Na kontinentálnej scéne vyčnievali francúzske celky, ale do popredia sa tlačí Ázia

1.12.2017, 23:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Minulý týždeň sa kolega Tomáš Šandor pozrel na prokontinentálnu scénu a tentoraz zhrnieme sezónu 2017 z pohľadu treťoligových tímov a pretekárov. Opäť sa medzi nimi našlo množstvo talentov, ktorých už o pár mesiacov uvidíme v najsilnejších celkoch.
  
Na konci roka 2016 UCI zaregistrovala 176 kontinentálnych tímov pre nasledujúcu sezónu. Zaujímavé je, že o túto licenciu požiadalo rok pred tým 174 družstiev, takže mužská cyklistika je dlhodobo stabilizovaná, hoci UCI v priebehu roka pár tímov zo svojho zoznamu vylúčila. My sme mali opäť v tejto spoločnosti iba Duklu Banská Bystrica.
  
Najviac kontinentálnych celkov sme našli v Číne, keďže najľudnatejšia krajina má dostatok financií a aj množstvo vyššie postavených podujatí, na ktoré potrebujú kontinentálnu licenciu. Mali jedenásť celkov. Desať klubov kontinentálnej úrovne sa nachádza v USA, ostatné krajiny majú jednociferný počet takýchto celkov. Z Európy najviac Belgicko s deviatimi, no až štyri tímy medzi sezónami 2016 a 2017 z hry vypadli. Napríklad také veľké bašty ako Francúzsko, Taliansko a Španielsko mali tento rok iba po tri, resp. dva celky, pretože im stačí silná klubová konkurencia. V tretej lige rástla opäť hlavne ázijská scéna zo 41 na 47 klubov.
  
 
cina preteky ilustrak
Preteky v Číne (© Tour of Qinghai Lake)
 
 
Medzi takmer dvomi stovkami družstiev sa len veľmi ťažko hľadá jeden suverénny víťaz celej sezóny, no našli sme tri celky, ktoré vyčnievali. Treťoligisti môžu zbierať body vo všetkých kontinentálnych rebríčkoch UCI súčasne, takže je v tom menší neporiadok.
  
Najviac bodov (1800) a druhý najvyšší počet víťazstiev (20) dosiahli pretekári francúzskeho armádneho celku Armée de Terre, teda ekvivalent našej Dukly. Získali viac bodov, vavrínov a skoro aj prize money ako jazdci CCC Sprandi Polkowice, Nippa, Aqua Blue, Gazpromu či Caja Rural, teda celkov, ktoré jazdievajú Grand Tours. Najväčším ťahúňom bol pre nich 22-ročný Benjamin Thomas, ktorý získal až dve superprestížne HC triumfy, a to keď porazil šprintérov v etape na Štyroch dňoch Dunkerque a celému štartovému poľu ušiel v úvodnej etape Okolo Valónska. Celkovo bol tretí. Dokonca siahal na celkové pódium aj v Luxembursku, kde skončil štvrtý. Nečudo, že podpísal zmluvu s FDJ. Jeho už bývalý kolega Damien Gaudin si pripísal až päť triumfov, vrátane toho z prológu v Luxembursku. Niekdajší piaty muž Paríž - Roubaix sa vracia medzi profíkov a Direct Energie. Až sedem borcov Armée de Terre dokázalo tento rok zvíťaziť a tím ako taký ukázal, že s výbornými výsledkami sa vie dostať a vôbec nehrať slabé husle ani na HC a 2.1 alebo 1.1 podujatiach, ktoré doplnili programom aj na nižších podujatiach, kde dominovali. Boli určite lepší ako Delko Marseille, ktoré už jazdilo s prokonti licenciou.
  
 
thomas b 2017 na podiu wallonie
Benjamin Thomas vo Valónsku (© VOO Tour de Wallonie)
 
 
V Amerike bol jasne najlepší celok Rally Cycling, ktorý zatienil aj domácich konkurentov z World Tour. Naprieč rebríčkami nazbierali oranžoví cez 1200 bodov a ruky dvíhali 19-krát. Tour of California dostala výnimku, keď ako prvé podujatie WT pozvalo kontinentálny celok a Evan Huffman tu šokoval dvomi epickými triumfami. V Santa Clarite aj Pasadene doviedol do cieľa malé skupiny pred pelotónom s Petrom Saganom. Za ním skončil druhý v bodovacej súťaži. Okrem menších etapákov vyhral ešte celkovo aj Tour of Alberta, kde borci Rally zdolali slušnú zostavu Cannondalu. 27-ročný kalifornský rodák je v tíme spokojný a ostáva v celku so sídlom v Minneapolise. Ďalším skvostom ich zostavy ostane aj tridsiatnik Rob Britton, ktorý bol s Huffmanom v oboch kalifornských únikoch a silné BMC porazil na Tour of Utah, kde vyhral dve etapy i celkovo. Je až neuveriteľné, že jazdci Rally získali až dvojnásobok bodov prokontinentálneho UnitedHealthcare, a to ani nehovoríme o Novo Nordisku, ktorý spĺňa náležitosti pro licencie iba papierovo.
  
Po mierne horšej sezóne 2016 sa späť na popredné pozície kontinentálnej scény vrátili Ukrajinci z Kolssu. Žiadne z kontinentálnych družstiev nevyhralo 23-krát. Dokonca mali suverénne najviac aj pódiových umiestnení, 12 druhých a 21 tretích miest. Získali takmer 1700 UCI bodov čím sa dostali na úroveň CCC-čkárov. Treba však povedať, že množstvo vavrínov sa zrodilo na pretekoch pofidernej kvality či už doma na Ukrajine alebo Bulharsku, kde totálne dominovali. Najviac ich ale určite tešia tri triumfy na Tour of Qinghai Lake, keďže čínske preteky majú po Grand Tours štvrté najvyššie prize money. Nemáme to, samozrejme, spočítané, ale tento rok si celkovo zo žltého kontinentu určite doviezli viac ako stotisíc eur. Roky ich ťahá najmä trojica Vitalij Buts, Michajlo Kononenko a Oleksandr Polivoda, ktorý v roku 2014 vyhral Okolo Slovenska. U nás sa im ale tento rok nedarilo.
  
 
kolss 2017 crof
Jazdci Kolssu na Okolo Chorvátska (© Tour of Croatia / KL Photo)
 
 
Kvalitnú francúzsku scénu reprezentuje aj HP BTP - Auber 93, ktorému sa podarilo získať takmer 1500 bodov z húfneho ťaženia po podujatiach 2. kategórie, ale zaujímavé je, že dostali sa iba k piatim triumfom, čo je na 1500 bodov poriadny unikát. O všetky víťazstvá sa postaral 26-ročný Flavien Dassonville, ktorý skončil na výbornom 58. mieste v rebríčku Europe Tour, kam sa už ale rátajú aj všetci profíci. Flavien v tomto tíme ostane.
  
Najlepšiu sezónu svojej existencie majú za sebou jazdci portugalského W52 - FC Porto. Tešili sa z 1331 bodov a pätnástich triumfov.  Potiahol ich najmä víťaz pretekov Okolo Portugalska Raul Alacron. Cez tisíc bodov sa dostali ešte nórsky Joker, talianský Sangemini, dánsky Virtu, japonský UKYO a český Elkov-Author. Celok okolo Aloisa Kaňkovského a Josefa Černého získal 1027 bodov a tiež si takúto žatvu nepamätá. 24-ročný Černý by na Okolo Slovenska nebyť pádu skončil druhý, v Žiari nad Hronom nestačil iba na Štybara, no potom už prišli celkové triumfy, a to na Czech Tour aj Okolo jižních Čech. Vladimír Vávra má čo robiť, aby 400-bodového pretekára udržal v tíme, no zdá sa, že sa mu to podarí. Alois Kaňkovský sa zasa postaral o osem triumfov, z toho sedem v Poľsku, kde z neho majú už nie malý hlavybôľ, a ôsmy si dopísal na Slovakiaringu vrámci pretekov V4.
  
 
cerny 2017 ojc zlty podium
Josef Černý na Okolo jižních Čech (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Veľké zmeny sa diali v Belgicku. Už sme spomínali pokles počtu kontinentálnych tímov z trinástich na deväť, no vidieť musíme aj rapídnu stratu UCI bodov z 6949 na 3260. Za tým je fakt, že Vérandas Willems - Crelan a WB Veranclassic Aqua Protect získali prokonti licenciu po neuveriteľnej vlaňajšej sezóne s 2500 a 2200 UCI bodmi, na čo sa tento rok žiadny celok tretej ligy nechytil. Dodajme, že po presune vyššie ostali oba celky zhruba na rovnakej úrovni bodov. Bol to pekný príklad ako sa zdraví belgickí lídri scény posunuli vyššie.
  
 
Cyklistika nie je len v Európe a Amerike
 
V čoraz väčšej ázijskej scéne dominoval japonský celok UKYO, za ktorý jazdia aj šiesti španielski pretekári. Aj im sa podobne ako Kolssu darilo na najprestížnejších pretekoch Tour of Qinghai Lake, kde vlani štartovala slovenská Dukla. Desať triumfov zaznamenal aj ďalší projekt z krajiny vychádzajúceho sĺnka pod názvom Kinan Cycling. Z kontinentálnej Ázie je dlhodobo na výslní Irán a ich dva tímy Pishgaman a Tabriz. Afrike kraľoval tento rok Bike Aid, celok, ktorý sme videli aj na Okolo Slovenska, ale nepredviedol tu vôbec nič. Zaujímavé je, že rôzni starší pozberanci boli úspešnejší ako mladá zostava Dimension Data, ktorá za nemalé peniaze hľadá talenty pre svetovú cyklistiku. Najlepším oceánskym celkom je IsoWhey Sports, ktorý preteká takmer na všetkých kontinentoch.
   
 
Súvisiaci článok:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop