Na pro-konti úroveň smeruje americká invázia a posilňuje aj španielska cyklistika

2.1.2018, 09:30 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V aktuálnom ročníku sa rozrastie kategória pro-konti o šesť nových tímov. V tomto smere predviedli zaujímavú ofenzívu najmä americké a španielske zoskupenia, ktoré dopĺňa úplne nový francúzsky projekt.
 
V sezóne 2018 už nebude figurovať v tejto skupine Funvic/Brasil Pro Cycling, ktorý sa v uplynulom ročníku nedokázal presadiť želaným spôsobom a okrem toho dostal 35-dňový súťažný dištanc za dvojnásobné porušenie dopingových pravidiel v krátkom čase. Pochybnosti panovali aj nad Aqua Blue Sport, írska zostava bojovala o svoju licenciu pomerne dlho, ale napokon úspešne, takže na scéne pro-konti bude jazdiť 27 tímov.
 

Španielske volanie o dopyt vyslyšané
 
Na túto úroveň prichádzajú dva ambiciózne španielske projekty, ktoré chcú podporiť domáce talenty. Jedným z nich je Burgos-BH, ktorý funguje od roku 2006, no vždy jazdil len na kontinentálnej úrovni. V zostave dostanú príležitosť nádejní miestni borci, ale do zoskupenia pribudli aj zahraniční jazdci. Veľa sa očakáva od ruského talentu na etapové preteky Matveja Mamikyna, ktorý zbieral prvé skúsenosti v tíme Kaťuša - Alpecin a v španielskom tíme sa chce nerušene rozvíjať. Káder posilnili José Mendes a Silvio Herklotz, ktorí sem dorazili z Bory, a jedným z lídrov by mal byť aj Diego Rubio. Španielsky borec v ostatných dvoch rokoch pretekal za Caja Rural a bude vhodným typom na GC na etapákoch.
 
Športový riaditeľ tímu José Cabedo hovorí, že „sme nový tím na tejto úrovni, preto nebudeme mať povinnosť vyhrávať. Ale fanúšikovia musia vnímať našu organizáciu, musíme ponúknuť šou. Chceme sa zúčastniť všetkých WT pretekov, ktoré sa konajú v Španielsku, a naším najväčším cieľom je účasť na Vuelte.“ Hlavným manažérom tímu je Julio Andrés Izquierdo, ktorý sa postaral o to, že tejto zostave poskytuje financie výbor pre cestovný ruch provincie Burgos, španielsky výrobca bicyklov HB a okolo tridsať malých sponzorov a podporovateľov.
   
 
burgos bh ilustrak 2017
Pablo Torres s triumfom na Tour de Gironde (© Alban Cordoba & Hervé Bidou)
 
 
Ožíva aj baskická cyklistika a na pro-konti úroveň smeruje celok Euskadi Basque Country - Murias, ktorý má podporovať baskické vrchárske talenty, ktorých bolo vždy dostatok. Táto zostava vznikla v roku 2015 a mala byť akousi malou náhradou za zrušený tím Euskatel - Euskadi. Teraz sa pokúša reštartovať baskickú cyklistiku a bude chcieť získať divokú kartu na Vueltu, Okolo Baskicka a Clasica San Sebastian. V tíme sa objaví nadaný vrchár Sergio Samitier, ktorý tu rozbehne svoju profesionálnu kariéru, a v hromadných špurtoch sa bude chcieť presadiť Jon Aberasturi, ktorý v minulej sezóne vyhral etapy na Tour of Qinghai Lake alebo Tour of Hainan. Do zoskupenia prinesie skúsenosti Eduard Prades, tridsaťročný cyklista pôsobil niekoľko sezón v Caja Rural a typologicky sa hodí do únikov na vyzývavých profiloch.
      
Generálnym manažérom celku je Jon Odriozola, ktorý v deväťdesiatych rokoch pretekal za tímy ako Gewiss Ballan alebo Banesto a jeho najlepším výsledkom bolo dvanáste miesto v GC na Vuelte v roku 1998. O finančnú stránku sa postará stavebná spoločnosť Murias, ktorá sa zameriava na veľké verejné projekty.
 
 
Scénu môžu rozhýbať americké ambície
 
Do tohto košiara putujú hneď tri americké zoskupenia, ktoré nikdy vo svojej histórii nepresiahli kontinentálnu úroveň. Jedným z nich je Hagens Berman Axeon, ktorý vznikol v roku 2009 a od začiatku svojej existencie ponúkal šancu najmä americkým jazdcom do 23 rokov. Tento celok začínal ako vývojový tím pre profesionálne zoskupenie Trek, od roku 2012 je už samostatnou jednotkou a postupne sa pretransformoval na Hagens Berman Axeon. Od samého počiatku je hlavnou postavou zostavy Axel Merckx, ktorý je aj vlastníkom tímu. Od minulého roku spojil svoje sily s prestížnou americkou advokátskou kanceláriou Hagens Berman, ktorá sa rozhodla navýšiť financie pre sezónu 2018, čo bolo kľúčové pre objavenie sa v kategórii pro-konti.     


hagens 2017 ilustrak
Ilustračná fotografia tímu (© Axeon Hagens Berman)


Tím Holowesko - Citadel je úzko prepojený s menom George Hincapie,  ktorý založil túto zostavu v roku 2012, a to práve v tej sezóne,  v ktorej zakončil svoju profesionálnu kariéru. George Hincapie je majiteľom tímu a svoj podiel tu má aj jeho brat Rich. V sezóne 2012 pôsobili ako vývojový tím pre BMC, ale už od nasledujúceho roku sa ich cesty rozišli a Hincapie Team sa postupnými krokmi dostal až na úroveň pro-konti.
 
Aj partia okolo Georga Hincapieho má záujem podporovať nádejných pretekárov, pretože „spolu s bratom sme založili tento tím, aby sme pomohli mladým americkým cyklistom dostať sa na úroveň World Tour. Posun nášho celku do pro-konti skupiny je prirodzeným vývojom a v prípade záujmu ponúkne našim jazdcom plynulý prechod do tímu WT. Myslím si, že máme silnú skupinu pre rok 2018. Mám veľký sen, aby sme sa raz prezentovali na Tour de France, preto je podľa mňa postup na pro-konti úroveň správnym rozhodnutím.“ Do tímu pribudla aj zaujímavá akvizícia na pozícii športového riaditeľa, na preteky sa vracia Bobby Julich. Pre zostavu z južnej Kalifornie bude mimoriadne dôležité, aby sa predstavila na podujatí Tour of California.  
          
Tím Rally Cycling patrí medzi najstaršie americké zoskupenia, vznikol v roku 2008 a odvtedy je jeho hlavným manažérom bývalý americký cyklista Jonas Carney. V ostatných dvoch rokoch spojil svoju činnosť so spoločnosťou Rally Health, ktorá ponúka zdravotnícku starostlivosť a propaguje zdravý životný štýl formou online. Aj toto zoskupenie sa snaží podporovať amerických jazdcov a dôvodom postúpenia do vyššej spoločnosti boli športového ambície Jonasa Carneyho a zvýšenie marketingových možností Rally Health.  Preto chcú v tomto ročníku absolvovať čo najviac kvalitných pretekov a plánujú rozšíriť svoje zameranie aj na Európu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEvan Huffman vyhráva štvrtú etapu v Kalifornii
 
 
Rally Cycling sa dostáva na pro-konti úroveň po mimoriadne úspešnej sezóne, keď Evan Huffman ovládol podujatia Tour of Gila a Tour of Alberta a získal dve etapy na Okolo Kalifornie. Rob Britton zase dominoval na podujatí Tour of Utah a obidvaja títo cyklisti by mali patriť medzi hlavné osobnosti tímu aj v aktuálnej sezóne.  
 
 
Francúzi stále podporujú nové projekty  
    
Novinka prichádza aj z krajiny galského kohúta, bývalý tamojší cyklista Jérôme Pineau zakladá úplne nový tím Vital Concept. Spoločnosť Vital Concept v minulej sezóne ukončila spoluprácu s celkom Fortuneo, ktorý sa volá po novom Fortuneo - Samsic, a rozhodla sa vytvoriť samostatný projekt. Vital Concept je silným podnikom, ktorý sa venuje sprostredkovanému predaju poľnohospodárskych výrobkov, jazdeckých potrieb a patrí aj medzi odborníkov na zeleň. Hybnou silou zoskupenia sa stal bývalý jazdec Jérôme Pineau, ktorému sa podarilo pritiahnuť do kádra veľkú rybu v podobe Bryana Coquarda. A práve angažovanie tohto známeho pretekára bolo kľúčovou podmienkou zo strany hlavného sponzora.
   
Francúzsky šprintér bude ťažiskovým cyklistom zoskupenia a dostane výbornú príležitosť, aby so stopercentnou podporou celého tímu začal vyhrávať na veľkých podujatiach. Vo Vital Concept sa predstavia aj skúsení borci ako Kevin Reza či Johan le Bon, ktorí boli v predchádzajúcich ročníkoch platnými členmi v FDJ. Jérôme Pineau má vysoké očakávania, pretože „tento tím sme vybudovali na solídnom základe, okolo silného lídra. Ak chceme účinkovať na najväčších pretekoch, musíme vyhrávať čo najviac, aby sme dostali divokú kartu, preto som veľmi rád, že mám v zostave Bryana Coquarda.“ Pineau sa netají tým, že hneď v tomto roku by sa chcel predstaviť na Tour de France, ale zákulisné reči hovoria, že sa mu to asi nepodarí.
 
 
Zoznam prokontinentálnych tímov v sezóne 2018:
vlajka Androni - Sidermec - Bottecchia
vlajka Aqua Blue Sport
vlajka Bardiani - CSF
vlajka Burgos-BH
vlajka Caja Rural - Seguros RGA
vlajka CCC Sprandi Polkowice
vlajka Cofidis, Solutions Crédits
vlajka Delko Marseille Provence KTM
vlajka Direct Energie
vlajka Euskadi Basque Country - Murias
vlajka Fortuneo - Samsic
vlajka Gazprom-RusVelo
vlajka Hagens Berman Axeon
vlajka Holowesko-Citadel Racing Team
vlajka Israel Cycling Academy
vlajka Manzana Postobon
vlajka Nippo - Vini Fantini
vlajka Rally Cycling
vlajka Roompot - Nederlandse Loterij
albansko Sport Vlaanderen - Baloise
vlajka Team Novo Nordisk
vlajka UnitedHealthcare Pro Cycling Team
albansko Vérandas Willems-Crelan
vlajka Vital Concept
albansko Wanty - Groupe Gobert
albansko WB Veranclassic Aqua Protect
vlajka Wilier Triestina - Selle Italia
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop