Rozlúčil sa El Pistolero, muž, ktorý nenechával fanúšikov chladných

12.9.2017, 17:30 | Magazín C-I.sk |
S bohatou kariérou sa lúči veľká osobnosť cyklistiky Alberto Contador. Zo svetového pelotónu odchádza držiteľ 68 triumfov v profipelotóne, vrátane siedmych celkových víťazstiev na Grand Tours. Cyklista, ktorý takmer za každých okolností vyznával útočný štýl jazdy. Jeho tanec na bicykli signalizoval akciu a zábavu pre milióny divákov pri trati a pri televíznych prijímačoch. Na druhej strane bol ale tiež aktérom kontroverznej aféry, ktorá znamenala spätné odobratie titulov z Tour a Gira. 
 
 
contador 2016 algarve vitazstvo tnkf
Alberto Contador tradične oslavuje triumf (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Začiatky šampióna
 
Alberto začal s cyklistikou pomerne neskoro, až v štrnástich rokoch. Aj keď za svojimi súpermi spočiatku logicky zaostával v technike a taktike, jeho talent bol nepochybný. Do mládežníckeho tímu si ho vybral Manolo Saiz, neskorší manažér v tímoch ONCE a Astana. Prirodzený talent, vrodená sila a odhodlanosť sa prejavovali predovšetkým na kopcoch. Keď zapracoval na časovke, bolo jasné, že na Iberskom polostrove rastie všestranný talent vhodná na náročné etapové preteky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaIba devätnásťročný Alberto víťazí na MS v časovke
 
 
Od sezóny 2003 zamieril zo španielského amatérskeho okruhu, kde mu medzitým dali prezývku "Pantani," do profesionálneho tímu ONCE - Eroski. Čerstvo dvadsaťročný tak mohol skoro nasať atmosféru väčších pretekov a učiť sa pretekať na najvyššej úrovni. Hneď v prvom roku ukázal viac solídnych výsledkov.
 
Na jar obsadil 19. miesto v najťažšej etape Vuelta a Aragon, odkiaľ si nakoniec odviezol 17. priečku celkovo. 19. pozíciu bral aj na jednorazovke GP Villafranca de Ordizia, kde zvíťazil o viac než dva a pol rokov starší krajan a budúci rival Alejandro Valverde. V celkovom poradí sa mu najviac darilo na Vuelta Castilla y León, tam vybojoval štvrté umiestnenie. Alberto si v tomto roku pripísal aj prvé zo svojich víťazstiev, na Okolo Poľska ovládol časovku, aj keď v ďaleko nižšej konkurencii, než aká sa u severnejších susedov schádza v posledných rokoch.
 
Nasledujúci rok si pripísal niekoľko Top 10 výsledkov (Okolo Valencie, Katalánsky týždeň, Paríž - Nice), ale potom ho začali trápiť bolesti hlavy a po páde na Okolo Astúrie mu bola diagnostikovaná prasknutá cievna výduť v mozgu. Následná operácia a zotavovanie sa ho pustili späť do pretekárskeho kolotoča až na začiatku roku 2005.
 
 
contador2
 
 
Vrátil sa ale vo výbornej forme. Vyhral etapy na Tour Down Under, Okolo Baskicka, Okolo Romandie a tiež na Katalánskom týždni, kde vyhral celkovo. Zopakoval dva Top 10 výsledky z Paríž - Nice, a pri debute na Tour de France obsadil 31. miesto, medzi mladíkmi bol tretí.
 
V roku 2006 už bral Top 10 výsledky z etáp pravidelne, pripísal si víťazné dni v Romandii a na Okolo Švajčiarska. Ďalší štart na Tour mu vzalo vyšetrovanie v kauze Operación Puerto, kvoli ktorej nebol jeho tím pustený na štart. Alberto osobne bol neskôr Medzinárodnou cyklistickou úniou očistený.
 
 
Na vrchole
 
Prelomový bol až rok 2007. Víťazstvá na obľúbených pretekoch Paríž-Nice a Vuelta a Castilla y León naznačovali skvelú pripravenosť vtedy 24-ročného jazdca, ktorú potvrdil aj šiestym miestom na Dauphiné. Na Tour de France potom mieril na parádne druhé víťazstvo, ktoré sa nakoniec vďaka nútenému odstúpeniu Michaela Rasmussena zmenilo na veľké víťazstvo. Svojmu tímu Discovery Channel, kde strávil len jednu sezónu, priniesol okrem žltého aj biely dres.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih z prvej víťaznej GT
 
 
Na ďalší rok už nemohol s Astanou titul obhajovať, a tak si len tak bez väčšej prípravy odskočil na Giro, ktoré už pri svojom prvom štarte vyhral. Poslednú Grand Tour si mohol odškrtnúť na jeseň toho istého roku, Vueltu si s tímovým kolegom Leipheimerom bez problémov postrážili a šancu nedali ani čerstvému šampiónovi z Tour Sastremu. Alberto sa tak v nedovŕšených 26 rokoch zapísal už ako piaty do elitného klubu víťazov troch najdôležitejších etapových pretekov planéty.
 
Tour znovu vyhral až o rok neskôr. V roku 2009 sa síce k aktívnej kariére vrátil Lance Armstrong, Contador si ale poradil aj s touto situáciou. Okrem toho obsadil pódium na všetkých pretekoch, ktorých sa zúčastnil, okrem Paríž - Nice, kde skončil tesne pod stupňami víťazov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPikantný súboj s Lancom Armstrongom
 
 
Sezónu 2010 začal minimálne rovnako dobre ako tú predchádzajúcu, okrem tradičných víťazstiev z etapákov bral aj tretie miesto na Valónskom šípe a deviate z L-B-L. Vyhral aj samotnú Tour, ale kontroverzným spôsobom, útokom v momente, keď Andymu Schleckovi spadla reťaz. V druhom voľnom dni mal navyše Alberto pozitívny test na clenbuterol. Bolo ho ale iba veľmi malé množstvo a hoci sa rozbehla právna bitka, Pistolero pokračoval v kariére naďalej.
 
 
video v clanku ikonka ciernaÚtok na Schlecka so spadnutou reťazou
 
 
Na rok 2011 sa navyše rozhodol zdolať ďalšiu métu. Double Giro-Tour sa zdá byť ťažko dosiahnuteľné, rodákovi z predmestia Madridu ale odvaha nikdy nechýbala. V novom tíme Saxo-Bank Sungard sa mu ale opäť začiatkom sezóny darilo, na Gire nedal nikomu šancu. Víťazstvo na Tour ale už bolo nad jeho sily, na čerstvého Evansa a bratov Schleckovcov aj vinou pádov nestačil.
 
 
Nečakaný pád a veľký návrat
 
Na začiatku roka 2012 prišiel pre Contadora šok. Športový arbitrážny súd ho uznal vinným a dostal spätný dvojročný trest, ktorý vymazal všetky jeho výsledky od Tour 2010 a na trate sa smel vrátiť až v auguste 2012. Pri návrate obsadil štvrté miesto na Eneco Tour a následne opäť opanoval Vueltu. Na konci roku potom získal cenné víťazstvo z jednorazovky Miláno - Turín.
 
Nasledujúca sezóna 2013 nebola až tak zlá, na tradičných etapákoch sa Alberto objavoval na pódiu, maximálne medzi Top 5, desiate miesto na Dauphiné ale signalizovalo nie úplnú pripravenosť na Tour. A bolo tomu tak. Hoci Alberto bojoval, jednoducho nebol schopný udržať sa s Froomom a Quintanom. Celkové štvrté miesto a strata takmer šesť a pol minúty znamenalo, že Pištolník odíde zo sezóny prvý raz od roku 2007 bez titulu z GT.
 
Rok 2014 ale obavy z trvalejšieho poklesu formy zažehnal. Pred Tour sa zúčastnil piatich etapákov, kde bral dvakrát víťazstvo a trikrát druhé miesto. Na Starej dáme to spočiatku nevyzeralo úplne zle, stratil síce v etape na kockách, pri odstúpení Frooma ale bola šanca na boj o víťazstvo s Nibalim. V 10. etape ho ale postihol ťažký pád, kvôli ktorému sa musel vzdať. Chuť si tak musel naprávať na Vuelte, kde porazil celú plejádu silných jazdcov na čele s britským konkurentom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaContador poráža Frooma a spol. na Vuelte 2014
 
 
Na rok 2015 sa opäť rozhodol absolvovať dvojicu Giro-Tour. Rozbiehal sa solídne a na Gire s nim čiastočne dokázali držať krok len Aru s Landom. Na Tour sa ale znova ukázala obtiažnosť tejto kombinácie a Alberto jednoducho nedokázal pretekať s tými najlepšími. V tomto kontexte je celkové piate miesto solídne, španielsky športový hrdina chcel ale pred sezónou určite viac.
 
 Počas nasledujúcej sezóny znova podával kvalitné výkony, z piatich etapákov vyťažil štyri pódiá, vrátane víťazstva v Baskicku. Na Dauhpiné bol ale opäť "až" piaty a hneď v druhej etape Tour 2016 spadol a poranil si koleno. Hoci ďalej bojoval, deviata skúška bola preňho konečnou. Pripravoval sa vtedy na Vueltu, pred ktorou vyhral preteky Okolo Burgosu. Na samotnej GT ale nedokázal konkurovať Quintanovi a Froomovi a zostalo preňho len štvrté miesto.
 
Posledný rok kariéry odštartoval Alberto prestupom do celku Trek - Segafredo. Rozbiehal sa kvalitne, ale tentokrát bral z etapákov štyri druhé miesta, na Dauphiné ale jeho výkony stačili len na 11. miesto. Tour de France ovplyvnili dva pády, konečná deviata pozícia bola za očakávaním, ale aj tak mohol byť s niektorými zo svojich výkonov spokojný. Jeho posledným pretekom bola totiž domáca Vuelta, kde sa chcel lúčiť víťazstvom. Nakoniec vyšlo len to etapové, pri úplne poslednej možnosti na mýtickom Alto de l'Angliru. V Madride to už bola jeho oslavná jazdca, pri ktorej mu ani nemusel prekážať pád zo štvrtej na piatu pozíciu celkovo. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPistolero mieri za posledným kariérnym víťazstvom
 
 
Odchod výnimočnej osobnosti
 
10. septembra 2017 sa s kariérou rozlúčil jeden z majstrov svojej disciplíny. Nechýbala mu odvaha podnikať nečakané kroky, či už útoky priamo na ceste, alebo takmer vražedné kalendárne kombinácie Giro-Tour. Zároveň sa mu ale nevyhnuli kontroverzie s dopingom, kvôli ktorému prišiel o cenné triumfy, a pády v dôležitých pretekoch. Albertova kariéra bola jednou veľkou akciou, útokom na emócie fanúšikov. Tých jeho osobnosť rozdeľovala, nebol typ, ktorý by nechával divákov chladných. Je ale zrejmé, že jeho odchodom je tento šport o niečo chudobnejší. Túto medzeru musia naplniť noví hrdinovia, ktorí nebudú mať pri svojej snahe jednoduchú pozíciu. Prístup odchádzajúcej legendy môžeme zhrnúť v veľavýpovedných citátoch: "Najdôležitejšou vecou je motivácia. Je to prvok, ktorý potrebujete pri dosiahnutí tohto double. Ak vyhrám len ďalšiu GT, nezmení to moju kariéru, ale ak dosiahnem double, ľudia si to zapamätajú, z toho vyviera moja motivácia" (pro Reuters pred pokusom o double Giro-Tour v roku 2015). "Chcem, aby si ma ľudia pamätali ako jazdca, ktorý sa vždy o niečo snažil a pokúšal. Ako odvážneho pretekára" (pre NY Times po 17. etape Tour de France 2017, v ktorej bol jedným z aktívnych jazdcov).
 
 
video v clanku ikonka ciernaBohatý zostrih z Albertovej obľúbenej cyklistickej činnosti
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop