August: Víťazi z druhej vlny, trend bielych dresov a športové premeny Woodsa

1.9.2017, 06:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
sumar august timyCyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za augustom.
 
August, to je obdobie sezóny, keď už sú mnohé hviezdy unavené alebo zdravotne indisponované, a tak dostávajú cyklisti z druhej vlny oveľa väčší priestor. V uplynulom mesiaci získalo víťazstvo až 43 WT cyklistov. Preteky mali veľmi rôznorodé charakteristiky, a tak si na svoje prišli šprintéri, klasikári, vrchári, časovkári i veční bojovníci v únikoch.
 
Na čelo štatistiky víťazstiev sa dostali mená ako D. Theuns, Viviani alebo Trentin. O všetkých troch platí, že ešte nemajú status plnohodnotnej hviezdy a v rámci ich tímov sa tak trochu ukrývajú v tieni iných lídrov. Doplňme, že najvíťaznejšie boli celky Sky a BMC (9 triumfov), zatiaľ čo iba Dimension Data neochutnal augustovú chuť víťazstva. 
 
 
sumar mesiaca august
 
 
sumar august cyklistiSTALO SA
 
• nám najbližšie WT podujatie Okolo Poľska bolo opäť veľmi atraktívne, pretože favoriti súperili v rozmedzí sekúnd, talent Dylan Teuns porazil domáceho Rafala Majku iba o dve sekundy, zatiaľ čo Peter Sagan si napravil chuť po diskvalifikácii z TdF a po šiestich rokoch si v Poľsku znova obliekol aj žltý dres  
 
• v auguste sa uzavrel nominačný kľúč pre MS v Bergene, Slovensko môže prevažne zásluhou Petra Sagana postaviť až šesť pretekárov (viac TU), naopak najhoršie dopadla kategória do 23 rokov, kde zostalo Slovensko bez vybojovanej miestenky. SZC sa preto v týchto dňoch snaží využiť svoju diplomaciu a získať divokú kartu.
 
• prvý týždeň Vuelta a Espaňa priniesol veľa prekvapivých dojazdov a víťazov, ale očakávaného celkového lídra Chrisa Frooma, ktorý sa blíži k prvému novodobému double Tour - Vuelta, zatiaľ čo Alberto Contador sa blíži ku koncu kariéry (viac TU a TU)
 
• v Česku sa konalo zaujímavé podujatie Czech Cycling Tour (2.1), ktoré prilákalo aj tím Bora - Hansgrohe, podujatie sme porovnali s Okolo Slovenska a zhodnotili ako úspešné, ale so zbytočne krvavými očami (viac TU)
 
Roman Kreuziger ovládol jednu z najnáročnejších klasík v kalendári, Pro Ötztaler 5500 (1.1), čo bol boj v rakúskom alpskom teréne dlhý 238 kilometrov
 
Elia Viviani sa stal kráľom šprintérov v auguste, keď vyhral za osem dní štyrikrát, ovládol šprintérsku klasiku v Hamburgu i klasikárskejšiu v Plouay
 
• v Beneluxe sa konal WT etapák pre klasikárov BinckBank Tour (zmenil názov z Eneco Tour), ktorý po víťaznom Gire ovládol domáci zjav Tom Dumoulin, aktívnemu a víťaziacemu Petrovi Saganovi to možno prekazil jediný defekt (viac TU)
 
• Alexander Kristoff po TdF pokračoval v nevýrazných výkonoch a podľa vyjadrení zrejme v nespokojnosti v Kaťuši, z ktorej odchádza, napriek tomu bol opäť mužom momentu a vyletel za víťazstvom na ME v Dánsku, Michael Kolář skončil desiaty a Erik Baška dvanásty
 
vrece s prestupmi už je naplno roztrhnuté, dres si prezlečú aj mená ako Kristoff, Landa, Kittel, Viviani či D. Martin, čo každý deň sledujeme TU, pričom do trhu zrejme výrazne zasiahne hroziaci zánik celku Cannondale - Drapac, a teda otázna budúcnosť takmer 30 jazdcov a 70 zamestnancov
 
 
viviani 2017 vitazstvo poituf
Triumf Eliu Vivianiho (© Courtesy Tour Poitou-Charentes)
 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaBiely trend (Cyclingnews)
"Biele dresy - nová technická výhoda tímov."
 
Viacero tímov už pred Tour de France predstavilo nové dresy, ktoré dostali výrazne svetlejší nádych. Tím Sky nahradil čierne kombinézy bielymi a v alternatívnych dresoch s výskytom bielej farby jazdili aj cyklisti Treku, Kaťuše či LottoNL - Jumbo. Na Vuelte pokračuje biely trend a v špeciálnom oblečení pretekajú borci z celku Aqua Blue Sport. Aký je dôvod?
 
Vo väčšine prípadov ide o marketingový ťah alebo získanie technickej výhody. Biela farba je počas horúcich letných dní vhodnejšia ako čierna, to je dobre známe. Steve Smith, ktorý patrí k ľuďom zodpovedným za dodávanie dresov pre Sky a Trek, navyše prezradil, že pri výrobe bielych dresov používajú oxid titaničitý. Ten dokáže odrážať UV lúče v takej miere, že býva súčasťou opaľovacích krémov.
 
Najdôležitejšia je ochrana chrbtov pretekárov, zatiaľ čo predná strana dresov môže byť tenšia, lebo nie je až tak ohrozená slnkom. Keď nabudúce uvidíte nové biele dresy v pelotóne, tak už budete vedieť, že môže ísť o ďalší z cyklistických detailov, ktorý vedie k víťazstvám.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaMichael Woods (Businessinsider)
"Mal som 19, 20. Všetko sa rozpadlo."
 
Zaujímavým zjavom v pelotóne v posledných rokoch je Kanaďan Michael Woods (Cannondale - Drapac). Momentálne muž z top desiatky na Vuelta a Espaňa má 30 rokov, ale elitným jazdcom je iba druhý rok. Woods sa prehrýzol cez pestrý životný príbeh.
 
V detstve začínal ako lyžiarsky zjazdárhokejový krídelník v drese Toronta Maple Leafs. Neskôr sa stal bežcom na stredné vzdialenosti, dokonca kanadským juniorským rekordérom na míľu a tritisíc metrov či víťazom juniorského panamerického šampionátu na 1500 metrov. Jeho rozlet však zastavila opakovaná stresová zlomenina v ľavej nohe. Operácie nepomáhali.
 
 
woods 2017 ilustrak cdtf
Michael Woods na Vuelte (© Slipstream Sports)

 
"Všetko sa rozpadlo, moja kariéra začala upadať. Mal som 19, 20, keď si myslíte, že viete všetko, ale viete nič. Nerobil som dobré rozhodnutia v strave, tréningu a podobne, myslel som si, že viem, čo je pre mňa najlepšie. Zničil som moju bežeckú kariéru a bol som smutný, zranený stredoškolák," spomína si Woods.
 
Potom sa živil aj ako predavač v ochode s bežeckými topánkami, čo pochopiteľne nenávidel. Pomaličky sa však vracal do formy aj s využitím bicykla. V roku 2011 si pri behu opäť zlomil kosť, a to bol definitívny koniec. Po zotavení si čoraz častejšie požičiaval otcov bicykel. "Bolo to uvoľňujúce a vypľňalo to dieru, ktorá mi bez behu zostala." Až v roku 2012 začal pretekať na bicykli ako amatér. Chýbajúce skúsenosti nahrádzal chuťou, talentom a motorom v nohách. 
 
"Začínal som ako treťotriedny jazdec s motorom svetového bežca, ale s ovládaním bicykla na úrovni svetového bežca. Veľa som padal a spôsoboval zmätok, no kedykoľvek som sa mohol odtrhnúť, tak som získaval úspechy." Prelomové bolo podujatie Tour of Utah 2015 (2.HC), kde vyhral v konkurencii WT jazdcov etapu a skončil celkovo druhý. 
 
"Má pred sebou dlhú cestu, ale myslím si, že raz môže byť jedným z najlepších jazdcov na ardénskych kopcoch. Ak to dokáže, budem veľmi šťastný a pyšný, pretože prechádza veľmi náročnou cestou," vzdal Woodsovi poklonu manažér Jonathan Vaughters, ktorý ho neskôr zobral do WT tímu Cannondale.
 
Podľa Vaughtersa sa deväť z desiatich špičkových bežcov nemôže stať elitnými cyklistami, pretože sú príliš chudí a majú málo svalov na produkovanie potrebnej sily pre pedálovanie. Ale Woods je iný, svalnatejší. Jeho nevýhodou je pochopiteľne slabšia technika. Veľmi rýchlo sa však zlepšuje a dva roky vo WT spoločnosti sa prepracoval už do spomínanej top desiatky na Vuelte. Ako hovorí, je "súťaživý typ". Sme zvedaví, kam sa až húževnatý Kanaďan dostane.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop