André Greipel ulovil aj 6.etapu TDU, Kolář deviaty!

15.1.2014, 17:25 | Preteky vo svete | L. Timko, T. Šandor
Simon Gerrans bol najväčším favoritom na celkové víťazstvo Tour Down Under, no Evans rázne zakročil v tretej etape. Old Willunga Hill však "Gerra" do oranžového dresu dostal opäť o jedinú sekundu pred svojim krajanom a veľkým rivalom.
 
 
australiaTour Down Under 2014 (UCI World Tour, 21-26. január, 815,5 km)
1. 21.1. zvlnená ciel rovina Nuriootpa > Angaston 135 km víťaz: Gerrans
2. 22.1. zvlnená ciel rovina Prospect > Stirling 150 km víťaz: Ulissi
3. 23.1. zvlnená ciel rovina Norwood > Campbelltown 145 km víťaz: Evans
4. 24.1. zvlnená ciel rovina Unley > Victor Harbor 148,5 km víťaz: Greipel
5. 25.1. zvlnená ciel rovina McLaren Vale > Willunga Hill 151,5 km víťaz: Porte
6. 26.1. rovinatá ciel rovina Adelaide > Adelaide 85,5 km víťaz: Greipel
 
historia-pretekovstartova-listinauvod-k-rocniku-2014
 
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE 19h 57' 35''
2. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM + 00' 01''
3. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 05''
4. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 10''
5. albansko HAAS Nathan GARMIN - SHARP + 00' 26''
6. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 30''
7. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 34''
8. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 36''
9. vlajka SILIN Jegor KATUSHA TEAM + 00' 46''
10. albansko SUTHERLAND Roy TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 00''
100. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 36' 16''
 
 
rovinatá ciel rovina Adelaide > Adelaide 85,5 km víťaz: Greipel
 
Posledná etapa austrálskeho podujatia vyvrcholila kritériom v meste Adelaide, kde pelotón absolvoval 18 krátkych koliečok. Okrem šprintérskej koncovky boli dnes zaujímavé najmä bonifikačné sekundy na rýchlostných prémiách a v cieli, pretože líder pretekov Gerrans mal v celkovom poradí pred druhým Evansom náskok len jednu sekundu. Napínavý austrálsky súboj o víťazstvo tak pokračoval až do záverečných metrov.
 
ÚNIK DŇA
.alm14. Julien Bérard
(Ag2r)
.kat14. Maxim Belkov
(Kaťuša)
.dpc14. Wiliam Clarke
(Drapac)
Na začiatku poslednej etapy mnohí cyklisti nebrali ohľad na starosti lídrov pretekov, pretože záujem o pobyt v brejku bol značný. Nakoniec sa podarilo odpútať od pelotónu trom pretekárom, ktorí tak v Adelaide robili predvoj ostatným jazdcom. Do úniku sa dostali Julien Bérard (Ag2r), Maxim Belkov (Kaťuša) a Wiliam Clarke (Drapac). O nejakom veľkom náskoku sme sa však nemohli baviť, pretože maximálna úroveň ich časovej výhody mala hodnotu dvoch minút.
 
Mimoriadne spokojný s týmto vývojom bol Simon Gerrans, keďže vedúca trojica si pobrala na šprintérskych prémiách aj bonifikačné sekundy. Evans ani Ulissi sa teda nesnažili urobiť z poslednej etapy napínavú zápletku. Pred hromadným dojazdom bol tak jediným dramatickým momentom defekt Wiliama Clarkeho, ktorý dostal pred prvou šprintérskou prémiou, a jeho úspešná snaha o vrátenie sa na čelo pretekov. Prvý šprint teda vyhral Bérard, v druhom mal viac šťastia Belkov.
 
Orica potom s prehľadom kontrolovala priebeh etapy a tešila sa na špurtérsky záver celých pretekov.
30°C
Náskok vedúcej trojice permanentne klesal a v 15 kole bol už na spadnutie. Záverečnú naháňačku pelotónu s únikom ako prvý neprežil Bérard, ale šestnásty okruh bol osudový aj pre zvyšných dvoch borcov na čele pretekov. A Orica-GrenEdge upaľovala do cieľa. Napriek šprintérskym snahám niekoľkých tímov bol to práve austrálsky celok lídra pretekov, ktorý prevádzal celé štartové pole cez posledné kilometre v týchto pretekoch. V poslednom kole sa však na čale pelotónu konečne vyrojili aj iné zoskupenia ako OPQSCannondale a Lotto-Belisol.         
 
Rýchlu koncovku šiestej etapy nakoniec najlepšie zvládol André Greipel (Lotto-Belisol), ktorý porazil domáceho Marka Renshawa (OPQS) a jeho spolujazdca Andrewa Fenna. Nemecká Gorila Greipel predviedol ukážkový špurt s vynikajúcim vláčikom, takže jeho víťazné austrálske konto sa rozrástlo o ďalší úlovok a ustálilo sa na úrovni šestnástich triumfov. Jediný slovenský zástupca v týchto pretekoch Michael Kolář finišoval na skvelom deviatom mieste. Pre jazdca tímu Tinkoff-Saxo boli tieto preteky skutočným krstom ohňom, ale v tejto etape jednoznačne dokázal, akým je rýchlym pretekárom a že v rovinatých etapách so špurtérskou koncovkou bude čoskoro pre súperov nepríjemným cyklistom.
 
V celkom poradí sa po dnešnom dni nič nezmenilo, takže so svojho tretieho triumfu sa teší Simon Gerrans. Domáci pretekár preukázal v pretekoch mimoriadne skúsenosti a potrebnú výkonnosť, čo ho pred novou sezónou tlačí do polohy veľmi nebezpečného jazdca. Druhému Cadelovi Evansovi sa takisto podaril vydarený štart do nového ročníka, ale určite ho bude mrzieť, že stratil toto podujatie o jednu sekundu. Za nimi skončil talentovaný Diego Ulissi, ktorý v tejto sezóne plánuje razatne prehovoriť do niektorých jednorazových pretekov a v Austrálii potvrdil, že je na dobrej ceste.
 
Michael Kolář pri svojej premiére vo World Tour obsadil sté miesto, ale jemu o celkové poradie zďaleka nešlo, pretože sa sústredí na šprinty, čo dokázal deviatym miestom v poslednej etape. Pre nášho talentovaného pretekára bude toto umiestnenie určite motivujúce, čo môže dokázať už v nasledujúcich pretekoch v Katare od 9. februára.
 
 
André Greipel, dvojnásobný víťaz etapy: "Klobúk dole pred mojími spolujazdcami, išli neuveriteľne rýchlo, takže som sa mohol šetriť až do poslednej chvíle. Toto je veľmi pekné víťazstvo pre nás. Dnes som mal rýchle nohy a v týchto dňoch som si veľmi veril. V závere bolo ťažké udržať pelotón pohromade, ale každý vedel, kedy má začať náš lead-out. Tento nový okruh je veľmi rýchly, ale my máme veľa skúseností, ako sa prispôsobiť novej trase. Som skutočne šťastný, že opäť odchádzam z Tour Down Under ako víťaz."  
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 1h 55' 16''
2. albansko RENSHAW Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka FENN Andrew OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka DE KORT Koen TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
5. albansko CANTWELL Jonathan DRAPAC PROFESSIONAL CYCL. + 00' 00''
6. albansko GOSS Mathew ORICA GREENEDGE + 00' 00''
9. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
ostatní favoriti na celkové víťazstvo  + 00' 00''
         
 
zvlnená ciel rovina McLaren Vale > Old Willunga Hill 151,5 km víťaz: Porte
 
 
Dedinka Willunga hostí Tour Down Under nepretržite od roku 2002. Nie vždy sa však finišovalo na starom kopci za dedinou. Posledné ročníky práve on rozhoduje o celkovom víťazovi. Má niečo cez 3000 metrov a sklon 7,6 %. Okrem toho, že bol cieľovým kopcom, organizátori plánovali jeho výjazd dvakrát.
 
ÚNIK DŇA
.tfr14. Jens Voigt
(Trek Factory)
.kat14. Michail Ignatiev
(Kaťuša)
.opq14. Matto Trentin
(Quick-Step)
.mov14. Juan José Lobato
(Movistar)
Jens Voigt
(Trek) sa vo štvrtok slušne rozbehol a dnes opäť prezentoval svoje chute útočníka. V klasickom úniku ho doplnili Michail Ignatiev (Kaťuša), Juan José Lobato (Movistar) a Matteo Trentin (OPQS). Ignatiev, zlatý medailista z Atén (bodovacie preteky na dráhe), si podmanil oba šprinty dňa a prvý prejazd Old Willunga Hillom vyhral Voigt. Lobato už v úniku nebol. 16 kilometrov pred cieľom bol únik minulosťou a favoriti na celkové poradie už mysleli iba na záverečné stúpanie.

To prišlo 3200 metrov pred páskou a útočilo sa jedna radosť. Ak vynecháme platonickú snahu menej známejších ľudí, prvým, ktorý nechal za sebou celé štartové pole bol Richie Porte (Sky) 1900 metrov pred vrcholom. Cadel Evans (BMC) vyzeral byť druhý najsilnejší a kontroloval druhé miesto s pársekundovým rozdielom. Pripomíname, že jazdec Sky strácal pred dnešným dňom až 33 sekúnd, takže majster sveta z Mendrisia sa obávať nemusel, pokiaľ Porteho stále mal na dohľad.
 
Pri prejazde bránou označujúcou posledný kilometer Evans mierne vytuhol a zozadu si ho dotiahli Simon Gerrans (Orica) a Diego Ulissi (Lampre-Merida). Všetky scenáre ešte boli možné.
 
Porte etapu vyhral, získal desať bonifikačných sekúnd. Ulissi s Gerransom dorazili do cieľa desať sekúnd za ním. Evans napokon finišoval až šiesty s mankom 14-tich sekúnd, keď ho v poslednej chvíli predstihli Robert Gesink (Belkin) aj Daryl Impey (Orica). Razom bolo jasné, že nebol to Porte ani Evans, ktorí to celý kopec naznačovali, ale Gerrans, ktorý sa dostal do čela celkového poradia. Evansa zdolal o jedinú sekundu. Fantasticky vyrovnané preteky.
 
Mišo Kolář opäť nesklamal, keď finišoval so stratou 11:32 a ostatnými šprintérmi. Už je veľmi blízko toho, aby prišiel do cieľa pretekov a navyše, zajtra by sa mohol pokúsiť o prekvapenie v špurte. Ak sa mu to nepodarí, celkový dobrý dojem mu to určite nezhorší. Určite je poriadne unavený. Tieto preteky sa idú vyššou rýchlosťou než kedykoľvek zažil.
 
26°C
Cadelov psychológ v cieli mal čo robiť, aby svojho zamestnávateľa upokojil. Doplatil na zlú taktiku, že si nešiel svoje tempo, ale nechcel ďaleko pustiť Porteho napriek tomu, že určite vedel, akú veľkú má stratu a najpravdepodobnejším súperom predsa len bol celý kopec Gerrans. Ten čakal na svoju príležitosť a zavesený za Ulissim ju dokonale využil.
 
Zajtra ešte môžeme očakávať súboj najlepšej trojice Gerrans, Evans (+1sek) a Ulissi (+5sek) o bonifikácie, ale v cieli toho asi veľa nezískajú. Možno sa pobijú na rýchlostných prémiách, no my si myslíme, že najlepším šprintérom z tejto trojice je aj tak Gerro, takže by si oranžový dres mal udržať a vyhrať najprestížnejšie domáce preteky. 33-ročný borec tesné víťazstvá na týchto pretekoch priťahuje. Pred dvoma rokmi vyhral TDU pred Alejandrom Valverdem iba o súčet umiestnení.
 
 
Richie Porte, dnešný víťaz etapy: "Ďakujem chlapcom za výbornú pomoc dnes aj celý týždeň. Víťazstvo na tomto kopci je veľmi špeciálne. Urobili sme pozičnú chybu v 3. etape, ale už na to nemyslím. Je január, nie som v najlepšej forme. Zajtra to bude ešte stresujúce, lebo nie sú medzi nami veľké rozdiely. Pokúsime sa udržať vysoko."
 
Simon Gerrans, opäť líder pretekov: "Fúha. Nemôžem uveriť tomu, že je medzi nami iba jedna sekunda. Mal som šťastie. Vedeli sme, že Porte má väčšiu stratu. Snažil som sa preto ostať pokojný a ísť čo najdlhšie s Darylom. V závere som už tušil, že Porteho zvládneme a sústredil som sa na Evansa. Keď som ho predstihol a videl, že sa nedokázal chytiť, vlialo mi to ešte trochu síl, ktoré asi rozhodli."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
 
.sky14. Richie Porte
.lam14. Diego Ulissi (Sky Procyling) .oge14. Simon Gerrans
(Lampre-Merida) 3h 42' 20'' (Orica-GreenEDGE)
+ 00' 10'' 2. 1. 3. + 00' 10''
4. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 14''
5. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 14''
6. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM + 00' 14''
7. albansko HAAS Nathan GARMIN - SHARP + 00' 16''
8. vlajka SILIN Jegor KATUSHA TEAM + 00' 16''
120. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 11' 32''
 
 
 
tdu-2013-5-etapa
 
 
zvlnená ciel rovina Unley > Victor Harbor 148,5 km víťaz: Greipel
 
 
V piatok mali konečne dostať šancu klasickí šprintéri a etapa aj tak vyzerala. Pretekári vysoko v celkovom poradí boli pokojnejší, aj keď bojovali na šprintérskych prémiách.
 
Úvodných 25 kilometrov sa šlo veľmi rýchlo, cez 50 km/h, a žiadny únik sa nevytvoril. O prvú rýchlostnú prémiu tak mohli zabojovať borci v poradí o bonusové sekundy. Tri bral Simon Gerrans (Orica), ktorému špurt rozbehol kolega Matt Goss a zároveň vzal druhé miesto. Nathan Haas (Garmin) bol tretí.
 
ÚNIK DŇA
.cpc14. Cameron Wurf
(Cannondale)
.alm14. Axel Domont
(Ag2r La Mondiale)
V ďalších momentoch sa situácia upokojila a ukázala sa dvojica v úniku. Boli to Axel Domont z Ag2r a Cameron Wurf z Cannondale. Vpredu však vydržali iba hodinu a pol a už opäť prebrali iniciatívu lídri v celkovom poradí, ktorí chceli zabojovať aj o druhý šprint a vtedy sa začali diať veci. Rýchle tempo spojené s vetrom rozdelilo pelotón a zatiaľ čo Haas porazil Gerransa s Ulissim, šprintéri v rátane Marcela Kittela, Marka Renshawa, Matta Gossa a žiaľ aj Michaela Kolářa už boli vzadu s dierou. Problém zažil aj Cadel Evans, ktorý pri snahe o špurt na prémii pichol prednú gumu a mal čo robiť, aby za veľkej pomoci tímu dorazil späť dopredu. Podarilo sa mu to.
 
Asi 60-člennú skupinu vpredu čakal napínavý špurt, ktorého sa chceli zmocniť opäť vrchári s klasikármi, takže mohli vďaka bonifikáciám pokojne nastať aj zmeny v celkovej klasifikácii. Gerrans už získal na Evansa päť sekúnd počas etapy na prémiách. Samozrejme, očakávali sme tiež to, ktorí šprintéri vpredu ostali a teda budú mať väčšiu šancu triumfovať. Jedno meno bolo jasné. André Greipel (Lotto).
 
23°C
Päťtisíc metrov pred cieľovým Victor Harbor došlo k nebezpečnej situácii pre adeptov na dnešný triumf. Atakovali dvaja ľudia. Za normálnych okolností by to nikoho nevzrušovalo, no bola to dvojica OPQS Serge Pauwels a Jan Bakelants. Ten Bakelants, ktorý vyškolil celú elitu v druhej etape vlaňajšej Tour de France. Teraz to bola podobná situácia, keďže aj teraz nebola sila skupiny za nimi maximálna.
 
Atak si však dokázal ustrážiť Greipel s pomocou viacerých kolegov a roztočil gorilie nohy naplno. Súperi boli bez šance a Nemec získal už pätnáste víťazstvo na tomto podujatí. Samozrejme, v historických tabuľkách jasne kraľuje. Lotto predviedolo taký profesorský záver, že to stačilo ešte aj na druhé miesto Jurgena Roelandtsa. Až na tretej pozícii klasifikovali Eliu Vivianiho z Cannondalu. Taliani v závere skúšali netypickú taktiku. Namiesto rozbiehania špurtu Vivianimu zvolil Wurf nástupy, aby unavil Lotto. Sám však nemal šancu. Z Lotta vpredu ostalo neuveriteľných šesť ľudí. Teda všetci, keďže Kaisen odstúpil. Takú bilanciu nemal žiaden tím a ako Greipel v cieli povedal, vyhrať si naozaj zaslúžili.
 
Kolář sa teda prvého špurtu na pretekoch World Tour nedočkal. Bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste pelotónu. Nebol však sám. Chybu urobili tradične aj Kittelovci a o možnosť vyhrať druhú etapu na domácich pretekoch prišiel aj Matthew Goss. Toto je už deviaty ročník TDU, kedy štartuje, a jedno víťazstvo vyzerá na najlepšieho austrálskeho šprintéra posledných rokov úboho.
 
Všetci ľudia z Top 10 celkového poradia finišovali v prvej skupine, takže zmeny na pozíciách nenastali. Gerrans aj Ulissi stiahli po päť sekúnd vďaka prémiám z etapy. Po novom teda jazdec Orica-GreenEDGE stráca na Evansa 12 sekúnd, Talian z Lampre-Merida 14.
 
 
André Greipel, víťaz etapy: "Dnes to bola prvá šanca normálne šprintovať. My sme skončili na prvom aj druhom mieste, takže musíme byť spokojní. Bola to úžasná tímová práca. Vietor nás nezaskočil. Sám som poznal trasu záverečných kilometrov a boli sme pripravení na to, že môže fúkať. Vpredu sme ostali viacerí, takže si myslím, že sme si vyhrať zaslúžili. Cítim sa celý týždeň v pohode. V prvé dni som síce urobil malé chyby pri šprintoch, ale už je to za nami."
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
 
.ltb14. André Greipel
.ltb14. Jurg. Roelandts (Lotto Belisol) .cpc14. Elia Viviani
(Lotto Belisol) 3h 33' 07'' (Cannondale)
+ 00' 00'' 2. 1. 3. + 00' 00''
4. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. albansko HAAS Nathan GARMIN - SHARP + 00' 00''
6. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 00''
ostatní favoriti na celkové víťazstvo + 00' 00''
86. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 13' 55''
 
 
 
zvlnená ciel rovina Norwood > Campbelltown 145 km víťaz: Evans
 
 
Slováci dnes ráno s napätím sledovali dianie v Austrálii, no neupierali zrak na pelotón Tour Down Under, ale o sedemsto kilometrov juhovýchodnejšie do Melbourne na 1,6-metra vysokú tenistku z Bratislavy. Žilinského cyklistu čakala tretia etapa so zložitým dojazdom.
 
ÚNIK DŇA
.tfr14. Jens Voigt
(Trek Factory)
.ast14. Andrij Grivko
(Astana)
.euc14. Jeróme Causin
(Europcar)
.dpc14. Travis Meyer
(Drapac Cycling)
Po Stirlingu v stredu bolo nevyspytateľné aj dnešné cieľové mesto Campbelltown, keďže sa sedem kilometrov pred ním nachádzal vrchol stúpania Corkscrew Road, z ktorého borci potrebovali už iba zozjazdovať do cieľa. Kopec bol na austrálske pomery náročný. Na troch kilometroch museli borci vystúpať o 240 výškových metrov, teda niektoré úseky dosahovali aj osempercentný sklon. Bolo jasné, že sa objavia ataky počas stúpania, možno aj zjazdu a opäť sa asi nebude radovať cyklista s menovkou "šprintér" v kariérnom popise.
 
Bežný únik dňa mal tentoraz štyroch členov, z toho jedného prominentného. Nebol ním nik iný ako Jens Voigt (Trek). Nemeckého veterána doplnili Andrij Grivko (Astana), Jeróme Causin (Europcar) a Travis Meyer (Drapac).
 
Šprintérske prémie neboli zvlášť zaujímavé, pretože Gerrans s Ulissim boli jasne na čele tejto, v Austrálii modrej, súťaže. Šprinty si rozdelili Grivko s Meyerom. Voigt sa vôbec nezapájal. Pre neho už prémie asi nie sú správnym adrenalínom. Zaujímavejšia mohla byť prémia na vrchole Corkscrew Road, keďže biely dres mal Hansen s rovnakým bodovým ziskom ako Clarke.
 
Prvé tri hodiny pretekov sa niesli v znamení ticha pred búrkou. Najväčší favoriti sa snažili našetriť čo najviac síl do záveru. Ako prvý v úniku skončil Causin z Europcaru, Voigtovci
26°C
sa snažili držať si maličký náskok aspoň pod kopec. To sa im nepodarilo a posledných 17 kilometrov sa začínalo akoby odznova. Tempo sa poriadne zrýchlilo a Garmin s Belkinom začali diktovať vývoj. Vpredu sa, podobne ako prvé dve etapy, stále ukazoval André Greipel, ktorý chcel kopec silou vôle vyjsť medzi prvými. Niet sa čo čudovať. Už dve etapy v rade tu nevyhral, a to sa mu nestáva často. Napokon to však vzdal.
 
Výstup začalo na čele balíka BMC s Morabitom a Evansom. Austrálčan sa prednedávnom vyjadril, že nebude cieliť na Tour de France, ale Giro d'Italia. Úspech doma v Austrálii by mu určite zdvihol sebavedomie. U protinožcov je však doma aj Richie Porte (Sky) a bol to práve on, ktorý ako prvý z favoritov atakoval. V prvom momente sa ho chytil iba Evans.
 
Táto situácia následne dvihla zo sedadla Simona Gerransa, no bola tam už výrazná diera. Čoskoro 36-ročný víťaz Tour de France 2011 mal neuveriteľné nohy. 700 metrov pred vrcholom kopca nechal za sebou Froomovským atakom Porta a bolo jasné, že dnes je najsilnejší. Cieľ však nebol hore, ale po sedemkilometrovom zjazde.
 
Porte s Gerransom preťali vrchol prémie presne 15 sekúnd za Evansom. Bývalý bajker bol odhodlaný ukázať všetko, čo v ňom z minulosti ostalo. Potreboval aspoň 6-8 sekúnd na Gerransa v cieli a bonifikácie by ho dostali do oranžového dresu. Za ním sa rútili smerom do Campbelltownu Porte s Gerransom. Za nimi bola asi 12-členná skupina.
 
Pred etapou strácal Evans na Gerransa 13 sekúnd, Porte 21. Tritisíc metrov pred páskou prvá väčšia skupina dobehla Porteho s Gerransom. Evans ostal sám proti veľkej presile, no stále s pekným náskokom okolo 15-tich sekúnd.
 
evans-cadel-tdu-2014Fantastický výkon Cadela Evansa! Veterána hladná skupina vlkov nedostihla a prišla do cieľa so stratou 15-tich sekúnd za ním. Evans sa prezlieka do dresu lídra! Na druhom mieste rozhodcovia klasifikovali Nathana Haasa (Garmin) a včerajší víťaz Diego Ulissi (Lampre-Merida) bol tretí v špurte spomínanej skupiny. Bolo tam presne dvanásť ľudí. Zo známejších mien, ktoré sme nespomínali, napríklad Sutherland (Tinkoff), Gesink (Belkin) či Thomas (Sky). Dnes to bola absolútna austrálska hegemónia, ktorú si ani na týchto pretekoch nepamätáme. V Top 6 dnes figurovalo až päť pretekárov.
 
Mišo Kolář dnes prišiel do cieľa v prvom z dvoch gruppet so stratou 6:55. Väčšina šprintérov finišovala až v druhom s mankom 11:44.
 
Evans sa teda dostal do čela pretekov s dvanástimi sekundami náskoku na Gerransa. Tretí Ulissi stráca 15 sekúnd. Vyzerá to tak, že táto trojica by si to mohla rozdať v boji o celkový triumf, no aj Porte dnes ukázal dobrú formu, no stráca v GC 33 sekúnd, a to už môže byť problém. Zdá sa, že BMC má tu vo všeobecnosti najlepší tím pripravený pomôcť lídrovi.
 
 
Cadel Evans, víťaz etapy a nový líder: "V športe musíte využívať príležitosti, ktoré sa vám naskytnú. Dnes sa mi to podarilo. Víťazstvo v etape je výborné, ale musím povdať, že najvyššie je vždy celkové víťazstvo a pre to sme tu prišli. Budem bojovať a verím, že sa nám podarí prvú pozíciu udržať. Simon Gerrans je veľmi silný súper. Tvrdo sme trénovali a prišli sem pripravení. Tím výborne funguje, a teda máme dôvod na spokojnosť."
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM 3h 34' 06''
2. albansko HAAS Nathan GARMIN - SHARP + 00' 15''
3. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 15''
4. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 15''
5. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE + 00' 15''
6. albansko SUTHERLAND Rory TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 15''
ďalší favoriti na celkové víťazstvo + 00' 15''
102. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 06' 55''
 
 
 
zvlnená ciel rovina Prospect > Stirling 150 km víťaz: Ulissi
 
 
Stirlingský finiš je dlhoročnou reklamou Tour Down Under. Od roku 2009 sa nepretržite finišuje v tejto obci neďaleko Adelaide a pútavý je profil záverečných 7500 metrov. Cyklisti počas nich takmer nepretržite stúpajú, no žiadne Alpy tu, samozrejme, nečakajte. Nastúpa sa iba niečo vyše dvesto výškových metrov. Miestni tu už videli všeličo. Hromadný špurt, boj menšej skupiny, triumf úniku či jednotlivca s viac ako minútovým náskokom. Aj tento rok sme čakali nejaké delenie balíka a verili, že nebude na vrub Michaela Kolářa.
 
ÚNIK DŇA
.dpc14. W. Clarke
(Drapac Cycling)
.aus14. C. Flakemore
(UniSa Austrália)
.tfr14. B. Van Poppel
(Trek Factory)
Úvodné klasické delenie nastalo po úvodných desiatich minútach od štartu. Dopredu sa vydala trojica William Clarke (Drapac), Campbell Flakemore (Austrália) a Boy Van Poppel (Trek). Na oboch šprintérskych aj vrchárskych prémiách najviac zabodoval najznámejší borec vpredu a zároveň víťaz tejto etapy do Stirlingu pred dvoma rokmi William Clarke. Vtedy to bolo presne po takomto úniku, keď si ho pelotón nevšímal a v samom závere ukázal jasne najviac síl. Iba jeho z pôvodného úniku balík nedostihol. Po posledné dva body si z pelotónu celú etapu chodil Adam Hansen (Lotto), ktorý tu má eminentný záujem triumfovať v jednej z klasifikácii.
 
42 km pred cieľom, teda pred nájazdom do predposledného okruhu okolo cieľovej dediny, to s troma odvážlivcami nevyzeralo najlepšie. K dobru mali iba 110 sekúnd. Presne pri vstupe do posledného kola boli unikajúci cyklisti pohltení pelotónom a očakávali sme dvadsať kilometrov plných atakov.
 
Smola je súčasťou každého profesionálneho športu a dnes zašla za miláčikom austrálskeho publika Andrém Greipelom (Lotto). Nemec dostal defekt a zdalo sa, že bude mať problém dostihnúť
24°C
balík. Obavy sa nepotvrdili a "Gorila" sa vrátila späť pomerne ľahko. Zaujímavé bolo, že počas jeho problémov sa tempa v pelotóne zhostili jazdci Tinkoff-Saxa s 21-ročným Slovákom na konci vláčika. Vyzeralo to tak, že dánsky celok Kolářovi pred dnešným finišom veril. Druhou možnosťou bol Rory Sutherland, ktorý tiež vpredu nestriedal. Domáci borec, ktorý vyniká v technickejších dojazdoch, určite nebol bez šance.
 
Pod záverečným kopcom práca Tinkoff-Saxa skončila a pretekári tohto tímu sa začali prepadať. Tempa sa ujali jazdci Garminu. Prekvapujúco sme vpredu vôbec nevideli Oricu s lídrom pretekov Simonom Gerransom. Príbeh etapy začali tvoriť až tesne pred vstupom do cieľovej obce.
 
ulissi-tduŽiadne prekvapujúce ataky sa nekonali a víťaz vzišiel zo špurtu do mierneho kopca. Stal sa ním Diego Ulissi (Lampre-Merida) tesne pred Gerransom (Orica) a Evansom (BMC). Klasickí rýchlici sa teda nepresadili. Vpredu vydržal iba Greipel, ale na lepšie ako 19. miesto to nestačilo. Video dojazdu na YouTube...
 
Mišo Kolář sa dlho držal vpredu a napokon v cieli zaostal o 1:43, takže dnes veľmi dobrá jazda od absolútneho nováčika na pretekoch World Tour. Rozhodcovia sa po pretekoch, zatiaľ nevieme z akého dôvodu, rozhodli prvým 101 cyklistom nezarátať stratu. Nevideli sme žiadny hromadný pád v ochrannej zóne ani nič podobné. V každom prípade sa to dotklo aj Žilinčana a manko si nepripísal. Celkovo stráca 4:10 a je na 88. mieste. 
 
Gerrans bez problémov ostal v čele pretekov, okrem Ulissiho si na všetkých borcov zvýšil náskok. Mladý Talian sa dostal na druhú priečku so stratou siedmich sekúnd. Zajtra si oblečie modrý dres pre lídra bodovacej súťaže, keďže prvý "Gerro" bude nosiť naďalej najcennejšie tričko. Vrchársku klasifikáciu stále vedie Adam Hansen (Lotto), no William Clarke (Drapac) zásluhou dnešného úniku Hansenových dvadsať bodov dorovnal.
 
 
Diego Ulissi (Lampre-Merida), víťaz etapy: "Sezóna 2013 skončila pre mňa perfektným spôsobom a to bol dôvod, prečo som chcel začať nový rok dobrým predstavením. Myslím, že dnešná etapa dala mne a môjmu tímu zaujímavú spätnú väzbu. Nebolo jednoduché bojovať proti tak silným pretekárom ako Gerrans a Greipel. Toto je pre mňa tiež prvý krok, ktorý sa môže týkať celkovej klasifikácie podujatia."
 
Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), líder pretekov: "Veľmi rád by som dnes znovu vyhral etapu. Bol som k tomu blízko, ale nemôžem vyhrať všetky. Nebol som prekvapený, že vo finále, aké ponúka Stirling, som bojoval proti Ulissimu, pretože je výborným klasikárom. Ale nečakal som, že ma predbehne tak rýchlo, ako to urobil." 
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA 3h 52' 14''
2. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM + 00' 00''
4. vlajka GAVAZZI Francesco ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
5. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
6. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 00''
ostatní favoriti na celkové poradie + 00' 00''
82. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
 
 
 
zvlnená ciel rovina Nuriootpa > Angaston 135 km víťaz: Gerrans
 
 
Organizátori si pre štart šestnásteho ročníka pretekov vybrali mestečko Nuriootpa, ktoré hostilo významné športové podujatie prvý a poslednýkrát pred 63 rokmi, kedy sa tu uskutočnila Veľká cena Austrálie, ktorá však ešte nebola súčasťou práve formujúcej sa Formuly 1. Dnes teda Nuriootpa privítala profesionálnych cyklistov.
 
Borci si ešte veľa provincie Južnej Austrálie neužili, pretože sa jazdili tri okruhy v okolí mestečka štartu a mierne odlišný bol iba samotný záver, ktorý previedol pretekárov cez krátke stúpanie Menglers Hill do cieľa v susednom mestečku Angaston. Posledných dvanásť kilometrov sa už výraznejšie nestúpalo. Takáto trasa sa ešte nikdy nešla, takže sme nevedeli presne predpokladať, ktorý scenár bude pravdepodobnejší. Či sa podarí vydržať klasickým šprintérom, alebo niečo vymyslia Gerransovci.
 
Únik bol dnes dvojčlenný. Ukázať sa chcela domáca dvojica William Clarke (Drapac) a Neil van der Ploeg (UniSa-Austrália). Musíme sa priznať, že sme ešte sponzora v názve reprezentácie nevideli, ale UCI s miestnou univerzitou (skratka UniSa) problémy nerobila. Žiadny nebezpečný únik to nebol. Dvojička si vypracovala iba štvorminútový náskok a obe šprintérske prémie si po vzájomnom súboji rozdelili. 16 km pred cieľom sa s čelom pretekov rozlúčili a prepadli za pelotón.
 
26°C
V tom čase sa začalo takmer štvorkilometrové stúpanie na Menglers Hill. To pelotón preriedilo, hoci sa žiadne ataky nekonali. Najväčšiu vôľu obliecť si vrchársky dres prejavil Adam Hansen (Lotto) a pelotón na vrchol kopca priviedol. V balíku ostalo zhruba päťdesiat ľudí. Michael Kolář tam už nebol. Z Tinkoffu ostali vpredu Jensen a Sutherland.
 
V zjazde smerom do cieľového mesta sa odtrhla dvojica z Europcaru Yukiya Arashiro a Björn Thurau. Bol to zaujímavý pokus. Pelotón sa dlhšiu chvíľu nevedel poriadne zorganizovať. Na dlhých rovinatých cestách mal však japonsko-nemecký pár stále na dohľad, a to bola slušná motivácia.
 
V posledných tisíckach metrov sa pelotón ešte delil a keď sa k tomu ešte pridal pád jedného z borcov Belkinu, o finiš sa pobilo iba zo 35 ľudí. Už bez jazdcov Europcaru, ktorí tempo nevydržali.
 
Náročný špurt do mierneho kopca vyhral Simon Gerrans (Orica) a zdolal Andrého Greipela (Lotto), ktorý kopec vydržal vpredu, no očakávaný úspech úctyhodné pätnáste víťazstvo na tomto poduajtí nezaznamenal. Na treťom mieste preťal cieľovú pásku domáci Steele Von Hoff (Garmin). Favoriti na celkové poradie prišli do cieľa bez straty. Tým najväčším je, samozrejme, Gerrans, ktorý TDU už dvakrát vyhral a začal víťazstvom s bonifikáciami. Mišo Kolář prišiel do cieľa so stratou takmer štyroch minút spolu s dvoma kolegami na hranici prvej stovky.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE 2h 20' 34''
2. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
3. albansko VON HOFF Steele GARMIN - SHARP + 00' 00''
4. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. vlajka BOUET Maxime AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
97. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 53''
 
 
 
Každoročnou súčasťou Tour Down Under je krátke kritérium v uliciach Adelaide, ktoré má podobnú trasu ako záverečná šiesta etapa a jazdí sa dva dni pred oficiálnym štartom.
Na 50 kilometroch si zmerali sily všetci štartujúci na TDU a v závere sa špurtovalo. Zvíťazil Marcel Kittel (Giant-Shimano), ktorý porazil trojnásobného víťaza kritéria a krajana Andrého Greipela (Lotto). Na treťom mieste dorazil domáci talent Caleb Ewan (UniSA-Australia).
Neoficiálna premiéra Michaelovi Kolářovi medzi profesionálmi vyšla. Finišoval osemnásty, najvyššie z Tinkoff-Saxa. Výsledok na kratučkom mestskom kritériu však nie je dôvod preceňovať, ako sa o to snažia niektoré médiá. Pokiaľ bude zdravotne fit a udrží tempo pretekov, v štyroch rovinatých etapách by ho mal tím podporiť v snahe špurtovať. Budeme mu držať palce.
Kritérium bola samostatná jednotka, s Tour Down Under nijako nesúviselo.
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop