Vylúčenie násilníka Morena. Sú cyklisti trestaní spravodlivo?

10.5.2017, 22:00 | Magazín C-I.sk | Marek Šnajdr
Pozornosť médií a fanúšikov cyklistiky si po štvrtej etape Gira získal okamih, ktorý nemá so športom veľa spoločného. Vylúčenie pretekára tímu Bahrajn - Merida Javiera Morena bolo dôsledkom jeho násilného správania voči Diegovi Rosovi zo Sky. Tento prípad nie je ojedinelý a výnimočný, v poslednej dobe sme zaznamenali viac prípadov nešportového správania jazdcov, ktoré viedlo k ich okamžitej diskvalifikácii.
 
Giro d'Italia 2017 sa po jednodňovej pauze rozbehlo v utorok 9. mája. Pretekárov čakal prvý z horských dojazdov, dokonca na mýtickú Etnu. Tímy s ambíciami na celkové poradie sa sústredili na to, aby pomohli svojim lídrom a pripravili pre nich čo najlepšie pozície do záverečného stúpania. Je logické, že vidina úspechu prináša veľkú mieru odhodlania aj stresu. Zvyčajná vysoká miera motivácie pretekárov ešte stúpa, oči všetkých divákov sú uprené na nich a úspech na takých veľkých pretekoch by znamenal pre viacerých zabezpečenie budúcnosti.
 
Javier Moreno však svoje snaženie prehnal. Podľa informácií, ktoré sú k dispozícii, jazdci tímu Sky zhruba dvadsať kilometrov pred cieľom začali prechádzať dopredu po ľavej strane pri kraji cesty, kde nebolo veľa miesta, a dostali sa do kontaktu s inými cyklistami alebo ich inak obmedzili v jazde. Rozčúlený Javier Moreno sa začal škriepiť s Diegom Rosom,  ktorý predtým zrejme doňho narazil. Slovnú prestrelku a menej nebezpečné fyzické kontakty ale nakoniec doplnil razantným odstrčením talianskeho pretekára. Rosa po kontakte spadol, menil bicykel a stratil významný kus času. Rozhodcovia Gira nelenili, vylúčili Španiela z pretekov, a navyše mu udelili pokutu 200 švajčiarskych frankov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Podobný prípad sa stal v 16. etape španielskej Vuelty v ročníku 2014. Tentokrát ale boli aktívni a vylúčení obaja zapletení jazdci, ktorým sa nič závažné nestalo. Ivan RovnyGianluca Brambilla si vymenili niekoľko "boxerských" úderov priamo pred zrakom kamier. Napriek tomu, že zábery vyzerali trochu komicky, šéfovia pretekov pre nich pochopenie nemali pochopenie a obaja pretekári museli svoje pretekárske snahy nútene ukončiť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Pomerne tvrdá bitka Ruia CostuCarlosa Barreda na Tour de France 2010 sa odohrala až po finiši šiestej etapy a pretekári si odviezli „len“ 300 eur pokuty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Príkladov nešportového správania sme ale mohli v poslednej dobe sledovať viac. V čerstvej pamäti je februárový spor Andreja GrivkaMarcela KittelaDubaj Tour. V tretej etape, ďaleko pred cieľom, sa odohral incident, pri ktorom Grivko udrel Kittela do tváre. Nemcovi tiekla z tváre po tomto útoku krv, Ukrajinec bol z pretekov vylúčený. Grivko priznal svoju vinu, avšak uviedol, že Kittel predtým tvrdo atakoval pri jazde jeho tímového kolegu Dmitrija Gruzdeva. Jednanie šprintérskej hviezdy podľa neho mohlo viesť k pádu celého pelotónu a vyzýval k tomu, aby sa nerozlišovalo medzi najväčšími osobnosťami a „bežnými“ pretekármi pri posudzovaní týchto prečinov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Práve najlepší špurtéri sa v záveroch etáp musia často správne zorientovať a mať „ostré lakte,“ ale len do takej miery, keď nie sú nebezpeční voči sebe ani ostatným. Zvyčajne vídavame to, že šprintéri nedovolene zmenia smer a tým niekomu náhle zavrú cestu. Postihnutý jazdec v masovom finiši potom nemá kam uhnúť, čo vedie k nebezpečným situáciám. Ak sa však nestane nehoda s fyzickými následkami, vinníci sú potrestaní iba stratou pozície, nie vylúčením z pretekov. Príkladom môže byť vlaňajšia druhá etapa pretekov Paríž-Nice, keď pôvodne víťazný Nacer Bouhanni výrazne obmedzil v jazde Michaela Matthewsa, ktorý mal čo robiť, aby nespadol. Nakoniec mu ale bolo pripísané víťazstvo od „zeleného stola“ a Bouhanni sa zaradil na koniec skupiny s rovnakým časom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Pomerne bezohľadný býva vo svojom počínaní na koncoch etáp Mark Cavendish a jeho tímoví kolegovia. V 14. etape Tour de France 2009 obmedzil Thora Hushovda podobným spôsobom, aký bol popísaný u Bouhanniho, a dostal za to rovnaký trest.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Jeho elitný rozbiehač Mark Renshaw však bol na Starej dáme o rok neskôr rovno vylúčený. Za to, že niekoľkokrát dal „hlavičku“ Julianovi Deanovi a následne vedome vbehol do cesty Deanovmu šprintérovi Tylerovi Farrarovi, sa musel s najslávnejším etapákom po 11. etape rovno rozlúčiť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Pretekárom býva často prepáčená pomoc od asistenčných áut, ak sa stali obeťami pádu alebo mechanickej poruchy. Romain Bardet ale výpomoc v tohtoročnej úvodnej etape Paríž - Nice využil tak okato, že musel preteky nedobrovoľne opustiť. Rozhodcovia sa nezľakli ani toho, že Francúz bol na domácej pôde jedným z najväčších favoritov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Rovnaké postihnutie bolo aplikované aj na favorita Vuelty 2015 Vincenza Nibaliho, ktorého jeho tímový voz jednoducho eskortoval zo skupiny prenasledovateľov do čelnej partie počas druhej etapy podniku potom čo mal pád.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Nech už sa jedná o jednostranné či vzájomné konflikty, neférové správanie v šprintoch alebo nadmerné využitie pomoci tímových áut, je zrejmé, že porušovanie pravidiel a násilné správanie musí byť prísne potlačené. Cyklisti síce pretekajú pod veľkým tlakom, čo vedie k skratovému správaniu. Bez adekvátneho posudzovania prečinov by ale zavládla v pelotóne anarchia. Na väčšine pretekov je pripravené veľké množstvo televíznych kamier a fotografov, ktorí napomáhajú tomu, že jazdci sú pod ďaleko väčším drobnohľadom než skôr. Takmer každý priestupok je viditeľný širokým masám a ak má byť cestná cyklistika uznávaným športom, musí sa proti nekalému správaniu bojovať.
 
Ako vidíme, rozhodcovia sa často neboja potrestať aj najväčšie osobnosti. Ide ale o to, aby boli postihy primerané a aplikované v rovnakej miere všetkými organizátormi, bez ohľadu na meno jazdca a dôležitosť udalosti. Najmä využívanie tímových automobilov pre zmazanie straty býva vyhodnocované rôzne, čo vedie k neistote a pocitu nespravodlivosti v prípadoch, keď tresty udelené sú. Diskutuje sa aj o tímovej pomoci šprintérom v grupettách, kde je počet rozhodcov menší a televízne kamery žiadne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop