Daj do toho všetko: Oliver Naesen - desať hodín za volantom, a potom tréning

3.11.2018, 09:00 | Daj do toho všetko! | Rastislav Boris
Život profesionálneho cyklistu môže pri pohľade na úspechy Petra Sagana vyzerať vábivo, pohodovo a jednoducho. V skutočnosti je príbeh každého jazdca vo World Tour písaný najmä ťažkou drinou. Mladí slovenskí cyklisti by mali pochopiť, že je nevyhnutné opustiť komfortnú zónu a odhodlať sa dať do toho všetko aj v nepriaznivých podmienkach. Napriek tomu to nemusí stačiť, lebo vždy sa viac cyklistov medzi elitu nedostane, ako dostane. V našom motivačnom miniseriáli ako doplnku k nášmu seriálu o mládežníckej cyklistike na Slovensku predstavíme hrdinov, ktorí sa nevzdali a napokon sa stali profesionálnymi cyklistami. Na úvod Oliver Naesen.
 
Podobne ako mnohí jeho belgickí rovesníci, Oliver ako tínedžer sníval, že sa raz stane národným miláčikom ako Tom Boonen. Po prvých absolvovaných ostrých súťažiach sa prebral zo sna do tvrdej reality. Výsledkovo sa mu nedarilo, nevyhrával. Do veku 17 rokov a ani ako junior nepocítil radosť z víťazstva.
 
"Nebol som zlý, ale nebol som na úrovni chalanov, ktorí rozmýšľali o možnosti stať sa profesionálmi v budúcnosti. Miloval som tento šport a chcel som sa mu nejakým spôsobom venovať, ale vtedy som si hovoril, že zrejme zo mňa nebude športovec," spomína si. Oliver patril až do druhej vlny belgických talentov, a tak si ho žiadny elitný tím nevybral.
 
Na bicykel nezanevrel a v kategórii do 23 rokov kombinoval víkendové pretekanie so štúdiom športových vied na univerzite v Ghente. Počas skúškových období však mesiac nevidel bicykel. Po troch rokoch takéhoto režimu sa dostal do menšej psychickej krízy. Rozhodol sa pre zmenu, pretože mal pocit, že takáto kombinovaná cesta ho nikam nedovedie. 
 
 
naesen 2017 ilustrak belf
Olivier Naesen (© Tomas Sisk - 2017)
 
 
Kuriér aj cyklista
 
Zavesil štúdium na klinec a našiel si prácu. Päť dní v týždni vstával o 5.00 a približne desať hodín trávil za volantom ako šofér kuriérskej dodávky. Polhodinu po odparkovaní dodávky, od 17.00, trénoval tri alebo štyri hodiny. Po večeroch najazdil za dva roky viac ako 25-tisíc tréningových kilometrov. Ukázalo sa, že takýto tvrdý a štruktúrovaný denný režim mu sadol.
 
Popri práci kuriéra pôsobil od sezóny 2013 v kontinentálnom tíme Cibel a zbieral umiestnenia v Top 10 na menších klasikách. "Bol to sparťanský režim. Len práca a tréning, nič iné okrem toho," spomína si dnes hrdo Naesen. 
 
 
Ťažká drina ako hobby
 
Sparťanský režim by zrejme nevydržal ďalšie roky, ale v lete 2014 ho povzbudila stáž v profi tíme Lotto-Soudal. Ukončil prácu kuriéra a od sezóny 2015 sa stal profíkom, keď dostal šancu v belgickom prokontinentálnom celku Topsport Vlaanderen. Zvyčajne doň berú mladé belgické talenty do 23 rokov, no v jeho prípade spravili výnimku. Profesionálom sa stal až vo veku 24 rokov, ale so skúsenosťou z bežného pracovného života. Vďaka nej si viac váži ponúknutú príležitosť byť profesionálnym cyklistom. "Verím, že mám najlepšiu prácu na svete. Pre mňa to nie je ako práca, ale ako hobby, za ktoré som platený."
 
V prvej profi sezóne vraj jazdil na bicykli 365 dní v roku, čo výstižne ilustruje veľkosť Oliverovej túžby. Až neskôr sa dozvedel a pochopil, že aj odpočinok a regenerácia sú pre úspech kľúčové. Každou sezónou sa zlepšoval. Belgické tímy si ho prekvapivo stále nevšímali, a tak pôsobil rok v IAM Cycling a od sezóny 2017 si oblieka dres Ag2R La Mondiale.
 
Cyklista, ktorého meno si málokto v juniorskej či U23 kategórii všimol a ktorý sám neveril v prebojovanie sa do profi pelotónu, teraz patrí k najlepším klasikárom a konkurentom Sagana v pelotóne. Ide predsa o dvojnásobného víťaza Bretagne Classic či belgického národného šampióna, tento rok štvrtého na E3 Harelbeke či šiesteho na Gent-Wevelgem.
 
 
e3 2017 unik 2 cdtf
Olivier Naesen útočí na E3 Harelbeke (© Slipstream Sports)
 
 
Medzi normálnymi ľuďmi
 
Prvé stretnutia s hviezdami v ostrom súboji boli pre Naesena poučné: "Myslíte si, že najlepší jazdci sú ako stroje. Ale keď ste s nimi vo vedúcej skupine a pozriete sa okolo seba, tak si poviete: Oh, sh*t, Sagan stráca dych a počujem Van Avermaeta dychčať za mnou. Tiež trpím, ale neumieram. Držím sa s nimi. To otvorilo moje oči Je dôležité si uvedomiť, že aj tí najlepší sú normálni ľudia," uviedol na jar 2017 pre CyclingWeekly.com. Belgický bojovník začínal sezónu 2018 so zlomeným nosom, ale ani to ho nepoložilo: "Je to nepríjemné, ale neznamená to, že budem jazdiť o jeden km/h pomalšie."
 
Dodajme, že je dobrým priateľom a v domovine tréningovým parťákom Grega Van Avermaeta. "Priatelia alebo nie, toto je profesionálna cyklistika. Vyjasnili sme si to. Bez ohľadu na to, aký dobrý je on alebo som ja, ideme naplno za víťazstvom. Nikdy sa nenahnevám, ak pôjde proti mne a myslím, že on tiež nie, ak pôjdem proti nemu," povedal Naesen v minulosti pre Cyclingnews o ich priateľsko-konkurenčnom vzťahu. Každopádne, jeho príbeh je dôkazom toho, aká náročná, dlhá a kľukatá môže byť cesta do profesionálneho pelotónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop