V krásnej ôsmej etape Gira triumfoval Ulissi + reakcie

6.5.2014, 08:17 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk

Do ôsmej etapy nenastúpil Cameron Meyer z tímu Orica Green Edge. Ako sa vyjadril na sociálnych sieťach, ochorel, a preto sa tímu a kolegom poďakoval za krásny prvý týždeň, chlapcom z tímu zaželal ďalšie víťazstvá.  

 
8. etapa Giro d'Italia 2014 (UCI World Tour, Taliansko)
17.5. sobota horská ciel rovina Foligno > Montecopiolo 174 km víťaz: Ulissi
historia-pretekovstartova-listina
 

Dnešná etapa je jednou z tých, ktoré sú venované spomienke na Marca Pantaniho. Pirát zvykol na prvom z dnešných troch kopcov, Cippo di Carpegna, trénovať. Práve tri ťažké horské prémie a ďalší dojazd na kopci už konečne sľubovali veľkú bitku o celkové poradie. Otázka znela, dokáže sa niekto priblížiť Cadelovi Evansovi, tak aby ho v ďalšom priebehu vedel reálne ohroziť a zbaviť najvýhodnejšej pozície v celkovom poradí zo všetkých favoritov? Ale jej obmenou mohlo byť, či to bude práve Nairo Quintana, alebo si nechá útoky na ešte ťažšie kopce?

 

Čo sa týka diania na trati tak už od úvodu sme videli viacero útokov a pokusov o únik. Pelotón však dobre zvažoval, koho pustí dopredu. Nakoniec sa tak stalo asi po šestnástich kilometroch a skupina mala nasledovné zloženie: Arredondo (OPQS), Bandiera (Androni), Bérard (Ag2r), Boasson Hagen (Sky), Cattaneo (Lampre-Merida), Finetto (Neri Sottoli), Pirazzi (Bardiani), Quemeneur (Europcar), Quintero (Colombia) a Vorganov (Kaťuša).

 

Po štyridsiatich kilometroch jazdy mala desiatka pretekárov náskok osem a pol minúty. Na túto skupinu sa ešte snažil dotiahnuť Adam Hansen (Lotto), ktorý mal v tom momente stratu asi 1:30. Nakoniec to však vzdal a vrátil sa späť do hlavného pelotónu.

 

Malá zaujímavosť, Hagen únikom oslávil svoje narodeniny. Dnes má 27 rokov. Za zmienku stojí aj účasť Pirazziho medzi utečencami. Vlani vyhral vrchársku súťaž a zrejme táto motivácia je aj dôvodom jeho účasti v úniku.

 

Priemerná rýchlosť pelotónu dosiahla po dvoch hodinách hodnotu 43,4 km/h. Na čele hlavného poľa už vtedy ťahali OPQS a Tinkoff-Saxo. Náskok úniku sa mierne znížil zhruba na sedem a pol minúty. 74 kilometrov pred cieľom mal nepríjemný pád Chicchi (Neri Sottoli). Vyzeralo to tak, že aj s bicyklom preletel ponad zvodidlá, kamera ho však snímala, až keď vychádzal na cestu. Vyzeral poriadne doudieraný. Na konci pelotónu sa vtedy ocitol aj Quintana (Movistar).

 

Medzitým únik prešiel šprintérskou prémiou, ktorú si bez problému podľa očakávania ustrážil Boasson Hagen. Na začiatku stúpania na Cippo di Carpegna mali chlapci vpredu náskok už len štyri minúty a postupne klesal. Čakalo sa na prvé ataky.

 

V úniku ako prvý rozprúdil tempo Pirazzi pridal sa Arredondo, no chlapci sa zatiaľ držali pokope. Na čele hlavného pelotónu boli všetci dôležití pretekári a jeho tempo sa výrazne zrýchlilo. O chvíľu Pirazzi s Arredondom opakovali útok a pridal sa k nim ešte aj Quemeneur. Tentokrát si už vypracovali malý náskok. Naopak v hlavnom poli už odpadol ružový Matthews, ktorý v prvom týždni podal skvelý výkon a dres udržal podstatne dlhšie ako odborníci očakávali.

 

Niemiec (Lampre-Merida) dostal práve na tom najhoršom mieste, na stúpaní defekt. Movistar viedol pelotón s favoritmi a Quintana vyzeral veľmi v pohode. Trojica vpredu mala 40 kilometrov pred cieľom náskok na favoritov 2:40, medzi nimi išiel ešte Quintero s Hagenom so stratou asi 20 sekúnd na čelo, zvyšok úniku sa postupne strácal.

 

Asi tri kilometre pred vrcholom si nádhene navzájom nastupovali Pirazzi a Arredondo a nakoniec sa práve mladému Kolumbijčanovi podarilo utiecť a vydal sa na sólovú jazdu za vrcholovou prémiou. Vtedy už bola poriadne preriedená aj skupina favoritov. Quintana tam už zostal bez pomocníka, Evans mal Sanchéza. V skupine boli aj Basso, Urán, Kiserlovski.

 

Prémiu vyhral Arredondo, o 36 sekúnd neskôr prešiel druhý Pirazzi. S ďalšími stratami nasledovali Quemeneur, Quintero a Hagen. Ostatných z pôvodného úniku už pohltil pelotón. Zhruba dvojminútovú stratu malo hlavné pole s favoritmi.

 

Počas zjazdu v skupine favoritov zaútočil Rolland (Europcar) a postupne sa predieral dopredu. Situácia pred začiatkom stúpania na Villagio del Lago bola nasledovná. Prvý Arredondo, za ním 50 sekúnd skvelý oslávenec Hagen. Potom nasledovali Pirazzi s Rollandom, ktorí hneď v úvode stratili ešte Quintera a Quemeneura a čoskoro predbehli aj Hagena. Arredondo išiel výborne, otázkou bolo, či mu zostanú sily aj na etapové víťazstvo. Rolland ušiel Pirazzimu. V skupine favoritov bol Evans, ktorý už bol virtuálnym lídrom. Pri ňom boli aj Basso či aktívny Pozzovivo.

 

Arredondo vyhral aj druhú prémiu s 55 sekundovým náskokom pred Rollandom. To znamenalo, že zajtra pôjde v modrom drese pre lídra vrchárov. Pirazzi stratil 1:35 a 1:47 favoriti.

 

Rolland však išiel skvelo a postupne sa približoval k Arredondovi. Päť kilometrov pred cieľom ulissi-diego-giroto bolo 40 sekúnd.  Pirraziho pohltil pelotón. 3700 metrov pred sebou už vyzeral Arredondo vyčerpaný a obzeral sa, či ho nedobieha Rolland. O kilometer neskôr ho už Rolland dostihol. Favoriti strácali pol minúty. Arredondo sa ho ešte asi kilometer držal no potom mu definitívne došli sily a o chvíľu ho dostihli favoriti. V tom momente útočil Aru, predtým to skúšal ešte Majka. No potom zaútočil Moreno z Kaťuše, potom išli za ním Kiserlovski či Majka a Ulissi.

 

Nakoniec sa z víťazstva radoval Ulissi pred Kiserlovskim a Keldermanom. Štvrtý bol Quintana a piaty Evans si spoľahlivo došiel po ružový dres. Naopak veľkú stratu si pripísal Scarponi, ktorý došiel až v ďalšej skupine. Celkovo druhý je Urán so stratou 57 sekúnd, tretí Majka stráca 1:10. Toto bola naozaj nádherná etapa, ktorú si cyklistický fanúšik dokonalo užíval.

 

Diego Ulissi (Lampre-Merida): "Nepovedal by som, že toto je väčšie víťazstvo, ako na Viggiane, pretože to bola ťažká etapa s dažďom a vetrom, a v závere ste museli mať množstvo sily. Dnes to bolo viac o zapieraní, pretože Carpegna bola veľmi ťažká. Bol som posledný, kto prekročil vrchol zo skupiny favoritov, a bol som veľmi rád, že potom bol zjazd, kde som mohol znovu chytiť dych. Vedel som, že posledné stúpanie je síce strmé, ale s niekoľkými úsekmi na vydýchnutie."

 

Cadel Evans (BMC):"Momentále sme v dobrej pozícii. Dnes sme videli ťažkú etapu už so všetkými favoritmi na čele. Myslím si, že keď pôjdeme do skutočných hôr, uvidíme úplne iné preteky. Do cieľa je stále dlhá cesta, ale mám niekoľko sekúnd k dobru, čo sa mi podarilo dosiahnuť vďaka mojim spolujazdcom."

 

Nairo Quintana (Movistar):"Bola to seriózna etapa, s veľkým kopcom, množstvom nervozity a ostražitosti medzi favoritmi. Aj keď som skončil na štvrtom mieste, mal som ťažké nohy a skutočne neviem prečo. Najskôr sme sa snažili udávať vysoké tempo, pretože som to chcel skúsiť, ale podľa mňa môj výkon ovplyvnil pád, do ktorého som sa dostal aj ja v šiestej etape. Preto som sa chcel len udržať v hlavnej skupine a dávať pozor, aby ani jeden z favoritov neodišiel."

 

Rigoberto Urán (OPQS):"Bola to ťažká etapa. Prvý kopec bol veľmi ťažký, ale ja som sa cítil veľmi dobre, a tiež som mal veľmi dobrú tímovú podporu. Zajtra nás takisto čaká finiš na vrchole stúpania, ale na papieri je jednoduchší. Ale na Gire musíte byť opatrní a nesmiete si povedať, že to bude normálny deň. Ak chcete zostať na čele klasifikácie, nesmiete podceniť ani jeden deň."

 

 

VÝSLEDKY 8. ETAPY:
1. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA 4h 47' 47''
2. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 00' 00''
3. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 06''
4. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 06''
5. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM + 00' 08''
6. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 08''
7. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 08''
8. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 14''
9. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 17''
10. vlajka HESJEDAL Ryder GARMIN - SHARP + 00' 20''
11. vlajka POELS Wout OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 22''
12. vlajka PELIZZOTI Franco albansko + 00' 24''
13. vlajka BASSO Ivan CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 24''
14. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 00' 24''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 8. ETAPE:
1. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM
2. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 57''
3. vlajka MAJKA Rafal biely-dres TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 10''
4. vlajka MORABITO Steve BMC RACING TEAM + 01' 31''
5. vlajka ARU Fabio 2.biely-dres ASTANA PRO TEAM + 01' 39''
6. vlajka ULISSI Diego 3.biely-dres LAMPRE - MERIDA

+ 01' 43''

7. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 44''
8. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 45''
9. vlajka KEŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 01' 49''
10. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 50''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 8. ETAPE:
1. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 166 bodov
2. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING 150 bodov
3. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING 139 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 8. ETAPE:
1. ARREDONDO Julian TREK FACTORY RACING 47 bodov
2. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA 35 bodov
3. vlajka PIRAZZI Stefano BARDIANI - CSF PRO TEAM 26 bodov
 
 
 
 
 
Preview etapy:
Prvý dôležitý test pre jazdcov na celkové poradie, ktorý síce nestvorí víťaza tohto podujatia, ale nahliadne do vnútra jednotlivých borcov. Akurátnych 180 kilometrov začne v meste Foligno a pokračuje vlnitým profilom až na úpätie slávneho kopca Cippo di Carpegna (7,8 km; 8,3 %), na ktorom sa dostanú do hry prvé horské formácie záujemcov o celkový triumf. Toto stúpanie je po úvodných dvoch vlažných kilometroch veľmi prudké, preto sa stalo aj tréningovým miestom Marca Pantaniho. 35 kilometrov pred cieľom preriedi pelotón, ale jednotliví favoriti nemôžu v tomto momente ukázať žiadnu slabosť. Po dlhom zjazde sa pred nich postavia ešte dve stúpania, výživné Villaggio del Lago (9,3 km; 6,3 %) a kľúčové Montecopiolo (6,3 km; 6,3 %), ktoré je miestami nepravidelné, ale záver je konštantne náročný so záverečnou fázou 13-tich percent. Na konci selektívnej etapy preto uvidíme len najsilnejších cyklistov so záujmom o bonusové sekundy. Ktorý z favoritov tam nezostane, prehrá dôležitú psychologickú bitku.
 
giro-2014-profil-8
 

ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop