Momenty sezóny: Pogačarova ITT, Alaphilippova oslava na LBL, Jakobsenov pád

25.12.2020, 15:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
V aktuálnom ročníku dominovali na Grand Tour slovinskí cyklisti a Primož Roglič prežil hektické momenty na TdF a Vuelte v predposlednej etape. Parádne predstavenie ponúklo Stelvio na Gire, Julianovi Alaphilippovi nevyšli najdôležitejšie klasiky podľa predstáv, Van der Poel s Remcom Evenepoelom predviedli perfektné sólové nástupy počas etapových pretekov a pád Fabia Jakobsena bol poslednou kvapkou prehliadania nebezpečného správania v šprinte.
 
Pogačar neskutočne zažiaril v ITT
 
Ani minútová strata na lídra pretekov pred jedinou časovkou nič neubrala na sebavedomí Tadeja Pogačara, že ešte môže uchmatnúť žltý dres. Na druhej strane Primož Roglič pokladal ITT „len“ za povinnú jazdu na utvrdenie svojej pozície na čele klasifikácie.  Dvadsiata etapa na Tour napokon vytvorila jedno z najväčších prekvapení, aké sa odohralo v poslednom čase, a Stará dáma vyvrcholila neuveriteľným spôsobom. Tadej Pogačar zničil na trati svojho krajana a zdemoloval celé štartové pole. Jeho časovkárske predstavenie spolu s výstupom na La Planche patrilo k tomu najlepšiemu z hľadiska výkonu, čo sme videli vo WT minimálne za posledných desať rokov, a Pogačar posunul hranice toho, čo môže dokázať nastupujúca generácia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaUž legendárna časovka vedúca na La Planche
                  
 
O najcennejší dres už neprišiel
 
Primož Roglič sa ocitol v podobnej situácii aj na Vuelte. V predposlednej etape bránil červený dres so 45-sekundovým náskokom pred Richardom Carapazom na cieľovom kopci La Covatilla. Ekvádorský cyklista zaútočil vyše tri kilometre pred vrcholom a  Roglič nedokázal reagovať na jeho zrýchlenie. Majiteľ červeného dresu sa okamžite dostal pod tlak a musel sa vysporiadať aj s čiernymi myšlienkami, ktoré mu pripomínali porážku v časovke na TdF. Až do cieľa sa bojovalo o každú sekundu a slovinský jazdec síce prišiel o polovicu zo svojho náskoku, ale líderskú pozíciu udržal. Aj Vuelta vyvrcholila napínavým spôsobom, ktorý ukázal mimoriadne motivovaného Carapaza a mentálne odolného Rogliča.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na La Covatilla
 
             
Dennis rozbil jazdcov na GC na Stelviu
 
Na Gire chýbala výraznejšia konkurencia medzi jazdcami na celkové poradie, ale Tao Hart a Jai Hindley aj tak zaslúžene kraľovali na talianskych cestách, keďže sa im v kopcoch nedokázali vyrovnať ani skúsení borci ako Nibali, Fuglsang, Majka. Zlomovým bodom pretekov bol výstup na Passo Stelvio a výkon Rohana Dennisa, ktorý nabral na svoje zadné koleso Tao Harta, spoločne s Hindleym, a perfektným výkonom mu vytvoril pozíciu, z ktorej neskôr britský cyklista vybojoval celkový titul. Dennis prešiel Stelvio v rekordnom čase (1:11:06) a týmto brutálnym výkonom otočil priebeh Gira v prospech tímu Ineos.
 
 
video v clanku ikonka ciernaStelvio nesklamalo
 
         
Alaphilippova predčasná oslava
 
Na monumente L-B-L smerovala na cieľovú pásku mimoriadna skupinka. O prestížny titul bojovali Roglič, Alaphilippe, Pogačar, Hirschi, ktorí majú výborný šprint na konci ťažkého dňa, a dopĺňal ich  Mohorič. Motivovaný bol najmä Julian Alaphilippe, ktorý tesne predtým vyhral svetový šampionát. V dojazde bol natoľko sebavedomý, že dvíhal ruky nad hlavu predčasne, ale nezlomný Roglič ho dokázal zdolať na páske o pár centimetrov. Francúzsky jazdec si navyše v šprinte vytváral pozíciu nedovoleným spôsobom, obmedzil Pogačara s Hirschim, a bol potrestaný presunom na piate miesto. Koncovka rozhodne nesklamala. Predčasná radosť v cieli, strhujúci súboj o výhru až do posledného momentu a diskvalifikácia za nebezpečný šprint ponúkli skvelý finiš slávnej klasiky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále L-B-L
 
    
Ronde s hviezdnym finišom
 
Aj jediný tohtoročný kockový monument Okolo Flámska ponúkol strhujúce finále. Prudké bergy zúžili okruh kandidátov na víťazstvo na dve mená, ale pomohol tomu stret Alaphilippa s motorkou. Matthieu Van der Poel spoločne s Woutom van Aertom nadviazali na svoju cyklokrosársku rivalitu a v unikátnom súboji  bojovali proti sebe aj na legendárnej klasike. Na Oude Kwaremont a Paterbergu ani jeden z nich nezaútočil, lebo išli na hrane. Pred rozhodujúcim šprintom sa držal Van Aert za svojím súperom, ale belgický jazdec vyrazil dopredu neskoro. Van der Poel aj z prvej pozície dokázal vyhrať titul, lebo na kratšej vzdialenosti má lepšiu akceleráciu ako jazdec tímu Jumbo - Visma. Na páske rozhodli len centimetre a jeden z velikánov musel byť v cieli nevyhnutne sklamaný.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka Okolo Flámska
 
             
Atakovať môžem kdekoľvek a hocikedy
 
Matthieu van der Poel predviedol ešte jeden výnimočný výkon, ktorým demoralizoval súperov svojím typickým dlhým útokom. Pred záverečnou zvlnenou etapou na BinckBank Tour strácal v poradí na vedúceho Madsa Pedersena 27 sekúnd a to bol pre neho signál, aby na vyzývavom teréne odpálil bitku favoritov ďaleko pred cieľom. Najskôr atakoval pri prejazde cez Muur van Geraardsbergen 75 kilometrov pred páskou. Dostal sa do menšej skupiny, ostatní favoriti ho naháňali a potom vyrazil do sólového nástupu vyše 50 kilometrov pred cieľom, kedy sa znovu prechádzalo cez Muur. Strhujúca bitka medzi Van der Poelom a ostatnými klasikármi vyvrcholila dramatickým spôsobom v prospech holandského cyklistu. Van der Poel vyhral etapu s náskokom štyroch sekúnd, ale stačilo mu to na celkový titul, lebo Mads Pedersen zlyhal. Na druhú priečku v poradí sa dostal Kragh Andersen, ktorý vo finále robil všetko možné, aby chytil holandského konkurenta a získal titul on, ale na páske mu chýbali štyri sekundy... Takéto parádne divadlo sa len tak nevidí na klasikárskom teréne na etapovom podujatí.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTotálna cyklistika Van der Poela
 
         
Atakovať môžem kdekoľvek a hocikedy 2
 
Vo výnimočných sólových atakoch nezaostáva ani Remco Evenepoel. Na Okolo Poľska sa rozhodovalo o celkovej výhre v kráľovskej etape v okolí Tatranskej Bukoviny. Silnú a vyrovnanú skupina favoritov zaskočil mladý belgický cyklista päťdesiat kilometrov pred cieľom, keď zaútočil osamote a nikto ho už nedokázal chytiť. Remco Evenepoel pri tomto nástupe využil svoje časovkárske a lezecké schopnosti a slabú spoluprácu ostatných favoritov, ktorí sa nedokázali dohodnúť, aby spoločne pracovali na eliminovaní jeho náskoku. Belgický borec bol pri veľkej chuti a v cieli mohol oslavovať výnimočný úspech. Fuglsang zaostal takmer dve minúty, strata Adama Yatesa s Majkom bola ešte o niečo vyššia a nikto ďalší sa už nezmestil do troch minút. Výnimočný Evenepoel dokázal aj na relatívne málo selektívnej trase štvrtej etapy vyprodukovať obdivuhodný výkon podporený želaným výsledkom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEvenepoel v plnej kráse
 
           
Najhrozivejší okamih sezóny
 
Ťažké pády sprevádzali aj aktuálny ročník a ten z prvej etapy na Okolo Poľska bol zaujímavý nielen rozsahom zranení Fabia Jakobsena, ale aj následkami, ktoré z toho vyplynuli. Fabio Jakobsen sa tlačil popri bariére pred Dylana Groenewegena, ktorý ho nepustil pred seba a ešte aj vytlačil do bariéry. Po hrozivom páde Jakobsen utrpel ťažké zranenia s veľmi dlhou rekonvalescenciou, ale postupne sa dokázal vrátiť k jazde na bicykli. Groenewegen najskôr dostal stopku od pretekania od vlastného tímu, potom mu UCI vymerala trest zákazu činnosti na deväť mesiacov, čo sa môže považovať za nastolenie nového trendu. Zároveň od tohto incidentu rozhodcovia prísnejšiu posudzujú nedovolené správanie v šprintoch a viac trestajú šprintérov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaIncident poznačil celú sezónu
 
       
Krutá nepozornosť dúhového dresu
 
V „televíznom“ páde sa ocitol Julian Alaphilippe, ktorý na Okolo Flámska absolvoval len svoje tretie preteky v dúhovom drese. Vo finále kockovej klasiky bojoval o titul spoločne s Van der Poelom a Van Aertom, ale ešte pred poslednými dvomi bergmi francúzsky jazdec narazil do motorky, ktorá stála na kraji cesty a svetový šampión si ju nevšimol. Po nečakanom náraze vyletel do vzduchu a pri páde si zlomil ruku. Incident prišiel v sledovanom momente, keď trojica elitných klasikárov sa pripravovala na rozhodujúcu fázu pretekov, a Alaphilippov pád nás ochudobnil o ešte dramatickejšiu koncovku. Zranenie si vyžiadalo mesačnú liečbu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Juliana Alaphilippa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop