Svetový rebríček si podmanil Avermaet, v Top 10 víťazi najväčších pretekov sezóny

4.11.2017, 10:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Aj druhý rok po spustení nového hodnotenia svetového rebríčka sa objavil na najvyššej pozícii klasikár, ktorému mimoriadne vyšla jarná kampaň. Greg van Avermaet velí vynikajúcej spoločnosti, do Top 10 sa dostali všetci cyklisti, ktorí ovládli najdôležitejšie preteky sezóny.
 
Okrem svetového rebríčka zostalo v platnosti aj bodovanie World Tour a aj v tomto prípade dominoval belgický jazdec. Z pohľadu komplexnosti je smerodajnejší svetový rebríček, pretože zahŕňa všetky preteky, ktoré sa odohrali počas celého ročníka. V tejto sezóne už museli cyklisti obhajovať získané body z minulého roka a aj tento moment sa premietol do konečnej podoby svetového rebríčka.
 
 
rebricek top10
 

V Top 10 figurujú len silné mená

Je zaujímavé, že do najlepšej desiatky sa dostali víťazi hlavných pretekov, na ktoré smeruje najväčšia pozornosť. Líder rebríčka ovládol jeden z monumentov Paríž – Roubaix a aj na ďalších najdôležitejších klasikách dominovali členovia Top 10 (Kwiatkowski, Gilbert, Valverde, Nibali). Okrem toho sa umiestnili  na vysokých priečkach svetového rebríčka víťazi Grand Tour, v tomto roku boli iba dvaja, a v tejto elitnej spoločnosti nesmel chýbať ani víťaz svetového šampionátu v Bergene. Zvyšné dve miesta zaplnili Michael Matthews, ktorý získal zelený dres na TdF, a Alexander Kristoff, ktorý tvrdošijne zbieral body počas celého roka.
 
 
rebricek zmeny t10
 
 
Oproti minulej sezóne vypadli z Top 10 až piati jazdci. Nairo Quintana obsadil v minuloročnom vydaní štvrtú priečku, keď mu výrazne pomohli dva výborné výkony na Tour a Vuelte, no tentoraz dokázal zabrať "len" na Gire. Za hranicou elitnej desiatky zostal aj Alberto Contador. Španielsky jazdec získal iba jedno etapové víťazstvo, ale celkový triumf mu pretiekol pomedzi prsty v štyroch prípadoch a silnú pečať zanechal aj na Tour a Vuelte, takže jeho rozlúčková sezóna dosiahla želanú kvalitu. Diego Ulissi chytil potrebnú výkonnosť až v druhej časti sezóny. Najskôr vyhral klasiku v Montreale, potom dosiahol pekné výsledky na talianskych jednorazovkách a napokon vybojoval celkový triumf na Okolo Turecka, ale ani tento výborný finiš mu nestačil, aby zopakoval svoju pozíciu v Top 10 vo svetovom rebríčku.       

O dvadsaťšesť miest klesol Romain Bardet, ktorý síce zopakoval pódium na Starej dáme, ale v ostatných etapových pretekoch neatakoval tie najvyššie pozície v GC. Ešte horšie dopadol Esteban Cháves. Kolumbijský cyklista doplatil na vážne zranenie kolena, po ktorom sa vrátil do súťažného rytmu len tesne pred Tour de France, a aj keď sa stihol predstaviť na dvoch Grand Tour, dlhý výpadok sa zákonite odrazil na jeho výkonnosti. Z minuloročnej desiatej pozície sa zosunul na priečku číslo sto.
 
 
Svetový rebríček po Tour of Guangxi 2017
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 4153
2. FROOME Christopher link ikonka SKY 3692
3. SAGAN Peter BOH 3344
4. KRISTOFF Alexander link ikonka KAT 2973
5. DUMOULIN Tom link ikonka SUN 2966
6. NIBALI Vincenzo link ikonka TBM 2702
7. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 2648
8. KWIATKOWSKI Michal link ikonka SKY 2530
9. MATTHEWS Michael link ikonka SUN 2479
10. GILBERT Philippe link ikonka QST 2293
11. MARTIN Daniel link ikonka QST 2249
12. CONTADOR Alberto link ikonka TFS 2157
13. QUINTANA Nairo link ikonka MOV 2157
14. PINOT Thibaut link ikonka FDJ 2078
15. ULISSI Diego UAD 2067
16. VIVIANI Elia SKY 1960
17. URÁN Rigoberto link ikonka CDT 1930
18. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ 1890
19. PORTE Richie link ikonka BMC 1882
20. WELLENS Tim LTS 1864
451. TYBOR Patrik DKB 165
718. SAGAN Juraj BOH 94
1034. CULLY Andrej DKB 53
1047. BELLAN Juraj DKB 51
1052. ČANECKÝ Marek AMP 51
1157. HARING Martin DKB 41
1198. KOLÁŘ Michael BOH 40
1213. BAŠKA Erik BOH 39
1429. MAHĎAR Martin DKB 29
1692. BABIČ Adrián   20
2062. PERSON Tomáš   10
2568. PALČÁK Jozef DKB 3
2596. LAJCHA Juraj   3
2723. MÁLIK Róbert PFG 3
2747. TARAGEL Filip   3
2909. STRMISKA Andrej   1
2910. METELKA Jozef   1
2911. OROS Samuel DKB 1
 
Zobraziť Top 1000 rebríčka
 
 
Svetová jednotka znovu z radov klasikárov
 
Greg van Avermaet položil základ svojho triumfu vo svetovom rebríčku v jarných klasikách, kde predvádzal výborné výkony od konca februára až do polovice apríla. Belgický jazdec sa správne naladil už počas otváracieho víkendu, keď bol najsilnejší na Omloope, a následne získal druhé miesto na Strade Bianche. Najlepšiu formu predviedol počas najdôležitejších klasikárskych dvoch týždňov. Na štyroch hlavných kockových jednorazovkách ukoristil tri triumfy a nechýbalo veľa, aby bojoval o titul aj na Ronde, a vynikajúce jarné ťaženie korunoval víťazstvom na svojom prvom monumente v kariére.
 
Potom sa ešte vyžmýkal k dobrým výkonom aj na ardenských poliach, na Amstli a L-B-L finišoval len tesne za najlepšou desiatkou. Po krátkom odpočinku suverénne dominoval aj na Okolo Luxemburska, ale taký úspešný už nebol na TdF, kde nezískal etapový triumf. V závere sezóny sa sústredil na svetový šampionát, kde napokon obsadil siedme miesto, a ešte predtým vybojoval druhú priečku v Québecu a štvrté miesto v poradí na BinckBank Tour. Greg van Avermaet tak získal najviac bodov na jarných klasikách, no vo veľmi dobrej forme jazdil počas celého roka, preto si dokázal postrážiť pozíciu svetovej jednotky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajväčšie víťazstvo GVA v sezóne
 
 
Chris Froome išiel v tejto sezóne jednoznačne za úspechom na Tour a Vuelte, preto svoju najlepšiu formu dosiahol len na týchto podujatiach. Do výsledkovej listiny výrazne neprehovoril v Katalánsku, v Romandii a bolo prekvapujúce, že ani na Critérium du Dauphiné, pretože keď trikrát predtým ovládol tieto francúzske preteky, vyhral aj Tour de France. No Froome prepisoval svoju osobnú históriu aj v tomto smere a na Starej dámu triumfoval bez toho, aby v dovtedajšom priebehu sezóny ukoristil čo i len jedno víťazstvo. Dve etapové výhry napokon získal na Vuelte a na svetovom šampionáte si polepšil o dve bronzové medaily, no v Bergene mal len tie najvyššie ambície. Ani táto výnimočná sezóna mu však nezaručila najvyšší post v rebríčku, rovnako ako v minulom roku obsadil striebornú pozíciu.
    
Peter Sagan bol prvým víťazom nového svetového rebríčka, v tejto sezóne si vymenil pozíciu s Avermaetom, ktorý skončil vlani na tretej pozícii. Slovenskému pretekárovi chýbali body z jarných klasík, v ročníku 2016 sa mu viac darilo na mačacích hlavách, a potom nemohol ukázať v plnej miere svoje majstrovstvo na TdF. Ale tretí titul svetového šampióna, víťazstvo na GP Québec, výborné výkony počas otváracieho víkendu a deväť etapových triumfov na WT pretekoch mu s prehľadom stačili na tretie miesto v rebríčku UCI.
 
 
sagan 2017 kbk podium bohfst
Peter Sagan na pódiu (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)

 
Alexander Kristoff vedel zbierať body počas celého roka. Prvý triumf vybojoval na začiatku februára na Etoile de Bességes a v silnom prevedení sa ukázal aj na konci sezóny na MS, kde získal striebornú medailu. V tomto roku síce pôsobil nenápadne a chýbalo mu to skutočne veľké víťazstvo, ale na niekoľkých dôležitých pretekoch finišoval na predných priečkach, čo mu zaručilo peknú bodovú zbierku. Kristoff ovládol európsky šampionát, jednorazovky Prudential RideLondon a Eschborn-Frankfurt, ale v rebríčku si polepšil aj na takých pretekoch ako Miláno - San Remo, Okolo Flámska, Bretagne Classic či Cyclassics Hamburg, kde sa zmestil do Top 5. Preto môže byť spokojný so svojimi sezónami, no chcelo by to len zlatý klinec v podobe úspechu na Grand Tour alebo na jarných klasikách.
 
Tom Dumoulin má za sebou najlepšiu sezónu v kariére, po ktorej sa dostal do vyvolenej spoločnosti víťazov Grand Tour. Holandský pretekár si poradil so všetkými horskými nástrahami Gira, uchmatol ružový dres a potvrdil doteraz ukrytý potenciál na trojtýždňové podujatia. Dumoulin bol veľmi hladný po úspechu, preto si zvolil ďalšie ciele aj v druhej časti ročníka, ktoré takisto naplnil. Najskôr ovládol klasifikáciu na BinckBank Tour a neskôr zavelil do útoku v Bergene, kde vybojoval dve zlaté medaily v obidvoch časovkách. Po týchto úspechoch už nie je cesta späť a vo veku 26 rokov si musí klásť len tie najvyššie ciele aj v prichádzajúcich ročníkoch.
 
 
dumoulin 2017 giro trofej fans rcsf
Tom Dumoulin s trofejou víťaza Gira (© LaPresse/Massimo Paolone)

 
Vincenzo Nibali pôsobil veľmi sympatickým dojmom, keď sa postavil na štart svojich najdôležitejších pretekov v sezóne. Na Gire sa nenechal rozhodiť silnou konkurenciou, ale skúseným spôsobom zaútočil na pódium v záverečnom týždni. Výborne mal rozohranú aj Vueltu. Ako jediný mohol dostať pod tlak Frooma, ale britský jazdec bol extrémne motivovaný, aby si nechal ujsť životnú príležitosť. Ale spokojný musel byť aj samotný Nibali, lebo tretia priečka na Gire a druhá pozícia na Vuelte predstavujú to najlepšie, čo ponúkli jazdci na celkové poradie v tejto sezóne. Ale to nebolo všetko z jeho strany. Necelý mesiac po skončení Vuelty ešte raz naplno rozohrial svoje motory a na monumente v Lombardii postavil svojich súperov do úlohy štatistov. Žralok z Messiny ukázal, že sa stále dokáže zahryznúť do svojej koristi a nepoľaviť.
 
Alejandro Valverde bol smutným hrdinom tejto sezóny. V jej prvej časti bol takmer neprekonateľný. Ovládol Ruta del Sol, Katalánsko, Baskicko a znovu vyučoval na ardenských klasikách, kde si vychutnal ďalšie triumfy na Valónskom šípe a L-B-L. Potom všetko smerovalo k tomu, že na Starej dáme bude rozdielovým hráčom, ale hneď v úvodnej časovke spadol, všetky nádeje vyšumeli a sezóna sa pre neho skončila. Napriek tomu sa udržal na siedmom mieste rebríčka, hoci nejazdil od prvého júla. Ale ako bolo povedané, dovtedy mal výnimočnú sezónu a za ten čas vybojoval jedenásť víťazstiev.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBrutálny Valverde na Lo Port v Katalánsku
 
 
Michal Kwiatkowski si polepšil v rebríčku o 59. miest, v Top 10 neurobil nikto väčší posun, no v tomto smere to bolo to veľmi tesné, lebo Gilbert stúpol o 58. priečok. Poľský cyklista znovu našiel svoju vášeň pre klasiky, na ktorých predvádzal v tomto roku svoje najlepšie výkony. Podarilo sa mu získať druhý triumf na Strade Bianche a na Miláno - San Remo si prvýkrát vyskúšal, ako chutí vyhraný monument. Okrem toho bol najsilnejší na Clásica Ciclista San Sebastian a na pódium sa dostal na Amstli a L-B-L, preto bol ročník 2017 pre neho veľmi povzbudzujúci.
 
Michael Matthews vybojoval len štyri víťazstvá, ale aj to mu stačilo, aby sa objavil medzi najlepšími. Po jednej etape získal na Okolo Baskicka a Okolo Švajčiarska a najlepšie momenty prežil na Tour de France, kde predviedol dva víťazné šprinty a v Paríži sa obliekol do zeleného. Na jeho posun do Top 10 svetového rebríčka mali dôležitý vplyv aj jednorazovky na konci ročníka, ktoré boli vysoko ohodnotené. Na MS získal bronzovú medailu, tretí skončil aj na Prudential RideLondon a v Québecu a v najlepšej desiatke sa objavil na Bretagne Classic a v Montreale. A to len dokazuje, že takéto klasiky mu mimoriadne sedia.
 
Philippe Gilbert prežil v Quick-Step Floors výkonnostnú renesanciu, ktorá sa prejavila v plnej miere na jarných klasikách. Gilbert a mačacie hlavy opäť ladili. Druhé miesta na Dwars Door Vlaanderen a E3 vyšperkovali triumfy na  Driedaagse De Panne-Koksijde a najmä Ronde van Vlaanderen, kde predviedol jeden z najsilnejších momentov celého ročníka. Belgický jazdec si skutočne užíval jarnú kampaň, preto nebolo prekvapením, že si chcel vyskúšať aj nové finále na obľúbenom Amstel Gold Race, ktoré pokrstil svojím štvrtým víťazstvom na tomto podujatí. Skúsený jazdec tak nestratil motiváciu víťaziť na veľkých pretekoch ani vo veku 36 rokov.
 
 
gilbert 2017 amstel triumf qstf
Philippe Gilbert s triumfom na Amstli (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)

 
WT body zbierali aj Daniel Martin s Contadorom
 
Do rebríčka World Tour sa započítavajú body len z pretekov najvyššej kategórie a toto hodnotenie malo takmer identickú podobu ako svetový rebríček. Na WT podujatiach bol najúspešnejší Greg van Avermaet, ale rozdiel medzi ním a druhým v poradí Chrisom Froomom bol o poznanie menší ako vo svetovom rebríčku. Na tretiu priečku poskočil Tom Dumoulin, holandský borec predbehol Petra Sagana o jeden jediný bod. V tejto spoločnosti už nefiguruje Alexander Kristoff, čím sa len potvrdilo, že v tejto sezóne mu chýbali body z najväčších pretekov. A takisto sa sem nezmestil Philippe Gilbert, ktorý sa usadil na jedenástom mieste. Tieto dve uvoľnené miesta zaplnili Daniel Martin a Alberto Contador.
 
Írsky cyklista sa ocitol v podobnej situácii aj v minulej sezóne, keď sa nezmestil do Top 10 vo svetovom rebríčku, ale v klasifikácii WT sa mu to podarilo. V tomto roku podával stabilné výkony na etapových podujatiach a takisto sa mu darilo aj v Ardenách. Na Paríž - Nice a Critérium du Dauphiné vybojoval tretie miesto v poradí a medzi najlepších patril aj na TdF, kde finišoval na šiestej priečke. Vysoké ambície mal aj na ardenských klasikách. Na Valónskom šípe a L-B-L predviedol výborné výkony, ale v obidvoch prípadoch sa musel skloniť pred Valverdeho majstrovstvom. Daniel Martin v celku Quick-Step Floors dokázal stabilizovať výkonnosť a v priebehu dvoch rokov podávať svoje najlepšie výkony na tých najdôležitejších pretekoch. Uvidíme, ako sa mu bude dariť po prestupe do UAE Emirates.
 
Alberto Contador aj v záverečnom roku svojej kariéry ukázal, že nestratil nič zo svojej veľkej súťaživosti. Na Ruta del Sol, Paríž - Nice, v Katalánsku a Baskicku vždy obsadil druhú priečku v poradí a najmä na prvých dvoch pretekoch mu chýbal len kúsok, aby sa dostal na najvyššiu pozíciu. Španielsky jazdec sa chcel patrične rozlúčiť aj na GT, ale na Tour a Vuelte ho zabrzdilo niekoľko problémov. Na obidvoch pretekoch však predviedol svoju typickú útočnú cyklistiku, za čo bol odmenený v poslednej možnej chvíli, ale zato na mýtickom vrchole Anglíru.
 
 
Rebríček UCI World Tour po skončení sezóny 2017
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 3582
2. FROOME Christopher link ikonka SKY 3452
3. DUMOULIN Tom link ikonka SUN 2545
4. SAGAN Peter BOH 2544
5. NIBALI Vincenzo link ikonka TBM 2196
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka SKY 2171
7. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 2105
8. MARTIN Daniel link ikonka QST 2050
9. MATTHEWS Michael link ikonka SUN 2049
10. CONTADOR Alberto link ikonka TFS 1987
11. GILBERT Philippe link ikonka QST 1893
12. PORTE Richie link ikonka BMC 1882
13. QUINTANA Nairo link ikonka MOV 1811
14. KRISTOFF Alexander link ikonka KAT 1806
15. ZAKARIN Ilnur link ikonka KAT 1686
16. ULISSI Diego UAD 1569
17. MOLLEMA Bauke TFS 1524
18. ALAPHILIPPE Julian link ikonka QST 1465
19. BARDET Romain link ikonka ALM 1464
20. URÁN Rigoberto link ikonka CDT 1360
280. SAGAN Juraj BOH 40
 
Zobraziť kompletný rebríček
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop