V rebríčkoch dominovali Valverde a S. Yates, Sagan neopúšťa vysoké priečky

22.10.2018, 12:30 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V minulom roku svetový rebríček a rebríček World Tour mali rovnakého víťaza, na konci sezóny 2018 je situácia variabilnejšia. Vedúce pozície si podelili Simom Yates a Alejandro Valverde, Petrovi Saganovi chýbal len kúsoček, aby ovládol bodovanie World Tour.
 
 
Valverde bodoval častejšie, Yates na hodnotnejších pretekoch

Svetový rebríček je komplexnejší, pretože zohľadňuje všetky preteky, na ktorých sa zúčastnil cyklista v ročníku, kým rebríček WT zahŕňa len vybraté, ale tie najprestížnejšie podujatia. Alejandro Valverde si podmanil prvé zo spomínaných hodnotení a len podčiarkol, že patrí medzi najuniverzálnejších jazdcov súčasnosti. Na WT podujatiach nazbieral najviac bodov Simon Yates, ktorému sa mimoriadne darilo na dvoch GT a aj etapových podujatiach. Španielsky cyklista sa mu nevyrovnal v tomto smere, ale vyhrával v priebehu celého ročníka na pretekoch rôznych úrovní, preto dokázal Yatesa výrazne prevýšiť po bodovej stránke vo svetovom rebríčku.
 
 
valverde 18 malorka podium movfg
Alejandro Valverde (© Photo Gomez Sport / Movistar Team)
 

Obidve hodnotenia obsahujú v podstate rovnaké mená, až osem jazdcov sa dostalo do Top 10 v obidvoch prípadoch. World Tour rebríček videl na konci mená Michael Matthews a Chris Froome, ale keďže títo dvaja jazdci sa zameriavali hlavne na „veľké“ preteky, chýbali im body, aby sa udržali aj vo svetovom rebríčku. Tam ich nahradili Tim Wellens a Romain Bardet, ktorí nemajú problém pretekať naplno aj na menej významných podujatiach.

V najlepšej desiatke svetového rebríčka sa udržali z minuloročnej edície len štyria pretekári. Pozíciu obhájili  Valverde, Sagan, Avermaet, Dumoulin a už v ňom nefigurujú Froome, Kristoff, Nibali, Kwiatkowski, Matthews a Gilbert. Najväčší pokles má na konte Vincenzo Nibali, aj vinou zranení, ktorý sa zosunul zo šiesteho miesta na 44. priečku. Naopak, do najlepšej spoločnosti sa dostali Simon Yates, Viviani, Alaphilippe, Thomas, Wellens, Bardet a výrazný posun predviedli najmä britskí zástupcovia. Víťaz TdF si polepšil o 57. miest a dobyvateľ Vuelty o 46. priečok.
 
 
Svetový rebríček z 21. októbra 2018
1. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 4168
2. YATES Simon link ikonka MTS 3160
3. VIVIANI Elia QST 3106
4. SAGAN Peter BOH 3092
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka QST 2991
6. THOMAS Geraint link ikonka SKY 2777
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 2744
8. DUMOULIN Tom link ikonka SUN 2693
9. WELLENS Tim LTS 2663
10. BARDET Romain link ikonka ALM 2545
570. BAŠKA Erik BOH 138
637. SAGAN Juraj BOH 123
841. BELLAN Juraj DKB 88
950. KOLÁŘ Michael   73
972. MAHĎAR Martin DKB 70
1066. ČANECKÝ Marek DKB 60
1075. ŠTOČEK Matúš   60
1125. HARING Martin DKB 57
1178. CULLY Andrej DKB 52
1287. TYBOR Patrik DKB 45
1818. MALOVEC Lubos   20
2239. KARAS Juraj   10
2270. TARAGEL Filip DKB 9
2441. OROS Samuel DKB 5
2571. BABIČ Adrián   5
2572. MÁLIK Róbert   5
2623. NÔTA ŠTefan   4
2639. VARHANOVSKY Jakub DKB 4
2742. VLČÁK Martin DKB 3
3069. LAJCHA Juraj   1
3070. MICHALIČKA Juraj   1
 
Zobraziť kompletný rebríček
 

Sezónne porovnanie rebríčkov WT taký vietor neprinieslo, na svojom mieste nezostali iba Nibali, Kwiatkowski, Daniel Martin, Vincenzo Nibali a Alberto Contador, ktorý ukončil kariéru. Aj v tomto prípade v bodovaní najviac klesol Vincenzo Nibali (o tridsať pozícii) a na predchádzajúci ročník príliš nenadviazal Daniel Martin. Pohoršil si o 24 miest. Na úrovni v Top 10 z minulého roka zostali Avermaet, Froome, Dumoulin, Sagan, Valverde a Matthews.
 
 
Rebríček UCI World Tour 2018
1. YATES Simon link ikonka MTS 3072
2. SAGAN Peter BOH 2992
3. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 2609
4. THOMAS Geraint link ikonka SKY 2534
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 2442
6. VIVIANI Elia QST 2399
7. MATTHEWS Michael link ikonka SUN 2393
8. ALAPHILIPPE Julian link ikonka QST 2161
9. FROOME Christopher link ikonka SKY 1976
10. DUMOULIN Tom link ikonka SUN 1975
383. SAGAN Juraj BOH 8
 
Zobraziť kompletný rebríček
 
 
Mnohé mená sa opakujú, Sagan s perfektnou bilanciou

Alejandro Valverde začal víťaziť prvého februára v druhej etape na Okolo Valencie a jubilejný desiaty triumf v ročníku vybojoval tridsiateho septembra v Innsbrucku. Získanie titulu majstra sveta bolo najväčším vyznamenaním, aké mohol dostať vo svojom veku, ale počas sezóny niekoľkokrát potvrdil, že ešte nepatrí do starého železa. Veď ako 38-ročný vyhral klasifikáciu na Okolo Valencie, Abu Dhabi Tour, Okolo Katalánska a La Route d'Occitanie, plus vyhral dve etapy na Vuelte. V budúcej sezóne sa tak nemusíme obávať, že dúhový dres nebude mať potrebnú motiváciu.

Simon Yates sa sústredil najmä na dôležité etapové podujatia a svoju fazónu najprv vytiahol na P-N a v Katalánsku, kde vyhral po jednej etape a darilo sa mu aj v poradí. Všetkým vyrazil dych jeho útočný štýl na Gire, ktorý mu zaručil tri víťazné etapy a na dlhú dobu ružový dres, ale nie titul. Potom sa prejavili jeho skvelé vôľové vlastnosti, pretože rýchlo hodil za hlavu taliansky neúspech a už na Okolo Poľska finišoval na druhej priečke s jednou výhrou. Na Vuelte už nepripustil ďalšie sklamanie a tvrdo išiel za svojím cieľom. Aj na španielskom podujatí získal jednu etapu a zaslúžene si mohol vychutnal červený dres. Simon Yates právom ovládol rebríček WT, pretože jeho sedem etapových triumfov dosiahol len na tom najvyššom fóre a na tých najťažších pretekoch zbieral vysoké priečky v GC ako na bežiacom páse.
 
 
yates s 18 giro palec hore rcsff
Simon Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Peter Sagan potreboval len osemdesiat bodov, aby prekonal britského cyklistu na čele WT poradia. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou získal do tohto hodnotenia o 448 WT bodov viac, vo svetom rebríčku sa znížil jeho zisk o 252 bodov. Najväčšiu cenu mala pre neho výhra na Paríž - Roubaix, po bodovej stránke sa mu vyrovnal úspech na Gent - Wevelgem a do rebríčkov si výrazne polepšil aj tromi víťazstvami na TdF. Ďalšia výborná sezóna v jeho podaní zaručila slovenskej reprezentácii až siedmich jazdcov na svetovom šampionáte, čím sme sa zaradili medzi najpočetnejšie zostavy. V ostatných troch rokoch podáva slovenský cyklista mimoriadne stabilné výkony a od sezóny 2016 neskončil ani v jednom rebríčku horšie ako na štvrtom mieste. Takouto bilanciou sa nemôže pýšiť žiadny iný pretekár.

Do vyberanej spoločnosti sa dostal prvýkrát Elia Viviani a taliansky pretekár bol odmenený za svojich osemnásť výhier, vrátane titulu národného šampióna. Po prestupe do Quick-Step Floors okamžite nabehol na víťaznú DNA belgickej zostavy a  prvý triumf uchmatol hneď v tretej etape na Tour Down Under. Čiže okamžite. Jednoznačne najväčšiu hodnotu predstavuje sedem triumfov dosiahnutých na Gire a Vuelte a klasikársky úspech na Cyclassics Hamburg. V sezóne mu všetko perfektne vychádzalo a pred tou nasledujúcou to bude znamenať ohromnú výzvu, aby vysokú latku nepodliezol.
 
 
viviani 18 dubaj trofej rcsf
Elia Viviani (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 

Geraint Thomas vstúpil do ročníka vynikajúco pripravený a slová o tom, že cieli na úspech na trojtýždňovom podujatí neboli plané. Po druhej priečke v GC na Algarve a treťom mieste na Tirrene naplno rozbalil svoju formu na Dauphiné, kde si podmanil celé štartové pole. A jeho výkonnosť bola dokonca na takej znamenitej úrovni, že nenašiel premožiteľa ani na Tour de France. Týmito výsledkami sa zaradil do úzkej skupinky jazdcov na celkové poradie, ktorí aj dokážu vyhrávať najdôležitejšie preteky, a v tomto roku patril Thomas k tomu najlepšiemu medzi profesionálmi.
 
Významný výkonnostný rast predviedol aj Julian Alaphilippe a v jeho prípade to znamenalo, že svoju vysokú kvalitu dokázal pretaviť do kvalitných výsledkov. Jednu etapu vyhral na začiatku ročníka na Oro y Paz, ale skutočnou lahôdkou boli až dva triumfy v úvodných etapách v Baskicku. Tam chytil sebavedomie, že môže byť úspešný v Ardenách, a skutočne dokázal pokoriť Valverdeho na Mur de Huy. Vrcholom sezóny boli dve etapové výhry na Starej dáme a bodkovaný dres, no ani potom sa nezastavil. Ovládol klasiku San Sebastian a stal sa celkovým víťazom na Tour of Britain a Okolo Slovenska. V tomto ročníku sa naučil víťaziť a v tých nasledujúcich sa očakáva, že v tom bude úspešne pokračovať.
 
 
alaphilippe 18 tour triumf qstf
Julian Alaphilippe (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Greg van Avermaet síce dosiahol iba jednu výhru, v tretej etape na Okolo Ománu, ale jeho konštantne vysoká výkonnosť ho držala na vysokých priečkach na mnohých pretekoch v priebehu celej sezóny. Najväčší úspech dosiahol na Tour de Yorskhire, kde vybojoval celkový titul, a popri tom s celkom BMC získal štyri výhry v tímovej časovke. Jeho doménou boli a vždy budú klasiky, v tomto roku mu však nebolo dopriate vyhrať. Počas jarných klasík sa dostal do Top 10 štyrikrát, v San Sebastiane skončil štvrtý a obidve kanadské jednorazovky zakončil na stupňoch víťazov. V budúcej sezóne tak bude mať jasnú prioritu. Opäť začať víťaziť.
 
Tom Dumoulin vytiahol svoju najlepšiu kondíciu na tých najväčších podujatiach a vždy bolo z toho druhé miesto. Jedine celkový víťaz sa pred neho dostal na Gire i Tour a na striebornej pozícii finišoval na svetovom šampionáte v TTT a ITT. A skončil štvrtý v cestných pretekoch na MS. Po jednej časovke ukoristil na obidvoch Grand Tour, na iné víťazstvá nesiahol. Po minulom roku platí, že našiel svoje pôsobenie na GT, kde si pomáha mimoriadnou časovkou, a práve na tieto preteky bude smerovať zameranie, aby vyťažil čo najviac zo svojich kvalít jazdca na trojtýždňové podujatia.
 
 
dumoulin 18 giro dojazd grimasa rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Chris Froome stavil všetko na Giro a Tour, titul v ružovom a tretie miesto v Paríži boli pre neho za daných podmienok uspokojivým rezultátom. Michael Matthews znovu prekonal náročnú sezónu poznačenú zdravotnými ťažkosťami, ale aspoň si dokázal vylepšiť reputáciu na konci sezóny v Kanade, kde pokoril obidve miestne jednorazovky. A okrem toho pridal po jednej výhre v Romandii a BinckBank Tour.

Sezónu môže hodnotiť za vydarenú Tim Wellens. Najskôr zažiaril celkovým triumfom na Ruta del Sol, potom ukoristil Brabantský šíp, získal etapu na Gire, vyhral  Tour de Wallonie a pekné výsledky v klasifikácii dosiahol na P-N a BinckBank Tour. Romain Bardet dvíhal ruky nad hlavu len raz, na samom začiatku ročníka na Classic de l'Ardèche, a akoby to bolo  znamením, že mu tentoraz budú chutiť viac jednorazovky, ako etapové preteky. Na Strade Bianche skončil druhý, rovnako ako na Tour de Finistére, na L-B-L obsadil tretie miesto a k vrcholom jeho klasikárskej sezóny patrila strieborná medaila z MS. Šiesto miesto na TdF bolo dobrým výsledkom, ale po predchádzajúcich úspechom na domácom podujatí sa mu žiadalo viac.
 
 
Rebríčky aj s rozpisom všetkých bodov Slovákov vždy aktualizujeme tu:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop