V klasifikácii tímov úradovali Sky a Quick-Step Floors, Movistar klesol, Sunweb zosilnel

6.11.2017, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V celoročnom hodnotení WT tímov zviedli tesný súboj Sky a Quick-Step Floors. Napokon bol úspešnejší britský projekt, ktorý porazil belgického konkurenta o 146 bodov. Minuloročný víťaz Movistar klesol o päť pozícii a výrazný posun v rebríčku sa podaril celku Sunweb, ktorý si polepšil o dvanásť miest.
 
 
rebricek timov
 
 
Tím Sky. Britská zostava prežila jeden z najlepších ročníkov svojej histórie. Chris Froome po niekoľkých pokusoch ovládol Tour - Vuelta a Sky získal aj niekoľko kvalitných klasík. Froomove víťazstvá na spomínaných Grand Tour patria medzi najväčšie udalosti posledného obdobia a toto double je vyvrcholením niekoľkoročnej snahy tímu, ktorý sa pokúša udávať trendy na trojtýždňových pretekoch a využívať pri tom aj neštandardné postupy. V tomto smere splnili svoju úlohu stopercentne. Okrem toho mohli byť úspešní aj na Gire, ale Thomasa s Landom zastavil nešťastný pád. Obidvaja si to čiastočne vynahradili celkovými víťazstvami na menších pretekoch, britský cyklista ukoristil Tour of the Alps a Landa zvíťazil v Burgose. Tím Sky úradoval aj na Paríž - Nice, Sergio Henao tu dokázal pokoriť Alberta Contadora o dve sekundy.
 
Z pohľadu jednorazoviek bol ich dominantným jazdcom Michal Kwiatkowski. Poľský pretekár opäť predviedol svoje najlepšie výkony a triumfoval na takých pretekoch ako Strade Bianche, Miláno - San Remo a Clásica Ciclista San Sebastian, čím uspokojil svojho zamestnávateľa, ktorý už potreboval razantného cyklistu na jednodňové podujatia. A tím Sky triumfoval aj na Cyclassics Hamburg, kde bol najrýchlejší Elia Viviani. Okrem spomínaných osvedčených jazdcov zaujal aj talentovaný Gianni Moscon. Taliansky borec vie jazdiť časovku, je silný aj v kopcoch, má dobrú koncovku a problémy mu nerobia ani dlažobné kocky, preto právom patrí medzi cyklistov s najväčšou perspektívou. Ale ak sa chce raz zaradiť medzi tie najväčšie hviezdy, musí dokázať skrotiť svoju temperamentnú povahu. 
 
 
viviani 2017 vitazstvo poituf
Elia Viviani s triumfom vo Francúzsku (© Courtesy Tour Poitou-Charentes)
 
 
Quick-Step Floors. Belgické zoskupenie v tomto roku jasne deklarovalo svoju víťaznú mentalitu, keď dosiahlo najväčší počet triumfov spomedzi WT celkov. A dokázalo dominovať tak na etapových pretekoch, ako aj klasikách. Víťaznú sériu odpálilo na samom začiatku sezóny piatimi výhrami v San Juane a v tomto trende pokračovalo až do posledného WT podujatia, keď Gaviria ovládol štyri etapy na Tour of Guangxi. Quick-Step Floors potiahli svojimi víťazstvami šprintéri, GT si podelili rovným dielom Gaviria, Kittel a aj Trentin a nemecký rýchlik dominoval aj na Dubai Tour, kde získal tri etapy a celkový triumf.
 
Na jarných klasikách sa mimoriadne darilo Philippovi Gilbertovi, ktorý pridal do svojej zbierky víťazstvá na Tri dni De panne, Ronde a Amstel Gold Race. V tomto smere nemal v belgickom tíme konkurenciu. Po dve druhé miesta na ardenských klasikách vybojoval Daniel Martin a Zdeněk Štybar  prišiel na velodróm v Roubaix na druhej priečke. Bola škoda, že pred Ardénami sa im zranil Julian Alaphilippe, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo súťaží na zvlnených jednorazovkách. Quick-Step nezostal bez úspechu ani na etapových pretekoch. Daniel Martin sa dostal do Top 10 na TdF a zaznamenal niekoľko výborných výsledkov aj na WT podujatiach a na Gire sa objavil medzi najlepšími Bob Jungels, preto môžeme povedať, že Patrick Lefevere namiešal v tomto roku ten správny mix, ktorý dokázal byť úspešný na rôznorodých pretekoch. 
 
 
jungels 2017 podpisuje rcsf
Bob Jungels a Julian Alaphilippe (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
BMC. Aj americký celok dokázal zabrať na viacerých typoch podujatí. Greg van Avermaet po svojej najúspešnejšej sezóne v kariére priniesol triumfy na E3, G-W a Paríž - Roubaix, čo urobilo z BMC najúspešnejší celok na pavé v tejto sezóne. A belgický borec k tomu pridal aj celkový triumf na Tour de Luxembourg. V časovkách jednotlivcov dokázal víťaziť Rohan Dennis a BMC bol tradične úspešný aj v TTT. V tomto ročníku vyhral štyri tímové časovky, ale na svetovom šampionáte sa musel uspokojiť "len" so striebornou medailou, no aj druhá priečka bola potvrdením vysokej kvality BMC v tejto disciplíne.
 
Na etapových pretekoch dostal značnú podporu Richie Porte, ktorý túto dôveru dokázal splácať. Austrálsky jazdec vyhral TDU a Okolo Romandie, na Dauphiné skončil druhý, ale na Tour de France mal opäť smolu, keď mu prekazil plány ťažký pád. Na začiatku sezóny získal dve etapy a celkový triumf na Okolo Ománu Ben Hermans, do výbornej formy sa dostal aj Dylan Theuns, ktorý triumfoval na Tour de Wallonie, Okolo Poľska a Arctic Race Norway. Americké zoskupenie vybojovalo druhý najvyšší počet víťazstiev v ročníku, o ktoré sa postarala stabilizovaná zostava.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRichie Porte útočí na Willunga Hill
     
 
Sunweb. Spomedzi WT celkov urobil najväčší výkonnostný rast. Mimoriadne mu pomohol úspech Toma Dumoulina na Gire, po ktorom stúplo sebavedomie celému zoskupeniu, a táto pozitívna vlna sa prejavila aj na Starej dáme. V tejto sezóne získal ružový dres a na najväčších pretekoch na svete zelené (Matthews) a bodkované tričko (Barguil), plus štyri víťazné etapy. A keď sa k tomu priráta štvrté miesto v poradí na Vuelte, čo sa podarilo Keldermanovi, nemecká zostava sa zaradila medzi elitné tímy pre Grand Tour.
 
V tejto sezóne síce nedosiahli veľký počet triumfov, ale všetky úspechy mali značnú cenu. Dumoulin sa stal celkovým víťazom aj na BinckBank Tour a vyvrcholením celoročného progresu bol svetový titul v tímovej časovke, na ktorý môže siahnuť len skutočne silný celok. Partia okolo Toma Dumoulina a Michaela Matthewsa tak získala živnú pôdu pre nasledujúce sezóny, v ktorých musí mať len tie najvyššie ambície.
 
Trek - Segafredo. V tomto celku bol najvýznamnejšou osobnosťou Alberto Contador. Španielsky reprezentant na konci kariéry bojoval o celkový triumf na P-N, v Katalánsku a Baskicku, do tímu priniesol dve miesta v Top 10 na Tour a Vuelte a k tomu pridal jeden etapový triumf. Contadorova prítomnosť sľubovala výsledky, ale na druhej strane zamestnávala značnú časť tímu, takže taký Jarlinson Pantano musel väčšinou odhodiť svoje vlastné ambície. Z tohto zovretia sa dokázal dostať Bauke Mollema. Holandský pretekár obsadil na Gire siedmu priečku v GC a na Tour vyhral etapu, no darilo sa mu aj na týždňových etapákoch. Na Tour of Guangxi obsadil druhé miesto v poradí a stal sa celkovým víťazom v San Juane, preto v tej nasledujúcej sezóne môže byť spokojne hlavným lídrom Treku na etapových podujatiach. A jeho bonusom je aj to, že dokáže jazdiť aj na klasikách, ako to predviedol v San Sebastiane a Montreale.
 
 
contador 2017 baskicko zjazd baskickof
Alberto Contador v Baskicku (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Americký celok nepotešili výkony Johna Degenkolba, ktorý po minuloročnom ťažkom páde (ešte počas tréningu v drese Giant - Alpecin) stále zaostáva za očakávaniami. Nemecký jazdec vybojoval len jedno víťazstvo (Dubai Tour). Na jarných klasikách nepatril medzi tých úplne najlepších, ale miesta v Top 10 na MSR, G-W, Ronde a Paríž - Roubaix môžu byť pre neho tým správnym povzbudením, aby sa opäť dostal na svoju niekdajšiu úroveň. Na zranenie doplatil Giacomo Nizzolo, ktorý kvôli zdravotným problémom vynechal väčšiu časť sezóny a má za sebou komplikovaný ročník. Jasper Styven sa sústredil na hlavné kockové klasiky, kde sa mu najviac darilo na Paríž - Roubaix (4. priečka), no jeho potenciál je vyšší ako tohtoročné výsledky. Z mladých jazdcov sa chytil Mads Pedersen, dánsky borec dominoval na Tour of Denmark a Tour du Poitou Charentes.
 
Movistar. Španielska zostava v minulej sezóne ovládla rebríček tímov, teraz klesla na šiestu pozíciu. A pritom prežila perfektnú prvú časť ročníka. Alejandro Valverde vyhrával, kde sa dalo, do spoločnej pokladnice priviedol jedenásť triumfov. Španielsky jazdec úradoval na klasikách i etapových pretekoch, ale v mimoriadnom rozlete ho zastavil pád v prvej etape na TdF, ktorý sa stal osudným nielen pre neho samotného, ale aj pre celý Movistar. Ako sa neskôr ukázalo, Movistar v druhej polovici ročníka nenašiel nikoho, kto by nahradil zraneného Valverdeho a vyčerpaného Quintanu.
 
Nairo Quintana sa predviedol v dobrom svetle, veď ovládol Okolo Valencie a Tirreno - Adriatico a na samotnom Gire finišoval druhý v poradí. Potom ho však vypojila z prevádzky účasť na Tour, kde sa síce snažil vyžmýkať zo seba maximum, ale únava po talianskej GT bola príliš veľká. Movistar tak nemal silného lídra na najdôležitejších pretekoch v sezóne a to isté platilo aj o Vuelte - Valverdeho výpadok sa ukázal ako veľmi bolestivá strata. Takí jazdci ako Anacona či Amador si splnili svoju podpornú úlohu na Gire, ale potom už nenašli energiu, aby dosiahli druhý výkonnostný vrchol v sezóne. Veľký potenciál predviedol Marc Soler, ktorý skončil tretí v Katalánsku a siedmy vo Švajčiarsku, a práve z neho sa môže stať nasledovník odchádzajúcich španielskych jazdcov na GC.
 
 
quintana na podiu palec rcsf
Nairo Quintana na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Orica - Scott. Austrálske zoskupenie stavilo na mladých borcov ako súrodenci Yatesovci a Esteban Cháves, ale tí prežili náročné momenty na Grand Tour. Simon Yates obsadil siedme miesto na Tour, Adam Yates skončil na Gire deviaty, pričom obidvaja mysleli na lepšie výsledky. Estebana Chávesa zradilo zranené koleno, takže nebol potrebne fyzicky pripravený na trojtýždňové preteky. V zostave sa objavil Roman Kreuziger, ktorý mal pomáhať týmto talentovaným pretekárom, a jeho najlepším výsledkom bol triumf na rakúskom podujatí PRO Ötztaler 5500. Na etapových pretekoch tak vybojoval celkový triumf len Damien Howson, ktorý ovládol Herald Sun Tour.
 
Najviac výhier dosiahol húževnatý šprintér Caleb Ewan, veľmi sa mu darilo najmä na TDU a Tour of Britain. V austrálskej zostave dokázali vyhrávať aj Magnus Cort alebo Daryl Impey a veľmi dobrú stopu na kockových klasikách zanechal Luke Durbridge.
 
Bora - Hansgrohe. Nemecký tím sa umiestnil na ôsmej priečke, v prvom roku v najvyššej kategórii je to veľmi dobrý výsledok. Zoskupenie ťahali Peter Sagan, Sam Bennett a Rafal Majka. Všetci traja boli úspešní, ale zároveň im všetko nevyšlo úplne podľa predstáv, takže v budúcej sezóne môžu priniesť ešte lepšie výsledky pre svojho ambiciózneho zamestnávateľa. Sezónu tohto celku sme sumarizovali samostatne.
 
Ag2r. Hlavnou postavou celkou je Romian Bardet, okolo ktorého sa buduje partia, ktorá mu má pomôcť vybojovať žltý dres na TdF.  V tomto roku stavil francúzsky cyklista všetko na Starú dámu a bolo sympatické, ako mu v tom pomáhali jeho kolegovia, ktorí sa pre neho maximálne obetovali a nebáli sa postaviť proti tímu Sky. Hoci sa im nepodarilo obrať britskú zostavu o maillot jaune, pracovná morálke zostala na vysokej úrovni. Etapové preteky si užíval aj Domenico Pozzovivo. Na Gire obsadil peknú šiestu pozíciu a do najlepšej desiatky sa zmestil na Abu Dhabi Tour, Tirrene, Tour of The Alps, vo Švajčiarsku a v Poľsku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEtapový triumf Romaina Bardeta na TdF
 
 
Francúzske zoskupenie ovládlo jednorazovku Tre Valli Varesine (Alexandre Geniez) a bolo úspešné aj na Paríž - Bourges (Barbier) či Tour du Limousin (Vuillermoz). Čoraz lepšie výkony na kockách predvádza Oliver Naesen a 27-ročný borec vybojoval aj titul belgického šampióna v cestných pretekoch. Svoju výkonnosť zlepšuje Pierre Latour, ktorý má potenciál, aby sa čoskoro presadil na hlavných etapových pretekoch.
 
Cannondale - Drapac. Americkému tímu sa najviac darilo na Grand Tour, vo všetkých troch prípadoch dostal svojho zástupcu do elitnej desiatky. Najväčší úspech dosiahol Rigoberto Urán, ktorý vybojoval druhú priečku na Tour a svojho zamestnávateľa patrične zviditeľnil na parížskom pódiu. Kolumbijský cyklista vyhral aj klasiku Miláno - Turín, preto musí byť Jonathan Vaughters veľmi spokojný, že si ho v náročných časoch udržal v tíme aj pre nasledujúce ročníky.   
 
Ďalšími hrdinami na trojtýždňových pretekoch boli Davide Formolo (10. miesto Giro) a Michael Woods (7. priečka Vuelta). Formolo len potvrdil, že je stvorený na najťažšie podujatia v sezóne, no pre Woodsa to bol životný výkon a budeme zvedaví, ako s tým naloží v ďalšom  období. Cannondale nikdy veľmi nevyhrával, preto vďačne prijal etapový triumf Rollanda na Gire a Talanskeho na Okolo Kalifornie. Americká zostava mala vysoké ambície aj na jarných klasikách, ktoré sa však nepodarilo naplniť Sepovi Vanmarckemu. Ich hlavné želiezko v ohni spadlo na Okolo Flámska, ale dokázali ho zastúpiť Van Baarle, ktorý na Ronde obsadil štvrtú pozíciu, a Langeveld, ktorý sa dostal na pódium v Roubaix.
 
Kaťuša - Alpecin. Tímu so švajčiarskou licenciou zabezpečil najviac triumfov Alexander Kristoff, ktorý okrem iného vyhral titul európskeho šampióna či Ride London - Surrey Classic. Nórsky cyklista bol pre zoskupenie potrebnou istotou, lebo ďalší jazdci nedisponovali takým víťazným potenciálom. Na GT sa mohli spoľahnúť na Ilnura Zakarina, ktorý v tomto smere prežil najúspešnejšiu sezónu. Na Vuelte sa objavil na stupňoch víťazov po boku Frooma a Nibaliho a na Gire finišoval piaty. Zdá sa, že ruský jazdec naplno rozbalil svoj potenciál, preto bude v nasledujúcich dvoch rokoch jasným lídrom celku na najdôležitejších podujatiach. Svoj už tradičný titul na etapových pretekoch ukoristil Simon Špilak, slovinský jazdec bol tentoraz najsilnejší na Okolo Švajčiarska. Viac sa čakalo od Tony Martina, ktorý vyhral len etapu na Okolo Valencie na začiatku sezóny.         
 
 
spilak 2017 vitazstvo suissef
Simon Špilak s triumfom vo Švajčiarsku (© Tour de Suisse)
 
 
UAE Emirates. Ambiciózny projekt prežil pomerne dobrú sezónu. Louis Meintjes vybojoval na Tour de France ôsme miesto a na Vuelte skončil dvanásty, takže juhoafrický jazdec rok po roku zveľaďuje svoju výkonnosť. Na etapových pretekoch bol viditeľný aj Rui Costa. Na začiatku sezóny ovládol podujatie Abu Dhabi Tour a silný bol aj v Ománe, no v Európe sa mu príliš nedarilo. Na Gire a Vuelte nedokázal vyhrať etapu, nešlo mu ani v Ardenách, takže najlepším výsledkom na starom kontinente bola piata priečka v GC na Okolo Švajčiarska. V druhej časti ročníka sa prebral Diego Ulissi, taliansky borec úradoval na GP Montreal a Okolo Turecka. Na GT získali etapu Mohorič a Polanc. Viac sa čakalo od Sachu Modola, ktorý síce vybojoval štyri výhry, ale len jedna z nich padla na WT podujatí. Výraznejšie sa nepresadila ani predsezónna posila Ben Swift, ktorý nesiahol ani na jedno víťazstvo. Keďže majitelia tohto celku majú len tie najvyššie očakávania, pred budúcim ročníkom výrazne posilnili palebný arzenál.
 
Lotto - Soudal. Belgická zostava sa mohla oprieť o tradičných harcovníkov. André Greipel však vybojoval len štyri triumfy, to najcennejšie dosiahol na Gire, a aj sám musel vedieť, že táto sezóna nepatrila medzi jeho najvydarenejšie. Výraznou postavou celku bol opäť Tim Wellens, ktorý sa presadzoval útočnou jazdou. Podarilo sa mu vyhrať titul na Tour of Guangxi, ovládnuť klasiku Grand Prix de Wallonie a po jednej etape vyhrať v Andalúzii a na BinckBank Tour. Veľmi cenným jazdcom bol aj Thomas de Gendt, ktorý strávil stovky kilometrov v únikoch, začo bol odmenený etapovým triumfom na Vuelte. Na španielskej GT sa presadil dvakrát Tomasz Marczynski a jeden triumf tu získal aj Sander Armée. V tomto ročníku pôsobil zaujímavo Tiesj Benoot, ktorý sa javil ako ideálny typ na mačacie hlavy. Tentoraz mu to však išlo lepšie v klasikách ardenského typu, na Brabantskom šípe finišoval tretí, a pôsobivé výkony podával aj v kopcoch, veď na Critérium du Dauphiné skončil na dvanástom mieste v klasifikácii. Preto sme zvedaví, čo sa skutočne skrýva v tomto talentovanom cyklistovi.
 
Bahrajn - Merida. V premiérovom ročníku sa potvrdilo, že tím bol vybudovaný pre Vincenza Nibaliho. A práve taliansky borec vybojoval pre svojich mecenášov najväčšie úspechy. Dokázal sa dostať na stupne víťazov na Gire a Vuelte, vyhral Okolo Chorvátska a v závere sezóny sa presadil na monumente Il Lombardia. Nibali si splnil svoje záväzky, vedenie tímu mu pripravilo potrebné podmienky, takže v tomto smere všetko klapalo na sto percent. Ďalšie víťazstvá pridal Sonny Colbrelli. Ako odolný šprintér úradoval v jednej etape na Paríž - Nice a ovládol jednorazovky Brabantský šíp a Coppa Bernocchi. Jeden triumf pribudol aj na konto Giovanni Viscontiho, ktorý si pdomanil Giro dell'Emilia. Skúsený cyklista patril k hlavným pomocníkom Nibaliho a v tejto úlohe sa opäť našiel Pellizotti.
 
 
colbrelli 2017 dubaj tbmf
Sonny Colbrelli v Dubaji (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Veľmi dobrý dojem zanechal Ondřej Cink, ale český pretekár sa rozhodol vrátiť do horskej cyklistiky. Svoj vysoký štandard na týždňových etapových podujatiach ukázal Ion Izagirre. Španielsky jazdec skončil tretí v Baskicku, piaty v Romandii a darilo sa mu aj na ardenských klasikách, preto bolo veľkou škodou, že na TdF nemohol ukázať svoju výkonnosť, pretože spadol v úvodnej časovke podobne ako Valverde. Viac sa čakalo od šprintéra Niccolu Bonifazia, ktorý nezískal ani jednu výhru.      
 
Astana. Kazašské zoskupenie čakalo dlho na svoje prvé víťazstvo v ročníku, napokon ho vybojoval v prvej etape na Tour of the Alps Michele Scarponi. Lenže potom prišla obrovská tragédia a smrť obľúbeného talianskeho cyklistu výrazným spôsobom zasiahla fungovanie celej zostavy. A Astane nepridali na pohode ani zdravotné komplikácie Fabia Arua, ktorý vynechal Giro a musel presedlať na Tour.
 
Z akejsi letargie prebral zostavu Jakob Fuglsang, ktorý ovládol dve etapy na Critérium du Dauphiné a stal sa aj celkovým víťazom podujatia. Dánsky jazdec tak mohol prísť sebavedomý na Starú dámu, ale aj on sa zaradil do skupinky jazdcov, ktorých tu vyradila z hry smoliarska kolízia. Jediným lídrom tak zostal Fabio Aru. Taliansky borec bol najsilnejší v piatej etape a dlho bojoval o pódium, ale choroba na konci pretekov mu to znemožnila. V druhej časti sezóny sa potom výrazne presadil Migel López. Kolumbijský jazdec vyhral etapu na Okolo Rakúska a v Burgose a dvakrát bol úspešný aj na Vuelte, kde napokon skončil na ôsmom mieste v GC. López razantným spôsobom potvrdil svoj značný talent a už sa tešíme, ako bude lietať v kopcoch v nasledujúcej sezóne. Astanu potešil aj celkový triumf Alexeja Lutšenka na Tour of Almaty a na konci ročníka sa presadil aj LL Sánchez, ktorý bol najlepší na jednorazovke GP Bruno Beghelli.
 
 
lopez 2017 ilustrak autf
Miguel López v Rakúsku (© Österreich Radrundfahrt, EXPA/ JFK)
 
 
Lotto - Jumbo. Holandská zostava dosiahla niekoľko sympatických výsledkov, hoci jej v poradí tímov patrí šestnásta pozícia. Čoraz silnejším účastníkom na etapových pretekoch sa stáva Primož Roglič. V tejto sezóne ovládol Algarve a vysoko v poradí skončil na Tirrene, v Baskicku a vo Švajčiarsku a pri tom všetkom dokázal vyhrať horskú etapu na TdF. Uvidíme, či sa mu podarí v budúcnosti zabojovať aj o celkové poradie na GT. V tomto smere má bohaté skúsenosti Steven Kruijswijk, ktorý ich naplno využil na Vuelte, kde finišoval deviaty, pričom holandskému jazdcovi predtým nevyšla účasť na Gire. Na etapových pretekoch sa presadili aj George Bennett a Lars Boom, ktorí sa tešili z celkových triumfov na Okolo Kalifornie respektíve Tour of Britain. Lotto - Jumbo vybojoval prestížne výhry v záverečných etapách na Gire (Van Emden) a Tour de France (Groenewegen) a holandskú zostavu potešil najmä šprintér Dylan Groenewegen, ktorého hodnota stále stúpa.
 
FDJ.  Dve najväčšie hviezdy Thibuat Pinot a Arnaud Démare potvrdili svoju pozíciu a do tímu priniesli najväčšie úspechy. Pinot útočil na stupne víťazov na Gire a chýbalo mu len veľmi málo, aby sa mu to podarilo, ale po bojovnom výkone bol veľmi spokojný so svojím predstavením počas talianskych troch týždňov. V tejto sezóne mu veľmi chutili aj kratšie etapové preteky, na Ruta del Sol, Tirrene a Tour of the Alps vždy atakoval tie najvyššie priečky v poradí, ale na najvyšší stupienok sa dostal až na Tour de l'Ain. Na tomto podujatí sa vytiahol aj 21-ročný David Gaudu, ktorý obsadil druhú priečku v GC a podľa všetkého má pred sebou bohatú kariéru. Arnaud Démare vybojoval desať víťazstiev a medzi tie najcennejšie patril triumf vo štvrtej etape na TdF a na jednorazovkách Brussels Cycling Classic a GP de Deignan.
 
Dimension Data. Juhafrické zoskupenie sa muselo vysporiadť so zdravotnými problémami Marka Cavendisha, ktoré výrazne poznačili jeho sezónu. Britský cyklista ukoristil len jeden triumf, na Abu Dhabi Tour, preto museli nastúpiť ďalší jazdci, ktorí by potiahli DD. V tomto smere bol najúspešnejší Edvald Boasson Hagen. Tomu sa podarilo ovládnuť poradie na Tour of Norway a Tour des Fjords a vybojovať etapový triumf na Starej dáme a Okolo Británie. Nórsky borec predvádzal v tomto roku spoľahlivé výkony a potvrdil, že sa nachádza vo veľmi dobrom období svojej kariéry. Dimension Data bol viditeľný aj na Tour de Yorkshire, kde vyhral kľúčovú etapu a následne aj klasifikáciu Serge Pauwels, a podobným spôsobom sa presadil na Tour de Langkawi Ryan Gibbons. Pekné víťazstvo uchmatol aj Omar Fraile, ktorý bol najsilnejší v jedenástej etape na Gire.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop