Apríl: Roglič a Alaphilippe rozvíjajú kariéry, nový objav Sosa a spomínajúci Bruyneel

30.4.2018, 10:00 | Magazín C-I.sk |
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za aprílom.
 
Štvrtý kalendárny mesiac otvorilo v rámci World Tour slávne Flámsko, no tomu sme sa venovali už v minulom prehľade. Našej pozornosti ale neunikol ďalší kockovaný Monument, Paríž - Roubaix, ani trojica ardénskych klasík. Viacdenné preteky sa tentokrát odohrali v Baskicku a Romandii, boli to posledné šance overiť si formu pred Girom, no väčšina favoritov to nevyužila.
 
Najúspešnejšími pretekármi, čo sa týka počtu víťazstiev, sa v apríli stali Primož Roglič a Julian Alaphilippe, ktorí sa radovali celkom trikrát. Slovincovi sa podaril husársky kúsok, keď opanoval obe v apríli konané etapáky najvyššej "ligy". Najväčší počet výhier (7) zaznamenali v Quick-Stepe a Astane, päť zárezov na pažbu si zapísal Bahrain Merida, ale všetky boli z etapáku kategórie HC Okolo Chorvátska.
  
 
hviezdy april
 
 
Stalo sa
 
Mads Pedersen, senzačne druhý z Flámska, podpísal nový kontrakt so stajňou Trek-Segafredo. Ešte len 22-ročný dánsky cyklista je profesionálom už od roku 2015 a skvelé výkony na začiatku sezóny mu zaistili minimálne ďalšie dva roky medzi tými najlepšími. Tešíme sa na jeho nový rozvoj. 
 
Vincenzo Nibali má za sebou premiéru na kockovej klasike Okolo Flámska. Štart bral hlavne ako prípravu na etapu s dláždenými úsekmi, ktorá je súčasťou tohtoročnej Tour de France, no aj tak to bola preňho zaujímavá skúsenosť. "Cítil som sa ako v práčke. Nebola chvíľa, kedy by som sa mohol vydýchať, pretože sa celý deň šlo veľmi rýchlo. Nijako zvláštne som sa nepripravoval, dopadlo to ale dobre. Sú to veľmi pekné preteky, nikdy som nič podobné nezažil."
 
Daniel Oss bol opäť po roku súčasťou víťazného tímu na Paríž-Roubaix. Vlani bol pomocníkom Grega van Avermaeta, tento rok pomáhal Petrovi Saganovi. Daniel sa ukázal hlavne pri chytaní ataku Zdeňka Štybara a následnej príprave pozície pre útok svojho lídra. Talian si nakoniec mohol užiť double z pozície domestika.
 
 
oss 18 ilustrak bohf
Daniel Oss (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Alejandro Valverde na La Doyenne nedosiahol výsledok, ktorý by chcel získať. Počas pretekov sa cítil dobre, no v závere, kedy sa šlo na sto percent, nedokázal vyvinúť potrebný výkon. Snáď za to mohla horúčava alebo vysoká vlhkosť v závere, ktoré jeho telu nepristali, no cez kŕče to v závere lepšie nešlo.
 
Manažér tímu Androni Giocattoli Gianni Savio predviedol svetu ďalší kolumbijský vrchársky talent. 20-ročný Ivan Sosa naznačil svoj potenciál už cez preteky v Južnej Amerike a tiež na Settimana Internazionale Coppi e Bartali, no na HC etapáku Tour of the Alps prekvapil dvoma tretími miestami v etapách. Sosa ide v šľapajách Egana Bernala, ale na Gire ho tento rok neuvidíme, tímové vedenie nechce svoj mladý talent podrobiť tak veľkej záťaži, akou sú trojtýždňové GT preteky.
 
Dve veľké víťazstvá dodali Primožovi Rogličovi chuť do nových výziev. Tými sú logicky trojtýždňové preteky, proces ale rozhodne nechce nikam unáhliť. Chápe, že medzi klasickým týždenným etapákom a Grand Tour je ešte veľký rozdiel. Tento rok má v pláne Tour de France, kde chce zo seba predviesť to najlepšie. Cyklistom je ešte len päť alebo šesť rokov, takže sa má stále čo učiť. Najväčšie rezervy vidí v pohybe v rámci pelotónu, kde jeho jazda ešte stále nie je dostatočne ekonomická.
 
 
roglic 18 utok rcsf
Primož Roglič (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Problém tímu BMC s hľadaním sponzorov na ďalšie roky sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť. Richie Porte, ktorý chce mať jasno o svojej budúcnosti do konca mája, priznal, že je to už trochu stresujúce, ale nový angažmán si zatiaľ aktívne nehľadá. Ponuky ostatných tímov registruje jeho manažér, Richie o nich ale nič nezisťoval. Jeho prioritou je stále zotrvanie v súčasnom tíme.
 
Trojica ardénskych klasík mala troch rôznych víťazov, radovali sa postupne Michael Valgren, Julian Alaphilippe a Bob Jungels. Zaujímavosťou je, že len dvaja jazdci sa dokázali predrať do Top 10 v každom z týchto pretekov. U Juliana Alaphilippa to nikoho príliš neprekvapilo, ale u Romana Kreuzigera je to príjemne zistenie. Roman síce vyhral Amstel už v roku 2013, no v posledných rokoch v Ardenách nedosahoval takéto konzistentné výkony. Druhé, štvrté a ôsme miesto sú prísľubom aj pre zvyšok sezóny, na Gire ale bude Kreuziger pomáhať tímovým lídrom Chavesovi a S. Yatesovi.
 
Hlavným hrdinom série pretekov Višegrádskej štvorky je zatiaľ skúsený Poliak Maciej Paterski. 31-ročný bývalý jazdec stajne CCC Sprandi Polkowice a tímu Cannondale zažil tento rok pád o stupeň nižšie, až do kontinentálnej sféry. Táto nemilá udalosť mu ale na chuti neubrala, posledný marcový deň ovládol slovenskú časť a víťazstvo si pripísal aj na domácich pretekoch. Len v českej zastávke ho dokázal poraziť Alois Kaňkovský, ktorý pretekal necelú hodinu cestu od svojho súčasného bydliska.
  
 
paterski 18 Dariusz Krzywanski
Maciej Paterski (© Dariusz Krzywański)
 
 
Zaujali nás
 
vyjadrenie ikonky ciernaPaolo Bettini (La Gazzetta dello Sport)
"Je čas na to, aby Alaphilippe vyhral ardénsku klasiku."
 
Ešte pred štartom prvej z trojice kopcovitých klasík si legenda nášho športu Paolo Bettini trúfal predniesť svoju predpoveď. Veril v nej mladému Francúzovi, a ako sa ukázalo, nemýlil sa. Víťazstvo si odviezol z Valónskeho šípu a ani vo zvyšných pretekoch nesklamal.
 
"Aby ste boli favoritom pre klasiky, musíte dokazovať svoje schopnosti stále dokola. Alaphilippe vyzerá byť pripravený na veľké víťazstvo. Je tiež v tom správnom tíme, pretekár ako on musí byť v Quick-Stepe. Je mi dosť podobný, explozívny, útočný a rýchly v šprinte. Asi je aj lepším vrchárom, než som bol ja. Vyhral som Liége-Bastogne-Liége krátko po dovŕšení 26 rokov, Julian bude mať 26 v júni, takže už je načase. Ak by sa na MS v Bergene nevzdialil Mosconovi, už by jedno veľké víťazstvo mal. Je ale od prírody agresívny a šiel si za tým, rovnako ako by som to urobil ja. Teraz vyzerá byť viac presvedčený o vlastných schopnostiach. To vám dá vždy niečo navyše, v jeho prípade to z neho robí favorita na Ardeny."
 
 
alaphilippe 18 baskicko podium qstf
Julian Alaphilippe (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaJohan Bruyneel (Het Nieuwsblad)
"Nezačali sme to my a s nami to ani neskončilo."

Bývalý šéf tímu Lancea Armstronga popisuje pomery v profesionálnej cyklistike. Johanovi sa po odhalení dopingového škandálu rozpadlo manželstvo a skončil mu do tej doby spokojný život.
 
"Stále ešte nemôžem porozprávať všetko o našom prípade, pretože ešte nie je doriešený. Viem ale, že ja ani Lance sme tento systém nevynašli, nezačal s nami a ani s nami neskončil. Je ľahké viniť Lancea a tím za všetko, čo sa v cyklistike pokazilo, ale sorry, ja s tým nesúhlasím. Lance stratil sedem víťazstiev, nikto z jazdcov za ním si ale výhru neprivlastnil. Prečo asi? Oscar Pereiro si postavil okolo svojho víťazstva z roku 2006 biznis. Zmenilo mu to život, aj keď ani nebol na pódiu. Lancovi to nikto z týchto siedmich ročníkov neurobil. Nikto iný nevyhral. Existuje veľmi veľa pokrytectva. Bjarne Riis vyhral Tour 1996, priznal, že dopoval, ale titul stále má. ASO rozhoduje, kto si môže víťazstvo nechať a kto nie. Sedem rokov sme pretekali 3500 kilometrov, tri týždne trpeli a nakoniec nikto nevyhral. Žiadny víťaz po celé tie roky, myslím, že to hovorí za všetko." 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop