Arabskí šejkovia prilákali do Dubaja silnú cyklistickú karavánu

3.2.2014, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Presúvanie svetového pelotónu za výhodnými klimatickými podmienkami na začiatku sezóny pokračuje v Dubaji, kde si pretekári počas štyroch etáp otestujú predovšetkým svoju rýchlosť. Slovenské farby budú na tomto podujatí zastupovať bratia Saganovci a Velitsovci.

 

 

Charakteristika

 

Dubaj Tour sa stal v tomto roku ďalším cyklistickým prírastkom na Arabskom polostrove, ktorý dopĺňa čoraz populárnejšie podujatia Okolo KataruOkolo Ománu. Preteky v Dubaji sú spojením arabských peňazí pochádzajúcich z čierneho zlata a organizačno - marketingového know how talianskej spoločnosti RCS Sport, ktorá má pod palcom Giro d'Italia a obrovské skúsenosti s usporiadaním cyklistikých pretekov. Toto podujatie bude teda otvárať spomínanú cyklistickú kampaň na Blízkom východe a pretekárom ponúkne ideálne cyklistické podmienky v atraktívnom prostredí.

 

Vo svojej premiére bude počas týchto pretekov vedúci muž klasifikácie nosiť modrý dres a okrem toho sa bude bojovať aj v ďalších troch súťažiach (v bodovacej, do 25 rokov a na šprintérskych prémiách). Zaujímavosťou je, že tieto dresy vyrobil známy taliansky módny dom Versace. Aj z tohto pohľadu je dobre vidieť, že ambície šejkov zo Spojených arabských emirátov siahajú veľmi vysoko a že v blízkej budúcnosti plánujú z Dubaj Tour urobiť jedno z najlepších cyklistických podujatí v sezóne.

 

 

Trasa

 

Všetky štyri etapy odštartujú v meste Dubaj. Počas nich cyklisti prekonajú 417 kilometrov a organizátori pri tom predstavia najväčšie dominanty tohto kraja. Prvý deň je naplánovaná krátka časovka s dĺžkou 9,9 km, ktorá sa odohrá v novej časti tohto príťažlivého mesta, a pretekári si zajazdia pri najvyššej budove sveta Burj Khalifa. Keďže ostatné tri etapy sú dubaj-tourrovinaté, úvodných desať kilometrov bude hrať najvýznamnejšiu úlohu pre celkové víťazstvo, takže každá sekunda bude mimoriadne dôležitá. Potom sa začne šprintérsky trojboj, ktorý bude v druhej etape zakončený na umelom polostrove v tvare palmy Palm Jumeirah v blízkosti svetoznámeho hotela Atlantis. Tretia etapa bude najdlhšia a cyklisti musia opustiť Dubaj, aby si zopakovali predpokladaný šprint v meste Hatta, kam bude viesť cesta cez púšť. Na trati sú tu aj dva menšie kopčeky, čo môže mierne zatraktívniť monotónne pretekanie. Posledný deň sa opäť pokocháme pohľadom na Burj Khalifa, pri ktorom vyvrcholí premiérový ročník Dubaj Tour, a svoju pozornosť si počas záverečného dňa užije aj ďalší zo symbolov tohto luxusného mesta Burj Al Arab, čo je známa budova v tvare plachetnice.       

 

  

Kto sa zúčastní

 

Na štarte sa predstaví celkove šestnásť tímov, z toho jedenásť profesionálnych, a každé zoskupenie môže súťažiť s ôsmimi cyklistami. Preteky v Dubaji ponúkajú výbornú možnosť, ako sa aklimatizovať na Arabskom polostrove pred blížiacimi sa dôležitejšími pretekmi, čo využilo aj dostatočné množstvo vynikajúcich jazdcov.

 

 

Výborná skupina časovkárov

 

Hneď v prvej etape si zmerajú sily v časovke, aj keď len vo veľmi krátkej, niekoľkí vynikajúci borci v tejto disciplíne. Napriek tomu, že na začiatku sezóny určite nebudú  stopercentne fyzicky pripravení, na desaťkilometrovej trase môžeme uvidieť napínavý súboj a to minimálne z toho dôvodu, že perfektná jazda dáva veľké šance jej víťazovi na celkový úspech na tomto podujatí. Do Dubaja tak príde odštartovať svoj nový ročník svetový šampión v jazde proti chronometru Tony Martin. Zdatnou konkurenciou pre neho bude Fabian Cancellara, ktorý bol v minulosti takmer neprekonateľným kráľom krátkych prológov. Medzi vyzývateľov Tonyho Martina bude istotne patriť aj Taylor Phinney, ktorý si v tejto sezóne brúsi zuby na poriadny úspech. Pred niekoľkými dňami v San Luis 23-ročný Američan okúsil silu Adriana Maloriho, ktorý takisto v Dubaji nebude chýbať. Ale tím Movistar sem privádza aj svojho druhého skvelého časovkára Alexa Dowsetta, takže premiérová etapa tohto podujatia sľubuje naozaj vzrušujúce divadlo.

 

 

Už veľmi nedočkaví špurtéri

 

Nabitá konkurencia sa predstaví aj v šprintérskej sekcii. Veľký dôraz na tieto preteky kladie Mark Cavendish, ktorý sem prichádza s Tomom BoonenomMarkom Renshawom. Tento 31-ročný austrálsky rýchlik sa tak po dvoch rokoch vracia do Cavendishovho rýchlostného predvoja, čiže opäť na trati uvidíme jednu z najlepších šprintérskych dvojíc. Svoj špurtérsky vláčik premiestni z Austrálie na Blízky východ Marcel Kittel, ktorý síce u našich protinožcov nepredviedol perfektný výkon, ale jeho forma bude určite každým odjazdeným dňom stúpať.

 

farrar-coloradoV úvodných pretekoch v Argentíne na začiatku sezóny sa zas veľmi dobre prezentoval Giacomo Nizzolo, keď tam vyhral jednu etapu, no tentoraz bude v Dubaji spoločne pracovať v rýchlych dojazdoch s mladým Luxemburčanom Bobom Jungelsom. Na štarte uvidíme aj Tylera Farrara, ktorý však ešte stále nenašiel svoju niekdajšiu rýchlosť. Uvidíme, ako sa bude ukazovať aj Thor Hushovd, ktorý už predsa len vo veku 36-rokov nestačí mladším cyklistom. Roberto Ferrari môže takisto prehovoriť do poradia v záveroch jednotlivých etáp a to isté platí aj pre debutanta v drese Movistaru Juana Joseho Lobata.

 

 

Vyhovujúca príprava

 

Z vynikajúcich Grand Tour jazdcov sem prídu v krásnom prostredí zväčšovať svoju formu napríklad Vincenzo Nibali, Ryder Hesjedal, Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, no najväčšiu pozornosť púta čerstvý majstrovský šampión Rui Faria da Costa, ktorý si prvýkrát oblečie dúhový dres a hneď navyše vo svojej premiére v tíme Lampre-Merida. Uvidíme, či okamžite v tejto novej pozícii bude brať za samozrejmé predvádzať aktívnu cyklistiku.

 

 

Slovenské kvarteto

 

Zo slovenských pretekárov by mal byť najviditeľnejším Peter Sagan, ktorý si môže v Dubaji otestovať rýchlosť hneď niekoľkých skvelých šprintérov. Okrem toho aj on dokáže vynikajúco zajazdiť krátky prológ, takže budeme veľmi zvedaví, ako si poradí v prvej etape. Tím Cannondale mu určil za jedného z pomocníkov jeho staršieho brata Juraja, ktorý tu spustí svoju novú sezónu. Premiéru v silnom celku BMC absolvuje Peter Velits, ktorý v univerzálnej partii americko-švajčiarskeho tímu bude predovšetkým naberať prvé súťažné kilometre s výhľadom  blížiace sa podujatie Okolo Ománu. Martin Velits bude zas spoľahlivo stáť pri Cavendishovi, aby sa jeho kapitán mohol nerušene sústrediť výhradne iba na špurty.

 

 

Naše spravodajstvo z priebehu Okolo Dubaja bude tu...

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop