Dumoulinov triumf mení pomery na GT, Cavendish vyhral len raz

23.11.2017, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V doznievajúcej sezóne rezonoval výkon Toma Dumoulina na Gire, kde sa mu podarilo zaskočiť vyškolených vrchárov, a v negatívnom zmysle slova zaujala slabá víťazná bilancia šprintérov ako Degenkolb, Greipel či Cavendish. Pozreli sme sa na väčšie i menšie prekvapenia tohto roka.
 
 
Dumoulin priniesol nový vietor, potešili českí jazdci
 
O najväčšie prekvapenie v ročníku sa postaral Tom Dumoulin, ktorý ovládol Giro d'Italia. Víťazstvo holandského jazdca bolo nečakané, pretože si poradil so silnou a skúsenejšou vrchárskou konkurenciou, ktorá sa chcela vytiahnuť na oslave storočnice talianskych pretekov. Zároveň jeho triumf znamená, že na Grand Tour sa objavil ďalší silný cyklista, ktorý má veľké predpoklady, aby na trojtýždňových pretekoch tvrdil muziku v nasledujúcich ročníkoch.
 
Tom Dumoulin bol predovšetkým považovaný na výborného časovkára a kvalitného jazdca na klasiky ardenského typu, no pohľad na jeho typológiu sa zmenil v roku 2015, keď na Vuelte reálne bojoval o celkový titul. Vtedy prišiel o vedúce tričko v poslednej horskej etape, ale našiel schopnosti na GT, ktoré sa mu podarilo naplno rozvinúť na tohtoročnom Gire. Jazdec tímu Sunweb mal na Gire na svojej strane veľkú porciu časovkárskych kilometrov, a nikoho neprekvapilo, že to patrične využil. Ale obdivuhodný bol najmä jeho lezecký progres, keď ho nezlomili ani ťažké horské previerky a takí borci ako Quintana, Nibali či Pinot. A to bol rozhodujúci moment jeho triumfu na Gire a po tomto úspechu je pripravený osviežiť súboje o titul na Grand Tour.     
 
 
dumoulin 2017 giro 18 etapa dojazd sunf
Tom Dumoulin na Gire (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Veľký výkonnostný rast dosiahol Dylan Teuns. 25-ročný belgický cyklista vybojoval premiérové tituly v kariére a to parádnym spôsobom. Jazdec tímu BMC disponuje jazdeckými schopnosťami na týždňové etapáky a ardenské klasiky. V prvej časti sezóny sa mu najviac darilo na Valónskom šípe, kde získal v špurte do kopca tretie miesto, a vrchol jeho ročníka prišiel na prelome júla a augusta, keď ukoristil tri víťazstvá na etapových podujatiach. Najskôr sa presadil dominantným spôsobom na Tour de Wallonie, potom úradoval na WT podujatí Okolo Poľska a víťazné ťaženie zakončil triumfom na Arctic Race Norway. Okrem úspechov v klasifikácii dosiahol v tomto krátkom čase aj päť etapových víťazstiev a po takomto predstavení vyslal rázny signál pre svojho zamestnávateľa, že ho môže pasovať do pozície lídra na dôležitých podujatiach.
 
Najdôležitejšiu výhru v doterajšej kariére ukoristil George Bennett, ktorý bol najsilnejší na Tour of California. Novozélandský borec doteraz triumfoval len pred šiestimi rokmi na nižšom podujatí Tour of Wellingtom, ale v Kalifornii predviedol veľmi motivovaný výkon, keď v poradí odstavil dotieravých Rafala Majku a Andrewa Talanskeho. Jeho ambície tak začínajú logicky smerovať na Grand Tour. Na trojtýždňových pretekoch prvýkrát v kariére vybojoval Top 10 Michael Woods, kanadský jazdec zaujal siedmym miestom na Vuelte. Woods prekvapil na španielskej pôde stabilnými výkonmi v náročných horských etapách, dovtedy sa mu nepodarilo presvedčiť, že mu sedia dlhé lezecké previerky v takom zhustenom programe.
 
 
woods 2017 ilustrak cdtf
Michael Woods (© Slipstream Sports)
 
 
Prelomový výkon na trojtýždňovom podujatí predviedol aj Jan Hirt. Český jazdec výborne zvládol náročné Giro, keď finišoval na dvanástej priečke v poradí, a tento výkon mu napokon pomohol k prestupu do Astany, kde dostane kvalitný priestor na ďalší rozvoj.  K pozitívnym zjavom patrili aj predstavenia Ondřeja Cinka, ktorý vstúpil do profesionálnej cestnej cyklistiky nebojácnym spôsobom. Výborné výkony podával na TDU, Ruta del Sol, Strade Bianche a vo Švajčiarsku, predstavil sa na Tour de France, kde sa však zranil a okrem toho aj fyzicky a mentálne vyčerpal. Na francúzskych cestách napokon urobil definitívne rozhodnutie, že sa vráti späť na horské bicykle. Jeho sľubne rozvíjajúca sa cestná kariéra tak mala veľmi krátke trvanie.
 
Aqua Blue Sport získal len tri výhry v tejto sezóne, no dve z nich boli pamätné. Najskôr predviedol hrdinský výkon Larry Warbasse, ktorý vo štvrtej etape na Okolo Švajčiarska udržal za sebou všetkých favoritov na stúpaní Villars-sur-Ollon po celodennom úniku a pre svoj tím vybojoval prvé víťazstvo v ročníku. Ešte väčšiu parádu ukázal Stefan Denifl. Aj rakúsky jazdec premenil pobyt v brejku na etapový triumf, ale podarilo sa mu to na Vuelte a na brutálnom kopci Los Machucos, kde ho nevystrašil ani razantný útok Alberta Contadora. Na Grand Tour sme boli svedkami veľkého prekvapenia aj na Gire, keď úvodná etapa neskončila v rukách šprintérov, ale talentovaného Lukasa  Pöstlbergera z Bory, ktorý využil záverečný chaos v meste Olbia.
 
 
warbasse 2017 vitazstvo suissef
Triumf Larryho Warbasseho (© Tour de Suisse)
 
 
Veľké mená zastavili pády, niektorí šprintéri bez víťazstiev

John Degenkolb márne hľadá svoju slávu, ktorú dosiahol v sezóne 2015 po triumfoch na Miláno - San Remo a Paríž - Roubaix. O rok neskôr mal ťažký pád v tréningovom kempe a zdá sa, že jeho výkony to ovplyvnilo aj v aktuálnej sezóne. Po piatich rokoch zmenil pôsobisko a v tíme Trek - Segafredo sa mal stať nástupcom Fabiana Cancellaru na klasikách, no zostalo len pri želaniach. Nemecký jazdec síce dokázal finišovať v Top 10 na úvodných troch monumentoch, ale ani v jednom prípade nepatril k tým jazdcom, ktorí rozdávali karty na trati. Degenkolb tak predvádza ústup zo svojich pozícii na pavé už druhý rok po sebe a na pohode mu tiež nepridalo, že sa mu nedarilo ani na ďalších podujatiach.
 
Na Tour de France predviedol dva dobré šprinty, po ktorých sa dostal na pódium, na stupňoch víťazov sa objavil aj na Eschborn-Frankfurt, ale v sezóne vybojoval len jeden triumf, na Dubai Tour. Odolný šprintér má tak pred sebou veľmi dôležitú sezónu, v ktorej už bude musieť ukázať svoje najlepšie kvality.
 
Víťazná mašina sa zastavila aj u ďalšieho nemeckého reprezentanta, André Greipel bol naučený na viac ako štyri výhry v ročníku. Pre jazdca jeho kalibru sú zaujímavé triumfy len na tých najväčších podujatiach, v tomto smere si polepšil len jedným triumfom na Paríž - Nice a Gire. Už na talianskej GT sa ukázalo, že jazdec tímu Lotto - Soudal má akoby problém presadiť sa v hektických koncovkách, niekoľkí súperi sa ukázali byť dravejší. Zlepšenie neprišlo ani na Tour de France, práve naopak. Na francúzskych cestách nedokázal získať ani jeden triumf, čo sa mu naposledy na GT podarilo v roku 2007, keď nevybojoval ani jednu výhru na Vuelte.
 
 
greipel 2017 giro spurt rcsf
Špurt Andrého Greipela na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Greipel sa nedokázal náležite pripraviť na hektickú pozičnú jazdu v posledných momentoch etapy, preto s jeho výkonmi vyjadrilo nespokojnosť aj vedenie tímu. Nemecký jazdec sa ako-tak rozjazdil v závere ročníka, keď mu vyšlo niekoľko menších jednorazoviek, ale veľký triumf už nezískal. Na získanie stratenej sebadôvery sa rozhodol zúčastniť na začiatku novej sezóny na svojom obľúbenom podujatí Tour Down Under, kde má na konte šestnásť víťazných zárezov.    
       
Lepšie ročníky si pamätá aj Mark Cavendish, ktorý v tejto sezóne získal len jeden triumf, keď ovládol špurt prvej etapy Abu Dhabi Tour. Britský cyklista doplatil na zdravotné problémy, niekoľko mesiacov ho trápila mononukleóza. Kvôli tomuto ochoreniu takmer prišiel o účasť na Starej dáme, ale napokon sa mu podarilo prekonať všetky zdravotné komplikácie. No jeho pobyt vo Francúzsku bol veľmi krátky. Mark Cavendish tak prežil komplikovaný ročník, počas ktorého sa ani nestihol dostať do svojej najlepšej formy.
 
 
cavendish 2017 tirreno podpisuje rcsf
Mark Cavendish (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Medzi negatívne prekvapenia sezóny môžeme zaradiť aj výkony celku Movistar na Tour a Vuelte. Španielska zostava vždy disponovala významnou kvalitou na GT, ale v spomínaných prípadoch sa im to nepodarilo potvrdiť. Absencia Alejandra Valverdeho bola síce citeľná, ale pri jeho neúčasti sa mohli viac zviditeľniť ďalší borci. Na TdF sa ešte snažil Quintana, ktorý miestami priťahoval pozornosť, ale na Vuelte už chýbala Movistaru výraznejšia aktivita. Málo sa ukazovali v únikoch, slabo sa bili o etapové triumfy, ale na druhej strane takí jazdci ako Marc Soler alebo Richard Carapaz získali dôležité skúsenosti, čo sa možno prejaví v nasledujúcom ročníku.   
 
Na sezónu nebude pamätať v dobrom ani Richie Porte a to napriek tomu, že vybojoval dva celkové triumfy na WT podujatiach. Víťazstvá na TDU a v Romandii mali byť totiž len predjedlom k tomu, čo chcel servírovať na Tour de France, ale nebezpečný zjazd v závere deviatej etape zmaril všetku snahu austrálskeho  cyklistu. A to bola ohromná škoda, lebo dovtedy Porte pôsobil, že jazdí v životnej forme. Podobnú nepríjemnú skúsenosť prežil aj Alejandro Valverde, ktorý do Tour vyhrával na počkanie, ale ani jemu nebolo dopriate zažiariť na najväčšom podujatí na svete.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop