Austrálske slnko opäť roztočí cyklistické reťaze (Úvod k TDU)

17.1.2014, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Austrálski priaznivci cyklistiky sa môžu pozerať na tie najväčšie preteky počas celej sezóny len so smútkom a z diaľky, ale keď príde na rad začiatok tej nasledujúcej, tak im závidí celý svet, ako si dokážu v obrovskom počte užiť prítomnosť elitných cyklistov.

 

 

Charakteristika

 

Okolie austrálskeho mesta Adelaide tradične otvára novú cyklistickú sezónu tých najväčších pretekov v kalendári UCI, pretože podnebie na južnej pologuli je v januári pre cyklistiku oveľa priaznivejšie ako v Európe, takže je celkom prirodzené, že World Tour karavána sa na začiatku roka presúva práve sem. Okrem toho výnimočnosť týmto pretekom dodávajú aj domáci nadšení priaznivci, ktorých frmol sa vyrovná tomu na Tour de France alebo belgických jednorazovkách, preto cesta do Austrálie nie je pre pretekárov zďaleka povinnou jazdou.

 

Tour Down Under sú síce šesťdňové preteky, ale takmer kompletné štartové pole si svoje sily zmeria už dva dni pred ich vypuknutím na People’s Choice Classic, čo je jednoduché greipel-andre-ltb-ger50-kilometrové mestské kritérium v Adelaide. Od svojho vzniku v roku 1999 bolo TDU určené najmä pre šprintérov, keďže v jeho itinerári dominovali rovinaté etapy a naopak chýbali časovka a náročnejšie kopce. V posledných sezónach sa však organizátori rozhodli zatraktívniť podujatie, preto pri tvorbe etáp hľadia na víťaza ako na univerzálneho pretekára, ktorý si najlepšie poradí so zvlneným terénom, ktorý pripomína ardénske klasiky. O celkovom triumfe však môžu okrem cyklistickej všestrannosti rozhodnúť aj bonusové sekundy, ktoré si v cieli každej etapy rozdelia prví traja v hodnote 10 - 6 - 4. Na rýchlostných prémiách sa zas bude bojovať o 3 - 2 - 1 sekundy.

 

 

Profil pretekov

 

Samotná trasa šesťdňového podujatia začína etapou, ktorej záver je spestrený krátkym stúpaním Mengler Hill. To sa nachádza štrnásť kilometrov pred cieľom a ponúka symbolickú možnosť na prekazenie prvého špurtu pretekov. Na druhý deň pôjdu cyklisti stále hore-dole a posledný kopček bude tri kilometre pred cieľom, preto aj tentoraz budú špurtéri v miernom napätí. Už nasledujúca etapa ich môže oslobodiť z výsledkového stresu, keďže len necelých osem kilometrov od cieľovej pásky stojí 2,5-kilometrový Corkscrew, na ktorý sa už môžu s nádejou pozerať aj cyklisti na celkové poradie, ktorí nechcú čakať do rozhodujúcej predposlednej etapy, pričom lákadlom budú aj bonusové sekundy.

 

Štvrtá etapa bude bezpochyby šprintérska, no tá piata bude druhý raz po sebe v histórii tohto podujatia finišovať na drsnom kopci Willunga Hill, ktorý je s hodnotami tri kilometre a 7,6 % najťažším bodom pretekov. Willunga Hill prekonajú jazdci v závere piateho dňa dvakrát, takže určite rozhodne o víťazovi podujatia. TDU sa rozlúči s pretekármi osemnástimi mestskými okruhmi s dĺžkou necelých päť kilometrov v Adelaide, kde sa šprintéri a celé štartové pole už teraz tešia na skandujúci dav uvoľnených Austrálčanov. 

 

 

Na koho sa pozerať

 

Na Tour Down Under zavítajú zaujímaví pretekári, ktorí budú chcieť hneď na začiatku ročníka predviesť svoje kvality alebo tí, ktorí sem prídu nazbierať súťažné kilometre s vidinou stúpajúcej formy v neskorších mesiacoch. Bez debaty najmotivovanejší budú domáci cyklisti, pre ktorých je toto podujatie ideálnym spojením príjemného s užitočným. Medzi favoritov patrí dvojnásobný víťaz tohto podujatia Simon Gerrans, ktorý sa stal čerstvým domácim šampiónom. 33-ročný cyklista bude podporovaný veľmi silnou tímovou zostavou, ktorej takýto profil pretekov sedí ako uliaty. Na austrálskych majstrovstvách sa výborne prezentoval druhým miestom Cadel Evans, ktorému tak cyklistika opäť robí radosť. Aj keď v silnej konkurencii nemusí byť na konci podujatia najlepším, možno ho uvidíme v explozívnom závere jednej z komplikovanejších etáp. Naopak Richie Porte jednoznačne túži tieto preteky vyhrať a poriadne tak naštartovať svoju najdôležitejšiu sezónu, v ktorej ide dobýjať Giro d'Italia.

 

Jeho významným spolujazdcom v tíme Sky bude tretí z minulého ročníka Gerraint Thomas, ktorý sem však neprichádza v takej oslnivej forme, ako v predchádzajúcej sezóne, pretože jeho gerrans-simonvrchol má prísť až na jarných klasikách, ale 27-ročný Brit je tak kvalitným pretekárom, ktorý môže určite prekvapiť. Zaujímavú zostavu prináša aj Movistar. Španielsky celok vsadil na minuloročného druhého muža poradia Javiera Morena, ktorému bude sekundovať Giovanni Visconti. Adeptom na celkový triumf je takisto Jan Bakelants, ktorý si odkrúti premiéru v drese OPQS a útočný austrálsky terén môže byť pre neho sľubným prostredím. Po jeho boku sa objaví aj francúzsky talent Julian Alaphillipe, ktorý už netrpezlivo čaká na svoje prvé preteky World Tour. Podobne je na tom aj Matej Mohorič z Cannondalu.

 

Ako ryba vo vode ja na týchto profiloch taliansky borec Diego Ulissi, ktorý sa v tejto sezóne chce zamerať na jednorazovky. Robert Gesink neprichádza na TDU s veľkými ambíciami, ale ak sa naskytne šanca, je jedným z tých pretekárov, ktorý ju dokáže využiť. Garmin-Sharp vysiela na toto podujatie motivovanú austrálsko-americkú zostavu, ktorej velí talentovaný miestny jazdec Rohan Dennis. 23-ročný pretekár dokázal v minulom roku vyhrať Tour of Alberta, preto je samozrejmé, že na domácich pretekoch je jeho cieľom víťazstvo. Po dopingovom treste sa do cyklistického kolotoča vracia Frank Schleck. Naopak z pretekov sa musel odhlásiť Thomas Voeckler, ktorý si hneď po príchode do Austrálie zlomil kľúčnu kosť.

 

V šprintérskej časti štartového poľa dominuje nemecká dvojica André GreipelMarcel Kittel. Greipel je so štrnástimi víťaznými etapami rekordérom tohto podujatia. Aj keď už asi nepridá svoj tretí celkový triumf na týchto pretekoch, etapová radosť tímu Lotto-Belisol tu býva na začiatku roka zakaždým zaručená. Silnou protiváhou je jeho mladší konkurent Kittel, ktorý má pred sebou dôležitú sezónu, počas ktorej musí potvrdiť zvesti o najrýchlejšom šprintérovi súčasnosti. A víťazná etapa bude výborným štartom. OPQS privádza do špurtérskeho boja Marka RenshawaMattea Trentina, ktorí budú veľmi nebezpeční. Výkonnostný vzostup bude chcieť dokázať taliansky rýchlik Elia Viviani či austrálska dvojica Michael MatthewsMatthew Goss, ktorý sa chce znovu vrátiť na svoju rýchlostnú vlnu. Zoskupenie Trek posiela do špurtov mladého Dannyho van Poppela, ktorému bude pred cieľovou páskou pomáhať jeho starší brat Boy.

 

Zvedaví budeme aj na 19-ročnú vychádzajúcu domácu hviezdu Caleba Ewana, ktorý je aktuálnym majstrom krajiny do 23 rokov, a v hektických koncovkách etáp môže predviesť svoju rýchlosť a drzosť. Veľkú a veľmi sledovanú premiéru vo World Tour si na TDU odjazdí slovenský talentovaný šprintér Michael Kolář, ktorý pod horúcim austrálskym slnkom spozná rýchlosť elitných šprintérov a dobrými výkonmi sa môže odvďačiť za dôveru svojmu novému zamestnávateľovi, ktorým je dánsky tím Tinkoff-Saxo.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop