Do WT prichádzajú v novej sezóne veľké talenty Sosa, Evenepoel a Pogačar

19.1.2019, 14:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V tomto roku smeruje do pelotónu silná skupina pretekárov, ktorým je predpovedaná úspešná kariéra. Vyčnieva medzi nimi ďalší veľký talent do kopcov z Kolumbie, slovinský víťaz Tour de l'Avenir a do World Tour smeruje aj belgická juniorská senzácia.    
 
 
Do tímu Sky smeruje ďalší vrchársky klenot
 
Kolumbijská cyklistika sa môže pochváliť ďalším klenotom. Po Eganovi Bernalovi reprezentuje novú generáciu vrchárov Iván Sosa a nebude náhoda, že v sezóne 2019 sa stretnú v tíme Sky. Obaja sú veľmi dobrými priateľmi, čo bol jeden z dôležitých faktorov, že Sosa zamieril do britského zoskupenia. Posledný októbrový deň dovŕšil len 21 rokov a dovtedy dosiahol v minulej sezóne perfektné výsledky, plus pritiahol záujem najlepších celkov súčasnosti.

Iván Sosa je výnimočný vrchár, ktorý od sezóny 2017 pôsobil v tíme Androni - Sidermec a postupne sa pripravoval na veľký prestup. Počas úvodného roku v talianskej zostave len zbieral skúsenosti, ale potom naplno rozbalil svoj talent. Stal sa celkovým víťazom na Tour of Bihor, Ionica Adriatica, Sibiu Tour a najmä na Okolo Burgosu. Na tomto sledovanom podujatí sa vyrovnal Miguelovi Lópezovi a na známom kopci Lagunas de Neilas ho dokonca vyškolil. Ako 20-ročný nemal žiadny problém súperiť s vyzretými vrchármi. Príkladom bolo aj Tour of the Alps a finále na Alpe di Pampeago, keď prišiel do cieľa po boku Pinota s Lópezom a nechal za sebou Frooma či Pozzoviva. A nezabudnuteľný bol aj jeho výkon na Passo Giau (Adriatica Ionica), kde predviedol najrýchlejší čas na tomto kopci v histórii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaIván Sosa vyhráva na Lagunas de Neilas
 
 
Po prestupe do tímu Sky sa od neho právom očakávajú kvalitné výkony. Jeho niekdajší šéf Gianni Savio ho charakterizuje ako „veľmi introvertnú osobnosť, keď práve netrénuje alebo nepreteká, ktorá ukazuje pevný charakter. Má tenké a malé telo, ktorého hlavnou výhodou je obratnosť, a pri tom všetkom disponuje doslova zázračnou silou v nohách.“ Predpokladá, že Sosa sa bude najskôr zameriavať na etapové triumfy na veľkých podujatiach, pretože z hľadiska klasifikácie má rezervy v časovke.
 
 
Belgickí fanúšikovia dostali nový impulz

Predchádzajúce majstrovstvá sveta juniorov spôsobili v Belgicku ošiaľ. Remco Evenepoel ovládol časovku i cestné preteky, ako prvý junior v histórii, a razom sa z neho stala jedna z najväčších osobností šampionátu, čo nebýva bežné v takomto veku. Definitívne potvrdil svoje ohromné nadanie a to nemohlo uniknúť ani pozornosti World Tour zoskupeniam. Takémuto ohromnému talentu, navyše belgickému, nemohol  odolať Patrick Lefevere, ktorý si ho zobral pod patronát a ponúkol mu dvojročnú zmluvu.
 
 
Remco Evenepoel (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)

 
Deuceninck - Quick-Step sledoval Evenepoela už dlhšiu dobu a na začiatku sezóny 2018 ho dokonca pozval na januárový tréningový kemp. Belgický mladík potom absolvoval fantastickú sezónu, aká nemá v juniorskej kategórii obdobu, a na tomto výkonnostnom vzostupe udivovalo predovšetkým to, že cyklistike sa začal naplno venovať len v apríli 2017. Dovtedy to neúspešne skúšal s futbalom.

V predchádzajúcom ročníku vybojoval sedemnásť výhier a pridal k tomu päť triumfov na juniorských etapových pretekoch. Okrem dvoch titulov svetového šampióna ovládol aj obidve disciplíny na majstrovstvách Európy, juniorskú verziu Kuurne - Brusel - Kuurne a ďalšiu kockovú jednorazovku Guido Reybrouck Classic. Tieto úspechy nevynikajú len počtom víťazstiev, ale aj spôsobom, akým boli dosiahnuté. Remco Evenepoel v mnohých pretekoch doslova likvidoval súperov, ktorým nezostávalo nič iné, len prijať súboj o druhé miesto. Preto si vyslúžil prezývku „mladý Eddy Merckx“.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRemco Evenepoel v sezóne 2018
 

Po triumfálnej sezóne sa rozhodol posunúť až na úroveň WT, ale uvedomuje si, že „skočiť z juniorskej kategórie medzi profesionálov je veľkým krokom, takže asi nebudem pretekať príliš veľa a skôr pôjdem na podujatia, ktoré nie sú príliš dlhé. Tiež budem veľa trénovať vo vysokej nadmorskej výške a pracovať na časovke, aby som bol pripravený na Grand Tour. Trojtýždňové preteky sú mojím najväčším cieľom a chcel by som ich vyhrať všetky.“ Osemnásťročný jazdec má pred sebou ešte dlhú cestu, na ktorej sa musí popasovať s vysokými očakávaniami.
 

Výhra na najväčšom mládežníckom podujatí vždy znamená kvalitu

Nová mladá hviezda sa zrodila aj na Tour de l’Avenir. Silnú edíciu si podmanil Tadej Pogačar a týmto triumfom len umocnil, že je veľkým prísľubom pre budúcnosť. Slovinský pretekár jazdil ostatné dva roky za tím Ľubľana a za tento čas potvrdil talent na etapové podujatia. Nie je však klasickým vrchárom, ale skôr univerzálnym typom cyklistu, ktorý zvláda kopce, má silnú časovku a dokáže jazdiť aj na náročných jednorazovkách. Na Tour de l’Avenir síce nevyhral ani jednu etapu, ale počas celého podujatia pôsobil silným dojmom, držal stabilnú výkonnosť a na rozdiel od konkurentov zvládol všetky najťažšie previerky na čele pretekov. A toto budú presne kvality, ktorými sa chce presadiť aj na najvyššej úrovni.

Okrem triumfu na najprestížnejšom podujatí v kategórii do 23 rokov ovládol aj etapové preteky Giro della Regione Friuli Venezia Giulia, kde tiež nezískal etapu, ale v konečnom dôsledku bol najsilnejším jazdcom na trati, a takisto úradoval na Pretekoch mieru U23. Veľký úspech dosiahol aj na Okolo Slovinska, keď sa pred neho dostali v poradí iba Roglič, Urán a Mohorič. Ako dvadsaťročný podpísal dvojročný kontrakt s UAE Emirates a veľmi sa teší, že na novom pôsobisku mu bude pomáhať jeho kamarát Jan Polanc. Zdá sa, že okrem fyzických dispozícii je Tadej Pogačar silný aj po mentálnej stránke. Jeho motto znie: "Som cyklista. Možno nie tým najlepším, ale snažím sa byť. Možno sa mi to nepodarí, ale nikdy to neprestanem skúšať."
 
 
pogacar 18 uae foto predstavenie
Giuseppe Saronni a Tadej Pogačar (© UAE Team Emirates)

 
Nádeje nájdeme aj vo švajčiarskej cyklistike

Veľký talent putuje aj do Sunwebu. Marc Hirschi doteraz pôsobil v jeho mládežníckom tíme, ale po triumfe na svetovom šampionáte v cestných pretekoch U23 dostal príležitosť pôsobiť v hlavnej zostave. Švajčiarsky cyklista mal iba dvadsať rokov, keď si podmanil náročná trať v Innsbrucku po peknom útoku, čo bolo hneď dostatočnou pozvánkou, aby sa presunul medzi profesionálov. A dva mesiace predtým dominoval aj na majstrovstvách Európy v cestných pretekoch. Okrem toho skončil v tejto sezóne v kvalitnej konkurencii druhý na Tour Alsace a šiesty na Tour de l'Ain.

Sunweb ho opisuje ako jedného z najvzrušujúcejších jazdcov svojej generácie. Je výbušný, miluje jednorazovky a pri tom všetkom je silný v kopcoch. Preto sa hodí na klasiky ako L-B-L alebo Il Lombardia. Má však aj dobré tempárske schopnosti a pýši sa titulom juniorského majstra sveta na dráhe v disciplíne madison, takže sa môže uberať rôznymi smermi. Pochádza z Bernu, rovnako ako Fabian Cancellara, preto by rád nadviazal na úspechy svojho krajana.
 
 
hirschi 19 ilustrak sunf
Marc Hirschi (© Team Sunweb)

 
Švajčiarku cyklistiku môže potešiť aj Gino Mäder. 22-ročný cyklista sa dostal do výbornej formy najmä v druhej časti sezóny a to mu zaručilo zmluvu s Dimension Data. Podarilo sa mu vyhrať etapu na Tour Alsace, keď v úniku porazil Josefa Černého, a potom úradoval na Tour de l’Avenir. Vyhral dve horské etapy a celkove skončil na treťom mieste. Darilo sa mu aj na svetovom šampionáte, kde mu tesne unikla medaila. Mäder je silný v kopcoch, aj v časovke a má aj skúsenosti s dráhovou cyklistikou. Jeho zameranie smeruje na etapové preteky, ale potrebuje sa rozhodnúť, či sa zameria na GC, alebo si vyberie čiastkové úspechy v podobe etapových triumfov.
 
V tíme Lotto - Soudal zase našli novú nádej na severské klasiky. Stan Dewulf si tento honor vyslúžil tohtoročnou výhru na Paríž - Roubaix v kategórii U23 a určite stojí za zmienku, že tento titul vybojoval ako dvadsaťročný. Uplynulé tri ročníky jazdil za mládežnícky celok Lotto - Soudal a podľa vedenia tímu prišiel teraz ten správny moment, aby sa posunul na najvyššiu úroveň. Okrem daností na klasiky dvakrát finišoval druhý na etapových pretekoch Triptyque des Monts et Châteaux a tiež Tour de Bretagne, plus obsadil tretiu priečku na podujatí Okolo Jižních Čech. Jeho hlavnou prioritou však zostávajú jednorazovky, postupnými krokmi si chce vybudovať líderskú pozíciu a verí, že môže byť úspešný nielen na kockách, ale aj v Ardenách.
 
Klasickým príkladom talianskeho šprintéra bude Matteo Moschetti. 22-ročný jazdec sa dostal v predchádzajúcej sezóne do dobrej formy a to bol hlavný dôvod, že bude svoju kariéru štartovať v celku Trek - Segafredo. Jeho najcennejším triumfom bola výhra v druhej etape na Okolo Burgosu a starších súperov dokázal poraziť aj na Okolo Maďarska či Tour de Normandie. V celku Trek ho nebude čakať silná šprintérska konkurencia, čo bude len a len jeho výhoda. Aj nemecká cyklistika ponúka rýchleho jazdca a Max Kanter by mal byť synonymom odolného šprintéra. Podarilo sa mu ovládnuť otváraciu etapu na Tour de l’Avenir a kvalitné výkony predvádzal aj na Okolo Dánska, kde sa dvakrát dostal na pódium v hromadnom dojazde. Tím Sunweb si ho vybral nielen kvôli šprintérskym schopnostiam, ale vidí ho ako špecialistu na jednorazovky, pretože ani na konci ťažších pretekov nestráca nič zo svojej rýchlosti.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop