Sezóna v znamení slovinských hviezd, najviac vyhrával Démare, vo forme jazdil Van Aert

24.11.2020, 17:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
V pandemickom ročníku predvádzali v skupine jazdcov na celkové poradie najlepšie výkony Tadej Pogačar s Primožom Rogličom. Obaja výborne zvládli návrat po vnútenej prestávke. Na klasikách sa všetko točilo okolo Van Aerta, Van der Poela a aj Alaphilippa, ktorý vyhral dúhový dres, a medzi šprintérmi jasne dominoval Démare.
    
 
Nečakaný úder na Tour
 
Senzačné víťazstvo Tadeja Pogačara na Tour de France bolo vyvrcholením neuveriteľného a razantného progresu slovinského cyklistu za posledné dva roky. Tréner tímu UAE Emirates Iñigo San Millán tvrdí, že Pogačar v tomto ročníku zvýšil svoj funkčný prahový výkon takmer o tridsať wattov. A bolo to poznať v záverečnej ITT. Mladý slovinský jazdec deklasoval časovkárskych špecialistov a potom na La Planche vytiahol počas šestnástich minút výkon 6,5 W/kg, čo bol pre všetkých ostatných výkon z ríše snov. Ak by Roglič nezlyhal v dvadsiatej etape a predviedol svoje maximum, aj tak by mal problémy udržať žltý dres. Pogačar vyhral na Starej dáme tri etapy, okrem časovky dvakrát v horskej etape, kde predviedol svoj šprint a takisto zrýchlenie na vrchole stúpania. Za zmienku stál aj jeho parádny nástup na Col de Peyresourde, ktorý nedokázal zalepiť ani Roglič.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPogačar vyhráva na Grand Colombier
 
 
Jazdec tímu UAE Emirates vniesol nový vietor na etapové preteky a najmä na Grand Tour. Nikto už nemôže pochybovať, či v mladom veku vydrží náročnosť troch týždňov, lebo na konci GT jeho forma neklesá, práve naopak. Už na začiatku sezóny predvádzal výborné výkony, keď s dvomi víťaznými etapami triumfoval na Okolo Valencie a s triumfom na Jebel Hafeet skončil druhý v poradí v Ománe. Po  Starej dáme sa ešte predstavil na troch pretekoch. Na svetovom šampionáte predviedol silný sólový útok, ktorým predovšetkým zničil pomocníkov Van Aerta a pomáhal tak Rogličovi, a na LBL vybojoval tretie miesto, ale mohol skončiť aj vyššie, ak by ho v šprinte neovplyvnil Alaphilippe. Tadej Pogačar má za sebou skvelú sezónu a so svojimi všestrannými kvalitami môže v nasledujúcom roku patriť medzi favoritov všade tam, kde bude štartovať.
 
 
Víťazná mašina
 
Primož Roglič bojoval o víťazstvo na všetkých pretekoch, na ktorých sa predstavil. Riadnu sezónu odštartoval až v auguste a najvyššiu formu si udržal až do novembra, kde triumfoval na Vuelte. Pred TdF na Tour de l'Ain ukázal celému tímu Ineos, že na Starej dáme nebude ľahkým protivníkom. Vyhral dve etapy, celkový titul a nikto ho nedostal do ťažkostí na záverečných stúpaniach. V podobnom duchu pokračoval aj na Critérium du Dauphiné. Na cieľovo kopci Col de Porte bol najrýchlejší a jasne išiel za výhrou v klasifikácii, kým nespadol vo štvrtej etape a preventívne neskončil, aby neohrozil svoju účasť na Tour. Na francúzskom podujatí sa predstavil v úlohe hlavného favorita a spoločne s motivovaným tímom Jumbo - Visma odvádzali perfektnú prácu počas devätnástich dní. Primož Roglič profesorsky kontroloval priebeh pretekov, horské etapy prekonal bez zaváhania, ale to najväčšie sklamanie zažil v ITT, ktorá mala byť jeho hlavnou zbraňou v získaní žltého dresu. Nečakaný výsledok v dvadsiate etape totálne podlomil nohy slovinskému pretekárovi a aj celému Jumbo - Visma, ktorých tvrdá práca počas Tour nepriniesla celkový titul, ale „iba“ druhé miesto.
 
 
pogacar 20 tour roglic poza asofab
Primož Roglič a Tadej Pogačar (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Líder holandskej zostavy sa však rýchlo otriasol z tohto neúspechu a už na MS bol v hre o medailu. Na konci šampionátu sa prejavila na jeho výkone únava a v šprinte hlavnej skupiny nesiahol na medailu, no o týždeň neskôr sa znovu predviedol v maximálnej pohode. Po ťažkej koncovke na LBL zostal na čele pretekov a v šprinte vyškolil Juliana Alaphilippa na cieľovej páske. Po prvom víťazstve na monumente v kariére našiel dostatok energie aj na Vueltu a tentoraz predviedol menej kalkulované predstavenie ako na Tour. Kde to bolo možné, zapájal sa do bitky o etapový triumf a takto ovládol až štyri etapy. Na kopci pretekov tlačil na neho v kopcoch Richard Carapaz, ale Roglič si zachoval mentálnu silu až do konca a obhájil titul. Slovinský jazdec je mimoriadne silný na rôznych profiloch a schopný vyhrávať počas celého roka, čo z neho robí jedného z najsilnejších jazdcov súčasnosti.
 
                             
Vynikla jeho všestrannosť
 
Jedným z najvýraznejším pretekárov celého ročníka bol Wout van Aert, ktorý po obnovení sezóny vybojoval šesť výhier, dve strieborné medaily na svetovom šampionáte a na mimoriadne vysokej úrovni vydržal jazdiť vyše dva a pol mesiaca. Hneď na Strade Bianche prežil eliminačnú jazdu na čele pretekov a pred cieľom nasadil rozhodujúci útok na prudkom kopci, bez odozvy konkurencie. Ovládol aj Miláno - San Remo, prvý monument v kariére, kde síce nepredviedol také zrýchlenie na Poggio ako Alaphilippe, ale rozumnou jazdou sa dostal k francúzskemu cyklistovi a na páske bol rýchlejší. Vytrvalosť, údernosť na krátkom kopci a rýchla koncovka boli jeho hlavnými benefitmi a tie vytiahol aj na TdF. Na najslávnejšom podujatí na svete vyhral dve etapy v šprinte a udivoval svojou odolnosťou v kopcoch, keď na čele balíka dostával v horách pod tlak aj klasických vrchárov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár MSR 2020
 
 
Výbornú formu si udržal aj po TdF a aj na majstrovstvách sveta patril medzi najsilnejších jazdcov. V časovke ho pokoril iba Filippo Ganna a v cestných pretekoch mu vrátil prehru z MSR Julian Alaphilippe sólovým útokom. Belgický jazdec sa v pretekoch sústredil na šprint hlavnej skupiny, v ktorej bol naozaj najrýchlejší, ale plány mu skrížil motivovaný Alaphilippe. Wout van Aert stále nemal dosť a preorientoval sa na severské klasiky. Na G-W až príliš okato ukazoval svoju silu a konkurencia na čele s Van der Poelom urobila všetko preto, aby nevyhral. Na Okolo Flámska už rozhodovala len výkonnosť a jazdec tímu Jumbo - Visma nechýbal v rozhodujúcom útoku. Na páse bol však silnejší Van der Poel a na svojom obľúbenej klasike musel akceptovať „len“ druhé miesto. Aj keď sezónu nezakončil víťazstvom, prežil vynikajúci ročník. Vyhral veľké preteky, ukázal kvality ako líder na klasiky a aj ako cenný pomocník pre lídrov na Tour.
 
 
Van der Poel má monument, Alaphilippe dúhový dres, Démare víťazstvá
 
Premiérový triumf na monumente vybojoval Matthieu van der Poel a predviedol aj niekoľko ďalších silných výkonov. V auguste sa pomalšie rozbiehal na talianskych podujatiach, ale všetko dostal do tradičných koľají na národnom šampionáte, ktorý ovládol svojím signifikantným dlhým sólovým útokom. Potom získal etapu na Tirrene po parádnej koncovke do mierneho stúpania a následne vytiahol jedno z najkvalitnejších predstavení celého ročníka. V poslednej previerke na BinckBanck Tour nasadil frontálny útok na celkový triumf vyše päťdesiat kilometrov pred cieľom a jeho bezprecedentná snaha bola odmenená úspechom. Podobne ako na holandskom šampionáte nechal za sebou početnú skupinu silných súperov. Povzbudený touto výhrou vybehol na klasiky. Na Brabantskom šípe urobil v záverečnom šprinte chybu a nedokázal poraziť Alaphilippa. V dôležitej klasike G-W sa viac sústredil na Van Aerta, ako na vlastný spôsob víťazstva, ale všetko si vynahradil na Okolo Flámska. Van der Poel bojoval so svojím najväčším konkurentom Van Aertom o titul a napokon bol silnejší. Holandský pretekár už patrí medzi etablovaných cestných cyklistov, ktorý dokáže vyhrávať na rôznych terénoch a keď všetko pôjde podľa predpokladov, v nasledujúcom roku okorení jeho súťaživosť Tour de France.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Medzi najlepšími pretekármi ročníka nemôže chýbať víťaz svetového šampionátu. Julian Alaphilippe čakal veľmi dlho na prvý triumf v tejto sezóne a keď dokázal zvíťaziť v druhej etape na TdF, prežíval to emotívne. Ešte predtým skončil druhý na MSR, keď si na Poggio nevybojoval rozhodujúci náskok a Van Aert bol lepší v šprinte. Na Starej dáme nemal takú formu ako pred rokom, ale vyhral etapu so žltým dresom, ktorý nosil tri dni. Aj tentoraz sa zapájal do únikov, aby získal ďalšie triumfy, ale nebol v tom úspešný. Vrcholný moment ročníka predviedol na MS na poslednom prudkom stúpaní, kde nikto nemal takú silu, aby ho nasledoval po jeho skvelom zrýchlení. Zlatú medailu ukoristil po sólovom útoku a potom v dúhovom drese takmer ovládol aj LBL, ale na konci predviedol nebezpečný šprint, za čo bol potrestaný. Prvý triumf ako svetový šampión získal na Brabantskom šípe a výborný výkon predvádzal aj na Tour of Flanders, kým nevrazil do motorky a nezlomil si ruku.
                                                                      
Na Okolo Lombardia ťažko spadol, zlomil si panvovú kosť a nemohol štartovať na Gire, ale aj tak patrí Remco Evenepoel medzi hviezdy ročníka. Vyhral všetky štyri etapové podujatia, na ktorých sa predstavil. Na začiatku ovládol San Juan po triumfe v ITT a následne výbornom výkone na Alto Colorado. Na Volta ao Algarve najskôr dominoval na stúpaní Alto Foia a výhru potvrdil úspechom v časovke. Po prestávke nabehol do Burgosu vo výbornej vrchárskej forme. Bol najsilnejší na ťažkom kopci Picón Blanco a na konci pretekov mu nenarobil problémy ani kopec  Lagunas de Neila. V parádnom ťažení pokračoval aj na Okolo Poľska. V poslednej etape doslova zdemoloval konkurenciu na miestnych krátkych stúpaniach a po dlhom sólovom útoku vyhral v klasifikácii s náskokom dvoch minút, pričom trasa nebola taká selektívna ako v minulosti. Škoda, že sa nemohol predstavovať na Gire, za daných okolností mohol skutočne bojovať o ružový dres. Keď sa zotaví zo svojich zdravotných problémov, všetko si bude chcieť vynahradiť, najmä keď ho motivujú výsledky ostatných mladých cyklistov.
 
 
evenepoel 20 ilustrak detail wout beel dcqf
Remco Evenepoel (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Wout Beel)

 
V sezóne vybojoval najviac triumfov Arnaud Démare. Francúzsky jazdec získal dvanásť víťazstiev a všetky ukoristil len v obnovenej časti sezóny. Spolu so zohratým lead-outom bol v hromadných dojazdoch ťažko poraziteľný. Najväčšie úspechy dosiahol na Gire. So štyrmi etapami predviedol perfektný výkon, ktorý podčiarkol ovládnutím bodovacej súťaže. Zároveň sa stal francúzskym národným šampiónom, na ME získal striebornú medailu, vyhral klasiku Miláno - Turín a ovládol klasifikáciu na Tour de Wallonie alebo Tour Poitou-Charentes. Arnaud Démare urobil správne rozhodnutie, keď sa rozhodol výlučne zamerať na šprinty a môže si pochvaľovať aj to,  že tím Groupama - FDJ mu poskytuje maximálnu podporu. V ročníku zaujali aj Hirschi, Ganna, Hart, Hindley, Carthy a týmto pretekárom sa budeme venovať v špeciálnom článku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop