Timom WT opäť kraľoval Deceuninck s 200 umiestneniami v Top 10, zlepšilo sa UAE

13.12.2020, 09:00 | Magazín C-I.sk | Jakub Hlubek, lt
Od začiatku januára do novembra pretekali zástupcovia World Tour tímov na pretekoch od národných šampionátov cez jarné klasiky až po najťažšie Grand Tour. Na konci každej sezóny poznáme víťazov aj porazených a inak tomu nie je ani v roku 2020, do ktorého výrazne zasiahla pandémia koronavírusu. Pozíciu najsilnejšieho tímu opäť potvrdila vlčia svorka z Belgicka.
 
 
Deceuninck - Quick-Step si v uplynulých mesiacoch pripísal 34 etapových víťazstiev, čo je masívny pokles oproti roku 2019, no pandémia naštrbila plány každému tímu. Medzi najznámejšie preteky, ktoré museli byť zrušené, patrí Peklo Severu, Okolo Romandie či Okolo Švajčiarska. „Podlahárov“ k siedmim víťazstvám priviedol Sam Bennett, ktorý prišiel pred sezónou z Bory a podarilo sa mu nahradiť Eliu Vivianiho. Írsky šprintér začal víťaziť hneď na začiatku sezóny v Austrálii, kde vyhral úvodnú etapu na Tour Down Under a zároveň zvíťazil na novej jednorázovke Race Torquay. Ďalšie triumfy pridal až po znovuotvorení sezóny. Súperom nedal šancu v tretej etape na Okolo Burgosu, etapu si odniesol aj z Tour de Wallonie a na Tour de France si okrem dvoch víťazstiev uchmatol aj zelený dres, čím zarmútil slovenských fanúšikov. Sezóny ukončil na ďalšej GT v Španielsku, kde ovládol štvrtú previerku. Celkovo zaznamenali najviac, až dvesto výsledkov svojich pretekárov v Top 10.
 
Obrovský talent potvrdil Remco Evenepoel a až do nepríjemnej nehody na talianskom monumente bral všetko, čo sa dalo. Na Vuelte San Juan ovládol boj proti chronometru, čo mu v kombinácií so stabilnými výkonmi v kopcoch stačilo na celkové víťazstvo. Podobný scenár nasledoval aj v Portugalsku na Okolo Algavre, kde vychádzajúca hviezda cestnej cyklistiky brala dva triumfy a ďalšie celkové prvenstvo. Formu nestratil ani na Okolo Burgosu, kde ovládol horský dojazd na Picón Blanco a v záverečne etape udržal na uzde Mikela Landu. Poslednú etapu venovanú zranenému Jakobsenovi a celkový triumf získal v Poľsku.
 
 
bennett 20 tour triumf bohfb
Triumf Sama Bennetta na Tour (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Spokojní s uplynulou sezónou môžu byť aj v Spojených Arabských Emirátoch. Tamojší tím UAE Team Emirates dokázal navýšiť počet etapových víťazstiev o šesť triumfov a zaradil sa tak na druhé miesto, pričom vlani bol šiesty. Hlavnou postavou zostavy bol Tadej Pogačar. Slovinec odštartoval sezónu v Španielsku. Na Okolo Valencie bral dve etapy a k tomu si pribalil aj celkové víťazstvo. Pekný triumf si pripísal aj na UAE Tour, pričom tieto preteky ako prvé začali doplácať na pandémiu a po pozitívnom teste jeho spolujazdca Fernanda Gaviriu boli zrušené záverečne previerky. Po opätovnom obnovení sezóny bol najrýchlejší na slovinskej časovke a vrchol sezóny prišiel na Starej dáme. Prvýkrát dvíhal ruky nad hlavu v deviatej etape, keď prešprintoval Rogliča a Hirschiho. Svojho krajana prekonal aj v dojazde na Grand Colombier, no napriek tomu šiel do predposledného dňa s takmer minútovou stratou na svojho hlavného konkurenta v drese Jumba – Visma. Pogačar ale prekvapil celý cyklistický svet. Roglič síce zajazdil svoju štandardný výkon a v etape skončil piaty, ale jeho mladší krajan podal životný výkon a v cieli sa napokon s minútovým náskokom obliekol do žltého dresu, ktorý už v dojazde do Paríža nemal problém udržať. Jazdci tohto tímu zaznamenali 161 umiestnení v Top 10.
 
Tretie miesto v počte víťazstiev patrí holandskej stajni Jumbo – Visma, ktorú svojimi výkonmi ťahal najmä Primož Roglič. Pred pandemickou prestávkou sa nepostavil ani na jedny preteky, no po nej ovládol slovinský šampionát v ITT a ďalšie dve víťazné zárezy pridal na Tour de l‘ Ain, kde pridal aj celkový triumf. Ruky nad hlavu dvíhal aj v piatej etape na Critérium du Dauphiné a na TdF bol najsilnejší v dojazde na Col du Festre. Zo Starej dámy si vytúžený žltý dres napokon neodniesol, ale vynahradil si to na Vuelte, kde získal štyri etapy a k tomu úspešne obhájil celkové víťazstvo. Zaujímavé ale je, že vo výpočte výsledkov z Top 10 sú až na ôsmom mieste.
 
Svojimi výkonmi opäť udivoval Wout van Aert. Na Strade Bianche bol v eliminačnej jazde najsilnejší a v závere si poradil aj s Formolom a Schachmannom. O týždeň nato sa v záverečnom stúpaní vyrovnal Alaphilippovi a napriek horšej pozícií v záverečnom šprinte získal prvý monument. Na Critérium du Dauphiné získal prvú etapu a na Starej dáme všetkých prekvapil svojou výkonnosťou v kopcoch. K tomu si pribalil dve víťazné zárezy a netreba zabúdať ani na úspešnú obhajobu belgického dresu v časovke jednotlivcov.
 
 
van aert 20 v cieli kolega rcsfg
Wout Van Aert (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Naopak, najmenej víťazstiev za uplynulé mesiace zaznamenali v Cofidise a Movistare. Francúzsky tím sa po desiatich rokoch vrátil na najvyššiu úroveň a z etapy sa radoval len dvakrát. Attilio Viviani zvíťazil v prvej etape na Tropicale Amissa Bongo, kde sa predstavila aj naša Dukla. Anthony Perez pre zmenu dvíhal ruky nad hlavu na začiatku etapových pretekoch Tour des Alpes. Španielske zoskupenie potešil len Marc Soler, ktorý na začiatku sezóny ovládol tretiu jednorázovku na Mallorce a na Vuelte dvíhal ruky nad hlavu v druhej etape. Movistar mal aj najmenej výsledkov v Top 10 - len 63. Najkratší čas čakal na triumf Mitchelton, ktorý ôsmeho januára potešil triumfom na ITT v Austrálii Luke Durbridge. Naopak, na víťazstvo najdlhšie čakalo CCC. Fanúšikovia poľského zoskupenia sa z dvoch triumfov mohli radovať až na konci augusta zásluhou Kamila GradekaJosefa Černého.
 
Aj tento rok sa našli tímy, ktoré dokázali uchmatnúť aspoň jednu etapu na všetkých Grand Tour. Bore sa to poradilo zásluhou úspešných únikov Lennard Kämnu Petra Sagana na TdF, resp. Gire. Doplnil ich Pascal Ackermann, ktorý bol dvakrát úspešný v hromadných dojazdoch na Vuelte. Výborné výkony podávali na trojtýždňových pretekoch aj ružoví chlapci z EF Pro Cycling. Na Starej dáme sa v trinástej etape blysol víťaz Critérium du Dauphiné Daniel Felipe Martínez. Talianská GT priniesla dva triumfy, o ktoré sa postarali Ruben Guerreiro Jonathan Caicedo. Prvý menovaný k tomu pridal aj modrý dres pre najlepšieho vrchára. Na Vuelte sa fanúšikovia tohto tímu radovali hneď trikrát. Najprv ovládol Michael Woods dojazd na Puerto de Orduňa, následne sa blysol Hugh Carthy na Alto de l‘ Angliru a Magnus Cort ovládol šprint odolných šprintérov a vrchárov v šestnásty deň.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Na každej Grand Tour zvíťazili aj zástupcovia tímu UAE Team Emirates. Pogačarové triumfy sme spomínali, no okrem neho sa v úvodnej daždivej etape presadil aj Alexander Kristoff. Na Gire uchmatol dve etapy aj Diego Ulissi a zástavu tímu na Vuelte pozdvihol Jasper Philipsen. Na opačnej strane sú tímy, ktoré tento rok nevyhrali na GT ani raz. Okrem už spomínaného Cofidisu tam patrí aj Mitchelton – Scott, ktorý však kvôli pandémií odstúpil z Gira. Tretím celkom do partie je Trek – Segafredo.
 
Spomedzi jednotlivcov prežil úspešný rok Arnaud Démare. Francúz v službách Groupamy – FDJ načal svoj zoznam víťazstiev na Miláno – Torino. Následne pokračoval vo svojej forme na Okolo Valónska, kde okrem dvoch etáp získal aj celkový triumf. Konkurenciu nenašiel ani na majstrovstvách Francúzska a ďalšie tri etapy ukoristil na Tour Poitou Charentes, kde v celkovom poradí vďaka bonifikáciám zvíťazil aj v GC. S víťaznou etapou odišiel aj z Luxemburska a skvelú jazdu predviedol na Gire, kde opanoval kvarteto etáp a prepracoval sa k cyklámenovému dresu.  
 

Počet umiestnení v Top 10 v sezóne 2020:
200 Deceuninck - Quick-Step
161 UAE Team Emirates
152 Bora - hansgrohe
138 Team Sunweb
131 Israel - StartUp Nation
131 Ineos Grenadiers
120 Trek - Segafredo
118 Team Jumbo - Visma
114 Bahrain McLaren
113 Mitchelton - Scott
109 Groupama - FDJ
108 Astana Pro Team
107 EF Pro Cycling
105 Cofidis - Solutions Credits
101 Ag2r La Mondiale
98 CCC Team
89 NTT Pro Cycling
88 Lotto Soudal
63 Movistar Team
 
 
V tabuľke sa nachádzajú umiestnenia každého WT tímu v Top 10 na všetkých pretekoch. Boli tam zapísaní aj pretekári, ktorí zbierali výsledky aj v inom ako základnom tíme. Príklad – Giulio Ciccone zvíťazil vo februári na Trofeo Laigueglia, ale vo farbách talianskej reprezentácie. Z tabuľky boli vynechané tímové časovky.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop