Demare zaskočil favoritov v katarskom špurte

2.2.2014, 09:40 | Preteky vo svete | L. Timko, T. Šandor
Arabský trojblok pokračuje pretekmi Okolo Kataru. Je to rovinaté podujatie bez akýchkoľvek kopcov čomu napovedá aj štartová listina s množstvom svetových šprintérov. Dôležité slovo ale môže mať vietor.
 
 
Okolo Kataru 2014 (UCI Asia Tour; 2.HC; 9-14. február; 714,4 km)
1. 9.2. rovinatá ciel rovina Al Wakra > Dukhan Beach 135,5 km víťaz: Terpstra
2. 10.2. rovinatá ciel rovina Camel Track > Khor 160,5 km víťaz: Boonen
3. 11.2. indiv. čas. ciel rovina Lusail Circuit > Lusail Circuit 10,9 km víťaz: Hepburn
4. 12.2. rovinatá ciel rovina Dukhan > Mesaieed 135 km víťaz: Boonen
5. 13.2. rovinatá ciel rovina Zubara Fort > Madinat Shamal 159 km víťaz: Greipel
6. 14.2. rovinatá ciel rovina Sealine Beach > Doha 113,5 km víťaz: Demare
 
startova-listina
 
rovinatá ciel rovina Sealine Beach > Doha 113,5 km víťaz: Demare
 
Posledná etapa sa skladala z dvoch častí. Počas tej prvej sa pretekári museli presunúť do Dohy, kde na nich čakalo desať okruhov s celkovou dĺžkou 57 kilometrov. Dnes sa teda neočakávalo hektické cyklistické predstavenie ako v predchádzajúcich dňoch,
ÚNIK DŇA
.bmc14. Marcus Burghardt
(BMC)
.ast14. Lieuwe Westra
(Astana)
.tfr14. Jesse Sergent
(Trek)
.bar14. Alessandro Bazzana
(Bardiani)
.nez14. Raffa Chtioui
(Skydive Dubai)
keďže na rovinatom profile zakončenom v uliciach Dohy vietor nemohol zohrať kľúčovú úlohu. Pred nami tak stála klasická šprintérska etapa, ktorá mala byť zakončená súbojom poriadne nabudených rýchlych cyklistov.
 
Do dnešného brejku sa dostalo päť pretekárov, ktorí sa pokúsili zdramatizovať poslednú etapu v Katare. Boli to Marcus Burghardt (BMC), Lieuwe Westra (Astana), Jesse Sergent (Trek), Rafaa Chtioui (Skydive Dubai) a Alessandro Bazzana (Unitedhealthcare). Pätica si dokázala v úvode vypracovať už 6-minútový náskok, ale pelotón to nevyviedlo z miery a pri vjazde do Dohy pracovali s výhodou prekračujúcou len dve minúty. BMC a Trek chceli vyskúšať v úniku uchmatnúť víťazstvo pred hlavnou skupinou, keďže vo svojich radoch nemali žiadneho šprintéra, ale tá pracovala veľmi zodpovedne, takže vedúca skupina si dnes aspoň dobre zatrénovala. 
 
Dnes si cyklistická verejnosť pripomínala aj jednu smutnú udalosť, pretože 14. februára ubehlo presne desať rokov od smrti jedného z nezabudnuteľných pretekárov, víťaza Tour de France a Giro d´Italia, Marca Pantaniho. Na čele pelotónu zatiaľ tradične aktívne jazdili OPQS a Lotto-Belisol, ale pomocnú ruku im podali aj Belkin, Cannondale a Bardiani, ktorí ešte nedosiahli víťazný  triumf na tomto podujatí, a dnešný šprint bol výnikajúcou príležitosťou, ako to zmeniť. Tridsať kilometrov pred cieľom si vedúca pätica stále udržiavala náskok cez jednu minútu.
 
Po niekoľkých kilometroch sa však vedúca skupina odhodlala na posledný vzdor a ich odstup sa zvýšil na dve minúty. 
21°C
Lotto-Belisol následne okamžite posilnilo svoje rady na čele pelotónu, aby zabránili zbytočným komplikáciám. Dvanásť kilometrov pred cieľom to bola stále jedna minúta, ale hlavná skupina vzornou prácou viacerých tímov mala dobre vypočítané, kedy definitívne zmarí nádeje piatich statočných.
 
Naháňačka však bola do posledných kilometrov veľmi napínavá, pretože chlapci v úniku vonkoncom nechceli predať lacno svoju kožu. Frenetická snaha hlavnej skupiny nakoniec pohltila vedúcu päticu 1,5 kilometra pred cieľom. A záverečný šprint nakoniec prekvapujúco ukoristil  Arnaud Demare (FDJ). Francúzsky borec tak vyfúkol víťazstvo všetkým favoritom, ale celkom zaslúžene, pretože pred cieľovou páskou bol jasne najlepším. Na druhom mieste dorazil taliansky šprintér Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo), ktorý je na týchto pretekoch pri chuti, veď včera obsadil štvrté miesto. Tretí skončil Bernhard Eisel (Sky). Michael Kolář došiel do cieľa v samom závere štartového poľa.
 
V celkovom poradí sa nič nezmenilo a na prvom mieste zostal Niki Terpstra, ktorý si udržal túto pozíciu od prvého dňa, keď sa mu podarilo vyhrať po úniku etapu. Výborne sa potom predviedol aj v krátkej časovke, preto sa celkom oprávnene teší zo svojho najlepšieho výsledku v kariére. Druhý Tom Boonen dvomi víťazstvami znovu pripomenul svoje najlepšie časy a stúpajúcu formu, ktorá bude na blížiacich sa klasikách určite strašiť súperov.
 
Tretí Jurgen Roelandts tiež predviedol výborné výkony, ktoré majú takisto vyvrcholiť na dlažobných klasikách, kde sa pokúsi vylepšiť svoje minuloročné tretie miesto z Okolo Flámska. Obrovskú prevahu tímu OPQS na tomto podujatí ešte podčiarkuje trojica ďalších pretekárov v TOP 10. Na jej konci sa dokázal udržať André Greipel, ktorý môže s Kataru odchádzať spokojný, pretože vyhral jednu etapu. Aj Lotto-Belisol výborne jazdil, veď sa môže pochváliť až tromi jazdcami v najlepšej desiatke.
 
Arnaud Demare, víťaz etapy: "Dnes sme museli v závere ukázať zlepšenú prácu a vedeli sme, že posledné dva rohy budú mať zásadný význam. Dostal som sa za jazdcov Tinkoff-Saxo, ktorí začali šprint na pravej strane, čo som využil dvesto metrov pred cieľom, keď som začal šprintovať ja a dopadlo to dobre. Boli tam dva alebo tri špurtérske vlaky, takže sme museli zostať dobre sformovaní, aby sme sa nedostali na vietor príliš skoro."  
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. vlajka DEMARE Arnaud FDJ 2h 45' 06''
2. vlajka BENATTI Daniel TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka EISEL Bernhard SKY PROCYCLING + 00' 00''
4. albansko BOONEn Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
147. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 05' 35"
   
 
CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 15h 57' 36''
2. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 17"
3. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 20''
4. vlajka STANNARD Ian SKY PROCYCLING + 00' 37''
5. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 48''
6. vlajka SIEBERG Marcel LOTTO BELISOL TEAM + 00' 56''
7. albansko VAN KEIRSBLUCK OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 57''
8. albansko VANDENBERGH Stijn OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 05''
9. vlajka FENN Andrew OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 08''
10. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM + 01' 23''
147. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 38' 39"
 
 
rovinatá ciel rovina Zubara Fort > Madinat Shamal 159 km víťaz: Greipel
 
 
V predposlednej katarskej etape boli pretekári poslednýkrát vystavení nepríjemnému vetru, ktorý mohol narobiť problémy hlavne v prvej časti etapy, pretože jej záver sa odohral v pokojnom okolí mesta Madinat Shamal. Po včerajšom extrémne rýchlom dni, keď aj samotní cyklisti boli prekvapení, ako sa rýchlo jazdilo, sme aj dnes upierali zrak najmä na Toma Boonena, či dokáže ešte zvýrazniť svoju hegemóniu na tomto podujatí.
 
Už prvé kilometre naznačili, že dnes to nebude znovu letecký deň. Počas pokojnej jazdy sa klasicky vytvoril únik, do ktorého sa zapojili Stijn Devolder (Trek), Vladimir Isajčev (Kaťuša), Patrick Gretsch (Ag2r) a Daniel Schorn (NetApp).
ÚNIK DŇA
.bmc14. Stijn Devolder
(BMC)
.kat14. Vladimir Isajčev
(Kaťuša)
.alm14. Patrick Gretsch
(AG2r)
.tne14. Daniel Schorn
(NetApp)
Od začiatku nebolo tempo zbesilé, pretože pretekári sa trápili so silným protivetrom. Napriek tomu si dokázala vedúca štvorica vytvoriť až 7-minútový náskok. Na túto hrozbu pre pelotón však zareagoval Lotto-Belisol, ktorý stiahol ich odstup do prijateľných čísel. Belgický tím sa teda nezmieril so včerajšou tesnou porážkou a aj dnes tlačil Greipela dopredu.
 
Na obidvoch rýchlostných prémiách bol najrýchlejším rakúsky šprintér Daniel Schorn. Približne 45 kilometrov pred cieľom sa na čele hlavnej skupiny usadil tím Sky a na chvíľu sa mu podarilo rozdeliť pelotón na dve časti, ale čoskoro sa obidve skupiny spojili, pretože protivietor bol proti akejkoľvek ofenzíve. Po tomto pokuse sa na predné pozície v pelotóne dostali všetky dôležité tímy ako OPQS a Lotto, ale videli sme tam koncentrovaných aj FDJ a BMC, ktorí tiež túžili ukoristiť dnešnú etapu. Postupne sa v popredí kompletne sformoval aj Cannondale, ktorý sa chcel konečne s Vivianim zapojiť do záverečného šprintu.          
 
Posledných 25 kilometrov sa odohralo v okolí cieľového mesta a utečenci boli určite spokojní s odstupom presahujúcim dve minúty. Následne však začal ich náskok viditeľne klesať a pelotón sa začal pripravovať na dramatické momenty.
20°C
Osem kilometrov pred cieľom bolo už štartové pole pohromade a na jeho čele sa rozpútal súboj o najlepšie pozície pred hromadným šprintom. Vpredu sa stále držal aj Michael Kolář, pre ktorého to mohlo znamenať prvý špurt na týchto pretekoch. Na čele sa striedali jednotlivé tímy ako na hojdačke, preto sme v piatej etape mohli vidieť šprint s veľkým počtom pretekárov. 
 
Záverečnú naháňačku ukončil a najrýchlejšie nohy nakoniec predviedol André Greipel, ktorý konečne siahol na víťazstvo na tomto podujatí. Na druhom mieste dorazil Aidis Kruopis, tretie miesto patrí pre Thea Bosa. Nemecký borec si s prehľadom poradil s konkurenciou a v závere bol jasne najrýchlejší, i keď tento špurt OPQS vypustila, pretože dosiahla hromadný dojazd, ktorým si udržala vysoké miesta v priebežnej klasifikácii. Michael Kolář sa počas celého dňa držal s najlepšími, ale posledné kilometre došiel vlastným tempom a skončil na 68. priečke so stratou 31 sekúnd. V celkovom poradí sa posunul o šesť miest.
 
Na čele pretekov sa teda udržal Niki Terpstra, ktorý má náskok 17 sekúnd, a len obrovská smola v zajtrajšej etape ho môže pripraviť o triumf na tomto podujatí. OPQS môže byť zatiaľ spokojný aj s druhým miestom Toma Boonena. Priebežná tretia priečka pre Jurgena Roelandtsa je určite vynikajúca pri skvelej forme dvojice z OPQS
 
André Greipel, víťaz etapy: "Myslím si, že dnes OPQS chcel pustiť brejk až do cieľa, preto sme zobrali zodpovednosť za dnešnú etapu na seba a kontrolovali utečencov. Náš tím zvládol celý deň perfektne od eliminovania úniku až po vytvorenie výbornej pozície pre môj šprint. Možno bolo v mojom špurte aj trošku hnevu, ale nakoniec to bol dobrý šprint."     
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM 3h 48' 53''
2. KRUOPIS Aidis ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka BOS Theo BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
4. vlajka BENNATI Daniele TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
5. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM + 00' 00''
68. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 31"
   
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 13h 08' 23''
2. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 17''
3. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 20''
4. vlajka STANNARD Ian SKY PROCYCLING + 00' 37''
5. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 48''
137. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 33' 04"
 
 
 
rovinatá ciel rovina Dukhan > Mesaieed 135 km víťaz: Boonen
 
 
V Katare trikrát po sebe nerozhodoval tradičný hromadný šprint pelotónu, preto sa očakávania šprintérskych tímov presunuli do ďalšej rovinatej štvrtej etapy. Začala sa v priemyselnom meste Dukhan, kde už desaťročia ťažia ropu i zemný plyn. 
 
Cyklisti akoby využili tieto nerastné suroviny na vlastný pohon a etapa mala veľmi rýchly priebeh. V skutočnosti ich v smere z východu krajiny na západ hnal silný vietor za chrbtom a opäť to nebol žiadny pokojný deň. Prvé dve hodiny mali vraj rýchlostný priemer 51,7 kilometra za hodinu, informoval o tom na Twitteri šéf OPQS Patrick Lefévre. Mediálne pokrytie podujatia je totiž veľmi slabé a o priebehu najviac informovali samotné tímy prostredníctvom sociálnych sietí. To by sa pri UCI pretekoch kategórie 2.HC nemalo stávať.
 
Pelotón sa v priebehu štvrtej etapy rozdelil na skupiny a veľa sa útočilo. Podobne ako v prvých dvoch dňoch sa cyklistika v Katare podobala skôr na európske klasiky s množstvom útokov, skupín či defektov. Práve kvôli defektu sa Terpstrovi nepodarilo získať bonifikácie na prvej šprintérskej prémii. Vyhral ju Morkov pred priebežne druhým Roelandtsom. Neskôr útočil opäť aj Philippe Gilbert.
 
Veľký význam mal aj ďalší defekt, ktorý postihol Larsa Booma a dopomohol k tomu, že Holanďan sa už nedokázal vrátiť späť na čelo a v celkovom poradí vypadol z najlepšej desiatky. Rodák z Vlijmenu bol smoliarom dňa. Približne 7 kilometrov pred strhujúcim finišom sa spojili dve predné skupiny, ktoré sa pobili o etapový vavrín.
 
Záverečný šprint rozhodla až cieľová fotografia. Tom Boonen nečakane zdolal o pár centimetrov Andrého Greipela, podľa oficiálnych údajov bol rozdiel 0,003 sekundy. Belgičan získal už 22. víťazstvo na tomto podujatí, druhé v tomto roku. Vďaka bonifikáciám sa posunul na druhú priečku v celkovom poradí, a zároveň prevzal vedúcu pozíciu v bodovacej klasifikácii. Zdá sa, že po minuloročných zraneniach sa vrátil do svojej starej známej formy. Na treťom mieste skončil ďalší rýchlik Barry Markus z Belkinu.
 
Niki Terpstra síce skončil mimo prvej desiatky, ale udržal si dres celkového lídra. Celková priemerná rýchlosť štvrtého dňa bola podľa fotografie tachometru Nikiho Terpstru po dojazde až 57 km/h, čo je neuveriteľné číslo. Oficiálna stránka preteku uviedla priemernú rýchlosť 56,8 km/h, ktorá zodpovedá výslednému času etapy. Najrýchlejší jazdci zvládli 135 kilometrov za 2 hodiny a 20 minút. Michael Kolář prišiel do cieľa so stratou 7 minút a dve sekundy na Boonena, v celkovom poradí si polepšil o jeden post na 143. pozíciu.
 
Najviac sa v štvrtej epizóde zviditeľnil svojou prácou tím OPQS, ktorý momentálne zbiera jedno víťazstvo za druhým. Na Okolo Kataru ovládli zo štyroch dní tri a majú najväčšie šance na celkový triumf. Medzitým vyhral Meersman v stredu Trofeo Platja de Muro (1.1) a Kwiatkowski v utorok Trofeo Deiá (1.1). Zajtra môže výprava OPQS v Katare pridať ďalšiu čiarku, pelotón čaká opäť rovinatá etapa s dĺžkou 159 kilometrov. 
 
 
Víťaz štvrtej etapy Tom Boonen: "Bol to jeden z najrýchlejších pretekov v mojom živote. Snažili sme sa byť vpredu a kontrolovať priebeh. Nesnažili sme sa rozdeliť skupinu, dnešok bol dosť náročný už len kvôli vetru. V závere som mal výbornú podporu, a to najmä od Andrew Fenna. Najprv som nechal Greipela ísť, čakal som až do poslednej chvíle a takticky to bol veľmi pekný šprint. Nasledujúce dva dni budú opäť náročné, i keď asi menej veterné. Niki a ja sme dobre umiestnení v celkovom poradí a chceme obhájiť naše pozície.
 
   
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 2h 22' 34''
2. vlajka GREIPEL André LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
3. vlajka MARKUS Barry BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
4. KRUOPIS Aidis ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. vlajka BENNETT Sam TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 00''
6. vlajka GUARNIERI Jacopo ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
22. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00"
101. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 02"
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 9h 19' 30''
2. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 17''
3. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 20''
4. vlajka STANNARD Ian SKY PROCYCLING + 00' 37''
5. albansko VAN KEIRSBLUCK OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 47''
6. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 48''
7. vlajka SIEBERG Marcel LOTTO BELISOL TEAM + 00' 51''
143. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 32' 33"
 
   
indiv. čas. ciel rovina Lusail Circuit > Lusail Circuit 10,9 km víťaz: Hepburn
 
 
Počas tretieho dňa si pretekári zmerali sily v časovke jednotlivcov, ktorá sa do programu tohto podujatia dostala iba druhýkrát v histórii a ktorá bola jedným z rozhodujúcich momentov pre celkovú klasifikáciu. Na úplne rovinatých jedenástich kilometroch striehlo na cyklistov aj niekoľko ostrých zákrut, ktoré tak dávali šancu rýchlym borcom, aby popreháňali časovkárskych špecialistov. Dva predchádzajúce veterné dni poriadne zúžili skupinu adeptov na celkový triumf, preto tie najdramatickejšie chvíle prišli v samom závere dnešnej etapy. 
 
Ako to býva zvykom, prvá polovica pretekárov, ktorá sa postavila na štartovaciu rampu, výrazným spôsobom neprehovorila do výsledkov dnešnej etapy.
20°C
Platilo to však len dovtedy, pokiaľ sa nepostavil na štart Michael Hepburn (Orica-GreenEdge). Dvadsaťdvaročný cyklista dosiahol v cieli čas 13:28, ktorý zatiaľ jasne prevyšoval všetkých ostatných, a aj pre tých najväčších favoritov sa stala táto cifra dôležitým poznatkom.
 
Tým najsilnejším z nich bol Fabian Cancellara (Trek), pre ktorého sa po úvodných smoliarskych dňoch síce rozplynula vidina celkového víťazstva, ale úspešná časovka mohla byť dobrou náhradou. Na prvom meranom úseku Švajčiar najskôr porazil Hepburna o deväť sekúnd, no toto tempo neudržal a v cieli sa zaradil hneď za austrálskeho pretekára so stratou šiestich sekúnd. Rovnaký čas ako Cancellara dosiahol aj Daniele Benatti (Tinkoff-Saxo).
 
Z pretekárov na vysokých priečkach priebežnej klasifikácie sa najskôr predstavil šiesty Andrew Fenn (OPQS), ktorý však stratil na prvé miesto až 42 sekúnd, čo znamenalo po dnešnom dni takmer istý prepad v celkovom poradí. Naopak výborne sa prezentoval Philippe Gilbert (BMC), ktorý stratil na jedenástich kilometroch len 15 sekúnd. Aj Tom Boonen sa s časom 13:50 udržal medzi najlepšími.             
 
Jedným z posledných cyklistov na trati, ktorí mohli ohroziť Hepburna, bol Lars Boom (Belkin), ktorý na prvom medzičase napĺňal tieto predpoklady a porazil tu Cancellaru o štyri sekundy. Výborne sa prezentoval aj Niki Tepstra, ktorý mal na prvom meranom úseku čas podobný Švajčiarovmu, a razantne kráčal za upevnením si líderskej pozície. Boom potom pokračoval vo výbornej jazde aj naďalej, ale ani on nakoniec nepokoril Hepburna, aj keď v cieli stratil iba jednu sekundu. Niki Terpstra takisto udržal svoje tempo až do konca a so stratou osem sekúnd na víťaza etapy ešte zvýšil svoj náskok na čele priebežnej klasifikácie.     
 
Víťaznú jazdu si tak dnes odkrútil austrálsky národný šampión v časovke Michael Hepburn. Ten predviedol najmä v druhej časti vynikajúci výkon, ktorým odrovnal svojich konkurenotv. Na druhom mieste sa klasifikoval Lars Boom a tretia priečka patrí pred dvojicu s rovnakým časom Cancellara - Benatti. Michael Kolář dorazil na 107. mieste so stratou 1:17.
 
Dôležitý boj sa však odohral aj v celkovej klasifikácii, kde si svoje prvenstvo s prehľadom poistil vo výbornej forme jazdiaci Niki Terpstra. Na druhej priečke sa udržal Jurgen Roelandts, čo je istotne pre tohto belgického cyklistu výborná správa. Tretie miesto už patrí pre Larsa Booma, ktorý sa sem dostal po parádnom časovkárskom predstavení. Naopak Tom Boonen klesol o jedno miesto a s najväčšou pravdepodobnosťou nezaknihuje piate celkové víťazstvo na týchto pretekoch. 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. albansko HEPBURN Michael ORICA GREENEDGE  13' 28''
2. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 01''
3. vlajka BENATTI Daniela TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 06''
3. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 06''
5. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 08''
6. albansko VAN KEIRSBLUCK OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 10''
7. vlajka ELMIGER Martin IAM CYCLING TEAM + 00' 13''
107. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 17''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 6h 57' 06''
2. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 21''
3. vlajka BOOM Lars BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 24''
4. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 28''
5. vlajka STANNARD Ian SKY PROCYCLING + 00' 35''
6. albansko VAN KEIRSBLUCK OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 45''
144. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 25' 29''
 
 
rovinatá ciel rovina Camel Track > Khor 160,5 km víťaz: Boonen
 
Hneď úvodná etapa na Okolo Kataru priniesla prekvapujúce víťazstvo úniku, čo v konečnom dôsledku poriadne ovplyvnilo priebeh celého podujatia. Dva najsilnejšie tímy s najlepšími šprintérmi OPQS a Lotto-Belisol mali totiž v celkovej klasifikácii svojich pretekárov na najvyšších miestach, preto bolo veľmi zaujímavé pozorovať, ako si najmä tieto zoskupenia poradia s povestným katarským vetrom. 
 
Začiatok najdlhšej etapy na tomto podujatí bol veľmi dramatický, pretože podľa strohých informácii silný vietor
20°C
takmer okamžite rozdelil pelotón na pomerne veľa častí, ale po niekoľkých kilometroch sa situácia upokojila a hlavná skupina sa opäť sformovala do pôvodnej veľkosti. Potom na prvej šprintérskej prémii ochraňoval tím OPQS lídra pretekov, takže tri bonusové sekundy bral Nikolas Maes a vedúci muž klasifikácie Niki Terpstra si vylepšil druhým miestom svoje vedenie o ďalšie dve sekundy. V tom momente nebol na trati vytvorený žiadny únik.
 
Šesťdesiat kilometrov pred cieľom sa podarilo dostať na čelo pretekov osamotenému pretekárovi z tímu Kaťuša Gatisovi Smukulisovi, ktorý si postupne vytvoril asi trojminútový náskok. Zaujímavé veci sa však diali aj v pelotóne, keď sa po zmene smeru jazdy otočil vietor, ktorý znovu rozdelil hlavnú skupinu, tentoraz na tri časti. Približne v tom čase sa niekoľko jazdcov zapojilo do hromadného pádu, medzi ktorými bol aj Fabian Cancellara. Švajčiarsky cyklista sa tak ocitol v poslednej skupine.
 
Tretia skupina postupne strácala kontakt s tou vedúcou a jej strata pomaly prekračovala už dve minúty. Na čele pretekov sa usadilo približne 25 jazdcov. Do tejto skupiny sa vrátil Smukulis a hlavné slovo v nej mal tím OPQS, ktorý bol v kompletnom zložení. Okrem toho v nej mal silné zastúpenie aj Tinkoff-Saxo a Sky. Zo včerajších hrdinov v nej zostal aj Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol). Jeho nemecký kolega a adept na víťazstvo v dnešnej etape André Greipel sa však nachádzal v druhej skupine, ktorá strácala 30 sekúnd. O aktívne sťahovanie tohto náskoku sa teda snažili Lotto, Orica, BMC a FDJ.
 
Pätnásť kilometrov pred cieľom stále prebiehal súboj medzi dvomi skupinami, ale OPQS koncentrovanou jazdou nedovolila svojím prenasledovateľom ukrojiť z 30-sekundového náskoku. V hlavnej skupine boli aj prví dvaja muži celkového poradia, preto sme boli zvedaví na napínavý špurt o desať bonusových sekúnd. Okrem toho Roelandts vyhral druhú šprintérsku prémiu a Terpstra skončil druhý, čiže obidvaja si dnes zatiaľ zhodne vyjazdili po tri sekundy.          
 
Pred cieľom sa už nič nezmenilo a o víťazstvo v druhej etape súperili borci z vedúcej skupiny. Najskôr tri kilometre pred cieľom sa odpútala dvojica z tímu Belkin a nakoniec osamotený Lars Boom naťahoval do posledných chvíľ skupinu, ale tento atak mu nevyšiel. Záverečný šprint tak ukoristil stále sa zlepšujúci Tom Boonen. Na druhej priečke skončil Michael Morkov a tretí dorazil Jurgen Roelandts. Michael Kolář neprišiel do cieľa vo vedúcej skupine ale tej najpočetnejšej so stratou 7:07.
 
Boonen zobral v záverečnom šprinte Roelandtsovi desať bonusových sekúnd a sám sa prepracoval na vysoké priečky v priebežnej klasifikácii na tretiu pozíciu. Boonen predviedol vynikajúci šprint, keď predbehol dvojicu Lotto-Belisol Sieberg-Roelandts a pripísal si v Katare už dvadsiaty prvý triumf a druhý v poradí pre OPQS. Roelandts za tretie miesto získal aspoň štyri sekundy k dobru a na vedúceho Terpstru stráca už iba päť sekúnd.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 3h 30' 07''
2. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
4. vlajka FENN Andrew OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
5. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
102. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 07''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 6h 43' 30''
2. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 05''
3. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 14''
4. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 20''
5. vlajka SIEBERG Marcel LOTTO BELISOL TEAM + 00' 26''
6. vlajka FENN Andrew OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 26''
143. vlajka  KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 24' 20''
 
 
rovinatá ciel rovina Al Wakra > Dukhan Beach 135,5 km víťaz: Terpstra
 
Štartová listina jasne vravela o eminentnom záujme prvý deň špurtovať takmer u všetkých zúčastnených tímov. Vlani si možno spomínate na obrovské prekvapenie, keď v prvej etape triumfoval vynikajúci tempár Brent Bookwalter z úniku pár metrov pred pelotónom, ale takáto situácia sa už neopakovala a ostatné etapy vyhral Mark Cavendish.
 
Rodák z ostrova Man tento rok na štarte chýba. Zastúpi ho jeho kolega Tom Boonen, na ktorého sa upiera zrak všetkých fanúšikov po minuloročnom zranení. Trek sem poslal Cancellaru, Lotto Greipela, FDJ Démareho a Cannondale Vivianiho. Všetci zúčastnení môžu byť radi, že organizátori z A.S.O. nepozvali šprintérsky tím Giant-Shimano.
 
Jediným Slovákom v Katare je Michael Kolář, ktorý by mal pomáhať svojím tímovým kolegom z Tinkoff-Saxa Daniele Bennatimu a Mattimu Breschelovi, čo naznačil v našom poslednom rozhovore.
 
20°C
Zdalo sa, že únik bude mať propagačný charakter. Keďže do Kataru opäť pricestoval Eddy Merckx, ukázať sa chceli jazdci OPQS. Vpredu boli Niki Terpstra aj Guillaume Van Keirsbulck. Doplnil ich Jurgen Roelandts z Lotta a švajčiarska dvojica Michael Schär (BMC) a Martin Elminger (IAM). V úniku sa teda okrem Elmingera neobjavili žiadni prokontinentálni či kontinentálni jazdci. Pelotón im dýchať nedal a udržovali si ich v bezpečnej vzdialenosti.
 
Šprintérsku prémiu vyhral Holanďan Niki Terpstra, ale špeciálna súťaž pre aktívnych na prémiách tu nie je, takže mu tri body do klasickej bodovacej súťaže príliš nemohli pomôcť. Za víťazstvo sa udeľuje až 15 bodov. Bonifikácie tu sú štandardné, teda podľa reglementu UCI 10-6-4 v cieli, 3-2-1 na prémii.
 
Dlhé kilometre mal únik iba dvadsať až tridsať sekúnd náskoku, no pelotón akoby v závere zaspal. Posledných dvadsať kilometrov chabá strata balíka 25 sekúnd neklesala a päťka si prekvapujúco držala šancu. Tritisíc metrov pred páskou už bolo jasné, že vyhrá niekto z nich. Guillaume Van Keirsbulck urobil všetko pre Terpstru a prinieslo to svoje ovocie. Holanďan nastúpil 500 metrov pred cieľom a nikto ďalší také silné nohy nemal. Pre OPQS teda získal prvý triumf v sezóne cyklista, od ktorého to málokto čakal.
 
Druhé miesto pripadlo Jurgenovi Roelandtsovi, pódium doplnil Michael Schär. Šprint pelotónu so stratou siedmich sekúnd vyhral ďalší borec z Quick-Stepu Tom Boonen. Balík sa dosť výrazne podelil a viacero pretekárov v posledných stovkách metrov spadlo, napríklad šprintéri Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) alebo Alexander Kristoff (Kaťuša). Do stratoy siedmych sekúnd klasifikovali 58 pretekárov. Nebol medzi nimi Elia Viviani (Cannondale), Daniele Bennati a žiaľ ani Michael Kolář (obaja Tinkoff-Saxo). Slovák prišiel do cieľa v poslednej skupine so stratou sedemnástich minút.
 
Terpstra má po dnešnom dni slušný 20-sekundový náskok na konkurenciu (prémia + cieľ), čo mu dáva nádej na celkové víťazstvo. Belgičania sa v nasledujúcich dňoch budú snažiť špurtovať pokojne aj na Toma Boonena, aby vzali bonifikácie ostatným družstvám.
 
Vlani sa Bookwalterovi po podobnej senzácii v prvom dni nepodarilo celkovo zvíťaziť, keďže Mark Cavendish vyhral až štyri etapy a získal obrovské množstvo bonifikácií. Zlomová bude tento rok individuálna časovka v utorok. Ako dobre vieme, Terpstra je výborný časovkár, takže Cancellaru určite potrápi a na 11-tich kilometroch to možno bude súboj tejto dvojice.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 3h 13' 42''
2. albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 01''
3. vlajka SCHAR Michael BMC RACING TEAM + 00' 01''
4. vlajka ELMINGER Martin IAM CYCLING TEAM + 00' 01''
5. albansko VAN KEIRSBULCK Guill. OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 07''
6. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 07''
pelotón + 00' 07''
150. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 16' 54''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop