Veľký potenciál ukázal Hirschi, Hart s Hindleym prerazili na GT, Ganna kraľuje v ITT

16.12.2020, 23:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
V špecifickej sezóne si urobilo výborné meno hneď niekoľko cyklistov, ktorí sa presadili razantným spôsobom na najdôležitejších pretekoch a dosiahli prelomové výsledky. Na TdF a ardenských klasikách sa vytiahol Marc Hirschi. Tao Hart, Jai Hindley a Hugh Carthy ukázali značný potenciál na GT a Filippo Ganna predviedol neprekonateľnú časovkársku fazónu.
 
 
Švajčiarska kométa
 
Po odchode Fabiana Cancellaru našla švajčiarska cyklistika novú hviezdu, ktorá sa môže dostať na svetovú úroveň. Marc Hirschi  vyhral v roku 2018 na kopcovitej trase svetový titul v kategórii do 23 rokov a v nasledujúcej sezóne už jazdil medzi profesionálmi. Mal iba 21 rokov, keď skončil tretí na Clásica San Sebastian alebo piaty v poradí na Okolo Poľska. Po prestupe do tímu Sunweb sám seba charakterizoval takto: „Mojou najväčšou zbraňou je lezecká odolnosť. Neviem sa presne zaškatuľkovať, ale povedal by som, že som vrchár s dobrými univerzálnymi schopnosťami.“ Tím Sunweb mu ihneď poskytol dôveru a posielal ho na dôležité preteky, čo Hirschimu zdvihlo sebavedomie a mohli sme to sledovať najmä v druhej etape na Tour de France.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka Mur de Huy
 
 
Na konci druhého dňa francúzskeho podujatia všetci očakávali záverečný útok Juliana Alaphilippa, ale len Marc Hirschi našiel odvahu vyraziť za domácim miláčikom a napokon ho takmer porazil na cieľovej páske. Na Starej dáme ukázal kvality na krátke, výbušné kopce, ale aj dlhé stúpania, bol skvelý v zjazdoch a to všetko dokázal umocniť silným šprintom na konci náročného dňa. Stal sa najbojovejším jazdcom Tour a v dvanástej etape sa dočkal etapového triumfu, keď mu nikto nestačil na prudkých kopcoch a tešil sa po sólom nástupe. Výbornú formu si udržal aj po skončení TdF a bol najsilnejší na Mur de Huy, na LBL obsadil druhé miesto a na svetovom šampionáte získal bronzovú medailu. Nie náhodou jeho tímový kolega Tiesj Benoot hovorí, že „Marc je objavom sezóny. Predviedol neuveriteľný progres. Má obrovský talent, stane sa z neho veľký víťaz a pomôže mu k tomu vynikajúci šprint. Okrem toho je veľmi uvoľnený. Na Tour ani nevedel, aká etapa nás čaká. Dozvedel sa to len v autobuse pred štartom.“ Švajčiarsky cyklista bude smerovať svoju pozornosť na klasiky ardenského typu a presadiť sa môže aj v klasifikácii na týždňových etapákoch.
 
 
hirschi 20 tour triumf sunf
Marc Hirschi (© Cor Vos | Team Sunweb)

 
Nenápadný člen Ineosu
 
Tao Hart dominoval na Gire a nečakane to bol práve tento 25-ročný jazdec, ktorý zlomil prekliatie tímu Ineos na talianskej GT. Dlhú dobu patrí medzi najlepších britských vrchárov a aj univerzálnych cyklistov. Disponuje potrebným talentom na etapové podujatia, ale v elitnom zoskupení WT sa dostal „len“ na pozíciu domestika. Počas štyroch rokoch v Ineose sa ani raz nepredstavil na Tour ako člen elitnej zostavy britského zoskupenia, hoci jeho vrchárske výkony v mnohých prípravných pretekoch boli na vysokej úrovni. Akoby mu chýbala konzistencia s potrebnou koncentráciou a to bol dôvod, prečo sa doteraz neobjavil na najväčšom podujatí na svete.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTao Hart a Hindley dominujú na Gire na Piancavallo
 
 
Aj na tohtoročnom Gire mal plniť úlohu kľúčového pomocníka pre Gerainta Thomasa, ale mnohí ho označovali za záložný plán tímu Ineos. Tao Hart však zaváhal hneď v prvej časovke, nebol koncentrovaný, a po Thomasovom odstúpení nedokázal správne zareagovať ani na Etne. Potom však jeho výkony nabrali stúpajúcu tendenciu, v treťom týždni nezoslabol a v poslednej ITT ukradol ružový dres Hindleymu. Možno bol aj sám zaskočený, na akej úrovni zvládol druhú časť Gira, ale zúročil pri tom všetku prácu, ktorú odviedol v predchádzajúcich ročníkoch. A postupne si osvojil aj pozíciu lídra tímu. „Som si istý, že niektorí ľudia hovorili, že som mal šťastie, ale nemal som žiadne problémy preukázať vodcovské schopnosti. Od detstva mám tendenciu hovoriť medzi ľuďmi, keď je to potrebné. Som ambiciózny a nechcem, aby to bolo len raz, čo vyhrám takéto veľké preteky.“ hovorí Tao Hart, ktorý získal rešpekt v tíme Ineos, ale bude mať náročnú úlohu, aby si ho udržal aj v nasledujúcej sezóne.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Nečakaná kvalita na Gire
 
Pretekárske renomé si významne zdvihol Jai Hindley. Na začiatku sezóny nikto nepovažoval ešte len 24-ročného jazdca za reálneho kandidáta na stupne víťazov na Grand Tour. Aj keď v januári ovládol Jayco Herald Sun Tour, austrálske podujatie sa však nedá porovnávať s Giro d'Italia. Pritom Jai Hindley sa profiluje ako čistokrvný vrchár a aj jazdec na celkové poradie. Na Tour de l'Avenir obsadil piate miesto, Tao Hart skončil hneď za ním, a v kategórii do 23 rokov vyhral niekoľko podujatí kopcovitého charakteru. Od sezóny 2018 pôsobí v celku Sunweb a až doteraz plnil úlohu domestika pre Keldermana alebo ešte Dumoulina.
 
Po druhom mieste na Gire by sa malo všetko zmeniť a v nemeckom celku bude plniť úlohu lídra na trojtýždňových pretekoch. „Určite by som chcel viesť tím na Grand Tour a podľa mňa som pripravený na túto úlohu. Samozrejme, zameriam sa aj na týždňové etapové preteky. Vždy som sa chcel dostať do tejto pozície,“ hovorí o svojich plánoch Hindley, ktorý má v tíme Sunweb zmluvu ešte na jeden ročník. Austrálsky pretekár na Gire definitívne potvrdil, že mu nerobia ťažkosti ani najťažšie horské etapy v záverečnom týždni na GT, ale musí zlepšiť časovku.
 
 
hindley 20 hart giro dojazd rcsfg
Jay Hindley a Tao Hart (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Časovkársky valec
                    
V jazde proti chronometru sa dostal na najvyššiu možnú úroveň Filippo Ganna. Vybojoval titul svetového šampióna a na Gire dominoval vo všetkých troch časovkách. Taliansky cyklista je známy už dlhú dobu ako mimoriadny talent a v aktuálnom ročníku naplno pretavil svoje schopnosti do skvelých výsledkov. Už v predchádzajúcej sezóne skončil tretí v ITT na MS a ako časovkársky špecialista využil krátku, obnovenú sezónu, aby vyhral v jazde proti chronometru všetko, čo mohol. Nikto nepochybuje, že 24-ročný taliansky pretekár bude v najbližšom období smerodajnou postavu v časovkách.
 
Filippo Ganna však môže v budúcnosti poskytnúť aj viac. Na Gire ukoristil pamätný triumf v piatej etape, keď v úniku zvládol najlepšie dlhé stúpanie Valico de Montescuro a napriek svojej váhe deklasoval aj lepších vrchárov. Okrem toho sa mu dvakrát podarilo skončiť v klasifikácii na druhom mieste v San Juane, kde rozhoduje kopec Alto Colorado, a pretekár tímu Ineos sa môže postupne zmeniť na jazdca na celkové poradie. „Mojím snom je raz vyhrať Giro. Viem však, že v súčasnosti to nie je možné s mojou váhou. Potreboval by som zhodiť sedem až osem kilogramov. Ale inšpiruje ma Bradley Wiggins a Geraint Thomas. Obaja začínali na dráhe a napokon vyhrali Tour. Neviem, či to dokážem aj ja, ale budem postupne budovať svoju kondíciu a neskôr možno dostanem šancu zažiariť aj na etapových pretekoch. Nebol by som proti tomu,“ prezrádza svoje „tajné“ ambície Ganna, ktorý momentálne ešte kombinuje cestu s dráhou a na OH v Tokiu by chcel získať zlatú medailu v individuálnej stíhačke.
 
 
ganna 20 giro casovka detail rcsfp
Filippo Ganna (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Konečne sa prejavil naplno
                           
Britský nádejný cyklista Hurgh Carthy vyrastal v úzadí a napriek nespornému talentu dosiahol prelomový výsledok v klasifikácii na etapových pretekoch až ako 26-ročný. Od začiatku kariéry sa prezentoval ako klasický vrchár a prvýkrát zaujal už v sezóne 2016, keď skončil v silnej konkurencii deviaty na Okolo Katalánska. V tom čase jazdil za Caja Rural, kde dostal dobré podmienky na rozvoj, ale v španielskom celku už nezískal ďalšie potrebné výsledky. V prvom momente mu nepomohol ani prestup do tímu Cannondale, ktorý sa pretransformoval na terajší EF Pro. Hugh Carthy stále nedokázal naplniť svoj maximálny potenciál, ktorý sme napríklad uvideli v poslednej etape na Okolo Švajčiarska v roku 2019. Na čele pretekov prešiel v postate osamote cez tri stúpania a vyhral etapu. Na tento skvelý výkon napokon nadviazal až na tohtoročnej Vuelte, kde konečne potvrdil kvalitu na etapové podujatia, vrchárske schopnosti, taktickú odolnosť a aj veľmi dobrú časovku, čo je vždy potrebné na úspech na Grand Tour. Britský cyklista sa definitívne zaradil medzi jazdcov na GC, ktorí dokázali vybojovať stupne víťazov na trojtýždňovom podujatí, a teraz stojí pred výzvou, či sa to stane pravidlom na Grand Tour.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop