - Segafredo, ktorému sa podarilo získať dánskeho cyklistu Madsa Pedersena. Ten dokázal vyhrať juniorskú odnož Paríž - Roubaix a dostať sa do Top 10 na Tour des Fjords, ale výborné výsledky dosiahol najmä v ostatnej sezóne. V drese Stölting Service Group vyhral etapu na Okolo Nórska, kvalitný výkon ukázal na Tri Dni de Panne-Koksijde a ukoristil Gent - Wevelgem U23.
 
V drese Quick-Step Floors dostáva šancu Maximilian Schachmann, ktorého si belgická zostava vychovala v tíme Klein Constantia. Nemecký jazdec je vynikajúcim časovkárom, na svojom konte má dve strieborné medaily zo svetových šampionátov U23, no v roku 2016 dokázal celkove vyhrať etapové podujatie Tour Alsace. Do svojich zdrojov načrela aj Astana, ktorú posilní z vlastného kontinentálneho celku Nikita Stalnov. 25-ročný borec sa vytiahol na minuloročnom Okolo Turecka, kde finišoval na tretej pozícii.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop