Štyri zaujímavé súboje na Malorke ovládli Lampre-Merida a OPQS

12.2.2014, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Challenge Mallorca každoročne patrí medzi prvé európske podujatia s výborným pretekárskym obsadením, ktoré ponúka pre jazdcov na začiatku sezóny skvelú možnosť rozjazdiť sa v príjemnom prostredí. Cyklisti súťažili v štyroch samostatných pretekoch a na štarte sme mohli vidieť napríklad Bradleyho Wigginsa alebo Chrisa Hornera, ktorý debutoval v drese Lampre-Merida.

 

 

Trofeo Palma

 

Otvorením tohto podujatia bolo poverených desať okruhov v meste Palma, ktoré mali dĺžku necelých dvanásť kilometrov. Trať bola úplne rovinatá, takže prvý deň na Malorke sprevádzala pokojná atmosféra so šprintérskym záverom. Do úniku sa dostalo päť pretekárov, medzi ktorými bol najznámejší večne útočiaci borec Amets Txurruka (Caja Rural), ale ani jeho skúsenosti nezabránili pelotónu pevne kontrolovať priebeh pretekov.

 

Na čele hlavnej skupiny bol najaktívnejším tímom Lampre-Merida, ktorý aj ukončil púť utečencov 20 kilometrov pred cieľom. V záverečnom špurte sa potom tomuto talianskemu zoskupeniu vrátila vynaložená snaha, pretože Sacha Modolo bol najrýchlejším zo všetkých, aj keď o jeho triumfe musela rozhodnúť až cieľová fotografia, pretože v tesnom špurte bojovalo hneď niekoľko jazdcov. Dvadsaťšesťročný taliansky pretekár nakoniec odsunul za seba Jensa Debusschereho (Lotto-Belisol) a Dylana Groenewegena (Cyclingteam De Rijke).

 

 

Trofeo Ses Salines

 

Ani počas druhého dňa nečakal na pelotón náročný profil, ale mierne zvlnená trasa mohla aj tak spôsobiť isté komplikácie. Navyše ak celý deň fúkal silný vietor a cesty boli mokré. Na začiatku sa podarilo od pelotónu odpútať siedmim pretekárom a do tejto skupiny patril aj Jan Bárta (NetApp). Po 30-tich kilometroch, keď sa ich náskok vyšplhal na necelých osem minút, Lampre-Merida znovu zobral zodpovednosť za hlavnú skupinu do svojich rúk.

 

Lenže niekoľko pádov spomaľovalo postup pelotónu a únik si dlhú dobu dokázal udržiavať vysoký náskok. Navyše osemdesiat kilometrov pred cieľom tím OPQS s podporou silného vetra rozdelil modolo-sacha-2014pelotón na dve časti, aby zvýšil šance na víťazstvo pre Gianniho Meersmana. Ani táto tendencia však nevydržala do konca a desať kilometrov pred cieľom, keď sa vrátil do pelotónu aj posledný utečenec, bolo všetko opäť pripravené na záverečný hromadný šprint. V ňom sa po druhýkrát za sebou najlepšie zorientoval Sacha Modolo, ktorý tak zaznamenal už svoje tretie víťazstvo v sezóne po prestupe do Lampre-Merida. Na druhom mieste skončil Ben Swift (Sk), tretí bol Gianni Meersman (OPQS).

 

 

Trofeo Serra de Tramuntana

 

Tretia previerka na Malorke bola najťažšia, pretože cyklisti si museli poradiť na kopcovitom teréne až s piatimi stúpaniami, pričom vrchol posledného a najťažšieho z nich Col de Puig Major bol len 20 kilometrov pred cieľom. Hneď na prvých dvoch stúpaniach sa začalo aktívne pretekať a jeden útok striedal druhý. Situácia sa upokojila až po 30-tich kilometroch, keď sa v úniku usadilo päť cyklistov na čele s Tanelom Kangertom (Astana) a Petrom Vakočom (OPQS). Utečenci si vybudovali sľubný náskok a na úpätí posledného, päťkilometrového stúpania mali časovú výhodu štyroch minút.

 

V pelotóne zatiaľ úradoval tím Sky a čoskoro všetci pochopili z akého dôvodu, pretože na Col de Puig Major zaútočil Sergio Henao. Na jeho atak zareagoval len Michal Kwiatkowski (OPQS) a vrchol stúpania preťali spoločne tridsať sekúnd pred hlavnou skupinou. Desať kilometrov pred cieľom sa už HenaoKwiatkowski spojili s vedúcimi pretekármi, ale pelotón im bol stále v pätách. Poľský pretekár potom využil krátke stúpanie pred cieľom na rozhodujúci útok, ktorým si nakoniec vybojoval po sólovej jazde zaslúžené víťazstvo s náskokom 27 sekúnd. Pre druhé miesto si prišiel Edvald Boasson Hagen (Sky) a tretí dorazil Francesco Gavazzi (Astana). Český mladík Petr Vakoč skončil v týchto ťažkých pretekoch na piatom mieste.

 

 

Trofeo Muro

 

Aj štvrtý deň mal kopcovitý charakter, v ktorom opäť nechýbal Col de Puig Major, ale všetky stúpania sa nachádzali v úvodných dvoch tretinách a posledné desiatky kilometrov boli úplne ploché. Do posledného úniku sa dostali také mená ako van den Broeck, Ulissi, Landa, Anton alebo Pauwels, ale pelotón ich nepustil veľmi ďaleko. Kopce si postrážil najmä tím Sky, ktorý bol hlavným horským vodcom štvrtého dňa. Po prekonaní všetkých kopcovitých prekážok únik zanikol, pričom do cieľa ešte zostávalo 50 kilometrov. Britské zoskupenie sa znovu oprelo do pedálov a v hlavnej skupine tak zostalo už len 40 ľudí.

 

Posledná hodina pretekov bola naozaj rýchla a svoj príspevok si neodpustil ani tím OPQS, ktorému sa podarilo s pomocou vetra zredukovať už aj tak malú hlavnú skupinu. Záver pretekov bol potom takisto hektický, veď do konečného šprintu sa dostalo už iba 12 pretekárov, medzi ktorými vyčnieval Gianni Meersman (OPQS) a jeho belgický tím sa tak radoval druhýkrát za sebou. Za ním dorazil Francisco Ventoso (Movistar) a tretie miesto získal Ben Swift (Sky).

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop