V ročníku 2019 záujem o tituly na GT, na klasikách výzvy pre Terpstru a Avermaeta

3.1.2019, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Nová sezóna ponúka niekoľko nových výziev. Na najvyššie priečky na Grand Tour sa tlačia mladí jazdci, ale posledné slovo ešte nepovedali ani skúsení mazáci. Klasikárska zostava Quick-Stepu stratila Nikiho Terpstru a Greg van Avermaet vyrazí do boja v novej partii, čo môže byť výhoda pre Petra Sagana, lebo Bora posilňovala. Medzi šprintérmi musia potvrdiť svoju kvalitu Cavendish s Kittelom.
 
 
Ako bude fungovať spolupráca lídrov veľkých tímov na najslávnejších pretekoch?

Tím Sky sa dlhú dobu snažil vyprodukovať ďalšieho cyklistu, ktorý bude schopný spolu s Chrisom Froomom ovládnuť GT, a konečne to dokázal Geraint Thomas. Britská zostava sa tak dostala do novej situácie a pre obidvoch sebavedomých pretekárov musí vytvoriť taký program, aby bola spokojná každá strana. Froome ako obhajca prvenstva na Gire nebude obhajovať ružový dres, ale jeho veľkou túžbou je vybojovať piaty titul na Starej dáme, čím by sa zaradil k tým najväčším postavám francúzskeho podujatia. A keďže na budúcu sezónu dovŕši 34 rokov, nebude chcieť dopustiť, aby ho dobehli preteky s časom. Thomas bude chcieť udržať získanú pozíciu lídra a vyzerá to tak, že spolu s Froomom budú zdieľať vedúcu úlohu na Tour. V britskom celku musia čeliť aj oveľa nepríjemnejšiemu problému. Na konci roka ukončí sponzorstvo spoločnosť Sky a predstavitelia zostavy musia čo najskôr zohnať nový prílev kapitálu. Ak sa im ti nepodarí do TdF, môžeme byť svedkami poriadneho exodusu z tohto úspešného projektu. 

Movistar nevyužil ohromný potenciál, ktorí predstavovali Valverde, Quintana, Landa a s takouto úderkou sa nedostal ani raz na stupne víťazov na GT. V tomto roku sa to má zmeniť. Alejandro Valverde už v predstihu povedal, že plánuje jazdiť na Gire a Vuelte, a tým pádom by prenechal mladším spolujazdcom Tour de France. Nairo Quintana chce stále vyhrať TdF a po predchádzajúcej nevydarenej sezóne je nastavený maximálne sa skoncentrovať na bitku o žltý dres. Mikel Landa takisto túži po veľkom úspechu a obaja sa dostali do pozície, že už veľmi potrebujú kvalitný výsledok na trojtýždňovom podujatí. Kolumbijský jazdec v poslednom čase vyvolával pochybnosti o svojej výkonnosti, aj Landa sa potrebuje znovu objaviť na svojej najlepšej úrovni, preto budeme zvedaví, či si vzájomne pomôžu, najmä na Tour, aby opäť lietali v kopcoch.
 
 
landa 18 valverde tour objatie movfb
Mikel Landa a Alejandro Valverde (© SprintCycling / Movistar Team)
 

Z kvalitnej ponuky si môže vyberať aj Lotto - Jumbo. Kruijswijk, Roglič a Bennett vynikajúco zvládajú záťaž trojtýždňových pretekov a po minuloročných povzbudzujúcich výsledkoch plánujú mieriť ešte vyššie. Na stupne víťazov. Holandský celok môže jazdiť na jednej GT s viacerými lídrami, takže sa nechajme prekvapiť, či túto výhodu využijú, aby naplnili svoje vysoké ambície. Dôležitá sezóna prichádza pre Fabia Arua a Richieho Porteho. Taliansky jazdec po prestupe do UAE Emirates zostal len tieňom svojho kazašského pôsobenia, preto je najvyšší čas, aby začal splácať dôveru celku z Blízkeho východu. Aj Porte prichádza do nového prostredia, ale jeho limitom je najmä stúpajúci vek a chýbajúce výsledky na GT v úlohe lídra. Obidvaja tak budú v sezóne 2019 čeliť veľkej výzve.


Výmena generácii na Grand Tour?      

Výhra Simona Yatesa na Vuelte a predovšetkým jeho neviazaný a atraktívny spôsob, akým sa prezentoval na trojtýždňových pretekoch uplynulého ročníka, by mali motivovať aj ďalších mladých jazdcov, aby zaútočili na najvyššie pozície na GT. Aj v tomto roku sa očakávajú veľké veci od Simona Yatesa, ale sme zvedaví, ako sa bude dariť v Mitcheltone jeho bratovi Adamovi a Estebanovi Chávesovi. Adam je typologicky silnejším cyklistom do hôr a má takisto predpoklady, aby sa presadil na najväčších etapových pretekoch. A úspech svojho brata mu nepochybne zvýšil motiváciu. Cháves sa už dostal na stupne víťazov, v roku 2016 na Gire i Vuelte, ale v minulej sezóne ho zabrzdili zdravotné problémy, a teraz sa musí veľmi rýchlo dostať do pohody, aby mu v austrálskej zostave neušiel vlak menom Yatesovci.
 
 
chaves 18 giro podium rcsf
Esteban Cháves (© Gian Mattia D'Alberto / LaPresse)
 

Dve minuloročné tretie miesta na talianskej a španielskej  Grand Tour navnadili Miguela Lópeza, ktorý chce teraz bojovať o celkový titul. Ako skvelý vrchár má slabinu v časovke, preto býva v tomto smere značne limitovaný v klasifikácii a jeho útok na najcennejší dres nemusí byť taký jednoznačný. Preto sa tešíme, ako jeho snaha v kopcoch osvieži najsledovanejšie etapové preteky. Očakáva sa, že v tíme Sky môže poriadne rozvíriť hladinu Egan Bernal. Hoci má britský celok jasných lídrov, Bernal neuveriteľne napreduje a už teraz dosahuje vysokú úroveň. Ak sa mu budú vyhýbať zranenia a jeho forma nadviaže na minuloročné výkony, na Gire sa môže poriadne odviazať. Do kariet mu zahrá aj vysoká nadmorská výška, do ktorej sa pôjde na talianskom podujatí, pretož len málokto z jazdcov na GC dokáže naplno jazdiť v tomto prostredí.

Enric Mas zostáva v Quick-Stepe a môže si úplne uvoľnene, bez tlaku, užívať pozíciu jedného z najtalentovanejších jazdcov na celkového poradie. 23-ročný cyklista bude mať postarané o motiváciu, pretože mu končí zmluva a ďalší taký výsledok, aký dosiahol na minuloročnej Vuelte, len zvýši jeho hodnotu a prestíž. Z francúzskych jazdcov sa môžu vytiahnuť Pierre Latour alebo David Gaudu, ktorí rastú každým rokom, v Movistare nenápadne striehne Marc Soler, a keď do WT tímov prichádzajú také nádeje ako Iván Sosa a Tadej Pogačar, mladí cyklisti nás môžu skutočne baviť v prichádzajúcom ročníku.
 
 
mas 18 lopez vuelta stupanie asofv
Miguel López a Enric Mas (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Kto vyťaží z Terpstrovho odchodu v Quick-Stepe?
 
Belgický celok prišiel o výraznú oporu na jarné klasiky a nechajme sa prekvapiť, komu to najviac prospeje. Veľkého očakávania má jeho nový zamestnávateľ Direct Energie, ktorý si od príchodu Nikiho Terpstru sľubuje veľké výsledky počas jarnej kampane. Odchod jazdca z WT tímu na pro-konti úroveň však býva zvyčajne poznačený istým znížením výkonnosti, pretože v nižšej kategórii nedostane cyklista taký servis a takú starostlivosť, na akú bol naučený. Uvidíme, či Terpstrovi nebudú chýbať na trati nejaké watty oproti minulej sezóne. 

Odchod holandského jazdca môžu využiť v Deuceninck - Quick-Step ostatní členovia a týka sa to najmä Yvesa Lampaerta a Zdeňka Štybara. Belgický pretekár ukázal v minulosti kvalitu na severských jednorazovkách, ale na tých najväčších vždy prenechal zodpovednosť skúsenejším kolegom. Aj Štybarovi akoby zväzovalo nohy mnoho kohútov na jednom smetisku, preto sa môžeme teraz dočkať situácie, že odchod jedného lídra dostane do lepšej pohody spomínaných dvoch klasikárov. A opäť to bude dobré pre Quick-Step.

Greg van Avermaet v podstate nemenil tím, ale na klasikách sa predstaví pod novou značkou. Nechajme sa prekvapiť, ako sa pripraví na náročné jednorazovky CCC Team, či belgický borec dostane takú podporu, akú očakáva. Novému poľskému celku budú chýbať skúsenosti, preto je pre Avermaeta veľmi dôležité, že po jeho boku zostáva Michael Schär, na ktorého je vždy spoľahnutie počas jarnej kampane. Naopak, klasikárska partia okolo Petra Sagana sa ešte rozrástla a Oscar Gatto a Jempy Drucker ešte viac vyšperkujú kvalitu na kocky pre Bora - hansgrohe. Slovenský jazdec naďalej buduje okolo seba silný tím a to je dobré znamenie, že mu stále nechýba hlad po veľkých triumfoch a monumentoch.
 
 
van avermaet 2017 podpisuje kanf James Startt
Greg Van Avermaet s fanúšičkou (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)


Ktorí skúsení šprintéri zabudnú na svoj slabý predchádzajúci rok?
 
Mark Cavendish získal v minulej sezóne len jedno víťazstvo a mal čo robiť, aby sa mu podarila predĺžiť zmluva s Dimension Data. Britský šprintér sa nenachádza v najlepšej pozícii, ale už niekoľkokrát sa dokázal vrátiť späť v plnej sile po náročnom období. Motivácia mu nechýba a ženie ho dopredu predovšetkým Tour de France, kde chce vyhrať ešte štyri etapy, aby vyrovnal rekord Eddyho Merckxa. Veľa možností mu už nezostáva. Marcel Kittel vybojoval len dva triumfy a po prestupe do Kaťuše mu chýbala výkonnosť a aj lead-out, aby pokračoval vo výsledkoch, ktoré dosahoval v Quick-Stepe. Nemecký jazdec musí cítiť nástup mladých šprintérov, preto potrebuje vstúpiť do nového ročníka s potrebnou vervou, aby nemal na jeho konci problémy so získaním novej zmluvy hodnej jeho úspechov. Vo veku 36 rokov opúšťa WT prostredie André Greipel a budeme sledovať, aké ambície ukáže vo Fortuneo - Samsic.

Na nový angažmán sa teší Fernando Gaviria a neprekáža mu, že UAE Emirates nie je koncipovaný ako šprintérsky celok. Vyrástla z neho veľká hviezda, preto budú všetci s napätím sledovať, ako mu to pôjde bez vyhláseného lead-outu, ktorý dostával v Quick-Stepe. Z jeho príchodu je nadšené aj vedenie UAE Emirates a športoví riaditelia sú presvedčení o tom, že bude fungovať jeho spolupráca s Alexandrom Kristoffom. Nórsky cyklista však bude tvrdo bojovať o svoje miesto na slnku. Prostredie zmenil aj Caleb Ewan, no austrálsky šprintér má tú výhodu, že Lotto - Soudal disponuje bohatými skúsenosťami z hromadných dojazdov. A to mu môže veľmi pomôcť, lebo síce disponuje vysokou rýchlosťou, ale potrebuje vylepšiť načasovanie šprintu. Keď sa mu to podarí, víťazstvá budú určite pribúdať na jeho konto.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop