September: Starý lišiak Valverde konečne na tróne, Matthews prežil trpko-sladké nálady

4.10.2018, 14:05 | Magazín C-I.sk | Marek Šnajdr, vg
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za septembrom.
  
Deviaty mesiac kalendárneho roka mal niekoľko vrcholov. Tretia Grand Tour sezóny síce začala už v predchádzajúcom mesiaci, no Vuelta sa rozhodovala práve v septembri. Ďalšie preteky seriálu World Tour, dvojica kanadských jednorazoviek v Québecu a Montreale, boli skôr predjedlom pred hlavným chodom. Na konci mesiaca sa totiž tradične odohrali majstrovstvá sveta, tentokrát v hornatej krajine okolo Innsbrucku.
  
Pekný počet štyroch víťazstiev si tentoraz pripísal Julian Alaphilippe (vrátane etapy a GC na Okolo Slovenska), no asi by ich vymenil za výraznejší úspech na svetovom šampionáte. Len o jeden úspech zaostal Elia Viviani, ktorý to všetko zvládol na Vuelte, a tiež nový majster sveta Alejandro Valverde. Celý rad jazdcov dosiahol dva vavríny, na WT pretekoch to dokázal víťaz Vuelty Simon Yates, obe kanadské jednorazovky opanoval Michael Matthews (ako druhý po Simonovi Gerransovi) a dvakrát sa na Vuelte radovali Thibaut Pinot a Rohan Dennis. Medzi WT tímami si prvenstvo odniesol opäť celok Quick-Step Floors (11 víťazstiev) a štyrikrát sa radovali príslušníci tímov Sky, Mitchelton-Scott a BORA - Hansgrohe.
 
 
hviezdy september
 
 
Stalo sa
 
Geraint Thomas predĺžil zmluvu v Sky o tri roky, až do roku 2021. Víťaz Tour de France tak dal prednosť svojmu existujúcemu tímu pred celkom CCC (doteraz BMC), kde by mohol mať ešte výraznejšiu pozíciu lídra. Je otázkou, či aj na budúci rok bude Geraint bojovať o titul na "Starej dáme", lebo Chris Froome určite naďalej túži po tých najvýznamnejších vavrínoch.
 
Slabá forma donútila Marcela Kittela predčasne ukončiť sezónu. Počas nej síce vybojoval dve etapové víťazstvá na pretekoch Tirreno-Adriatico a viacero pódiových umiestnení, oproti minulosti je to ale pre nemeckého rýchlika výrazný ústup zo slávy. Marcel nebol pod vplyvom žiadnej choroby, cítil ale silnú únavu, a tak sa rozhodol radšej venovať odpočinku. Poslednými pretekmi preňho bola domáca Deutschland Tour na konci augusta, teraz sa už bude chystať na nový ročník, druhý v tíme Kaťuša-Alpecin.
  
 
kittel 18 predstavenie rcsf
Marcel Kittel (© Spada/LaPresse)
 
 
Do World Tour mieri zástupca ďalšej krajiny. Mexiko malo tento rok medzi "profesionálmi" len jedného cyklistu, Luisa Lemusa pretekajúceho v prokontinentálnom tíme Israel Cycling Academy. No mladý Luis Villalobos mieri rovno medzi elitu. 20-ročný majster krajiny v časovke si od júla budúceho roka začne obliekať dres tímu EF Education First-Drapac, do tej doby ale bude robiť ďalšie pokroky vo svojom kontinentálnom celku Aevolo. Luis zvláda kopce aj boj proti chronometru, no či a kedy sa na európskom kontinente presadí, je teraz ťažké odpovedať.
  
Až do roku 2021 sa upísal svojmu tímu aj Peter Sagan, no a v Bora-Hansgrohe zostávajú na rovnakú dobu aj Juraj Sagan a Erik Baška. Hlavne pre najmladšieho zo Slovákov je to veľmi dobrá správa, pretože získa ďalšie tri roky na svoj pretekársky rozvoj. Saganovi budú naďalej verní tiež dôležití parťáci Daniel Oss a Maciej Bodnar. Odísť by naopak mali okrem iného Matteo Pelucchi či Michael Schwarzmann, čo by mohlo znamenať vylepšenie pozície v tíme pre Erika. Posilami budú Oscar Gatto a Jempy Drucker, to znamená posilnenie klasikárskej skupiny okolo Petra. Nádejný Max Schachmann by sa naopak mal profilovať ako pretekár pre kopcovité preteky.
  
 
12
V Bore si "tľapli" na ďalšie obdobie (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

 
Budúci rok sa majstrovstiev sveta zhostí anglické grófstvo Yorkshire, čo znamená návrat klasikárov do boja o dúhový dres. Cyklistický svet ale zaujala aj novinka vo forme novej podoby tímovej časovky, ktorá bude tentoraz v podaní národných reprezentácií. Zaujímavé je prepojenie mužskej a ženskej cyklistiky, kedy svoj úsek najprv prejde trojčlenný mužský tím, ktorý bude následne vystriedaný trojicou žien. Akési štafetové preteky bude rozhodovať čas druhej ženy v tíme. Táto podoba bola zvolená podľa predsedu UCI Davida Lappartienta za účelom zvýšenia atraktivity MS, podpory rodovej rovnosti a väčšie prezentácie národných federácií a teda aj ich pretekárov.
  
Belgicko zažíva veľké opojenie z výkonov stále juniorského pretekára Remca Evenepoela. Remco tento rok zvíťazil prakticky všade, kde sa ukázal, a skvelú sezónu zakončil doubleom na majstrovstvách sveta. Niet divu, že už na budúci rok začne obliekať dres zostavy Quick-Step Floors. Hoci sa sám tomuto porovnaniu bráni, je často označovaný za nového Eddyho Merckxa. A práve "Kanibal" vo vyjadrení pre denník Het Laatste Nieuws vyjadril myšlienku, že Evenepoel môže byť ešte lepším cyklistom, než bol on sám. Veľkého šampióna teší, že mladík zvláda výborne časovku a v kopcoch dá len málokomu šancu s ním súperiť, teda veria, že rýchly prechod medzi profesionálmi zvládne.
  
 
enverpoel 18 z profilu bettinf
Remco Evenepoel (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)

 
Jedna z najväčších cyklokrosových hviezd Wout van Aert ukončil zmluvu v prokontinentálním tíme Vérandas Willems-Crelan. Pôvodný kontrakt bol platný aj pre nasledujúci rok, ale belgický pretekár nepristúpil ani na ten značne vylepšený. Wout by sa mal teraz presunúť do kolotoča World Tour, kde naňho majú čakať s otvorenou náručou v LottoNL-Jumbo. Na ceste ho lákajú hlavne klasiky, no naďalej bude pokračovať aj vo svojom cyklokrosovom ťažení.
  
Elia Viviani tento rok nahradil Marcela Kittela na čele šprintérskej zostavy "podlahárov" a vysoké nároky a očakávania dokázal splniť. Kým Kittel v Kaťuši zostal len tieňom skorších dôb, Elia aj podľa vlastných slov zažil najlepšiu sezónu v kariére. Zakončil ju tromi etapovým víťazstvami na Vuelte, to sa nikomu inému tento rok v Španielsku nepodarilo. Viviani v tomto roku kraľuje celému svetovému pelotónu v počte prvenstiev, keď dvíhal ruky hore dohromady v osemnástich prípadoch. K tomu pridal aj sedem druhých a dve tretie miesta.
 
Na Okolo Slovenska sa tento rok zišla výborná konkurencia. Mená ako Alaphilippe, Jungels alebo Pelucchi priťahovali fanúšikov a aj podľa rebríčka servera ProCyclingStats.com prispeli k veľkému kvalitatívnemu skoku, čo sa týka obsadenia našej národnej tour. Rebríček, ktorý zahŕňa všetky UCI preteky sveta, vyhodnotil štartovú listinu týchto pretekov ako 112. najlepšiu, čo je oproti vlaňajšku skok o 56 pozícií. Pre predstavu, Okolo Slovinska obsadilo 60. pozíciu a obnovené preteky v Nemecku priečku 62. Tento rok sme už predbehli Okolo Rakúska (135.), Czech Cycling Tour (198.) aj ďalšie podniky kategórie 2.1 v strednej a východnej Európe. Slabšia štartová listina bola podla autorov poradí tiež na HC podnikoch v Nórsku, Dánsku, Chorvátsku alebo Luxembursku.
 
 
TDSvyberfotografa105
Pódium na Okolo Slovenska (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

 
Zaujali nás
 
vyjadrenie ikonky ciernaAlejandro Valverde (Road.cc)
"V takej situácii som si už nemohol dovoliť zlyhať."
  
Alejandro Valverde sa konečne dočkal. Šesťkrát sa pozeral na zlatú medailu z cestných pretekov z nižších stupienkov pódia, no na siedmy raz to už vyšlo. V 38 rokoch to vyzeralo na jednu z posledných šancí, ak nie vôbec poslednú, a skúsený Španiel ju na radosť svojich fanúšikov dokázal využiť. Hoci nebol najväčším favoritom, práve on a dvojica Romain Bardet - Michael Woods dokázali najlepšie zvládnuť záverečný strmý kopec a v závere si to medzi sebou a Tomom Dumoulinom rozdali o víťazstvo.
  
"Je to neuveriteľné, stále som bojoval a bojoval a teraz to konečne vyšlo. Musím poďakovať tímu za ich skvelú prácu, majú odo mňa desať z desiatich. Bol to veľmi dlhý šprint a nebol jednoduchý, pretože chalani z úniku sa uistili, že v závere odvediem veľkú časť práce na čele. Začal som šprintovať 300 metrov pred cieľom, čo je vzdialenosť, ktorá je pre mňa najlepšia, a dokázal som to. Neviem to presne vyjadriť slovami, je to stelesnený sen, že som konečne získal zlato. V takej situácii som si už nemohol dovoliť zlyhať, po všetkej tej podpore, ktorú som od ľudí za tie roky dostal. "
 
 
UCIroad84
Alejandro Valverde po zisku titulu majstra sveta (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

 
vyjadrenie ikonky ciernaMichael Matthews (MontrealGazette.com)
"Zlomilo mi to srdce."
  
Michael Matthews ako druhý cyklista v histórii získal kanadský double. Pred ním, v roku 2014, to dokázal iba ďalší "klokan" Simon Gerrans, ktorý sa tento rok s cyklistikou lúči, a jeho mladší kolega si tak symbolicky prevzal jeho žezlo.
  
"V roku 2014 som práve šiel Vueltu, keď Simon vyhral oba preteky. Pre Austráliu to bola veľká udalosť. Som rád, že som to teraz dokázal aj ja, sa Simonom v pelotóne. Bude divné jazdiť budúci rok bez neho." 
  
Austrálčana ale veľmi mrzela absencia na tohtoročných MS, očakával totiž, že by mohol miešať kartami. Zodpovedné osoby sa však rozhodli ho na ťažkej trati z nominácie vynechať. Trať bola na Matthewsa zrejme príliš obtiažna, je ale pravdou, že Austrálčania ani bez neho v zostave dieru do sveta neurobili. Krátko po svojom druhom víťazstve v Kanade tak zažíval trpko-sladké momenty. 
  
"Zlomilo mi to srdce. Tento víkend ukázal, že som vo forme. Možno sa ešte niečo zmení, teraz som ale pod čiarou." 
 
Michael dúfal márne...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop