CCC Team plánuje dlhodobo pôsobiť vo WT a chce patriť medzi najsilnejšie celky

23.1.2019, 14:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Zoskupenie CCC Team ako nová zložka vo World Tour spája bohaté a dlhoročné skúsenosti Jima Ochowicza s poľským cyklistickým zanietením a značným kapitálom. Ambiciózny projekt si dáva vysoké ciele a postupne sa plánuje zaradiť medzi najsilnejšie zostavy WT.
 
 
Poľská strana má dlhodobé ciele
 
Pre tradičný tím BMC nastal zlomový okamih v apríli minulého roka, keď zomrel Andy Rihs, majiteľ a hlavný sponzor zoskupenia, ktorý zároveň vlastnil aj fabriku na výrobu bicyklov BMC. Po jeho smrti potrebovala partia okolo Jima Ochowicza akútne vyriešiť financovanie celku. Podarilo sa, ale pôvodné a kvalitné pretekárske osadenstvo už nedokázalo udržať.
 
Jim Ochowicz viedol tím BMC ako generálny manažér dvanásť sezón a pôsobil aj ako minoritný majiteľ spoločnosti Continuum Sports, ktorá vlastní licenciu World Tour tejto zostavy. Väčšinovým vlastníkom uvedenej spoločnosti bol Andy Rihs a po novom sa ním stal Dariusz Milek. Podľa odhadov piaty najbohatší poľský podnikateľ a majiteľ závodu na výrobu topánok a kabeliek CCC, ktorý má obchodné zastúpenie aj na Slovensku.
 
Počas prvého voľného dňa na Starej dáme mohol Ochowicz spokojne vyhlásiť na tlačovej konferencii, že "nebolo žiadnym tajomstvom, že sme hľadali nového sponzora. Som nadšený, že na najväčšom cyklistickom podujatí na svete môžem uviesť ako nášho nového sponzora spoločnosť CCC. S prezidentom spoločnosti Dariuszom Milekom zdieľame rovnakú vášeň pre cyklistiku a spoločne môžeme naďalej stavať na úspechoch, ktoré nás doteraz zdobili." Nový celok sa rozhodol prijať krátky názov CCC Team, ktorý má posilniť značku CCC ako novú identitu zoskupenia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPatrick Bevin získava prvý triumf CCC Team v roku 2019
 
 
Dariusz Milek sa pohybuje v cyklistike dlhú dobu a známy poľský celok financoval už od roku 2000. Z jeho kapitálu postupne vznikol CCC Sprandi Polkowice, ktorý patril na úrovni pro-konti medzi najlepšie zabezpečené zostavy. Keď sa mu naskytla príležitosť presunúť svoje aktivity do World Tour, nezaváhal, pretože "už dlhšiu dobu sme hľadali príležitosť, ako sa dostať do WT. A toto bola výborná šanca na spoluprácu s etablovaným a rešpektovaným tímom. Som nadšený z toho, že CCC sa stalo partnerom spoločnosti Continuum Sports na najvyššej úrovni." Okrem športového napredovania Dariusz Milek očakáva aj polepšenie z hľadiska biznisu. CCC sa má stať viditeľnejšou značkou v globálnom meradle a tým pádom by mala stúpnuť aj jej hodnota.
 
Radi by privítali aj ďalšieho sponzora, ale momentálne celý finančný prílev bude pohádzať len z okolia spoločnosti CCC. Dohoda o vzájomnej fúzii prebehla veľmi rýchlo, preto sa budú venovať hľadaniu ďalšieho sponzora neskôr. Ani na vytvorenie kádra nemali dostatočný priestor, keďže prestupový trh už bol v plnom prúde v druhej časti sezóny, no v budúcnosti plánujú prilákať výrazné posily, aby sa zaradili medzi najsilnejšie tímy vo WT. Cyklistický projekt CCC sľubuje vytvorenie silného a stabilného zoskupenia, ktoré bude mať postupne len tie najvyššie ambície. A tie by sa mali naplniť celkovým víťazstvom na Tour de France.
 
 
ccc 19 spolocna timova auld
Spoločná fotografia tímu (© CCC Team / Chris Auld Photography)
 
 
Nová značka nebude poľavovať z vysokých nárokov
 
Nepôjde o klasické zlúčenie dvoch tímov. Približne dve tretiny zostavy budú pochádzať z pôvodného tímu BMC a zvyšok bude doplnený z poľskej strany. CCC Sprandi Polkowice už nebude fungovať na pro-konti scéne, ale sa vytvoril CCC Development Team z kontinentálnou licenciou, kde bude pretekať dvanásť jazdcov a má slúžiť cyklistom do 23 rokov, aby lepšie zvládli prechod do kategórie Elite. Zároveň sa už nebude jazdiť na bicykloch značky BMC, ale novým dodávateľom sa stal Giant.
 
Na pozícii športových riaditeľov budú pôsobiť Fabio Baldato, Valerio Piva a Jackson Stewart, ktorí plnili túto úlohu aj v BMC, a doplnia ich Piotr Wadecki a Gabriele Missaglia ako zástupcovia poľskej strany. Na čele tejto skupinky bude stáť Marco Pinotti, ktorý bude mať aj naďalej hlavnú zodpovednosť ohľadom pripravenosti a výkonnosti cyklistov.
 
Veľkú mieru zodpovednosti si udržal aj Piotr Wadecki, hlavná tvár nielen po športovej, ale aj manažérskej stránke v CCC Sprandi, ktorý dostal za úlohu vytvoriť spoločné zázemie pre nový projekt. Podľa neho sa bude treba postarať o takmer deväťdesiat zamestnancov. Z obidvoch celkov prichádzajú lekári, maséri, tréneri, mechanici alebo kuchári a snažia sa vytvoriť takú organizáciu, aby nikto z cyklistov nemusel spolupracovať s človekom z externého prostredia, ale všetko mal komfortne k dispozícii priamo v tíme. Zostava bude mať základňu v Polkowiciach, kde sídli aj centrála značky CCC, ale asi si nechajú v nejakej podobe aj základňu v Belgicku, kde mal rozložený stan tím BMC, čo by bolo pre nich výhodné najmä počas jarných klasík.
 
 
bevin 19 tdu triumf bohfb
Triumf Patricka Bevina na TDU (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Hneď v prvej sezóne si stanovili vysoké méty. "Máme štyri hlavné ciele. Chceme uspieť na jarných klasikách, veríme Gregovi van Avermaetovi. Chceme byť úspešní na týždňových etapákoch, či už z hľadiska etapových triumfov alebo celkovej klasifikácie. Chceme si udržať vysokú úroveň v individuálnej a tímovej časovke. Myslím si, že aj teraz budeme podávať kvalitné výkony v tejto disciplíne. A chceme sa presadiť na všetkých troch Grand Tour. Prioritou bude Tour de France, pretože štartuje v Belgicku, kde máme sídlo. Ak sa nám podarí splniť tieto ciele, verím, že dosiahneme dvadsať víťazstiev v priebehu celej sezóny. Toto je náš ambiciózny plán na ročník 2019," povedal sebavedomý Jim Ochowicz, ktorý nijako nepoľavuje zo svojich požiadaviek, aj keď sa zostava oslabila oproti minulému roku.
 
Najväčším ťahúňom by mal byť Greg van Avermaet, ktorý dostane maximálnu možnú podporu na jarných klasikách, a jeho úlohou bude aj chytenie etapového triumfu na najväčších etapových podujatiach. V tomto smere mu budú asistovať Alessandro de Marchi, Serge Pauwels, Lukasz Wisniowski alebo Laurens ten Dam. Na Tour Down Under sa vytiahol Patrick Bevin a aj on by mal patriť k najviditeľnejším jazdcom zoskupenia. Do tímu pribudol šprintér Jakub Mareczko a taliansky pretekár bude mať veľkú motiváciu, aby sa konečne presadil aj na úrovni WT.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop