Tímy 2018: Zostava Treku je celosvetová, tradičné krajiny výrazne strácajú pozície

25.1.2018, 20:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
V pelotóne sa v sezóne 2018 stretnú dvadsaťroční zelenáči i kilometrami ošľahaní štyridsiatnici, tímy rodinného typu aj národnostne pestré zoskupenia. Na osemnásť WT tímov sme sa pozreli z pohľadu rôznych štatistík.
 
Zloženie skupiny osemnástich elitných tímov sa v novej sezóne nemení, no tri z nich zmenili hlavného sponzora, a teda aj názov. Cannondale - Drapac na EF Education First -Drapac p/b Cannondale, FDJ na Groupama - FDJ a Orica - Scott na Mitchelton - Scott. To je jedna zo zvláštností cyklistiky, že si fanúšikovia musia každý rok zvykať na nejaké nové názvy. 
 
Najviac tímov je registrovaných stále v USA, a to Trek - Segafredo, BMC Racing a EF Education First - Drapac. Dvomi celkami sa pýšia Belgicko (Lotto - Soudal, Quick-Step Floors), Francúzsko (Ag2R La Mondiale, Groupama - FDJ) a Nemecko (Sunweb, Bora - Hansgrohe). Naďalej platí, že svoje tímové zastúpenie medzi elitou už nemajú Taliansko či Rusko.
 
 
bmc 18 pred sezonou bmcf
Zostava tímu BMC pred sezónou (© Chris Auld Photography / BMC Racing Team)
 
 
Zmena nenastala ani v prípade dodávateľov bicyklov, pokračuje 16 osvedčených firiem. Iba značky Specialized (Bora - Hansgrohe, Quick-Step Floors) a Canyon (Kaťuša, Movistar) spolupracujú s viac ako jedným tímom. "Špeciálna značka", vďaka ktorej si nemecký tím mohol dovoliť príchod Sagana, je momentálne vo svete cestnej cyklistiky najvíťaznejšia. Okrem dvoch WT tímov totiž sponzoruje kontinentálny Adria Mobil a ďalšie. V sezóne 2017 tak nazbierala 117 triumfov s výrazným náskokom pred druhou značkou BMC (66).
 
Počet cyklistov na súpiskách elitných celkov sa pohybuje od 23 (Sunweb) až po 30 (Sky a Astana), čo môže spôsobiť rozdiely vo výbere podujatí, rozložení síl a prítomnosti únavy v závere sezóny. Celkovo sa počet profíkov zredukoval zo 499 na cca 476, keďže podľa nových pravidiel (viac TU) musia už tímy posielať na podujatia o jedného jazdca menej. 
 
Výrazne najmladšiu súpisku podľa vekového priemeru má nemecký Team Sunweb (26,2 roka), pričom približne polovica jazdcov ešte nedovŕšila 25 rokov. Naopak, výrazne najstaršími cyklistami disponuje celok Bahrain - Merida (29,3), pričom približne polovica z nich už oslávila tridsiatku. 
 
 
najmladsie
 
 
najstarsie
 
 
Na začiatku sezóny sa v pelotóne nachádza až deväť dvadsaťročných cyklistov. Najmladší z nich Pavel Sivakov (Sky) dovŕši 21 rokov až v júli. Do stovky najmladších spomedzi WT cyklistov stále patrí aj Erik Baška, ktorý 12. januára oslávi 24 rokov. Naopak, lídrom veteránov v pelotóne bude v tejto sezóne štyridsaťročný Kanaďan Svein Tuft (Michelton - Scott).
 
 
cyklisti najstarsi najmladsi
 
 
Zaujímavá je aj štatistika zastúpenia národností v profi tímoch. Dlhodobo najpestrejší je tím Trek - Segafredo, v ktorom tento rok pôsobia cyklisti až z 18 krajín a zo všetkých obývaných kontinentov. Na opačnom póle sa pohybuje tím Sunweb s cyklistami zo šiestich krajín.
 
 
narodnosti
 
 
Z pohľadu národností na redukciu pelotónu doplatili najmä tradičné krajiny. Počet elitných cyklistov poklesol rapídne, a to Taliansku (zo 67 na 55), Belgicku (z 55 na 48), Francúzsku (z 53 na 44), Holandsku (zo 42 na 36) i Španielsku (zo 41 na 31). Taliani si však držia najpočetnejšie zastúpenie, hoci už nemajú WT tím. "Ropné tímy" z Bahrajnu a SAE totiž zamestnávajú až 22 jazdcov z "európskej čižmy". 
 
V sezóne 2018 sa na cestách predstavia aj štyria slovenskí pretekári (Saganovci, Kolář a Baška) a piati českí (Kreuziger, Štybar, Vakoč, König, Hirt).
 
 
krajiny
 
 
Zdroje: ProCyclingStats.com, Cycling-Info.sk
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop