Skvelé finále na AGR ešte stále rezonuje, nevídanú vec vyviedol aj Evenepoel v San Sebastiane

27.12.2019, 17:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Najdramatickejšie momenty uplynulej sezóny sa odohrali na Amstel Gold Race, kde sme sledovali neuveriteľný finiš klasikárskej elity. Zaujala aj štýlová výhra Remca Evenepoela v San Sebastiane či problémy s terénom v horských etapách na Tour de France.
 
Finále AGR dvíhalo adrenalín do maximálnych výšok a najviac sa to dotklo Juliana Alaphilippa a Jakoba Fuglsanga. Obaja boli presvedčení, že po poslednom bergu si vybudovali dostatočný náskok na čele pretekov, ale na konci okolo nich prehrmela víchrica. Najskôr ich na cieľovej páske vystrašil Kwiatkowski, ale to bolo nič v porovnaní s koncovkou Matthieu van der Poela, ktorého dlhý, brutálny a najmä nečakaný úder poprel všetku cyklistickú logiku. Zaskočený Alaphilippe sa ani nedostal na stupne víťazov, hoci len málokto pochyboval, že si nechá vziať víťazstvo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAmstel Gold Race 2019
 
 
Vyrovnanú a taktickú hru favoritov na Gire rozlúskol až Richard Carapaz. Dovtedy nenápadný ekvádorský jazdec v štrnástej etape zaútočil sám ďaleko pred cieľom na Colle San Carlo. Nikto zo súperov nemal také silné nohy a napokon sa to ukázalo ako zlomový bod pretekov. Od tej chvíle už nikto nevyzliekol Carapaza z ružového trička a nosenie najcennejšieho dresu ešte zvýraznilo jeho výkonnosť. Na trojtýždňovom podujatí sa každé podcenenie súpera tvrdo trestá.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCarapazova víťazná jazda
 

Na talianskej Grand Tour to nešlo podľa predstáv Miguelovi Lópezovi a nie najlepšiu výkonnosť predvádzal aj v poslednej horskej etape na záverečnom kopci. Ušli mu Nibali, Carapaz, Landa a kolumbijský jazdec mal ešte tú smolu, že pri naháňačke uvedených borcov ho nechtiac zhodil na zem fanúšik a nahnevaný López ho udrel. Za toto nešportové správanie napokon nebol diskvalifikovaný a obhajoval sa normálnou ľudskou  reakciou ovplyvnenou adrenalínom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaLópez udiera fanúšika
         
 
Na Tour de France boli pripravené elegantné horské previerky vo vysokej nadmorskej výške, ale zlé počasie naštrbilo plány organizátorov. V devätnástej etape sme tak nesledovali len perfektný nástup Egana Bernala na Izoarde za žltým dresom, ale nútené prerušenie etapy kvôli zosuvom pôdy na stúpaní Tingnes. Jazdec tímu Ineos by si zaslúžil krajšie oblečenie sa do maillot jaune a takisto aj Alapilippe pri jeho obrane, ale daná situácia jednoducho nemala iné riešenie.
  
 
video v clanku ikonka ciernaDramatická devätnásta etapa na Tour
 
 
Počas celých troch týždňov na Starej dáme bavil svojou nezlomnosťou a bezprostrednosťou Julian Alaphilipe. Hoci nepatril do okruhu favoritov na titul, žltý dres nosil štrnásť dní a jeho prítomnosť na vysokých priečkach v poradí poriadne znervózňovala záujemcov na celkový triumf. Aj keď v konečnom dôsledku neudržal ani stupne víťazov, s dvomi víťaznými etapami a cyklistickou šou bol jedným z hlavných lákadiel tohtoročnej edície.
       
 
video v clanku ikonka ciernaMomenty Juliana Alaphilippa na TdF
 
 
Na Vuelte sa odohrali dramatické momenty hneď počas úvodnej tímovej časovky. Na krátkej trati čakalo na cyklistov len akési zahrievacie kolo, ale na konci časovky, keď vybehli na trať najsilnejšie celky, sa objavil na chúlostivom úseku prameň vody, ktorý poslal na zem zostavy UAE Emirates a Jumbo - Visma. Na tento pád doplatili ich lídri stratou dôležitého času a Steven Kruijswijk si tak poranil koleno, že musel odstúpiť.
    
 
video v clanku ikonka ciernaPád Jumbo - Visma v TTT
 
 
Na španielskom podujatí mimoriadne rezonovala slovinská stopa. Primož Roglič s Tadejom Pogačarom sa dostali na stupne víťazov a základ svojho úspechu položili aj na brutálnom kopci Los Machucos, kde spoločnými silami získali na konkurenciu smerodajný náskok. Len málokedy sa stane, že v horskej etape odídu všetkým pretekárom dvaja krajania, a tobôž z takej malej krajiny ako Slovinsko.
        
 
video v clanku ikonka ciernaLos Machucos v slovinskom podaní
 
 
Už počas prvého roku medzi profesionálmi zažiaril Remco Evenepoel a medzi najkrajšiu demonštráciu jeho schopností patrila výhra na Clasica San Sebastian. Na tvrdom profile s prudkými kopcami šikovne ušiel hlavným favoritom pred finálnym kopcom a najväčšie mená v pelotóne potom len nemo sledovali, akú obrovskú chybu urobili. Len 19-ročnému pretekárovi stačilo približne pol minúty, aby sa pred nimi udržal vo vedení aj na kopci Tontorra.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSan Sebastian a mladý Evenepoel
 
 
Victor Campenaerts sa stal novým držiteľom rekordu v hodinovke. V mexickom Aguascalientes v polovici apríla prekonal dĺžku 55,089 kilometra, čím predčil dovtedajšieho držiteľa rekordu Bradleyho Wigginsa o 563 metrov. Počas pokusu absolvoval na dráhe 221 okruhov a príprave venoval niekoľko mesiacov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNový hodinový rekord
 
 
Majstrovstvá sveta v Yorkshire boli poznamenané daždivými podmienkami a najviac si toho vytrpeli pretekári do 23 rokov, ktorí sa predstavili v časovke. Prudké lejaky spôsobili na niektorých miestach na trati doslova záplavy a mladí cyklisti padali vo veľkom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPotopa na ceste počas MS
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop