Najviac talentov získalo UAE, junior Quinn Simmons ide hneď medzi profesionálov

16.1.2020, 11:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Najsilnejšie tímy pravidelne posilňujú zaujímaví nováčikovia a ani nadchádzajúca sezóna nebude výnimkou. Americká cyklistika si veľa sľubuje od juniorského šampióna Quinna Simmonsa, po výhre na Tour de l'Avenir bude pod drobnohľadom Tobias Foss a vo WT sa objaví ďalší kolumbijský vrchársky talent Andres Ardila.
 
 
Severoamerická škola začína produkovať silné talenty
 
V ročníku 2019 dominoval na juniorskej scéne Quinn Simmons a 18-ročnému americkému pretekárovi sa podarilo zopakovať cestu Remca Evenepoela. Okamžite naskočil na úroveň World Tour do tímu Trek - Segafredo. V sezóne 2018 ešte kombinoval cestnú cyklistiku s MTB,  ale potom opustil horské bicykle a za krátky čas sa vypracoval na jedného z najsilnejších juniorských jazdcov na svete. Pri plnej koncentrácii na cestu ovládol ovládol juniorské Gent - Wevelgem, vyhral tri európske etapové podujatia, počas celého roka 2019  získal deväť víťazstiev a všetko zakončil demonštratívnym titulom svetového šampióna v cestných pretekoch. Po 33-kilometrovej sólovej jazde.
 
 
simmons 19 msf
Quinn Simmons (© Alex Broadway/SWpix.com)

 
Rodák z Colorada sa prezentuje ako všestranný a súťaživý typ cyklistu, ktorý sa môže presadzovať na viacerých profiloch. Jeho silnou zbraňou je časovka a preto ho veľmi sklamalo, že v minulej sezóne nezvládol práve tú najdôležitejšiu, na MS v Yorkshire, kde sa nedostal ani na stupne víťazov. Je silný aj v etapových pretekoch, ktoré neobsahujú dlhé kopce, ale nadovšetko obľubuje klasiky. Jeho tempársky ťah a útočný štýl môžu postupne vyrásť na mimoriadne rešpektovanú osobnosť počas jarnej kampane. Prestupom do tímu Trek - Segafredo urobil šikovný ťah, lebo okamžite dostane priestor, ako zbierať skúsenosti na tých najväčších klasikách. V jeho priebežnom súťažnom programe tak figurujú aj monumenty Okolo Flámska a Paríž - Roubaix, na ktoré chce v kariére zamerať hlavnú pozornosť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuinn Simmons v sezóne 2019
 
                         
Prísľubom pre americkú cyklistiku je aj Brandon McNulty, ktorý ako 21-ročný podpísal zmluvu na tri sezóny s celkom UAE Emirates. Talent na celkové poradie jazdil predchádzajúce tri ročníky za Rally Cycling a počas tohto obdobia sa pedantne pripravoval na úroveň WT. Dokáže kombinovať časovku s vrchárskymi schopnosťami, čo je zakaždým veľmi žiadané. Na časovkárskom stroji vybojoval dve medaile na MS v kategórii do 23 rokov (2017, 2019) a v ročníku 2018 skončil na výbornom siedmom mieste na Okolo Kalifornie. V minulej sezóne zaknihoval svoj prvý triumf, keď ovládol etapové podujatie Giro di Sicilia. V rozhodujúcej etape ušiel aj etablovaným cyklistom ako Guillaume Martin alebo Fausto Masnada a definitívne presvedčil, že jeho talent spĺňa vysoké kritériá. Tím UAE Emirates s ním počíta z dlhodobého hľadiska.
 
 
Kvalita vyrastá aj na severe Európy
 
O víťaza prestížneho podujatia Tour de l'Avenir je vždy značný záujem, ale na Tobiasovi Fossovi je zaujímavé to, že s tímom Jumbo - Visma sa dohodol ešte predtým, ako dominoval na francúzskom podujatí. Nórskeho pretekára sme mohli sledovať aj na našich cestách. V roku 2018 obsadil na Okolo Slovenska šieste miesto v poradí a to mal iba 21 rokov. Vyhral súťaž U23. V uplynulej sezóne zase skončil tretí na L-B-L v kategórii do 23 rokov a zaradil sa medzi najsľubnejších jazdcov svojej generácie.
 
 
foss 18 okolo svk sta
Tobias Foss na Okolo Slovenska (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Tobias Foss je iný ako predchádzajúci víťazi Tour de l'Avenir. V ostatných edíciách sa presadzovali na francúzskych cestách najmä klasickí vrchári, ale 22-ročný nórsky pretekár sám seba charakterizuje ako všestranného, univerzálneho cyklistu, ktorý sa hodí na rôzne profily. V nohách má veľkú silu a spoločne s robustnejšou postavou dokáže byť úderný na kockových klasikách, ale zároveň disponuje aj vrchárskou odolnosťou a časovkárskymi schopnosťami. Môže sa z neho stať moderný jazdec na GC, ktorý síce v ničom špeciálne nevyniká, ale akúkoľvek prekážku na etapovom podujatí dokáže prekonať na vysokej úrovni. Presne ako na Avenire. Nevyhral tam síce ani jednu etapu, ale v kľúčových momentoch sa nikdy nezlomil a cez všetky nástrahy preplával nezlomným spôsobom, čo sa jeho súperom nepodarilo.
 
Bolo len otázkou času, kedy sa objaví Mikkel Bjerg vo WT. Typický predstaviteľ časovkárskeho nadšenia sa predviedol už v roku 2017, keď ako 19-ročný vyhral svetový titul v ITT v kategórii do 23 rokov, a tento úspech zopakoval ešte dvakrát. Jeho hlavnou náplňou práce sú časovky, no v predchádzajúcej sezóne dokázal skončiť šiesty na Tour of Denmark, takže jeho potenciál môže byť oveľa širší. Presun na úroveň WT nechcel uponáhľať, preto dva roky pôsobil v celku Hagens Berman Axeon a až teraz sa rozhodol prestúpiť do tímu UAE Emirates, ktorý mu ponúkol výhodný trojročný kontrakt. Bjerg sa chce naďalej maximálne sústrediť na časovku a najmä prekonanie rekordu v hodinovke (jeho predchádzajúci pokus z roku 2018 leží na treťom mieste v historických tabuľkách), ale takéto tempárske typy nájdu svoje využitie aj na etapových podujatiach alebo klasikách. Arabský celok si je určite vedomý, že v službách dánskeho cyklistu sa ukrýva široká škála možností.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv oh
- ponuka z nášho eshopu -
 

Kolumbia neprestáva ponúkať vrchárov, Quick-Step zbieral mladíkov
 
Na scénu sa tlačí nový kolumbijský objav do kopcov. Andres Camilo Ardila potreboval len jedny preteky v roku 2019, aby dostal dlhodobú zmluvu v tíme UAE Emirates. V júni na podujatí Giro d'Italia U23 doslova zažiaril so svojimi reprezentačnými kolegami, keď kolumbijskej úderke jednoducho nikto nestíhal v kopcoch z etablovaných európskych zemí. Andres Ardila vyhral dva po sebe idúce dojazdy na vrchole stúpania a vytvoril si rozhodujúci náskok, aby sa stal celkovým víťazom najväčších mládežníckych pretekov v Taliansku. Klasický vrchár, ktorý len ťažko hľadá konkurenciu u rovnako starých konkurentov, si po skvelom výkone počas desiatich dní vyslúžil veľkú zmluvu, ale má pred sebou ešte dlhú cestu, pretože v prvom rade potrebuje nazbierať skúsenosti. Zatiaľ mu chýba medzinárodná konfrontácia.
 
Hneď štyria mladí borci pribudli do Deceuninck - Quic-Step a belgický celok stavia na jazdcoch s univerzálnymi schopnosťami. Všestrannosťou disponuje 21-ročný portugalský pretekár Joao Almeida, ktorý v roku 2018 vyhral L-B-L do 23 rokov, v minulej sezóne si podmanil národný časovkársky šampionát v rovnakej kategórii a skončil štvrtý v poradí na veľmi dobre obsadenom podujatí Tour of Utah. Kopce, ťažké jednorazovky a klasifikáciu zvládajú aj belgický talent Mauri Vansevenant a vychádzajúca talianska hviezda Andrea Bagioli. Tomu sa podarilo ovládnuť v predchádzajúcom ročníku kopcovitú jednorazovku Il Piccolo Lombardia (mládežnícka obdobia monumentu Il Lombardia) a bol najsilnejší na náročnom etapovom podujatí Ronde de l'Isard. Mauri  Vansevenant zase dominoval v silnej konkurencii na talianskych cestách na Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc a na Tour de l'Avenir finišoval v najlepšej desiatke. Vedenie tímu si sľubuje, že všetci traja uvedení jazdci by mali postupne nabrať takú kvalitu, že budú schopní bojovať o výhry v priebehu celého roka. Podobne ako to dokáže Alaphilippe. Nesmieme zabudnúť ani na amerického časovkára Iana Garrisona, ktorý v minulej sezóne ako 21-ročný vyhral titul národného šampióna v ITT v kategórii Elite a na MS v Yorkshire skončil v tejto disciplíne v U23 na druhom mieste.
 
 
garrison 20 trening dqteggers
Ian Garrison (© Sigrid Eggers | Deceuninck - Quick-Step Cycling Team)
 
 
Zaujímavou postavou bude Stefan Bissegger. Švajčiarsky cyklista si vypýtal kontrakt do celku EF Pro Cycling cez striebornú medailu v cestných pretekoch na MS v U23 alebo etapový triumf na Tour de l'Avenir. V jeho podaní získava americká zostava silného časovkára a pri tom odolného šprintéra, ktorý môže cieliť aj na klasiky, ale v prvom rade to je vynikajúci dráhar. V nasledujúcom ročníku sa primárne sústredí na olympijské hry, v tímovej stíhačke chce zlatú medailu, a z toho dôvodu sa objaví vo WT len v auguste. Najväčší triumf dosiahol v predchádzajúcej sezóne na  Tour de l'Ain, kde v hromadnom dojazde prvej etapy zaskočil viacerých skúsených šprintérov.
 
Zoskupenie Ag2R zase klasicky siahlo po francúzskom vrchárom talente. Clément Champoussin reprezentuje tradičnú francúzsku školu a je momentálne najpôsobivejším mladým vrchárom v krajine galského kohúta. Na Tour de l'Avenir mu len tesne ušlo konečné pódium, ale dokázal ovládnuť talianske etapové preteky  Giro della Regione Friuli Venezia Giulia, kde uchmatol aj etapový triumf. V Ag2R tak dostane všetky potrebné veci, aby mohol naštartovať svoju kariéru medzi profesionálmi bez prehnaného tlaku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop