Sagan a Terpstra kraľovali na kockách, videli sme od nich odvážne sólové útoky

12.4.2018, 09:00 | Magazín C-I.sk |
Flámske klasiky sú za nami. Vietor, strmé kopce a nepríjemné kockové úseky opäť priniesli zaujímavé predstavenie, z ktorého vyšla najlepšie dvojica Peter Sagan a Niki Terpstra. Darilo sa aj iným pretekárom a objavilo sa tiež niekoľko zástupcov mladej generácie.
 
 
Sagan a Terpstra sa podelili o najväčšie výhry, dosiahli ich útočným poňatím
 
Peter Sagan opäť preukázal svoju veľkosť. Tentokrát vynechal dvojicu Omploop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne, aby sa zamerial na tie najväčšie preteky. Tento rok sa pripravoval v Taliansku, kde bral ôsme a šieste miesto zo Strade Bianche a Miláno - San Remo. Taktiež tri druhé miesta z etáp Tirreno - Adriatico naznačovali, že Tourminátor má svoju formu späť. Na E3 Harelbeke to opäť nebolo ono, no Peter bojoval, a aj keď to nebol skvelý výsledok, bolo na ňom vidno snahu a úsilie.
 
Možné pochybnosti ale majster sveta rozmetal hneď ďalší závodný deň. Na Gent-Wevelgem prichádzala do cieľa skupina viac než dvadsiatich cyklistov a Peter finiš zvládol najlepšie. Elia Viviani síce žehral na svoju šprintovú pozíciu, no na výsledku to nezmenilo nič.
 
Dvojicu vrcholov na mačacích hlavách otvorilo Flámsko. Tam bol nad sily súperov Niki Terpstra, Peter sa snažil niečo s jeho únikom urobiť, no nepodarilo sa. Šieste miesto je dobrým výsledkom, ale Peter chcel, tradične, ešte viac. Na Paríž - Roubaix sa naňho šťastie doteraz neusmialo, tento rok sa to ale podarilo zmeniť. Ostatným favoritom nastúpil už 54 kilometrov pred cieľom a postupne si vybudoval minutový náskok. Výborne sa ho držal Silvan Dillier, jazdec z úniku, s ktorým si to rozdal o víťazstvo. Sagan mohol v cieli oslavovať zdolanie dalšej méty, súperi tentokrát neboli schopní na jeho útok zareagovať.
 
 
sagan 18 gent triumf bohfb
Peter Sagan s triumfom na Gent-Wevelgem (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Nezareagoval ani jeho veľký súper Niki Terpstra, s ktorým si tento rok rozdelil tie najväčšie víťazstvá.Niki tento rok v prvom úseku nemal dobré výsledky, no na menšej jednotke Le  Samyn sa dostal do nálady sólovým víťazstvom. Po odskočení na Tirreno - Adriatico sa vrátil ďalším víťazstvom na E3 Harelbeke, ale inak než sólovým útokom dvadsať kilometrov pred cieľom. Dôležitú rolu zohrali aj jeho tímoví kolegovia, no pre víťazstvo si musel prísť sám Niki.
 
Gent - Wevelgem jeho pretekárskemu naturelu moc nepristane, na Dwars Door Vlaanderen sa ale pri víťazstve kolegu Lampaerta opäť vrátil do Top 10. Vrchol prišiel na Ronde. Tentokrát Niki atakoval viac než 25 kilometrov pred cieľom a nikto ho už nechytil. 
 
Bolo zrejmé, že zo silného Quick-Stepu má tento rok najlepšiu formu práve on a v pozícii favorita nastupoval aj na Pariž - Roubaix, ktoré už raz vyhral. Tam nakoniec nestačil na prekvapivý útok Sagana a v ten deň skvelého Dilliera. Ostatným dokázal ujsť a prísť si po bronz. Skvelá jar pre holandského cyklistu! 
 
 
terpstra 18 flamsko utok qstf
Niki Terpstra a jeho únik (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Ostatné hviezdy tentokrát zostali v tieni dvoch najlepších
 
Vlaňajší kráľ Greg  Van Avermaet aj teraz pravidelne mútil vodu na čele, ale nakoniec z toho bolo "len" jedno pódium. Presadzovať sa začal až na "étrojke", práve z nej vyťažil tretiu pozíciu za dvoma "podlahármi". Na pretekoch Okolo Flámska prišiel ôsmy, ale bolo vidieť, že sa sústredí na dva hlavné vrcholy. Na Ronde priviezol do cieľa väčšiu skupinku, určite chcel ale viac než piate miesto. Chuť si príliš nenapravil ani v Roubaix, "zemiaky" sú pre tohto pretekára málo.
 
Sep Vanmarcke dosiahol tento rok pódium dvakrát, prvý raz na Omloope a potom aj na Dwars Door Vlaanderen. Portfólio podporil siedmym miestom na E3 Harelbeke a šiestym na "Pekle severu". Od 29-ročného pretekára sme čakali viac, v minulých rokoch to vyzeralo, že sa stane jednou z najväčších hviezd, ktorá bude tradične obsadzovať pozície na pódiu, no zatiaľ to nevyzerá, že by každoročne dokázal preukazovať taký ťah, aký mával napríklad Cancellara. Sep má ale stále len 29 rokov, je možné, že do pozície superstar ešte dozrie. Minimálne posledné dve sezóny ale trošku stagnuje.
 
Aj Oliver Naesen túto sezónu pozbieral niekoľko veľmi dobrých výsledkov. Od jedenásteho miesta na Kuurne pokračoval skvelou štvvrtou pozíciou v Harelbeke a šiestou vo Wevelgeme. V top pretekoch skončil tesne za elitnou desiatkou, no 27-ročný Naesen minimálne udržal vlaňajší veľmi vysoký štandard a môže naďalej rásť.
 
 
vanmarcke 18 flamsko efefvos
Sep Vanmarcke (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
V našom výpočte nemôžu chýbať ani ďalší pretekári Quick-Stepu. Vlani jazdil Philippe Gilbert fantasticky a aj teraz je to v jeho podaní skvelé. Začal piatym miestom na Omloope a druhým na pretekoch Le Samyn. Na čelo výsledkových listín sa vrátil na E3 Harelbeke, kde nestačil len na kolegu Terpstru. Zvyšných favoritov prekonal aj na Ronde, no zas bol pred ním Niki a tentokrát aj Mads Pedersen. Trochu za očakávním zostal v Roubaix, pretože sa aj tu dlho držal v boji o pódium. V každom inom tíme by bol Gilbert jasnou jednotkou (snáď okrem celku Bora - Hansgrohe), tu ho však forma Nikiho Teprstru odsunula do pozície toho druhého. Onedlho 36-ročný Gilbert si tak vo Flámsku ďalšie väčšie víťazstvo nepripísal.
 
Tretím vzadu bol tento rok Zdeněk Štybar. Hoci si pripísal kopu Top 10 umiestnení (spolu so Strade Bianche celkovo šesť), väčšinou končili jeho tímoví kolegovia ešte lepšie. Na Ronde aj v Roubaix dokončil Zdeněk na konci prvej desiatky, je otázne, ako by dopadol v tíme, kde je menšia konkurencia. Cez Terpstru a Gilberta sa len málokedy prepacuje do role toho najsilnejšieho.
 
Ani Yves Lampaert to nemá v tejto konkurencii jednoduché, no odviezol si jedno veľmi cenné víťazstvo z menej preslávenej jednorazovky Dwars door Vlaanderen, ale na najdôležitejších pretekoch zaujali role lídrov skúsenejší tímoví kolegovia.
  
 
lampaert 18 dwars podium qstf
Yves Lampaert na Dwarse (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
 "Peklo severu" prinieslo veľmi pekný a hlavne prekvapivý výkon Silvana Dilliera. Švajčiar vyrazil do úniku a po tom, ako ho Sagan dobehol, sa nevzdal a vyzval ho na súboj v Roubaix. Tam síce nemal šancu, ale jeho výkon prináša otázku, ci s ním môžeme do budúcna počítať, čo sa kockových klasík týka. Tento rok odjazdil v Belgicku len dve, bez výraznejšieho výsledku, no v Roubaix sa ukázal. Čo predvedie Dillier budúci rok?
 
 
Do popredia sa derie nová generácia, kto sa zaradí medzi elitu?
 
Najväčší potenciál stať sa výborným jazdcom na klasiky preukázali Tiesj Benoot a Jasper Stuvyen. Prvý z dvojice Belgičanov Benoot sa na otváracom beglickom víkende ešte len rozjazdieval, no na výlete na juh Európy ovládol Strade Bianche. Po Tirrene sa vrátil na sever, kde dosiahol peknú šnúru výsledkov. Piate, siedme, ôsme a tretie miesto značia stálosť formy, hlavne piata priečka z E3 a ôsma z Ronde potom aj veľmi vysokú kvalitu stále len 24-ročného pretekára. Stuyven sa už posledné roky ukazoval na otváracích pretekoch, kde získal prvú a druhú pozíciu. Tento rok bral na Omloope "až" štvrtú pozíciu, na ktorú ale nadviazal piatimi Top 10 výsledkami. Najviac si ceníme jeho piatu priečku z Roubaix.
 
Lukasz Wisniowski sa tento rok ukázal na pretekoch, kde sa do cieľa prichádzalo vo väčšom počte, na Omloope z toho bolo druhé a v Kuurne ôsme miesto. Michael Valgren podnik Omloop Het Nieuwsblad neskorým útokom dokonca vyhral a z Ronde si odviezol vynikajúcu štvrtú pozíciu. Za zmienku stoja aj výsledky Mikea Teunissena, na Dwars door Vlaanderen to bolo druhé miesto a na velodróme v Roubaix finišoval ako jedenásty.
 
 
valgren 2016 z profilu danskof
Michael Valgren (© Danmarks Cykle Union / Mads Hansen)
 
 
Tú úplne najmladšiu generáciu zastupovali Mads Pedersen či Wout Van Aert. Dán Pedersen sa ukázal na dvoch pretekoch, ktoré nosia v názve oblasť, kde sa kockové preteky organizujú. Predkrm v podobe Dwars door zvládol ako piaty najlepší, no blažený pocit mohol mať hlavne z Ronde, druhé miesto je v jeho veku (22) priam fantastické. Cyklokrosár Wout Van Aert je len o niečo viac starší, jeho výsledky sú veľmi dobré, hlavne pri fakte, že cesta je len jeho druhá disciplína. Highlighty jari sú preňho tretie miesto na Strade Bianche, deviate na Ronde a trináste z Roubaix. Skvelých výsledkov mal ale viac.
 
 
Zabodovali aj šprintéri, dúfajúci v absenciu tvrdých selekcií
 
Dylan Groenewegen síce zaujal len vo svojom úvodnom štarte, no víťazstvo na Kuurne-Brusel-Kuurne je veľmi cenným zárezom. Táto klasika tento rok videla finiš veľkej skupiny jazdcov, šprintovalo ich solu viac ako šesťdesiat. Hneď za ním skončil Arnaud Démare, no ten mal popredných výsledkov tento rok viac. Na Omloope bral deviatu pozíciu a Gent-Wevelgem absolvoval ako tretí na páske. Bronz získal aj pri zastávke v Taliansku na Miláno - San Remo.
 
Medzi rýchliky patrí tiež Sonny Colbrelli. Ôsme miesto z Omloopu a tretie z Kuurne dopnil ešte deviatou priečkou na Miláno - San Remo a striebrom z Brabantského šípu. Elia Viviani veľa klasik neabsolvoval, ale na Gent-Wevelgem skončil len tesne pod vrcholom. Oproti Saganovi mal naozaj vo finiši horšiu pozíciu, no ťažko odhadovať, či by naňho pri lepších podmienkach v závere mal, Petrov náskok na páske totiž nebol úplne malý ... Víťazstvo bral aspoň v menších pretekoch Tri dni de Panne, ktorý sa tento rok išiel ako jednorazovky.
 
 
colbrelli 18 dubaj triumf zozadu rcsf
Triumf Sonnyho Colbrelliho (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Pokračujeme v Ardenách
 
Niektorí pretekári sa nám ukážu aj na nasledujúcich pretekoch takmer bez kociek, zato s dlhšími kopcami. Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liége-Bastogne-Liége sú tradičnými výzvami, uvidíme, či tam tento rok uspeje niekto zo špecialistov na klasiky vo Flámsku ... O potenciále niektorých z nich vieme veľa. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop