Tímy Ineos a Jumbo-Visma budú ešte lepší na GT, dobrý prestup sa vydaril Gilbertovi

14.1.2020, 19:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Pred novou sezónou menili dresy aj víťazi Grand Tour alebo veľkých klasík. Tím Ineos ešte zvýraznil svoju kvalitu príchodom Carapaza s Dennisom a nezaostával ani Jumbo - Visma, ktorý sa posilnil o Dumoulina. V Lotto - Soudal sa spoja stále motivovaní Gilbert s Degenkolbom, čo vytvorí sledovaný tandem na jarných klasikách.
 
 
Najlepšie celky budú ešte silnejšie
 
Už aj tak poriadne silná zostava celku Ineos stále nemá dosť a naďalej sa snaží získavať to najlepšie, čo prestupový trh ponúka. Tentoraz sa úspešne zamerali na aktuálneho víťaza Gira Richarda Carapaza a dokázali využiť aj nespokojnosť Rohana Dennisa s celkom Bahrajn - Merida. Mohlo by sa zdať, že príchod Richarda Carapaza ako jazdca na Grand Tour nebola nevyhnutná záležitosť, ale v prospech ekvádorského cyklistu hovorí pomerne mladý vek. Stále má iba 26 rokov a spoločne s Bernalom bude ten, ktorý pripraví zostavu na odchody Frooma s Thomasom, dostane šancu bojovať o ďalšie úspechy na trojtýždňových pretekoch a zároveň pozdvihne vrchársku úroveň Ineosu. Na druhej strane Dennis je mimoriadne motivovaným typom pretekára a vždy chce len to najlepšie. Zázemie britského celku mu učiní zadosť a Ineos pri tom získa perfektného časovkára, ktorého tempárske schopnosti sa im parádne zídu najmä na GT. Samotný Dennis stále nezavrhol svoje ambície na celkové poradie a kde by sa mu nemala podariť takáto transformácia, ak nie v britskej zostave? Pre všetky zainteresované strany boli obidva prestupy racionálnym rozhodnutím.
 
 
dennis 19 ms po triumfe itt msf
Rohan Dennis (© Alex Broadway/SWpix.com)
 
 
Na trojtýždňových pretekoch plánuje konkurovať Ineosu tím Jumbo - Visma a preto privítal záujem Toma Dumoulina opustiť tím Sunweb. Holandský cyklista síce prekonal náročné obdobie, ale keď sa zotaví zo svojich zranení, bude  pripravený pokúsiť sa získať svoj druhý triumf na Grand Tour. V poslednom čase sa Jumbo - Visma náramne zlepšil a jeho cyklisti patria k najlepšie pripraveným na svete, a presne to potrebuje Tom Dumoulin. Stopercentnú podporu a maximálnu starostlivosť. S jeho príchodom dostane Jumbo šancu bojovať s viacerými lídrami na viacerých Grand Tour a kapitánom treba už len nasadiť správny súťažný program, aby boli všetci spokojní.
                  
Ďalšie dva roky bude jazdiť na najvyššej úrovni Vincenzo Nibali a tentoraz si vyskúša anabázu v Trek - Segafredo. Americký celok v ostatnom období nedokázal naplňovať svoje záujmy na GT z hľadiska celkovej klasifikácie a toto má napraviť stále odhodlaný taliansky pretekár. Hoci má už 35 rokov, jeho minuloročný výkon na Gire ukázal, že stále disponuje vytrvalosťou, aby mohol bojovať o vysoké priečky na trojtýždňových pretekoch. Presne toto potrebuje Trek - Segafredo a vedenie celku verí, že skúsený taliansky borec potiahne aj Mollemu s Portem. Spolu s Nibalim prichádza do tímu aj jeho brat Antonio a kvalitný vrchár Kenny Elissonde.
 
 
nibali 19 pohlad tlacovka asofpb
Vincenzo Nibali (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Bahrain chce napredovať, Movistar menil lídrov
     
Zaujímavé zmeny sa udiali v celku z Bahrainu. Do tímu prichádza sponzorské zázemie spoločnosti McLaren, ktoré ponúkne nielen finančnú, ale aj technologickú podporu. Z toho dôvodu musia mať len najvyššie ciele a tie sa pokúsi v nasledujúcich dvoch ročníkoch naplniť Mikel Landa. Španielsky jazdec sa konečne dočkal momentu, kedy nebude musieť s nikým bojovať o líderskú pozíciu a teraz to bude len na ňom, aby na najdôležitejších podujatiach vytiahol svoje najlepšie nohy. Guráž mu rozhodne nechýba a verí, že v bahrainskom celku sa zlepšia aj jeho časovkárske schopnosti. Na svoje tričko môže jazdiť aj Wout Poels, ktorý sa v tomto smere cítil nevyužitý v Ineose. Do celku pribudol aj Pello Bilbao, najmä ako schopný jazdec na etapové triumfy v ťažšom teréne, a zvedaví budeme na Marka Cavendisha. Toho neodradili predchádzajúce neúspechy a dostal ešte jednu šancu, aby sa mohol ukázať v plnej sile najmä na Tour de France. Určite mu pomôže, že v tíme ho bude podporovať Rod Ellingworth, s ktorým má mimoriadne dobré vzťahy.
       
Do najvyššej kategórie sa posunul tím Start-Up Nation a táto partia sa vhodne posilnila hneď na niekoľkých frontoch. V celkovom poradí sa budú spoliehať na Dana Martina a jeho skúsenosti z najťažších etapových pretekov. Írsky borec sa dostal do najlepšieho cyklistického veku a pre zostavu môže priviesť výsledky nielen na GT, ale aj klasikách. Po šprintérskej stránke pribudli Greipel so Zabelom a táto nemecká spolupráca môže veľmi pomôcť najmä mladšiemu z nich. Na klasiky sa sústredia Mads Schmidt, Dowsett a najmä Politt, ktorý v minulom roku na Ronde a Roubaix patril k najsilnejším jazdcom na trati. Izraelský celok vzal svoje pôsobenie vo World Tour vážne a pritiahol kvalitných cyklistov, aby bol viditeľný v klasifikácii, šprintoch a na klasikách.
 
 
banner kolekciaCI
 

Veľký prievan zažili v Movistare a odchod viacerých lídrov môže využiť Enric Mas. Ešte len 24-ročný vrchár a jazdec na celkové poradie dostane v tíme maximálnu opateru, pretože má byť hlavným tromfom zostavy v nasledujúcich rokoch. Potenciál ukázal druhým miestom na Vuelte v sezóne 2018 a teraz musí potvrdiť, že o takéto pozície dokáže bojovať pravidelne. Osvedčené know-how Movistaru mu v tom len pomôže. Do celku pribudli aj osvedčení vrchárski pomocníci Cataldo a Villella.
 
V zoskupení CCC chýbal líder na celkové poradie a túto medzeru vyplní Ilnur Zakarin. V predchádzajúcej sezóne síce predviedol ústup zo svojich pozícií, ale v poľskom celku veria, že to bola len krátkodobá záležitosť. Na možnosti presadiť sa na najväčších etapových pretekoch budú striehnuť Jan Hirt a Fausto Masnada, ktorí sú silní v kopcoch, a veľkú chuť po výhrach plánuje pretaviť do úspechov Matteo Trentin. Uvidíme, ako bude prebiehať jeho spolupráca s Avermaetom na jarných klasikách, ale voľnú ruku určite dostane pri naháňaní výhier na etapových pretekoch. Posilnili sa aj v tíme UAE Emirates. Vrchárske kvality rozšírili David de la Cruz a najmä Davide Formolo, ktorý má pred sebou dôležitú sezónu, aby sa rozhodol, či sa bude sústrediť na klasifikáciu, alebo dá prednosť jednorazovkám a etapovým triumfom. Prestupový darček dostal Gaviria, ktorému bude pomáhať v šprintoch vynikajúci Richeze, a vo farbách UAE Emirates sa do najvyššej ligy dostal talentovaný dánsky časovkár Mikkel Bjerg.
          
 
trentin 20 trening tdw cccf
Matteo Trentin (© Tim de Waele / CCC Team)

 
Rošády v Lotte a Quick-Stepe
 
Na dôležitý prestup sa odhodlal aj 37-ročný Philippe Gilbert. Nemohol odmietnuť lákavú ponuku celku Lotto - Soudal, ktorý mu ponúkol nielen zaujímavé finančné ohodnotenie, ale aj dlhý kontrakt na tri sezóny. Keďže belgický jazdec naďalej dokáže perfektne načasovať svoju formu na jarnú časť ročníka a ak sa mu budú vyhýbať zdravotné problémy, môže byť naďalej dôležitým cyklistom počas najväčších klasík. Na kockách bude útočiť s Johnom Degenkolbom, ktorý už potreboval nevyhnutne niečo zmeniť, aby sa  dostal na svoju najlepšiu úroveň. Dôvera tímu Lotto - Soudal ho bude určite motivovať. Na druhej strane v belgickom zoskupení už nebude pokračovať Tiesj Benoot. Víťaz Strade Bianche zo sezóny  2018, výborný klasikár a všestranne talentovaný pretekár si vybral Sunweb, aby tam mohol nájsť svoju pravú cyklistickú identitu. Nečakane opustil Lotto - Soudal aj Victor Campenerts a výborný belgický časovkár bude odvádzať služby v celku NTT, ktorý v minulej sezóne patril k najslabším zoskupeniam vo WT.
           
V tíme Deceuninck - Quick-Step sa tradične menili šprintéri. Do zostavy pribudol Sam Bennett, ktorý sa veľmi teší na tento angažmán, ale nečaká ho nič jednoduché už len z toho dôvodu, že v celku už nefigurujú dôležití rozbiehači šprintov Richeze a Sabatini. Ten nasledoval Eliu Vivianiho do Cofidisu a  bude zaujímavé sledovať, ako bude fungovať talianska šprintérska škola vo francúzskom tíme. Po rýchlostnej stránke sa posilňoval aj EF Education. Kristoffer Halvorsen po nevýraznom pôsobení v celku Ineos bude určite cítiť úľavu a motiváciu napredovať v šprintérskych koncovkách. Magnus Cort je takisto rýchly, ale čoraz viac si užíva jazdu na klasikách či v únikoch na etapových pretekoch.
 
Do tímu Bora - hansgrohe zase pribudol ďalší nemecký talentovaný jazdec. Lennard Kämna má iba 23 rokov, ale už tri sezóny preteká vo World Tour a teraz si ho zobral pod patronát najlepší nemecký celok. Ten si od neho sľubuje perspektívu nielen v časovke, ale považuje ho za univerzálneho jazdca, ktorému predpovedá úspešnú budúcnosť. Na pro-konti scéne siahol po veľkých menách najmä tím Arkéa - Samsic. Nairo Quintana sem zobral zo sebou svojho brata Dayera, Anaconu a Rosu, čím dostal dobrý základ, aby mohol bojovať o výsledok na GT aj z tejto pozície. Francúzsky celok „vykúpil“ z Cofidisu aj Nacera Bouhanniho a neviazaný šprintér tak dostane novú šancu, aby presvedčil, že stále dokáže vyhrávať na sledovaných podujatiach.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop