Júl patril Starej dáme: Prečo Froome zase vyhral a prečo o rok nevyhrá?

2.8.2017, 06:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za júlom.
 
tab jul vitazstva jazdciV mesiaci júl sa v ľuďoch naplno prebúdza dovolenkový duch, ruka v ruke s Tour de France. Najslávnejšie cyklistické podujatie je najsilnejším prepojením medzi fanúšikmi cyklistiky a tými, ktorí sa nimi ešte nestali. Sleduje ho viac ako desať miliónov ľudí priamo na trati a doslova miliardy ľudí v 190 krajinách cez televízne vysielanie.
 
Stará dáma opäť mala honosné postavenie v kalendári, keď zatienila zvyšné preteky, respektíve v júli, hoci uprostred sezóny, sa ich pochopiteľne koná menej. Okrem TdF iba tri World Tour podujatia. Tradičná klasika pre vrchárov v San Sebastiane bola akýmsi dozvukom francúzskej Grand Tour. Mladá moderná klasika v Londýne dala priestor šprintérom a symbolizuje popularitu cyklistiky vo Veľkej Británii. A v závere mesiaca začalo Slovensku najbližšie elitné podujatie Okolo Poľska.
 
Ďaľšie susedné podujatie Okolo Rakúska (2.HC) sa konalo v úvode júla. Tento mesiac patrí takmer výlučne európskym eventom, hoci z radu vytŕčal zaujímavý čínsky etapák Tour of Qinghai Lake (2.HC), ktorý trvá až dva týždne.
 
 
STALO SA
 
Chris Froome síce na Tour de France 2017 nedominoval, ale kontrolovane odmietol reči o jeho poraziteľnosti, vyhral Starú dámu celkovo štvrtýkrát, hoci v dovtedajšej sezóne nevyhral ani raz
 
• TdF sa najviac vydarila tímom Sky, Quick-Step, Sunweb, najmenej celku Bahrain-Merida, zrejme top pozitívnym prekvapením bol celkovo druhý, oživený Rigoberto Urán (viac TU), najviac zarobil "nebeský tím", zatiaľ čo "podlahári" a Bouhanni dostali najviac pokút (viac TU)
 
• TdF 2017 bola druhou najrýchlejšou v histórii s priemerom 40,995 km/h (v roku 2005 41,654 km/h), čo vyplynulo aj z rovinatejšej trasy, poznačilo ju odstúpenie cca desiatich lídrov pre pády a zdravotné problémy, respektíve Petra Sagana pre unikátnu diskvalifikáciu (viac TU a TU), hoci v porovnaní s prípadmi z histórie si ju zaslúžili skôr nasledovné vedome zámerné incidenty jazdcov  
 
tab jul vitazstva timy• po TdF povedal hlavný rozhodca Philippe Marien, že je za zavedenie videorozhodcu, ktorý by posudzoval šprinty, čo prekvapilo šéfa Bory - Hansgrohe Ralpha Denka, pretože rozhodcovia vraj nechceli vidieť video incidentu v HD a ani nevypočuli aktérov, Denk priznal, že tím a sponzori prišli o milióny a žiada, aby sa v budúcnosti používala videotechnika
 
• medzi hrdinov TdF sa zaradili napríklad Daniel Martin, ktorý dosiahol najlepší výsledok na GT a skončil šiesty napriek tomu, že druhú polovicu odjazdil s malými zlomeninami na stavcoch v dolnej časti chrbta, alebo Adam Hansen, ktorý dokončil rekordnú osemnástu Grand Tour v rade, vydržal aj bolesť spôsobenú vredom veľkým ako golfová loptička, ktorý ho nútil sedieť na stehnách a nie sedacích svaloch
 
• tradičnú kopcovitú klasiku v San Sebastiane dlhú až 231 kilometrov vyhral Poliak Michal Kwiatkowski, zvládol to po obetavej TdF a prerušil trojročnú sériu triumfov vrchárov na podujatí, pomohol mu aj Mikel Landa
 
• mladú a modernú klasiku v Londýne so šprintérskym charakterom ovládol Alexander Kristoff, ktorý si napravil chuť po nevydarenej Starej dáme, v trápení ale pokračoval André Greipel, ktorý ani nešprintoval a nevyhral už takmer tri mesiace  
 
• víťazstvo dosiahli v júli všetky tímy okrem Bahrain - Merida a Orica - Scott
 
 
sumar mesiaca jul
 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaWilliam Fotheringham, novinár (The Guardian)
"Prečo si nemyslím, že Chris Froome vyhrá piatu Tour de France..."
 
Britský novinár William Fotheringham napísal v stĺpčeku viacero dôvodov, pre ktoré si myslí, že Chris Froome nevyhrá Tour de France 2018, a teda sa nevyrovná piatim vavrínom Merckxa, Induraina, Anquetila a Hinaulta. Autor zároveň zdôraznil, že Chrisa plne rešpektuje a bude rád, ak sa jeho predtucha nenaplní. 
 
1. Froome nevyhral etapu a v tomto roku už nebol taký dominantný. Zvyčajne je to indikátor toho, že šampión už nie je taký, aký bol. Froome starne, tak funguje príroda.
 
2. Širšia opozícia. A to najmä pre účasť Toma Dumoulina a Vincenza Nibaliho. Vynikajú rozličnými schopnosťami a ich kombináciou by mohli byť výzvou, akú Froome ani v tomto roku nemal. Dumoulin je špičkový časovkár a víťaz Gira, zatiaľ čo Nibali vyniká v stúpaniach, zjazdoch, pretekárskych znalostiach a nebojí sa útočiť.
 
Zároveň Romain Bardet vie, že Francúzsko už neuspokojí pódium a bude ešte viac riskovať. Urán, D. Martin, Porte budú opäť o rok starší a skúsenejší. Celkovo sa zväčšuje počet mladších, ktorí dokážu Brita ohroziť. Okrem toho, dá sa očakávať, že Landa, Quintana či Aru prídu silnejší.
 
3. Narušenie herného plánu. To je jediný spôsob ako poraziť dominantnú taktiku Sky. Treba zabrániť tomu, aby iba dodržiavali ich plán. Dá sa to napríklad tímovými taktikami, keď jeden líder útočí a druhý vyčkáva. Vhodnú zostavu na to môže mať napríklad Sunweb (Dumoulin a Barguil) alebo Orica - Scott (Yatesovci). Navyše, prestupy môžu namixovať lídrov zaujímavejšie. 
 
Doplňme, že konkurentom by malo pomôcť tiež zredukovanie tímov z deväť na osem jazdcov. Aj organizátori si od toho sľubujú, že pretekanie bude nepredvídateľnejšie a menej kontrolované.
 
4. Trať. Tá síce nebude proti Froomovi, ale už teraz sa dá predpokladať, že mu sadne o čosi menej. Zrejme sa totiž zmenší počet časovkárskych kilometrov a počas návštevy Bretónska sa môžu dostať k slovu dlažobné kocky. 
 
 
froome 2017 uran tdf podium ruky cdtf
Rigoberto Urán s Chrisom Froomom na pódiu Tour (© Slipstream Sports)

 
vyjadrenie ikonky ciernaDavid Brailsford, šéf tímu Sky (Businessinsider)
"Prečo je Chris Froome taký dobrý vo vyhrávaní na Tour de France..."
 
Naopak, šéf tímu Sky Sir David Brailsford opísal šesť psychologických faktorov, prečo je Chris Froome taký úspešný na Tour de France. Šesť štartov premenil na štyri triumfy, druhé miesto za kolegom Wigginsom a odstúpenie v roku 2014 pre zlomeniny na horných končatinách.
 
1. Je pokojnejší v kritických momentoch 
 
Spôsob ako optimálne manažovať chaos - je byť čo najviac pokojný. Ak je on pokojný, ostatní sú tiež. Keď viacerí spadli a pelotón zastavil, cyklisti sa pozreli na vlka, čo urobí. Keď zostal pokojný, tak aj ostatní boli pokojní. Ale ak by panikáril, reakciou by bola ešte väčšia panika a chaos. 
 
2. Je sebavedomý vďaka jeho skúsenostiam a úspechom
 
Froome začal tohtoročnú Starú dámu bez víťazstva v dovtedajšom priebehu sezóny, ale jeho sebavedomie to nepoznačilo. "Keď nadobudol viac skúseností a stal sa úspešnejším, tak získal aj dôveru vo vlastnú schopnosť načasovať formu v správny čas, byť vo vrcholnej forme v správny čas."
 
3. Je poháňaný vnútorne
 
Fanúšikovia cyklistiky vedia, že Chris Froome sa neprejavuje ako šoumen, ale skôr ako introvert. "Je veľmi, veľmi vnútorne poháňaný, a to zo správnych dôvodov. Nie je to o vonkajšom odmeňovaní, ale je to o jeho hlade po úspechu, že ho naozaj chce."
 
4. Je veľmi učenlivý
 
Chris Froome sa podľa Brailsforda veľmi dobre trénuje. Uvedomuje si totiž vlastné silné stránky, ale aj tie, ktoré potrebuje zlepšiť. Vie, čo od trénera potrebuje. A veľkí tréneri trénujú osobnosť, nie plán. Slúžia športovcovi ako zrkadlo, lebo stále potrebuje trochu objektivity znova a znova. 
 
5. Je nielen motivovaný, ale aj zaviazaný
 
"V skutočnosti sa až tak nezaujímam o motiváciu. Motivácia je akýsi povrch, tvoria ho priepasti a prúdy. Myslím si, že potrebujete najmä hlboko zasadený vnútorný záväzok. Takže ak prší, neriešite či ste motivovaný a či sa na to necítite, ale idete von a trénujete. Človek so silným vnútorným záväzkom to spraví, či je motivovaný alebo nie," vysvetlil Brailsford.
 
6. Harmónia cieľov
 
Mikel Landa vyzeral v niektorých fázach tohtoročnej Tour silnejšie ako jeho líder Chris Froome. Ale cieľ bol jasný, výhra Frooma. "Cieľ rozdeľujete do jednotlivých úloh. Dôležitá v každej organizácii je snaha o zosúladenie týchto úloh s ambíciami, snaha o zosúladenie cieľovej túžby medzi tímom a jednotlivcami. Snaha vytvoriť harmóniu ambícií.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop