V Katalánsku získal Westra etapu, Purito celkový triumf

22.3.2014, 15:12 | Preteky vo svete | L. Timko a T. Šandor
Etapák v Katalánsku nepatrí medzi tie, ktoré vzbudzujú najväčšiu pozornosť verejnosti, ale každý rok ponúkajú sedem náročných dní bez časovky a s najvyšším počtom hodnotených stúpaní spomedzi všetkých týždňových pretekov.
 
 
Okolo Katalánska 2014 (UCI World Tour; 1173 km; 94. ročník)
1. 24.3. kopcovitá ciel rovina Calella > Calella 169,7 km víťaz: Mežgec
2. 25.3. zvlnená ciel rovina Mataró > Girona 168 km víťaz: Mežgec
3. 26.3. horská ciel rovina Banyoles > La Molina 162,9 km víťaz: Rodríguez
4. 27.3. horská ciel rovina La Molina > Vallter 2000 166,4 km v: Van Garderen
5. 28.3. kopcovitá ciel rovina Camprodon > Valls 218,2 km víťaz: Mežgec
6. 29.3. zvlnená ciel rovina El Vendrell > Vilanova 172 km víťaz: Clement
7. 30.3. zvlnená ciel rovina Barcelona > Barcelona 120,7 km víťaz: Westra
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
zvlnená ciel rovina Barcelona > Barcelona 120,7 km víťaz: Westra
 
 
Napínavé vyvrcholenie v Katalánsku a rozhodujúcu bitku o sekundy zariadil krátky barcelonský kopec Alt Montjuic, ktorý sa v závere postavil cyklistom do cesty osemkrát. Z jeho vrcholu zostávalo do cieľa len 3,5 km, preto bol tou správnou voľbou pre Contadora a ostatných, aby popreháňali Purita. Ten však na podobných kopcoch len málokedy zlyháva.
 
Jazdcov privítal v Barcelone dážď, ktorý mohol
10°C
spôsobiť hlavne v zjazdoch z Alt Montjuic veľké problémy. V tejto krátkej etape sa na čele pretekov usadilo až 13 pretekárov. V úniku sa prezentovali Westra, Clement, Burghardt, Ratto, Pineau, Vallee, Voeckler, Quemeneur, Fumiyuki, Baugnies, Paterski, Bagot a Kreder. Vzhľadom na krátkosť etapy ich pelotón nepustil do veľkého odstupu a ich náskok sa pohyboval na úrovni piatich minút. Na mestských okruhoch sa ale začal pomaly zmenšovať. Na čele pelotónu pracoval tím Kaťuša, ktorý mal dnes jedinú úlohu, ktorou bolo udržať štvorsekundový Puritov náskok.
 
Tempo sa postupne zvyšovalo a vedúca skupina začala strácať na svojom počte, pričom sa rozdelila na dve časti. Vpredu zostali Westra, Paterski, Burghardt, Voeckler a Bagot. Drsné podmienky niektorým jazdcom spôsobili problémy udržať sa v pelotóne. Kaťuša zatiaľ bez problémov udržiavala pelotón pod kontrolou, vôbec by nebola proti, keby utečenci zobrali v cieli aj bonusové sekundy. Tri okruhy pred koncom sa začalo nastupovať aj vo vedúcej skupine.
 
Lieuwe Westra z Astany zobral zodpovednosť do svojich rúk a na čele pretekov sa osamostatnil. Pred hlavnou skupinou mal slušný náskok tri minúty, pred bývalými spolujazdcami z úniku necelých 60 sekúnd. V tej naopak skúšal šťastie Robert Kišerlovski, ktorý si chcel vylepšiť svoje desiate miesto. V jeho skupine sa nachádzali aj Pinot a Fuglsang, takže bol o najlepšiu desiatku mal zaujímavé vyvrcholenie.
 
Holandský pretekár nemal v závere konkurenciu a išiel si pre sólový triumf v poslednej etape na Okolo Katalánska. V hlavnej skupine pred vrcholom posledného kopca zaútočil Alberto Contador, ale odozva všetkých favoritov bola takmer okamžitá, vrátane Rodrígueza.
 
Lieuwe Westra si nakoniec udržal svoj náskok a zaslúžene mohol osláviť svoj triumf. Na druhom mieste dorazil Burghardt, ktorý porazil na cieľovej páske Voecklera a obidvaja si pripísali stratu 1:22. Na štvrtom mieste prišiel do cieľa Paterski, za ním Bagot a Polanc. Všetci favoriti potom dorazili do cieľa v rovnakom čase a Joaguim Rodríguez si tak udržal svoj tesný náskok a stal sa celkovým víťazom tohto podujatia.
 
Lieuwe Westra, Astana: "Bola to náročná etapa, ale mal som dobré nohy. V závere som hľadal správne miesto na útok. Nakoniec som atakoval na vrchole stúpania a vydal som všetko zo seba pri ceste do cieľa. Je pre mňa veľmi dobré, že som vyhral s Astanou. Veril som si, že môžem vyhrať, ale celkom istý som si bol dve kolá pred cieľom. "      
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. vlajka WESTRA Lieuwe ASTANA PRO TEAM 2h 36' 14''
2. vlajka BURGHARDT Marcus BMC RACING TEAM + 01' 22''
3. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 01' 22''
4. vlajka PATERSKI Maciej CCC SPRANDI POLKOWICE + 01' 26''
5. vlajka BAGOT Yoann TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 01' 36''
6. vlajka POLANC Jan LAMPRE - MERIDA + 02' 07''
7. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 07''
8. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 02' 07''
9. vlajka JEANNESSON Arnold FDJ + 02' 07''
10. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 07''
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 29h 41' 34''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 04''
3. vlajka VAN GGARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 07''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 10''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 10''
6. vlajka TALANSKY Andrew TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 18''
7. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 26''
8. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 42''
9. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 00''
10. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 01''
 
 
etapa-7
 
 
zvlnená ciel rovina El Vendrell > Vilanova 172 km víťaz: Clement
 
 
Sobota mala jeden z najľahších profilov. Pretekárov čakal 172-kilometrový zvlnený terén do cieľového mesta Vilanova. Teplota vzduchu atakovala dvadsať stupňov pri slnečnom počasí, takže po daždivom a chladnom štvrtku s piatkom to bola veľká zmena.
 
Únik bol až deväčlenný a mal pár zaujímavých členov. Pieter Serry (OPQS), Stef Clement (Belkin), Damien Howson (Orica), Pierre Rolland (Europcar), Jens Voigt (Trek), Antonio Piedra (Caja Rural), Marek Rutkiewitz (CCC), Rudy Molard (Cofidis) a Nico Sijmens (Wanty). Nikto z týchto borcov nebol vysoko v priebežnom poradí, hoci kapitán Europcaru Rolland by mohol vzbudzovať tento dojem. Celkovo bol až v piatej desiatke so stratou ôsmych minút.
 
Kaťuša na čele pelotónu nemala voči čelnej skupine veľkú úctu a viac ako štyri a pol minúty deviatka nedokázala získať. Favoriti boli pokojní. Dnes sa neočakávali žiadne prekvapenia. Medzi favoritmi naozaj nie, ale s blížiacim sa cieľom to začalo vyzerať tak, že sa dnes Luka Mežgec po štvrtý raz možno nepresadí z jednoduchého dôvodu, únik deviatich ľudí to dotiahne až do cieľa.
 
Bola to nepochybne silná partia, no rozhodujúcim faktorom bola slabá sila pelotónu a motivácia jednotlivých tímov. Deväť celkov malo vpredu zástupcu, ďalších päť tímov sa zaujíma iba o celkový triumf a viacero ďalších družstiev ani nemalo tých najlepších šprintérov, ktorým by nezištne pomohli štyria-piati ľudia z tímu.
 
Napokon sa radoval únik a posledných desať kilometrov to bola obrovská taktická bitka s množstvom nástupov. Snáď každý pretekár vrátane najstaršieho muža pelotónu Voigta nie raz nastúpil.
 
1600 metrov pred páskou nasadil na rozhodujúci trhák Stef Clement z Belkinu, líder vrchárskej súťaže. Tri sekundy za ním dorazil Rudy Mollard (Cofidis) pred Pietrom Serrym (OPQS). Jensovi Voigtovi (Trek) ostalo štvrté miesto. Balík s favoritmi dorazil so stratou jednej minúty. Celkovo sa nič nemení. Preteky vyvrcholia zajtra v Barcelone.
 
Stef Clement, Belkin: "Myslel som, že je všetko stratené, pretože v závere som musel riskovať a pokúšať sa vrátiť späť tých jazdcov, ktorí atakovali, ale minuli množstvo energie. Keď sme boli všetci pohromade,  v poslednom kilometri som využil malé stúpanie na môj posledný pokus. Podarilo sa mi vytvoriť malú medzeru, ale nepozeral som sa za seba, a aj v cieli som sa ešte bál zdvihnúť ruky nad hlavu."   
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. vlajka CLEMENT Stef BELKIN PRO CYCLING TEAM 3h 58' 44''
2. vlajka MOLLARD Rudy COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 03''
3. albansko SERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 03''
4. vlajka VOIGT Jens TREK FACTORY RACING + 00' 03''
5. vlajka RUTKIEWICZ Marek CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 03''
6. vlajka PIEDRA Antonio CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 03''
pelotón s favoritmi + 00' 58''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 6. ETAPE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 27h 08' 54''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 04''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 07''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 10''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 10''
6. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 17''
7. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 18''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 26''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 42''
10. vlajka KISERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 48''
 
 
etapa-6
 
 
kopcovitá ciel rovina Camprodon > Valls 218,2 km víťaz: Mežgec
 
 
Piaty deň v Katalánsku odštartoval v nadmorskej výške 940 metrov a cyklistov čakali aj stúpania, no alfou a omegou bolo iba záverečné stúpanie  Alt de Lilla deväť kilometrov pred cieľom najdlhšej až 218-kilometrovej etapy z Camprodonu do Valls.
 
Na štart nastúpilo 157 cyklistov. Žiadne z väčších mien neodstúpilo ešte pred štartom. Pomenovanie klasický únik dostala osmička Steven Kruijswijk (Belkin), Michael Koch (Cannondale), Jérémy Roy (FDJ), Marcus Burghart (BMC), Georg Preidler (Giant), Pierre Rolland (Europcar), Angel Madrazo (Caja Rural) a Lukasz Owsian (CCC Polsat). Títo ľudia však vpredu neboli spoločne ani v jednom okamihu. Koch sa vydal z pelotónu neskôr a kým dorazil do čelnej skupiny, v jednom z nehodnotených stúpaní sa odčlenili Burghart s Preidlerom.
 
75 km po štarte mali Nemec s Rakúšanom minútový náskok na zbytok úniku a štvorminútový na pelotón. V nasledujúcej tretej hodine pretekov sa rozostupy úmerne zvyšovali. Pelotón najviac strácal sedem a pol minúty na 150. kilometri pretekov. Posledná hodina bola mimoriadne rýchla a hlavná skupina likvidovala únik mimoriadne rýchlo. Ako prvých "zhltla" Kocha, Roya, Madrza a Owsiana. 35 km pred páskou padol aj Kruijswijk a Rollandovi sa naopak podarilo pripojiť k Burghartovi a a Preidlerovi vpredu. Náskok bol ale minimálny, okolo minúty.
 
Ešte pred začiatkom rozhodujúceho stúpania dnešného dňa bolo po únikoch a pelotón sa začal naplno sústrediť na 6300 metrov do 4,8-percentného sklonu. Všetko sa to začalo na méte 15,3 km pred cieľom vo Vallse. Tinkoff, Kaťuša, BMC, Sky aj Movistar už boli na popredných priečkach a po dvesto kilometroch sa začali tie pravé preteky.
 
O ataky núdza nebola. Začal to Ryder Hesjedal (Garmin), pokračoval Lieuwe Westra (Astana) a Daniel Navarro (Cofidis), no to bol iba predkrm, pretože tak prišiel na rad druhý muž celkového poradia Alberto Contador (Tinkoff). Mladý Romain Bardet (Ag2r) sa nenechal zahanbiť a pištoľníka dobehol. Skúšal to aj Jakob Fuglsang (Astana). Cez kopec sa to trocha natiahlo a porozdeľovalo, ale následný zjazd pelotón spojil dohromady a päť kilometrov pred cieľom definitívne, keď zvesil nohy Fuglsang.
 
Záver bol podobný ako prvý a druhý deň. Zvlnený terén zvládli iba 4-5 cyklisti každého tímu a neboli tu ani elitní šprintéri, teda posledné stovky metrov sprevádzal mierny chaos a existovali iba minimálne vláčiky. To opäť využil Slovinec Luka Mežgec a o viac než dve dĺžky bicykla zvíťazil. Druhé miesto bral Julian Alaphilippe z Quick-Stepu a cieľová fotografia určila ako tretieho Samuela Dumoulina (Ag2r). Všetci favoriti bez straty.
 
Luka Mežgec, Giant-Shimano: "Dnes to bol veľmi ťažký deň. Vo včerajšej etape bola veľká zima, takže dnešný posledný kopec mohol urobiť nejaké rozdiely a netušil som, či zostane hlavná skupina pohromade až do cieľa. Nevedel som, či dnes môžem vyhrať, preto sme poslali jazdca do úniku. Vôbec som nezačal etapu s tým, že môžem triumfovať."    
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka MEŽGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO 5h 16' 00''
2. vlajka ALAPHILIPPE Julian OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
4. vlajka MARTENS Paul BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
5. vlajka KREDER Michel WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 00''
6. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
pelotón + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 23h 05' 51''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 04''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 07''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 10''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 10''
6. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 17''
7. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 18''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 26''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 42''
10. vlajka KISERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 48''
 
 
etapa-5
 
 
horská ciel rovina La Molina > Vallter 2000 166,4 km Van Garderen
 
 
Štvrtok bol poriadne ťažký. Organizátori nedali pretekárom vydýchnuť. Štartovali v nadmorskej výške 1100 metrov, vystúpali na 1800, potom sa spustili o tisícku dole, aby znova liezli na druhý kopec dňa. Nasledovalo klesanie do absolútnej nížiny a v záverečnej fáze až výstup do výšky 2200 metrov nad morom.
 
Náročnosť dnešného dňa spojená so zdravotnými problémami sa podpísali aj pod rozhodnutia nenastúpiť u viacerých pretekárov. Najznámejšie mená: Carlos Betancur (Ag2r), Chris Horner (Lampre-Merida), Thomas Danielson (Garmin).
 
Ihneď v úvode sa štarovému poľu postavil do cesty Collada de Tosses s dĺžkou takmer dvadsať kilometrov. Aj preto sa únik vytvoril jednoduchšie ako na rovine. Prekvapujúco nemalo záujem dostať sa dopredu toľko ľudí ako by sme očakávali. Pred najnáročnejším dňom pretekov zrejme vládol rešpekt. Do úniku sa teda dostala štvorica skúsených cyklistov Thomas De Gendt (OPQS), Stef Clament (Belkin), Ruben Plaza (Movistar) a Maxime Mederel (Europcar).
 
Dnes nepomohlo nikomu ani počasie. Na tých najvyšších miestach sa teplota pohybovala okolo troch až piatich stupňoch celzia, nižšie ledva presahovala desať stupňov. Takisto mrholilo.
 
Náskok štvorčlenného úniku dosiahol maximálnu hranicu štyroch minút a dvadsiatich sekúnd. Víťazstvá na prémiách zbieral zväčša Stef Clement. Aj predposledný kopec Rocabruna ešte zvládlo prejsť kvarteto spoločne a pred hlavným poľom. Tridsať kilometrov pred páskou ich náskok ale klesol pod minútu.
 
Zatiaľ čo borci začali stúpať na najťažší a zároveň cieľový kopec dnešného dňa, Vallter 2000, na jeho vrchole sa začala tvoriť obrovská hmla, ktorá sa postupne rozširovala aj do nižšej nadmorskej výšky. Pretekári teda na súperov a cestu s priemerným sklonom 7,8 % dobre nevideli. Niektoré správy hovorili dokonca o snehu. Až tak dramatické to ale nebolo, žiadne husté sneženie či nebodaj súvislá vrstva snehu nehrozili.
 
Thomas De Gendt sa ukázal ako najodolnejší člen úniku a ešte pred začiatkom cieľového stúpania sa s Clementom, Plazom a Mederelom rozlúčil. Nebol to najrozumnejší ťah, pretože onedlho si pravidelným tempom Ruben Plaza De Gendta doskočil. K tejto dvojici sa pridal José Serpa z Lampre-Merida. Ten atakoval pelotónu. V hlavnej skupine bolo veľa adeptov na útok, čo potvrdili Pierre Rolland (Europcar) aj Warren Barguil (Giant). Ich pokus sa skočil zle nie len pre nich ale aj čelnú trojicu. Kaťuša s Tinkoffom zvýšili tempo a bolo po únikoch. Balík sa delili hlavne zozadu.
 
Mladému Barguilovi sa podarilo opäť zaútočiť, ale všetko to bolo v sekundách. Skúšali to aj Bardet a Van Garderen. Situácia bola kvôli hmle neprehľadná.
 
van-garderen-katalanskoV cieli sa prvý zjavil Van Garderen, ktorý o dĺžku bicykla porazil Romaina Bardeta. Alberto Contador stratil tri sekundy, Joaquim Rodríguez štyri, Nairo Quintana ešte o jednu viac. Tak prišli do cieľa Talansky a Froome s osemsekundovým mankom. Keďže sa tu bonifikácie neudeľujú, Purito ostal celkovo prvý pred Contadorom (+4sek) a Van Garderenom (+7sek).
 
Dnešný deň teda preteky nerozhodol, najlepších ešte viac vyrovnal. V piatok ani sobotu sa nedajú očakávať zásahy do celkového poradia, takže sa zrejme rozhodne až v nedeľňajšej poslednej etape.
 
Tejay van Garderen, BMC: "Nechal som ostatných chlapcov útočiť ako prvých, takže v závere som mal potom miernu výhodu. Myslím si, že som mal aj šťastie, pretože sa dokážem lepšie prispôsobiť chladným podmienkam ako jazdci, ktorí majú 60 kilo. Toto je moje prvé World Tour víťazstvo a je pre mňa obrovskou cťou, že som ho dosiahol v takejto konkurencii."   
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM 4h 49' 30''
2. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 03''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 04''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 05''
6. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 08''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 08''
8. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 15''
9. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 16''
10. vlajka KISERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 21''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 17h 47' 34''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 04''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 07''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 10''
5. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 10''
6. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 17''
7. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 18''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 26''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 42''
10. vlajka ARROYO David CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 45''
 
 
22 km: Collada de Tosses (1.kat / 19,6 km / 3,8 %)
75,2 km: Canes (2.kat / 16 km / 3 %)
114,6 km: Oix (1.kat / 7,7 km / 5,3 %)
132,6 km: Rocabruna (1.kat / 7,5 km / 5,6 %)
Cieľ: Vallter 2000 (špeciálna kat. / 12 km / 7,8 %)
 
etapa-4
 
 
horská ciel rovina Banyoles > La Molina 162,9 km víťaz: Rodríguez
 
 
Pred prvou horskou etapou na tomto podujatí robilo pretekárom problémy zlé počasie, pretože vytrvalý dážď sa mohol zmeniť vo vysokej nadmorskej výške na sneh. Z toho dôvodu boli organizátori pripravení aj na prípadnú zmenu trasy dnešnej etapy.
ÚNIK DŇA
.ast14. Andrej Zeits
(Astana)
.bpc14. Jack Bobridge
(Belkin)
.cpc14. Michel Koch
(Cannondale)
.euc14. Kevin Reza
(Europcar)
.ccc14. Branislav Samoilav
(CCC Polsat)
.cof14. Rudy Molard
(Cofidis)
Nakoniec k tomu nemuseli pristúpiť, preto sme s napätím mohli sledovať vrchársku bitku na záverečnom kopci. La Molina ale nebol náročnou výzvou (5,3 km; 6 %), ktorá mohla medzi jazdcami otvoriť veľké medzery, oveľa ťažšia skúška bolo stúpanie HC kategórie La Creueta (21 km; 4,5 %), lenže to bolo v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom.
 
Dnešní utečenci sa dostali do hry už počas úvodných kilometrov. Andrej Zeits (Astana), Jack Bobridge (Belkin), Michel Koch (Cannondale), Kevin Reza (Europcar), Branislav Samoilav (CCC Polsat) a Rudy Molard (Cofidis) si najskôr síce vybudovali len mierny náskok, ale potom sa pelotón rozhodol, že nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Odstup vedúcej skupiny sa na prvých jednoduchých kilometroch vyšplhal až na desať minút. Na prvom stúpaní bol prvý austrálsky jazdec Jack Bobridge. Cez prvý kopec dnešného dňa zas pelotón previedol tím Tinkoff-Saxo, ktorý chcel od začiatku diktovať tempo pre Contadora. Na Alt de Coubet mala vedúca šestica náskok deväť minút.
 
Potom čakal na cyklistov presun pod dnešný najdlhší kopec, ktorého vrchol bol 64 kilometrov pred cieľom. Odstup utečencov sa podľa predpokladov postupne zmenšoval. Hlavnými ťahúňmi pelotónu boli medzitým silné tímy Kaťuša, Movistar, Sky a Tinkoff-Saxo. Aj keď vtedy na pretekárov svietilo slnko, na vrchole La Creueta sa teplota pohybovala na úrovni okolo nula stupňov celzia. Tento kopec sa išiel v pelotótne rýchlo, ale výrazné problémy medzi jazdcami alebo výraznú selekciu sme nevideli. Na chvíľu stratil kontakt s vedúcou skupinou Michel Koch, ale pred vrcholom sa do nej dokázal vrátiť.
 
Súboj o zisk tejto horskej prémie vyhral znovu Jack Bobridge. Keď prešiel cez tento kopec aj pelotón so stratou necelých štyroch minút,
6°C
na celé štartové pole čakal dlhý, veterný zjazd a dve šprintérske prémie. Tieto pasáže cyklistom výborne poslúžili na regeneráciu síl, ktoré mali potrebovať na poslednom kopci. Vedúca skupina spolupracovala veľmi dobre, ale rozbehnutý pelotón na čele s Kaťušou a Tinkoff-Saxo sa približoval čoraz viac. Silný vietor však komplikoval cestu do cieľa obidvom skupinám a utečenci si stále udržiavali mierny náskok pred pelotónom. Prvú rýchlostnú prémiu potom ukoristil Michel Koch.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom sa začali na čele pelotónu formovať do vláčikov jednotlivé tímy, ktoré chceli na La Molina bojovať o dnešné víťazstvo. Ale únik stále pracoval so solídnym náskokm cez dve minúty. Aj keď mal posledný kopec oficiálne len päť kilometrov, cesta sa pred cieľom zdvihla oveľa skôr. Netreba pripomínať, že tempo bolo čoraz rýchlejšie, ale pelotón dorazil pod jeho vrchol v kompletnom zložení. No vedúca skupina sa rozdelila na dve polovice, v tej prvej zostali Reza, Molard a Samoilav. Posledným hrdinom z úniku, ktorý sa nechcel poddať svojmu osudu, bol francúzsky jazdec Kevin Reza.
 
Na tých hlavných úsekoch prebral zodpovednosť za hlavnú skupinu tím Movistar a päť kilometrov pred cieľom prevalcoval Kevina Rezu. O ďalší kilometer zostal z tohto tímu na čele už len Igor Anton a za ním sa pohybovali všetci lídri svojich tímov, vrátane Quintanu, Contadora, Rodrígueza a Frooma. Hlavný balík bol stále početný, ale postupne strácal na svojej veľkosti. Najskôr to skúšal Jakob Fuglsang, ale Kaťuša si postrážila jeho atak. V poslednom kilometri sa snažil utiecť Froome, za ktorého sa zavesil Rodríguez, Contador a Quintana.
      
Rozhodujúci útok ale podnikol Joauquim Rodríguez, za ktorým dorazil do cieľa Alberto Contador. Purito perfektne načasoval svoj atak, na ktorý sa spoliehal počas celej etapy a na ktorý dokázal zareagovať len Contador. Na treťom mieste prišiel do cieľa Quintana, štvrtý bol van Garderen a len s piatou priečkou sa musel uspokojiť Froome, ktorý sa snažil v závere dvakrát zrýchliť, ale nakoniec nestačil na španielsku dvojicu.
 
Poradie v celkovej klasifikácii je úplne totožné s výsledkami dnešnej etapy. Do zajtrajšej etapy, ktorá vyvrcholí na stúpaní Wallter 2000, teda nastúpi v bielom drese vedúceho pretekára Rodríguez, ktorému však budú dýchať na chrbát Contador, Quintana, van Graderen a Froome. Zajtra je na programe najťažší deň a rovnako ako dnes sa nebudú v cieli udeľovať bonusové sekundy.
 
Joaquim Rodrízuez, Kaťuša: "Počas etapy som sa cítil dobre, preto sme posunuli na čelo pelotónu svojich jazdcov, aby pomáhali sťahovať náskok utečencov, ktorý bol zo začiatku vysoký. Už to bolo skvelé, ale potom dva kilometre pred cieľom Dani Moreno odviedol vynikajúcu prácu, ktorou neutralizoval mojich súperov. Keď zaútočil Froome, vyštartoval som za ním, ale videl som na ňom, že nemal tú správnu iskru, aby zvíťazil."         
 
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 4h 50' 55''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 05''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 09''
4. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 11''
5. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 13''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 14''
7. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 14''
8. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 14''
9. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 14''
10. vlajka NIEMIEC Przemyslaw LAMPRE - MERIDA + 00' 20''
   
      
 
etapa-3
 
 
zvlnená ciel rovina Mataró > Girona 168 km víťaz: Mežgec
 
 
Druhý deň v Katalánsku zaviedol pelotón do mesta Girona, ktoré je pre mnohých pretekárov prechodným domovom počas cyklistickej sezóny. Aj dnes bola na programe jednoduchšia trasa, len v prvej polovici
ÚNIK DŇA
.cpc14. Michel Koch
(Cannondale)
.kat14. Maxim Belkov
(Kaťuša)
.euc14. Thomas Voeckler
(Europcar)
.wgg14. Jerome Baugnies
(Wanty Group)
.ccc14. Tomasz Marcynski
(CCC Polsat)
.ccc14. Marek Rutkiewicz
(CCC Polsat)
čakali na borcov dve kategorizované stúpania, ale deväť kilometrov pred cieľom ich ešte vystrašil kopec dlhý 2,5 km s priemerom 2,7 %. Včera šprintéri ukázali, že nechcú prísť o svoje príležitosti na víťazstvo, preto sme aj dnes čakali súboj, v ktorom sa predstavili Mežgec, Howard, Ferrari a Nizzolo
 
Na začiatku sa do úniku podarilo dostať šiestim pretekárom, ktorí však nemali veľké šance na úspech, pretože niekoľko tímov si dnes želalo šprint a navyše po včerajšej etape ešte neboli v celkovej klasifikácii stanovené časové rozdiely. Vpredu sa teda usadili Michel Koch (Cannondale), Maxim Belkov (Kaťuša), Thomas Voeckler (Europcar), Jerome Baugnies (Wanty Group), Marek Rutkiewicz a Tomasz Marcynski (obaja CCC Polsat).
 
Luka Mežgec si veľmi prial, aby po dnešnej etape zostal na čele celkovej klasifikácie, preto podľa predpokladov tím Giant-Shimano sústredene kontroloval vedúcu šesticu, aby si prípadným veľkým odstupom od pelotónu nezvýšila svoje sebavedomie. Z toho dôvodu počas celého dňa ich náskok osciloval okolo dvoch minút. Holandský tím postupne získal na čele pelotónu pomoc od Orici-GreenEdge, ktorá sa dnes chcela presadiť Leighom Howardom. Naopak tím Trek dnes utrpel značnú stratu, keď z pretekov odstúpil Haimar Zubeldia.
 
Pretekárov určite nepotešil fakt, že počasie sa postupne zhoršovalo a že v cieľom meste na nich čakal dážď.
12°C
Na čele hlavnej skupiny sa od začiatku pohyboval aj tím Saxo-Tinkoff, ktorý nechcel v tejto jednoduchšej etape nič podceniť. Ako sa borci blížili k cieľu, podobne sa začali správať aj Sky, Movistar a vlastne všetky tímy, ktoré tu majú ambície na GC. Tridsať kilometrov pred cieľom už vedúcej skupine dochádzala para, pelotón strácal len tridsať sekúnd, preto čoskoro vystrelil do útoku Thomas Voeckler, ktorý sa týmto pokusom osamostatnil na čele pretekov. 
 
Francúzsky cyklista potom rozhýbal aj pelotón, pretože dvadsať kilometrov pred cieľom jeho odstup vzrástol na jednu minútu. Presne v strede medzi ním a hlavnou skupinou sa ešte nachádzali štyria bývalí utečenci, ktorých už opustil poľský pretekár Rutkiewicz. V priebehu etapy prišla ďalšia informácia o odstúpení výborného jadca z pretekov, tentoraz to bol Richie Porte, ktorý už vo včerajšej etape stratil vyše dvoch minút, a podľa všetkého sa ešte nevyliečil z choroby, ktorú dostal na Tirreno - Adriatico.
 
Desať kilometrov pred cieľom mal pelotón pred sebou už len Voecklera, ale francúzsky bojovník si stále udržiaval minútový odstup. Záverečný maličký kopček nakoniec ubral z jeho náskoku polovicu, čo bolo znakom veľkej sily pelotónu a blížiaceho sa hromadného dojazdu, pretože Voeckler bol päť kilometrov pred cieľom už v pelotóne. 
 
Na priamočiarej cieľovej rovinke sa nakoniec presadil znova Luka Mežgec. Na druhom mieste skončil Roberto Ferrari (Lampre-Merdia), tretí dorazil ďalší taliansky cyklista Daniele Ratto (Cannondale). Na včerajšie tretie miesto dnes nadviazal francúzsky talentovaný pretekár Julian Alaphillipe (OPQS).
 
Slovinský šprintér si po druhom víťazstve na podujatí udržal vedúcu pozíciu. V záverečných metroch začal šprint mimo hlavnej skupiny, preto mu na začiatku skoro nikto nevenoval pozornosť, ale nakoniec potvrdil výbornú formu a so značným náskokom zakončil druhú etapu v Katalánsku víťazstvom. Vďaka ďalším bonusovým sekundám má pred druhým Robertom Ferrarim a tretím Leighom Howardom, ktorý dnes skončil až na deviatom mieste, náskok 14 sekúnd.
 
Všetci favoriti na celkové víťazstvo strácajú celkovo dvadsaťtri sekúnd, ale počas nasledujúcich dvoch dni sú na programe dva finiše na kopci, ktoré budú pre cyklistov najťažšou skúškou na tomto podujatí. Už zajtra to bude stúpanie La Molina.
 
Luka Mežgec, dvojnásobný víťaz etapy: "V závere v poslednom zjazde sme na bicykli mrzli, preto som nevedel, ako na to zareagujú moje nohy v šprinte. 500m metrov pred cieľom som nebol na dobrej pozícii, ale keď som sa potom rozbehol, nohy boli dobré. Je skvelé potvrdiť, že včerajšie víťazstvo nebolo náhodné. Zajtra to bude iná káva, ale ja sa sústredím na ďalšie šprintérske príležitosti, ktoré nás ešte čakajú."
   
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka MEŽGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO 5h 00' 00''
2. vlajka FERRARI Roberto LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
3. vlajka RATTO Daniele CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
4. vlajka ALAPHILIPPE Julian OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
5. vlajka BURGHARDT Marcus BMC RACING TEAM + 00' 00''
pelotón + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. vlajka MEŽGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO 8h 06' 42''
2. vlajka FERRARI Roberto LAMPRE - MERIDA + 00' 14''
3. albansko HOWARD Leigh ORICA GREENEDGE + 00' 14''
4. vlajka ALAPHILIPPE Julian OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 16''
5. vlajka RATTO Daniele CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 16''
6. albansko VELLEE Boris LOTTO BELISOL TEAM + 00' 18''
7. vlajka BURGHARDT Marcus BMC RACING TEAM + 00' 20''
8. albansko VAN DER SANDE Tosh LOTTO BELISOL TEAM + 00' 20''
9. vlajka VIGANO Davide CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 20''
10. vlajka KOCH Michel CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 20''
 
 
 
etapa-2
 
 
kopcovitá ciel rovina Calella > Calella 169,7 km víťaz: Mežgec
 
Úvodný deň sa začal kopcovitou etapou v okolí Calelly za príjemného suchého počasia. Do úniku sa ihneď vydali Boris Vallee (Lotto) a Romain Lemarchand (Cofidis). Druhý menovaný vzal prvú šprintérsku prémiu hneď na piatom kilometri a obaja sa snažili vybudovať si čo najväčší náskok. Pelotón plný hviezd si uvedomoval, že sa nemá zmysel nahánať s touto dvojicou a šli si vlastné tempo. Na 55. kilometri dosiahol náskok Vallee - Lemarchand osem minút a to bolo aj maximum.
 
U Borisa Valleeho nám nedá nepripomenúť jeho vlaňajší boj s Erikom Baškom, Máriom Daškom a Filipom Taragelom na Pretekoch Karpatských Kuriérov (2.2U). Belgičan vyhral úvodný prológ v Dohňanoch. Z tímu Color Code Biowanze sa pred touto sezónou 20-ročný talent vydal do Lotta-Belisol.
 
Nebol to Vallee, ale Francúz Lemarchand, ktorý sa sústredil na vrchárske body. Vyhral prvý kopec dňa tretej kategórie a tiež dnes najťažší šesťkilometrový Alt de Montseny prvej kategórie. Na jeho vrchole 39 km pred páskou mala čelná dvojica náskok bez mála dve minúty. Pelotón pôsobil pokojným a kompaktným dojmom. Tempu nestačilo iba pár jednotlivcov.
 
Tesne pod vrcholom atakoval symbol tunajšej cyklistiky Amets Txurruka (Caja Rural) a vydal sa stíhať unavenejšiu dvojicu na čele. Zjazd bol v jeho podaní veľmi slušný a netrvalo dlho, kým sa dostal belgicko-francúzskému duetu na dohľad a napokon sa k nim aj pripojil. Počas posledného stúpania pelotón únik zlikvidoval a začali sa tvoriť nové malé úniky.
 
Na dlhšie sa vpredu ukázala trojička Mikael Cherel (Ag2r), Wilco Kelderman (Belkin) a Romain Hardy (Cofidis). Nebolo im to však nič platné a v závere sme videli klasický špurt. Posledný kilometer bol bez zákrut na širokej ceste, takže jednotlivé tímové vláčiky mali rozhodujúci charakter. Zvíťazil Slovinec Luka Mežgec z tímu Giant-Shimano. Formu má výbornú, keďže minulý týždeň vyhral jednorazovku Hanzame Classic. Pre bývalého jazdca kontinentálnej Savy je to druhý vavrín vo World Tour. Vlani si podmanil jednu etapu na Okolo Pekingu. Druhý finišoval po peknej práci Orici Leigh Howard. Absenciu šprintérov na tomto podujatí dokumentuje aj tretie miesto Juliana Alaphilippeho z OPQS. Všetci favoriti na celkové víťazstvo prišli do cieľa bez straty.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka MEŽGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO 4h 09' 14''
2. albansko HOWARD Leigh ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka ALAPHILIPPE Julian OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka MARTENS Paul BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
5. albansko VAN DER SANDE Tosh LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
pelotón + 00' 00''
 
 
etapa-1
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop