Peter Sagan vyrovnal bodovací rekord na TdF a pridal veľký triumf na Roubaix

2.11.2018, 09:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Sezóna Petra Sagana prebehla v osvedčenom formáte a jej vrcholmi boli korunovácia na Paríž - Roubaix a zisk rekordného šiesteho zeleného dresu na Tour de France. Úspešná symbióza s tímom Bora - hansgrohe tak vyústila do  dvojročného predĺženia kontraktu.

Jeden z najúspešnejších cyklistov súčasnosti nemenil svoje sezónne ciele a znovu sa zameral na úspech na klasikách, Tour de France a majstrovstvách sveta. Stavil na overený súťažný program, ale po troch rokoch zaradil do programu Vueltu, aby bol správne pripravený aj na vrchársky svetový šampionát.
 
 
sagan 18 roubaix trofej bohfb
Peter Sagan s triumfom na Paríž - Roubaix (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Príprava smerovala výhradne na klasiky

Druhýkrát po sebe otvoril ročník na Tour Down Under. Austrálske podmienky a profily etáp vyhovujú jeho jazdeckému naturelu a poskytujú aj tú výhodu, že hneď skraja sezóny si otestuje zimnú prípravu, ale nie v naliehavej verzii, pretože po TDU si môže dovoliť väčšiu prestávku. Na podujatí sa sústredil na rýchlostné koncovky etáp. V hromadných špurtoch bola silnejšia kvalitná konkurencia (Greipel, Ewan, Viviani), ale v klasikárskom dojazde okresaného pelotónu v meste Uraidla už nenašiel premožiteľa. Výborne zvládnutý pomerne náročný finiš znamenal prvú výhru v kariére na TDU a potom na konci pretekov ovládol premiérovo aj bodovaciu súťaž. Vďačil za to konštantným výsledkom, s výnimkou Willunga Hill neskončil v ostatných previerkach horšie ako piaty. Sagan mohol byť spokojný, úspešný štart do sezóny vždy pozitívne naladí cyklistu pred najdôležitejšími podujatiami.

Na preteky sa vrátil až po šiestich týždňoch, pred klasikami dal prednosť dlhej individuálnej príprave, najmä vo vysokohorskom prostredí. Okamžite nabehol na vyzývavú jednorazovku Strade Bianche a talianske podujatie vytvorilo v chladnom počasí a na mokrých cestách eliminačnú cyklistiku. Sagan sa držal v skupine favoritov a strážil si najväčších súperov ako Valverde a Štybar, ale po útočnej jazde sa presadili iní borci, pričom slovenský jazdec vo finále neudržal krok so spomínanými konkurentmi. V netradičnej edícii obsadil ôsme miesto, niektorí jazdci ukázali silnejšiu formu (Saganovi chýbala dravosť, tak potrebná v rozhodujúcich momentoch), ale pri pohľade na zdecimované štartové pole to bol dobrý výsledok a dobrá východisková pozícia pred kľúčovými jednorazovkami.

Pred severskými klasikami ladil formu na Tirreno - Adriatico, obľúbenom podujatí, na ktorom získal sedem etapových výhier. Aj keď tentoraz nepridal ďalší triumf, ani nevyhral bodovaciu súťaž (prekonal ho iba Jacopo Mosca získavajúci body v únikoch), na pretekoch sa už ukázal v dynamickom prevedení. Trikrát obsadil druhé miesto a vždy to bolo po výbornom výkone. V dvoch hromadných špurtoch bol silnejší iba Kittel, slovenský pretekár nechal za sebou hneď niekoľko klasických šprintérov, a výborné predstavenie ponúkol aj vo výbušnom dojazde Fillotrano, kde bol na páske najrýchlejší v malej skupinke vrchárov, ale o výhru ho obral perfektný nástup Adama Yatesa. Saganova výkonnosť kulminovala a súperi to mali pocítiť o niekoľko dní na Miláno - San Remo.
 
 
sagan 18 tirreno usmev rcsf
Peter Sagan na Tirreno - Adriatico (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Dva úspechy na pavé, veľký triumf v Roubaix

Na La Primavera sa odohral klasický scenár s predlhým čakaním na Poggio a túto zápletku rozlúskol odvážnym atakom Vincenzo Nibali. Slovenský jazdec patril k tým favoritom, ktorí snažili eliminovať útočníka v zjazde, ale potom prestal vyvíjať aktivitu, aby sa mu neprihodilo to, čo v minulom roku, keď si priviedol na pásku súperov, ktorí ho následne obrali o titul. Hlavná skupina šprintovalo iba o druhé miesto, Sagan skončil šiesty, prvý monument sezóny len potvrdil svoju nevyspytateľnosť.

Slovenský pretekár sa potom v rýchlom slede preorientoval na mačacie hlavy. Na podujatí E3 Harelbeke predviedol snaživý výkon, ale ten nestačil na útočný štýl Quick-Step Floors, ktorým sa otvorili preteky veľmi skoro. Sagan sa snažil likvidovať nástupy belgickej zostavy, no stratil pri tom veľké množstvo energie a ďaleko pred cieľom, preto sa nezapojil do súboja o výhru. Klasiky sú krásne v tom, že hneď o dva dni sa situácia zmenila a Peter Sagan ukoristil svoj tretí titul na Gent - Wevelgem. Spolu s ostatnými klasikármi zabránil tradičnému hromadnému šprintu a v 20-člennej skupine pokoril Vivianiho, Démara a Laporteho. Výborný klasikársky a šprintérsky výkon dával záruky, že na kockové monumenty sa dostavila jeho najlepšia forma.
 
 
sagan 18 gent kocky bohfb
Peter Sagan na Gent - Wevelgem (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Okolo Flámska videlo vyčkávaciu taktiku hlavných favoritov, kým nevyužil početnú výhodu Quick-Step Floors a Niki Terpstra nenasadil víťazný sólový pohyb. Sagan striehol v hlavnej skupine až do posledných dvoch bergov, kedy sa aj on snažil rozprúdiť tempo, aby bol spoločnými silami Terpstra chytený, ale holandský cyklista s ostatnými vybabral. Slovenský jazdec sa predovšetkým zameriaval na posledný prejazd cez Kwaremont a Paterberg a v cieli musel prijať šiestu priečku.

Na Paríž - Roubaix sa začínalo odznovu a videli sme otvorenejšiu bitku ako vo Flámsku. Kandidáti na titul sa snažili nastupovať ďaleko pred cieľom a bol to práve Peter Sagan, ktorý týmto spôsobom ostatným vypálil rybník. Jeho víťazný pohyb sa odohral vyše päťdesiat kilometrov pred cieľom a zvolil si na to perfektný moment. Borci z Quick-Stepu sa po niekoľkých útokoch išli občerstviť na koniec hlavnej skupiny a nestrážili čelo pelotónu, tesne predtým zrýchlil takisto Avermaet a aj on potreboval načerpať energiu. A práve v tejto nestráženej chváli vyrazil dopredu Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih Paríž - Roubaix
 

Čoskoro sa mu podarilo chytiť pôvodný únik a do cieľa to dosiahol spoločne s výborným spolubojovníkom Silvanom Dillierom, s ktorým to dosiahol až na pásku, ale švajčiarsky jazdec nemal nárok v šprinte. Peter Sagan vybojoval túžobnú výhru na Roubaix a tento úspech musel náramne chutiť, lebo prišiel po útočnom a takticky skvelom predstavení. Klasikársku sezónu zakončil na Amstel Gold Race, kde  patril do skupiny desiatich mužov bojujúcich o výhru. Ostražitosť hlavných favoritov využili Valgren, Kreuziger, Gasparotto,  slovenský cyklista skončil štvrtý v silnej skupinke špecialistov na ardenské klasiky.
 

Dokonalosť Tour de France narušil pád

Ani v tomto roku nemal dôvod meniť zaužívaný spôsob, ako doraziť na Tour de France v najlepšej forme. Etapové preteky Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska vytvárajú dostatočný priestor, aby sa po krátkom odpočinku znovu naladil na súťažný rytmus. Na americkom podujatí nevyhral ani jednu etapu, čo sa mu predtým nestalo. V šprintérskych koncovkách mali zakaždým rýchlejšie nohy Gaviria s Ewanom a klasikársky dojazd na motoristickom okruhu Laguna Seca dobyli dvaja utečenci. Navyše, v súboji hlavnej skupiny o tretie miesto prekonal Sagana v cieli Ewan.
 
 
sagan 18 kalifornia etapa 3 dojazd bohf
Peter Sagan v Kalifornii (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)


Švajčiarske podujatie odštartovalo v pozitívnejšom svetle, slovenský borec ovládol hromadný špurt druhej etapy, keď na páske vyškolil Gaviriu. V nasledujúcich dvoch klasických šprintoch nesiahol na najvyššiu priečku a šanca na výhru sa rozplynula aj na konci štvrtého dňa, keď stúpanie pred cieľom využil Juul-Jensen ako posledný člen pôvodného úniku, a Sagan napokon skončil na štvrtom mieste. Štyri výsledky v najlepšej štvorke mu stačili na to, aby siedmykrát ovládol bodovaciu súťaž na Tour de Suisse. Spolu s víťaznou etapou to bola žiadaná východisková pozícia pred TdF. Ešte pred cestou na francúzske podujatie sa predstavil česko-slovenským fanúšikom v Plzni na spoločných majstrovstvách a po dvojročnej prestávke získal šiesty titul národného šampióna. Po bezkonkurenčnej jazde a dlhotrvajúcom sólovom úniku.

Na Tour de France si prišiel pre výhru v bodovacej súťaži a po minuloročnom sklamaní bol pripravený ukázať, že Stará dáma potrebuje Petra Sagana, takisto ako slovenský jazdec francúzsku Grand Tour. Prvý týždeň mu vyšiel znamenite. V jeho výkonoch nebolo badať len perfektnú výkonnosť, ale aj silnú emóciu, ktorá si dokáže poradiť s nervozitou úvodných dní. Peter Sagan počas otváracieho týždňa neskončil v etape horšie ako ôsmy, šesťkrát sa dostal na stupne víťazov a zaknihoval dve výhry.
 
 
sagan 18 tour triumf 2 zeleny bohfb
Triumf Petra Sagana na Tour (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
V druhej etape ho nezaskočil pád pelotónu tesne pre páskou, výbornou pozičnou jazdou udržal pozíciu vo vedúcej skupinke a v šprinte nedal šancu Colbrellimu a Démarovi. Taliansky cyklista si musel dlho pamätať aj finále v meste Quimper. Výbušný dojazd na krátkom kopci mal dobre naštudovaný, ale na Sagana nevyrástol, a ten si ho vychutnal na cieľovej páske. Slovenský jazdec mieril za výhrou aj v kockovej etape, dlhý čas mal všetko pod kontrolou, ale napokon sa musel zmieriť s tým, že na konci mu ušiel trojčlenný únik a o prestížnu výhru bojovali iní cyklisti.

V druhom súťažnom bloku zaujal treťou výhrou, keď si podmanil ďalší hromadný špurt, a v meste Valence ukázal chrbát Kristoffovi a Démarovi. Potom zaujal aj únikom v štrnástej etape, ktorá bola zakončená ťažkým kopcom Croix Neuve, a obsadil v nej výbornú štvrtú pozíciu. Následne sa ukazoval v rôznych brejkoch počas náročnejších etáp a podľa mnohých to už bola časť jeho prípravy na majstrovstvá sveta.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVýhry Petra Sagana na TdF
 
 
Vynikajúci vrchársky výkon predvádzal aj v sedemnástej etape, dlho sa držal s najlepšími vrchármi, keď prišla informácia, že v zjazde pred cieľovým kopcom spadol. Do cieľa prišiel dobitý, s bolesťami, ale štyri dni pred koncom pretekov bol pripravený priviesť zelený dres do Paríža.  Zranený prežil najťažšie chvíle v devätnástej etape, ktorá viedla cez Tourmalet či Aubisque, no legendárne priesmyky ho nezlomili. Ťažký pád už nezabrzdil jeho úspešné účinkovanie na TdF, tri víťazné etapy a šiesty zelený dres v kariére do bodky splnili ciele stanovené na začiatku francúzskeho podujatia.
 
 
Innsbruck vzal dúhový dres, Bora si pochvaľuje spoluprácu

Následky pádu však pretrvávali dlhšie, ako sa spočiatku očakávalo, a Sagan sa o tom presvedčil hneď o niekoľko dní na európskom šampionáte. Na klasikársky glasgowský okruh nestačil a preteky nedokončil. O týždeň neskôr vybojoval desiate miesto na Cyclassics Hamburg a potom zamieril na Vueltu, ktorú absolvoval v plnom znení. Na španielskych cestách bez okolkov priznával výkonnostné resty spôsobené spomínaným pádom, ale napriek tomu dokázal vybojovať štyri druhé miesta a trikrát skončiť na tretej priečke.
 
 
sagan 18 vuelta skupina pohlad dozadu bohfb
Peter Sagan na Vuelte (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
V šprintoch ho dvakrát porazil jedine Viviani a už v prvom týždni dvakrát bojoval o etapový triumf. Najskôr ušiel balíku vo finále siedmej etapy Gallopin a Sagan sa musel uspokojiť s druhým miestom, potom ho nasledujúci deň v špurte do kopca pokoril iba Valverde. Veľmi blízko k víťazstvu bol aj v sedemnástej etape, no dvojica utečencov udržala milimetrový náskok až do cieľa, a Saganovi nepomohol ani brutálny záverečný šprint. Takmer siahol na výhru v bodovacej súťaži, na Valverdeho mu chýbalo len dvanásť bodov, takže pred MS bolo želateľným poznaním, že jeho forma evidentne stúpala.

Majstrovský okruh v Innsbrucku bol však veľmi náročný a Sagan by potreboval na úspech bezproblémovú prípravu, čo sa vplyvom pádu na TdF nestalo. Aj preto ukončil podujatie pomerne skoro. Po troch rokoch prišiel o dúhový dres na ťažkej trase pre vrchárov, kde mohol len a len prekvapiť, ale nikto mu už nezoberie, ako v maximálnej miere dobyl tri predchádzajúce šampionáty na vyhovujúcich profiloch.
 
 
sagan 18 ms jazyk sta
Peter Sagan na MS v Innsbrucku (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

 
Peter Sagan aj v sezóne 2018 patril medzi najprominentnejších jazdcov na svete a tvoril tvár profesionálnej cyklistiky. Na Tour de France zveľadil svoju víťaznú zbierku na jedenásť triumfov a šiestym zeleným dresom vyrovnal rekord podujatia. Svoj rekord zveľadil aj na Okolo Švajčiarska, kde sa môže pochváliť už šestnástimi víťazstvami. V ročníku dosiahol osem výhier a s výnimkou národného šampionátu sa presadil len na podujatiach World Tour. Tretíkrát ovládol Gent - Wevelgem a spolu s Merckxom,  Cipollinim alebo Boonenom sa stal najúspešnejším cyklistom v histórii pretekov. Hlavným momentom sezóny bolo víťazstvo na Paríž - Roubaix, tvrdej klasike na kockách, na ktorej dokážu triumfovať len tí najlepší.

Tieto úspechy by nedosiahol bez výbornej atmosféry v tíme Bora - hansgrohe, a keďže partnerstvo si pochvaľovali obidve strany, rok pred ukončením pôvodnej zmluvy vznikla dohoda o spolupráci až do konca sezóny 2021. Peter Sagan má stále pred sebou najlepšie cyklistické roky a partia okolo Ralpha Denka chce byť pri tom. Slovenský jazdec sa dlhodobo zameriava na severské klasiky, TdF a svetový šampionát, ale v nasledujúcom čase sa môžeme dočkať niekoľkých noviniek a osvieženia jeho súťažného programu. Do hry sa dostáva účasť na Gire, Liége - Bastogne - Liége a možno Il Lombardii.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop