Profesionálne kontinentálne tímy sa zlepšujú, medzi pretekármi dominoval Van der Poel

19.12.2019, 09:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Na pro-kontinentálnej úrovni sa naďalej presadzujú celky z cyklisticky silných krajín a na podujatiach Grand Tour si vybojovali v tomto ročníku päť triumfov. Veľmi dobrú sezónu prežili v tíme Israel Cycling Academy a vďaka Van der Poelovi stúpla hodnota zostavy Corendon -  Circus.
 
 
academy 19 ilustrak pretekar itt rcsfg
Israel Cycling Academy (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 

Na úspech treba silné zázemie
 
V rebríčku UCI získal najviac bodov tím Total Direct Energie. Francúzskej zostave sa vyplatila vynaložená energia počas celej sezóny a ako líder svojej kategórie môže mať vysoké ambície aj v tom nasledujúcom ročníku, keď bude veľmi dôležitý počet získaných bodov pri nasadzovaní na preteky. Vysoko sa držal aj tím Wanty Gobert, ktorý síce počas roka tak nevyhrával, ale na mnohých podujatiach dokázal získavať pódiové umiestnenia. Veľký pokrok urobili Corendon - Circus a Israel Cycling Academy. Medzi najlepšími zostávajú aj Cofidis a Androni Giocatolli a práve toto sú tie najdôležitejšie zoskupenia, ktoré diktujú tempo na úrovni pro-konti.
 
Najväčším počtom triumfov sa môže pochváliť Androni Giocatolli, ktorý sa tešil 32-krát, a tieto výhry mu zariadilo až trinásť pretekárov. O tri víťazstvá menej zaknihoval Israel Cycling Academy a oproti minulej sezóne si v tomto smere výrazne polepšil,  lebo pred rokom bol úspešný iba pätnásť razy. Svoju premiéru v tejto kategórii úspešne zvládol Corendon - Circus, s 21 výhrami patril k najúspešnejším tímom na pro-konti scéne, a netreba pripomínať, že polovicu úspechov, jedenásť triumfov, vybavil Matthieu van der Poel. Cofidis vybojoval dvadsať výhier, Total Direct Energie bol úspešný šestnásťkrát a trinásť víťazstiev uchmatol Vital Concept. Tím Wanty Gobert sa presadil len osem razy, ale dokázal pridať ďalších 35 pozícii na stupňoch víťazov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaDamiano Cima tesne vyhráva etapu na Gire
 
         
Najcennejšie triumfy pochádzali z Grand Tour a pro-konti celky zažili úspešné momenty na Gire a Vuelte, ale na Tour sa im nepodarilo získať ani jedno víťazstvo. Na talianskom podujatí ovládol v úniku Fausto Masnada kopcovitú previerku vedúcu do San Giovanni Rotondo a Androni Giocatolli sa radoval na Gire po siedmich rokoch. Pamätný úspech dosiahol aj Damiano Cima, ktorý takisto v úniku osemnástej etapy veľmi tesne prekazil hromadný dojazd pelotónu, a ukoristil vôbec prvý triumf na domácej GT pre celok Nippo Vini Fantini. Aj Vuelta priala podobným utečencom. Najskôr skvelý Ángel Madrazo (Burgos-BH) si podmanil prudký finiš na Observatorio de Javalambre, hneď na druhý deň ho nasledoval Jesús Herrada z Cofidisu, ktorý takisto pokoril cieľový kopec, a  medzi šťastnými cyklistami sa objavil aj Mikel Iturria (Euskadi Basque Country), keď na domácej, baskickej pôde perfektne zvládol sólovým spôsobom dojazd jedenástej etapy.   
 
Vyčnieval jedine Van der Poel
 
Najvýraznejšou postavou bol jednoznačne Matthieu van der Poel, ktorý v tomto ročníku absolvoval veľkú dávku cestných pretekov a dosiahol niekoľko prenikavých výsledkov. Ako zástupca pro-konti scény sa síce nemohol predstaviť na všetkých najprestížnejších podujatiach, ale na jeho konte svieti nezabudnuteľná výhra na Amstel Gold Race či dominancia na Okolo Británie. Holandský pretekár dostával maximálnu podporu v celku Corendon - Circus, ktorý vždy podporoval svojho lídra a snažil sa ovládať preteky, keď to bolo potrebné, a v tomto smere sa zlepšovala celá zostava. Kvalitu si udržal tím Wanty Gobert, ktorý vie pravidelne získavať úspechy na podujatiach pod úrovňou WT, ale napríklad Guillaume Martin skončil dvanásty na TdF. Celky Wallonie - Bruxelles a Sport Vlaanderen si zastali svoju pozíciu, hoci tak často nevyhrávali.
 
 
van der poel 19 ddv triumf bohfb
Matthieu van der Poel (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 

Medzi talianskymi tímami bol najvýraznejší Androni Giocatolli, ktorého jazdci dokázali vyhrávať počas celého ročníka. Šprintérske výhry prinášal Pelucchi, rýchle nohy potvrdzoval aj Belletti a v okolí Gira pôsobili vo výbornom svetle najmä Masnada a Cattaneo, ktorí sú typickými útočníkmi do kopcov. Aj z toho dôvodu si vyslúžili prestup do CCC a Quick-Stepu. V celku Neri Sottoli ovládol tri etapy Visconti a aj vo veku 36 rokov ho cyklistika baví, keď dokáže stále predviesť pekný únik. Ústup z pozícii zaznamenal Bardiani, ktorý ukoristil len tri výhry, a v silnej konkurencii svojej kategórie musí v budúcom ročníku zabrať. Tímu Nippo Vini zase výrazne pomohol triumf na Gire.
 
Na francúzskej scéne sa pohybuje niekoľko kvalitných pretekárov, ale nie každému z nich sa darilo v uplynulom roku. Príkladom je Bouhanni, ktorý v drese Cofidis nezískal ani jeden triumf, aj kvôli problémom s vedením tímu, ale nahradil ho Laporte s deviatimi výhrami. Formu ukazoval Jesús Herrada a španielsky borec vybojoval niekoľko pekných výsledkov v kopcoch. Vo Vital Concept sa spoliehajú najmä na Coquarda a tomu sa podarilo ukoristiť osem výhier, ale len dve z nich (na Štyri dni Dunkerque a Arctic Race of Norway) dosiahol v silnej konkurencii. Prestup do celku Total Direct Energie nevyšiel Terpstrovi, ktorý ako vyhlásený klasikár dosiahol len jedno tretie miesto na K-B-K a nepresadil sa ani na TdF, čo bolo tiež jeho cieľom. Podobne dopadol aj skúsený šprintér Greipel, ktorý v dres Arkéa - Samsic dosiahol iba jednu výhru na La Tropicale Amissa Bongo, a počas sezóny sa vytrápil aj jeho kolega Barguil, ale tomu sa podarilo v lete ovládnuť domáci šampionát a na TdF po veľkom boji skončiť na desiatom mieste.
 
Nie veľmi lichotivá situácia panuje medzi španielskymi celkami. Zostavy Burgos – BH a Euskadi Basque Country sú dôležité a dávajú príležitosť mladým cyklistom, ale bez potrebných výsledkov a finančného zázemia to budú mať vždy ťažké v takomto veľmi súťaživom prostredí. Tím Caja Rural neoplýva silnými vrchárskymi útočníkmi ako v minulosti a najlepšie výsledky dosiahli Aranburu a Aberasturi, ktorí sa prezentujú ako rýchli pretekári, ktorí dokážu aj prejsť cez kopec. Perspektívny, 24-ročný Aranburu tak podpísal zmluvu na dva roky s Astanou. Výborný ročník prežili v celku Israel Cycling Academy, keď získali množstvo výhier o ktoré sa postaral veľký počet jazdcov. Presadil sa odolný šprintér Cimolai, časovkár Brändle, v horách stále dobrý Hermans a zaujímavé triumfy dosiahli aj Neilands s Rhaimom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop