Giro del Trentino vrátilo Evansovi druhý dych

25.4.2014, 18:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Štvordňové podujatie v Dolomitoch, ktoré okrem tímovej časovky ponúklo v tomto ročníku len tri horské etapy, je pre mnohých borcov pred Girom poslednou možnosťou, ako vystrašiť svojich súperov. Tentoraz sa to dokonale podarilo Cadelovi Evansovi, ktorý exceloval v troch etapách.

 

 

V TTT BMC poriadne dupol na plyn

 

Tímová časovka s dĺžkou 13,4 km neponúkala veľký priestor na značné medzery, ktoré mali navyše nasledujúce tri finiše na vrchole stúpania poľahky vymazať z pamäti. Lenže celok BMC vynikajúcou harmonickou jazdou doslova prevalcoval konkurenciu, čoho výsledkom boli zaujímavé rozdiely medzi Cadelom Evansom a najväčšími favoritmi na víťazstvo. K nim patrili v dobrej forme jazdiaci Michele Scarponi, ktorého Astana aj s mladíkom Fabiom Aruom stratila 29 sekúnd, a Domenico Pozzovivo, no jeho Ag2r dopadol ešte horšie s mankom 44 sekúnd. Relatívne spokojný mohol byť Igor Anton, ktorému v cieli chýbalo 12 sekúnd, o sekundu neskôr dorazil tím Cannondale aj s Ivanom Bassom, avšak ten nemal na tomto podujatí veľké očakávania. Lepším výkonom sa prezentovali už len NetAppSky, ten sa tentoraz spoliehal na Daria Catalda. Lídrom podujatia sa po prvej etape stal Daniele Oss.

 

 

Evans hneď do ružového

 

Druhý deň končil na vrchole San Giacomo di Brentonico (14,4 km; 6,9 %) a tam sa odohrali aj najzaujímavejšie súboje. V prvej štvrtine tohto stúpania najskôr zaútočil Edoardo Zardini (Bardiani) a po hrdinskom výkone si nakoniec svoje vedenie udržal až do cieľa. Prenasledovanie mali pod kontrolou najmä Ag2rSky, ale keďže dvadsaťštyriročný taliansky jazdec išiel celý kopec výborne a stabilným náskokom 45 sekúnd ohrozoval aj celkové poradie, tri kilometre pred cieľom rapídne zvýšila tempo Astana, čo vyprovokovalo o ďalší kilometer atak skupiny Aru, Pozzovivo, EvansDuarte, ku ktorým sa za chvíľu pripojil aj Niemiec. Práve on napokon vyhral špurt o druhé miesto, tretí dorazil Kolumbijčan Duarte, no aktívny výkon predviedol hlavne Pozzovivo, ktorý zvyšné kilometre jazdil pred svojími prenasledovateľmi s malým náskokom, ale pred cieľom mu došli sily. Cadel Evans si tak s prehľadom udržal svoj náskok z tímovej časovky a na vedúcej pozícii v klasifikácii vystriedal svojho kolegu. Za ním sa nachádzali práve ZardiniNiemiec, ale suverénny Austrálčan potreboval silnejších súperov.

 

 

Evans má znovu etapu

 

Pred dramatickým záverom tretej etapy musel pelotón prekonať tri stúpania a na konci sa pripraviť na mimoriadne strmý kopec v Roncone (2,5 km; 11,7 %), na ktorom sme spoznali ďalšieho etapového víťaza. Do 12-členného úniku sa dostali aj prominentný jazdci ako Dario Cataldo a Damiano Caruso, preto bol priebeh veľmi rýchly, ale pod záverečnou strechou bol evans-cadel-tdu-2014pelotón pohromade. Podľa očakávaní na ňom prebrali iniciatívu PozzovivoEvans, spočiatku sa pri nich udržali aj ScarponiLanda, no z tejto dvojice sa na čele dlhšie udržal len Landa. Cadel Evans nakoniec akceleráciou 200 metrov pred cieľom porazil talianskeho cyklistu o tri sekundy a ešte tak zvýraznil svoj náskok na čele celkového poradia. Domenico Pozzovivo sa dostal po tomto výkone na druhú priečku, ale jeho strata 45 sekúnd vyzeral byť pred poslednou etapou beznádejná. Za nimi prišli do cieľa spomínaní Landa, Scarponi a Igor Anton už s väčším odstupom. Na tretiu pozíciu v klasifikácii sa dostal Thiago Machado, ktorý ale s ostatnými borcami strácal už jednu minútu na Evansa.

 

 

Kráľovská etapa pre Landu

 

Posledná a najťažšia previerka v Trentine finišovala na slávnom kopci Monte Bondone (21,5 km; 6,3 %), ktorý ukázal najsilnejších vrchárov tohto podujatia. Prvých desať kilometrov záverečného stúpania kontroloval tím Astana, ale potom odskočila dopredu silná štvorica Evans, Duarte, PozzovivoMeintjes, ale kazašský celok ich výbornou jazdou nakoniec priviedol späť do hlavnej skupiny. Ďalší útok bol v réžii Louisa Meintjesa (MTN Qhubeka), za ktorým sa vydali LandaPellizotti.

 

Tri kilometre pred cieľom si Mikel Landa poradil s Juhoameričanom, ale Pellizotti nemal dostatok síl, aby sa udržal na čele. Aspoň z tretej pozície potom mohol sledovať víťazstvo španielskeho jazdca tímu Astana, za ktorým dorazil do cieľa Meintjes. V hlavnej skupine si Cadel Evans skúsene postrážil Pozzoviva a zaslúžene sa radoval z celkového víťazstva. Výbušný cyklista z tímu Ag2r skončil nakoniec druhý, na tretiu priečku sa po poslednom dni dostal Przemyslaw Niemiec, ktorý odtiaľ vyhodil Thiaga Machada, ktorý musel byť nakoniec spokojný len so šiestym miestom.

 

 

Evans hlási formu, Astana parádny tím

 

Cadel Evans si mohol v Trentine po dlhých dvoch rokoch vychutnať víťazstvo v etapových pretekoch, a treba povedať, že po výbornom vrchárskom predstavení. V dvoch horských etapách bol najsilnejším vrchárom, v tej tretej už len udržiaval náskok. Ostrieľaný Austrálčan tak pred Girom hlási zaujímavú formu s víťaznými chúťkami. Jeho najväčším konkurentom bol Domenico Pozzovivo, ktorý však doplatil na biedny tímový výkon v časovke. V horách sa potom pokúšal atakovať, ale Evansov odpor nezlomil. Napriek tomu pokračoval v sezónnych stabilne dobrých výkonoch. Tretí Przemyslaw Niemiec v závere ukázal veľké odhodlanie získať pódium, čo sa mu podarilo vďaka stúpajúcej výkonnosti, ktorá bude na Gire ešte kulminovať.

 

Za zmienku stojí aj trojica v TOP 10 z kazašského celku, ktorý tam reprezentovali Fabio Aru, Michele ScarponiDaniel Landa. Astana tak môže na talianskej Grand Tour postaviť veľmi silnú úderku, ktorá zmesou talentu a skúseností bude schopná v horách ovládať preteky. Igor AntonMovistaru síce skončil len na jedenástom mieste, ale ako špičkový domestik pre Quintanu ukazuje takisto výbornú formu. Ivan Basso nikdy nepotrebuje ukazovať dobrú výkonnosť takto skoro, preto najlepším mužom z Cannondalu bol George Bennet na dvanástej priečke, ktorý vyrastá na slušného jazdca. Z britského tímu Sky zas dosiahol najlepší výsledok Konstantin Sivtsov, ktorý ukončil podujatie na šestnástej pozícii. Celkom sviežou cyklistikou sa predviedol aj Bradley Wiggins, ktorý síce nevydržal s najlepšími až na vrchol posledných stúpaní, ale kým vládal, bol viditeľný, a nakoniec skončil na devätnástej priečke.

 

 

CELKOVÉ PORADIE
1. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM 14h 14' 03''
2. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 50''
3. vlajka NIEMIEC Przemyslaw LAMPRE - MERIDA + 01' 01''
4. DUARTE Fabio vlajka + 01' 01''
5. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA + 01' 06''
6. vlajka MACHADO Tiago TEAM NETAPP - ENDURA + 01' 07''
7. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 01' 09''
8. vlajka SCARPONI Michele ASTANA PRO TEAM + 01' 11''
9. vlajka PELLIZOTTI Franco albansko + 01' 26''
10. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 01' 32''

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop