La Primavera napokon volá aj šprintérov (Úvod k MSR)

21.3.2014, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Prvý jarný monument ponúka ako vždy originálnu možnosť bojovať o cenný triumf šprintérom a klasikárom zároveň, ktorých súboj sa odohráva na mamutej porcii takmer tristo kilometrov, no tento rok to bude zrejme naposledy.

   

Miláno - San Remo totiž sprevádzali turbulentné diskusie o pláne organizátorov pridať do záveru ešte jeden kopec, ktorý by na konci dlhého dňa popri stúpaniach CipressaPoggio ešte viac dokázal selektovať pelotón, takže pre šprintérov by bola cesta do cieľa zatvorená, a naopak do hry by sa dostali dobrí vrchári. Lenže nové stúpanie Pompeiana, ktoré malo nasledovať po Cipresse, nakoniec kvôli bezpečnostným požiadavkám miestnych úradov nebude v itinerári, čiže trať zostala prijateľná aj pre rýchlych jazdcov.

 

 

Najdlhší monument v sezóne

 

294 kilometrov odštartuje v Miláne a pelotón sa vydá smerom na juh k brehom Jadranského mora, kde vyvrcholí prvá veľká klasika sezóny. Pred príchodom na pobrežie čaká na pelotón najdlhší kopec dňa Passo Turchino, ktorý ale nie je priveľmi ťažký a ktorého vrchol je 142 kilometrov pred cieľom. Odtiaľ už bude rovinatá cesta do cieľového mesta San Remo lemovať brehy Jadranu, ktorú len v samom závere pretnú kľúčové kopčeky. Šprintéri sa museli potešiť, keď z programu vypadlo aj stúpanie La Manie, ktoré je oveľa náročnejšie a prudšie ako Cipressa a Poggio. Cyklistom sa zvyklo postaviť do cesty po odjazdených 200 kilometroch a šprintérom spôsobovalo veľké problémy, takže pri jeho absencii sa rozhodujúce okamihy vtesnajú do posledných päťdesiatich kilometrov.

 

Tie najskôr začnú tromi krátkymi kopcami Capo Mele, CervoBerta. Táto slabá rozcvička má pripraviť hlavnú skupinu na stúpanie Cipressa (5,6 km; 4,1 %; max. 9 %), ktorého vrchol je 22 kilometrov pred cieľom. Tu začnú rozhodujúce okamihy, ktorých účelom bude jednak zbaviť sa šprintérov alebo útokom si vybudovať dostatočný náskok a konkurenciu tak dostať pod veľký tlak. Určite sa na tomto mieste okliešti hlavná skupina, ale rozhodujúca selekcia príde až na poslednom kopci Poggio (3,7 km; 3,7 %; max. 8 %), ktorý je pripravený o dvanásť kilometrov neskôr. Aj keď tieto stúpania nie sú prudké, po takmer šiestich hodinách v sedle sú pre jazdcov dostatočnou prekážkou.

 

milano-san-remo-snehNa vrchole Poggia sa nakoniec rozhodne, kto príde do cieľa na čele pretekov, či bude spoločný dojazd aj so šprintérmi, či uvidíme súboj malej skupinky, alebo o triumf bude bojovať len dvojica - trojica, pretože záverečných šesť kilometrov je veľmi jednoduchých. Svoju funkciu zohrá aj vietor, podľa Oscara Freireho značný protivietor na týchto miestach znižuje šance dotiahnuť do úspešného konca atak na Poggiu a nahráva do kariet šprintérom a hromadnému dojazdu.

 

 

Sagan vie, čo má robiť

 

Práve táto otvorenosť záverečných kilometrov výrazne rozširuje okruh favoritov. Medzi najväčších z nich patrí Peter Sagan, ktorého v minulom roku delili od víťazstva na tomto podujatí len centimetre. Aj v tejto sezóne je pre neho Miláno - San Remo jedným z hlavných cieľov, preto si môžeme byť istí, že o jednu trpkú prehru skúsenejší slovenský šampión sa bude snažiť s tímovou podporou urobiť preteky. "V príprave som urobil to, čo som musel urobiť, a dosiahnuté výsledky mi dodali sebavedomie. Dúfam, že na tomto podujatí uspejem a dobre sa pripravím na belgické klasiky. Stúpanie Pompeiana by zmenilo charakter pretekov, ale ja s tým nemám problém. Ak chcete vyhrať Miláno - San Remo, musíte byť v najlepšej kondícii a so svojím tímom sa snažiť ovládnuť priebeh pretekov. To je môj cieľ. Minuloročná skúsenosť bola pre mňa veľkým ponaučením a ukázala mi, aká nepredvídateľná a ťažká je táto klasika.“

 

Cannondale sa v prvom rade musí zamerať na to, aby sa pred cieľom zbavil klasických šprintérov a aby Sagan zostal najrýchlejším pretekárom v skupinke, ktorá pôjde do cieľa ako prvá. Zároveň bude náš reprezentant potrebovať tímovú podporu na záverečnom kopci, aby zachytil takmer istý atak od jazdcov typu Cancellara, Kwiatkowski.

 

Peter Sagan v minulej edícii La Primavera dokázal, že mu nerobia problémy ani zlé podmienky, ani obrovská dĺžka podujatia. Odvtedy navyše zlepšil svoje tempárske schopnosti, v kopoch je o čosi viac odolnejší, ale pri tom všetkom je v závere stále veľmi rýchly. Preto ak sa preteky neskončia v hromadnom špurte, tak sa v hektickom závere dokáže pri Saganovi udržať len veľmi málo borcov, ktorí by boli rýchlejší ako on. Okrem toho môže byť jeho zbraňou aj mokrý zjazd z posledného kopca, pretože počas podujatia je predpovedaný dážď.

 

 

Spartakus v utajení

 

Fabian Cancellara ale nebude brať ohľad na tieto prognózy a jeho jedinou úlohou bude na Poggio rozkrútiť motor na plné obrátky, aby dorazil do cieľa osamote. Ak sa však za neho zavesí cyklista, ktorý je v dojazdoch rýchlejší ako on a ktorých je v štartovom poli hneď niekoľko, Spartakus potom môže v cieli utŕžiť prehru, ktorú zo všetkých najviac nenávidí. Jeho príprava na toto podujatie prebiehala takmer neviditeľne, ale posledný deň na Tirreno – Adriatico ukázal Fabiana Cancellaru v silnom prevedení, takže švajčiarsky borec je určite perfektne pripravený.

 

 

Domáce nádeje

 

Zálusk na víťazstvo si robí aj Diego Ulissi. 24-ročný jazdec tímu Lampre-Merida získal v poslednom čase sebavedomie na talianskych jednodňových podujatiach a tretím miestom na ulissi-tduTour Down Under. Ulissi sa v tomto roku zameriava práve na takéto preteky, kde môže prehovoriť svojím dobrým lezeckým štýlom a v závere dostatočnou rýchlosťou. Pre ďalšieho domáceho  jazdca Vincenza Nibaliho nehralo žiadnu úlohu nezaradenie do programu stúpania Pompeiana, pretože v roku 2012 tu dokázal vybojovať tretie miesto na klasickej trati. Úradujúci šampión Giro d'Italia je rozjazdený z Paríž - Nice, kde si vyskúšal útočné dojazdy do cieľa, čiže aj on môže byť kľúčovým mužom na Poggiu.

 

 

OPQS a BMC s univerzálnymi zostavami

 

Veľké manévre chystá aj OPQS, ktorá sa bude spoliehať na Michala KwiatkowskehoMarka Cavendisha. Poľský pretekár má od začiatku sezóny úžasnú formu, ale jeho sebavedomie musí byť naštrbené po ťažkej porážke na Tirrene. Napriek tomu, ak má niekto šancu nechať pelotón v šachu na poslednom stúpaní, je to práve Kwiatek. V jeho prípade však bude všetko závisieť od priebehu pretekov a pocitov Marka Cavendisha. Ak budú šprintéri v závere mimo hru, 23-ročný Poliak môže dosiahnuť ďalší veľký úspech. Okrem toho môžu prekvapiť aj Štybar či Bakelants. V silnej a skúsenej zostave sa predstaví aj tím BMC, v ktorého farbách bude atakovať Phillipe Gilbert, a na svoju šancu čakať Phinney, Hushovd, van Avermaet, ale aj náš druhý zástupca Peter Velits. Ten si dobre viedol na podobných profiloch na Paríž - Nice a v roku 2009 sa mu podarilo na prvom monumente sezóny skončiť na desiatom mieste.

 

 

Nebezpeční borci

 

Zo skupiny odolných šprintérov bude najnebezpečnejší John Degenkolb. Nemecký pretekár ako líder tímu Giant-Shimano vyhral v minulom týždni na francúzskom podujatí v Nice bodovaciu súťaž a na svojom konte už má štyri víťazstvá. Momentálne jazdí vo výbornej forme, preto by mu nemali robiť problémy posledné selekcie na La Primavere. Dobrou výkonnosťou sa prezentuje aj 22-ročný Arnaud Démare, ktorý svoju rýchlosť dokáže rozbaliť aj v závere náročného dňa. Okrem toho sa v FDJ môžu zamerať aj na čerstvo tretieho muža z Paríž – Nice Arthura Vichota. Na štarte sa takisto objaví silná dvojica zo Sky Geraint ThomasBoasson Hagen. Na Thomasa sa čoraz častejšie spolieha vedenie tímu kvôli jeho stúpajúcim výkonom a nórsky cyklista je zas natoľko silný, že v závere môže výrazne miešať karty. Ak sa tam udržia aj Luca PaoliniAlexander Kristoff, Kaťuša si môže gratulovať k dobrému výsledku.

 

Do okruhu favoritov patrí aj Roman Kreuziger, ktorý si po výbornom Tirrene predĺži súťažnú záťaž kvôli parádnej forme a počká si, čo sa bude v závere diať. Na hromadný dojazd zas berie Tinkoff-Saxo Daniela Bennatiho. Zvedaví budeme aj na Baukeho Mollemu alebo na jeho krajana Slagtera, ktorý môže svojou výbušnosťou spraviť na Poggio rozdielový útok. Bez šance nie je ani austrálsky celok Orica-GreenEdge, pretože Simona Gerransa po dobrej forme na začiatku sezóny nezastavia ataky na poslednom stúpaní a Michael Matthews je mužom čísla jeden pre hromadný dojazd, pretože nedávno v Nice preukázal aj lezeckú zdatnosť. Ian Stannard, Tony Gallopin, Sylvain ChavanelFilippo Pozzato tiež môžu zanechať svoju črtu na tomto podujatí.

 

 

Neistí šprintéri

 

Na klasický špurt sa spoliehajú André GreipelMark Cavendish, ktorí si sem privádzajú svoju najlepšiu podporu. Greipel má lepšiu formu a od začiatku sezóny dokazuje zvýšenú odolnosť na náročnejších terénoch, Cavendish sa pokúsi obhájiť svoj triumf z roku 2009, ale obidvaja to budú mať v San Reme veľmi ťažké. Prekaziť tento súboj sa chystajú Sacha ModoloJosé Joaguin Rojas či minuloročný obhajca Gerald Ciolek. Na posledných kilometroch sa teda bude tlačiť množstvo favoritov, čo je prísľubom pre zaujímavú, napínavú cyklistiku.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop